Egy tisztességes szolgáló – Zanussi kombinált tűzhely bemutató teszt

A „Szabadonálló tűzhely vásárlás – 8 szempont az ideális választáshoz” című cikkünkben végignéztük azokat a tényezőket, amiket érdemes figyelembe venni új készülék kiválasztásakor. Most pedig megvizsgálunk egy méltán népszerű kombinált tűzhelyet a 70-80 ezer Ft közötti kategóriából. A Zanussi ZCK552G1WA kerül terítékre.

A Zanussi ZCK552G1WA egy fehér színű tűzhely. A típus létezik Inox változatban is ZCK552G1XA néven. Ez egy igazán felkapott modell, köszönhetően a jól bejáratott Zanussi névnek Illetve az egyszerű, a legtöbb konyhába beillő küllemnek és a megbízhatóságának.

Hirdetés

Paraméterek

50 cm széles, 60 cm mély és 85,5 cm magas a tűzhely. A főzőfelület 4 db gáz főzőzónából áll: bal elöl egy 10 cm átmérőjű nagy teljesítményű (3000W), Jobb elöl és jobb hátul egy-egy 7 cm átmérőjű 2000 W teljesítményű, bal hátul pedig egy 5,5 cm átmérőjű, 1030W-os található. A tűzhely lehajtható festett fémlemez tetővel rendelkezik. A Zanussi kombi tűzhelye 2 db edénytartó rácsot kapott.

A kezelőfelület balról jobbra haladva: az első 4 gomb a főzőzónák begyújtását és szabályzását szolgálják. Egykezes szikragyújtással van dolgunk. Ez annyit jelent hogy a gombot benyomva szikrázik a készülék, majd elforgatva gázt ad és begyullad. A következő gomb egy mechanikus percszámláló. Ennek segítségével a beállított időtartam lejártával hangjelzés lesz hallható, hogy tudjuk, letelt a főzésre vagy sütésre szánt idő. Ez után következik a hőmérséklet szabályzó gomb. 210 c° a maximum ennél a Zanussi ZCK552G1WA esetében. Az utolsó gomb pedig a sütési funkció választó gomb. Az utolsó két gomb fölé középpen helyezve egy fényjelzést helyeztek el, ami a sütő működését hivatott mutatni.

Sütő

A sütő hasznos űrtartalma 54 liter, fekete zománc bevonatot kapott. Tartozékként tartalmaz 1 db grillrácsot és 1 alumínium, illetve 1 fekete zománcozott tepsit.

A sütő funkciói a következők: alsó sütés, felső sütés + ventilátor, grill, felső + alsó sütés, felső + alsó sütés + légkeverés. A légkeverés nem tartalmaz hőlégbefúvást, így az a felső és alsó fűtőszálak által előállított hőt forgatja meg a sütőben, egyenletes hőmérsékletet elérve.

Fogyasztás

Zanussi ZCK552G1WA energiacímke

Ahogy az energiacímkéről is leolvasható, a ZCK552G1WA „A” energiaosztály besorolást kapott. (Általában az összes kombinált tűzhely ide van sorolva.) A sütő energiafogyasztása Alsó-Felső sütés esetén 0,84 kWh, Alsó-Felső sütés + légkeverés sütési funkció használatakor pedig 0,74 kWh. Mindez átlagos sütési időtartamra kivetítve.

Extrák

Pizza funkció: Nagy könnyebbség a konyhában tapasztalatlanok számára ez a segítség a Zanussi tűzhelyében. A sütési funkcióválasztó és a hőmérséklet szabályzó gombokon egyaránt van egy pizza ikon. Erre a jelzésre tekerve a gombokat a sütő beállításai a pizza és hasonló ételek elkészítéséhez lesz ideális. Ezután nincs más dolgunk, mint a megfelelő ideig sütni az ételt.

Könnyen szétszerelhető sütőajtó: Valójában ez nem egyedi megoldás, ettől függetlenül hasznos. A sütő ajtaja dupla üvegezéssel rendelkezik és azokat könnyedén, segédeszköz nélkül ki tudjuk venni és visszatenni. Ezzel segítve a könnyű és alapos tisztántartásukat.

Mechanikus percszámláló: Erről már említést tettünk a paramétereknél, mégis fontos kiemelni az extráknál, mert ez egy egyszerű de hasznos funkció. Ha tudjuk, hogy az adott ételet csak 30 percig szeretnénk főzni vagy sütni, nincs más dolgunk, mint az erre szolgáló gombot beállítani a 30 perces időtartamra. Ezután nem kell aggódnunk, hogy elfelejtjük az ételt, hiszen a megszabott idő leteltével a tűzhely hangjelzéssel emlékeztet majd, hogy lejárt a főzésre szánt idő.

Zanussi ZCK552G1WA vélemények

A legnépszerűbb internetes kereskedők és árösszehasonlító portálok oldalain található vásárlói vélemények egyértelműen dicsérik ezt a kombinált tűzhelyet. Ár/érték arányban egy kiváló sütési és főzési tulajdonságokkal rendelkező készülék. Hátrányként említik, hogy a nagy főzőrózsák előre kerültek a tűzhelyen, nem pedig hátra. Bár ez egy olyan tulajdonság, amit már a vásárlás pillanatában láthatunk.

Összegzés

Ez a Zanussi kombinált tűzhely kiváló választás azoknak, akik most váltanak régi típusú tűzhelyről újra. Illetve azoknak is, akiknek ez lesz az első elektromos sütővel rendelkező készüléke. Anyaghasználatban néhol megmutatkozik, hogy törekedtek a költséghatékony kivitelezésre, de összességében a ZCK552G1WA megéri a pénzét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved