Kávéfőző választás – Milyen kávéfőzőt vegyek?

A kávéfogyasztás kultúrájának elterjedése évszázadokra nyúlik vissza. Az azóta eltelt idő alatt a magyar emlékezetben fekete levesként is ismert ital elkészítéséhez használt eszközök folyamatosan fejlődnek. Napjainkban pedig már számos különböző otthoni felhasználásra gyártott elektromos kávéfőző típus közül válogathatunk. Az egyszerűtől a bonyolultig, az olcsótól a drágáig, mindent megtalálunk a megvásárolható kávéfőzők palettáján. A bőség zavarában felvetődhet a kérdés: Milyen kávéfőzőt vegyek? Írásunkkal a temérdek lehetőség között segítünk eligazodni, hogy könnyebb legyen a választás.

Filteres kávéfőző

Filteres kávéfőző a konyhapulton

A filteres kávéfőző a gyengébb, amerikai típusú hosszú kávék kedvelőinek ideális választás. A működése egyszerű. A szűrőbe őrölt kávét helyezünk, amin a készülék forró vizet enged át. 0,3 dl-től akár 2 literesig terjedhet a víztartály mérete, ezért praktikus választás, ha egyszerre nagyobb mennyiségű nedűt szeretnénk lefőzni. Gyakran rendelkeznek melegentartó funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy akár órákkal később is meleg maradjon a kávé. Léteznek különlegesebb változatok is, mint kávéőrlővel rendelkező, illetve az időzítő funkcióval ellátott modellek.

Hirdetés

Használat: Az őrölt kávét külön megvásárolható papírszűrőbe helyezzük, a víztartályt feltöltjük vízzel, ezután mivel a kávé erőssége nem állítható, nincs más dolgunk, mint elindítani a lefőzést. A filteres főzők kávén kívül tea főzésére is alkalmasak. Közösségekbe, ahol szempont a mennyiség vagy a teafőzés funkció, remek választás.

Jellemzők

 • Kávé mellett tea főzésre is használható
 • Egyszerre nagyobb mennyiségű kávé is készíthető vele
 • Jellemzően magasabb koffeintartalom
 • Melegentartó funkció (opcionális)
 • A főzési idő 10-15 perc

Filteres kávéfőző márkák

A belépő kategóriában népszerűek a Sencor, Hauser és Momert márkák. Feljebb lépdelve a DeLonghi, Krups, Philips, Bosch, Clatronic, Electrolux, AEG márkák is a már bizonyított nevek közé tartoznak. De természetesen egy, az itteni felsorolásban nem szereplő márka is lehet jó választás, hiszen az ár-érték arány mindig mérvadó.

Filteres kávéfőző árak

A 10 000 Ft alatti kategóriában általánosságban 900 Watt teljesítmény alatti, 1 literes vagy annál kisebb tartállyal rendelkező típusokat találunk. 10-20 000 Ft között maximum 1100 Watt teljesítményű, többnyire 1 liter feletti kiöntős modelleket kínálnak. Ezeknél már nem ritka a melegentartó funkció és a digitális kijelző sem. 20 000 Ft felett már márkás készüléket választhatunk, megjelenik a kávéerősség beállítás lehetősége. 50 000 Ft magasságában pedig megjelennek a kategória csúcsát jelentő kávédarálóval rendelkező filteres kávéfőzők.

Eszpresszó kávéfőző

Patricca márkájú eszpresszó kávéfőző

Kis hazánkban az eszpresszó kávéfőzők terjedtek el leginkább. Előre megőrölt kávét használnak. Típusonként változóan, 4-25 bar maximális nyomással préselik át a vizet a rendszeren, eredményül presszó kávét adva. Az egyszerűbb, alacsonyabb nyomással dolgozó gépek 4-6 főnek elegendő ital lefőzésére képesek egyszerre, ezzel szemben a komolyabb modellekkel 1-2 csészényi adag főzhető le. Ebben a kategóriában egyaránt megtalálják a számításukat, akik már presszó kávét innának, de a mennyiség is mérvadó és nem igényelnek specialitásokat. És azok is, akik már a minőségi kávézás irányába mozdulnának el. A tejhabosító és a melegentartó funkciók gyakran előforduló extrák egyes típusoknál.

Jellemzők

 • Presszó kávé készítésére alkalmas
 • 1-6 adag kávé főzhető egyidejűleg
 • Opcionálisan tejhabosító, melegentartó funkciókkal rendelkezhet

Eszpresszó kávéfőző márkák

A belépő kategóriában keresettek többek között a Szarvasi, Hauser, Orion márkák termékei. A minőségibb kávé fele hajlók választása pedig gyakran esik a DeLonghi, Krups, Philips, Saeco vagy a Gaggia gépeire.

Eszpresszó kávéfőző árak

A 10-25 000 forintos ársávban jellemzően a 3-6 bar nyomással dolgozó, maximum 900 Watt teljesítményű kávéfőzőkkel találkozhatunk. Egyes modelleknél már itt is előfordul a tejhabosító funkció. 25-50 000 Ft között már 10-15 bar nyomású kávéfőzőt kapunk, megjelenik az állítható gőzerőség és a kávéhosszúság szabályzásának lehetősége is. 50 000 Ft felett pedig már jó eséllyel találunk kompromisszummentes, minőségi presszókávé főzésére hivatott masinát.

Párnás kávéfőző

Philips Senseo márkájú párnás kávéfőző

Kompakt megoldás azoknak, akik a presszó kávét megközelítő élményre vágynak, de az egyszerű elkészítés hívei. A párnás készülékek előre gyártott, őrölt kávéval töltött filterekkel működnek. Különböző pörkölésű, erősségű és karakterű kávék közül válogathatunk, amiket több darabos kiszerelésben vásárolhatunkk meg. Mivel lefőzött adagonként cseréljük a párnát, ezért gond nélkül váltogathatunk a kávétípusok között. A kávépárnák szavatossága azonban viszonylag rövid, ezért akkor érdemes ilyen gépet választani, ha viszonylag rendszeres fogyasztók vagyunk. A párnás kávéfőző rendelkezhet kijelzővel, erősség szabályzóval és egyes modellek akár tejhabosítóval is fel vannak szerelve.

Jellemzők

 • A presszó ízvilágát megidéző kávé.
 • Egyszerű kezelés, kompakt méret
 • 1-2 adag kávé készíthető egyidejűleg

Párnás kávéfőző márkák

Viszonylag kevés márkában találunk párnás készüléket a magyar piacon. A Philips a legjelentősebb szereplő, különböző felszereltségű modelljeik népszerűek a vásárlók körében.

Párnás kávéfőző árak

20 000 Ft-tól elérhetőek a párnás kávéfőzők alap modelljei. Ha digitális kijelzővel, esetleg tejhabosítóval, erősség szabályzóval rendelkező változatot szeretnénk, akkor 40 000 Ft felett találjuk a már ezeket az extrákat kínáló alternatívákat.

Kapszulás kávéfőző

Kapszulás kávéfőző

Egyszerű és kompakt technológia. – Ugyanezeket a jelzőket használtuk a párnás készülékeknél is. Ez nem véletlen, felhasználás tekintetében két igazán hasonló megoldásról beszélünk, viszont a kapszulás kávéfőzők napjainkban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez részben az erőteljes marketing tevékenységnek, de emellet a felettébb változatos kávékínálatnak és az ízletes végterméknek is köszönhető. Két nagy gyártó dominálja ezt a piacot, a Nespresso és a Dolce Gusto. Mindkettő különböző kapszula szabvánnyal dolgozik, amelyek nem kompatibilisek egymással. Tehát, ha kapszulás modellt szeretnénk vásárolni, azon belül is meg kell hoznunk egy lényegi döntést. Milyen kávéfőzőt vegyek? Nespresso-t vagy Dolce Gusto-t?

A Nespresso mellett szól, hogy csak őrölt kávét használnak a kapszulákban és a tejet tartalmazó kávékülönlegességeik valódi tejjel készülnek. A gépek pedig 19 bar nyomással dolgoznak. A Dolce Gusto esetében őrölt mellett instant kávé is kerül felhasználásra kávéfajtától függően. A tejes kávéitalok tejporral készülnek, a gép 15 bar nyomással dolgozik. A Dolce Gusto gépek mellett szóló érv, hogy jellemzően pénztárcabarátabb az árazásuk.

Jellemzők

 • Egyszerre egy adag kávé készíthető vele
 • Változatos ízek
 • Egyszerű kezelés, kompakt méret
 • A legkevésbé környezetbarát technológia az egyszer használatos kapszulák miatt.

Kapszulás kávéfőző márkák

Ahogy fentebb említettük, a Krups Dolce Gusto és a DeLonghi Nespresso gépei a legnépszerűbb kapszulás kávéfőzők. De nem ők az egyetlenek. A teljesség igénye nélkül a Cremesso, Philips vagy a Tchibo márkák is kínálnak kapszulás modelleket.

Kapszulás kávéfőző árak

A cikk írásának pillanatában 20 000 Ft környékén kezdődnek a Krups Dolce Gusto gépei, míg a DeLonghi Nespresso kávéfőzők 30 000 Ft-tól elérhetőek. 20 000 Ft alatti szegmensben is találunk kapszulás készüléket, többek között Bosch, Tchibo vagy Cremesso márkákban.

Automata kávéfőző

Automata kávéfőző

Az automata kávéfőzők képviselik a nem professzionális otthoni kávéfőzés csúcsát. Ezek a beépített darálóval rendelkező gépek frissen darálják le a tartályba töltött kávébabot és jellemzően magas nyomáson, szabályozható vízhőmérséklettel főzik le a presszó kávét. A nedű hosszát és erősségét is szabályozhatjuk. A tejes kávékülönlegességek kedvelői számára tejhabosító gőzpálcával, de külön tejtartállyal rendelkező modellek is léteznek. Ezekkel még egyszerűbben elkészíthetjük a vágyott cappuccinot. De az is fontos tényező, hogy az automata kávéfőzők rendszeres vízkőmentesítése, tisztántartása időigényesebb feladat mint a korábban bemutatott kávéfőzők esetében.

Jellemzők

 • Változó felszereltségű modellek
 • Beépített kávédaráló
 • Szabályozható kávéhosszúság és erősség
 • Külső vagy belső tejhabosító
 • Opcionálisan digitális kijelző és egyéb extra funkciók

Automata kávéfőző márkák

A sokat emlegetett DeLonghi, Krups, Philips, Jura mellett olyan ismert konyhai márkák is képviseltetik magukat a darálós kávéfőzők piacán, mint az AEG, a Bosch vagy az Electrolux. Ezek mind sokat bizonyított nevek, de könnyen lehet, hogy a számodra ideális gépet egy itt fel nem sorolt gyártó termékében találod meg.

Automata kávéfőző árak

A legegyszerűbb, már darálóval rendelkező modelleket 80 000 Ft környéki induló árban találjuk meg az üzletek polcain. Ahogy innen feljebb lépdelünk, egyre több funkcióval ellátott és tartósabb minőségben kivitelezett kávéfőzőket találunk a legkülönbözőbb kombinációkban és ez az árcédulákra is jellemző. Az adott márka magasabb kategóriás típusai egy belépő áras gép akár ötszörösébe is kerülhetnek.

Összegzés

Nos, ha felmerül a kérdés: milyen kávéfőzőt vegyek? Eszpresszót? Filtereset? Párnásat vagy kapszulásat? Automatát? Nincs jó vagy rossz válasz. Az összes felsorolt kategória ideális választás valakinek valamilyen felhasználásra. Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen típusú kávé ízét szeretnénk reggelente a szánkban érezni, hogy mennyi energiát vagyunk hajlandóak ennek elkészítésébe beleölni, illetve mi az az összeg, amit nem sajnálunk rá. Ha ezeket megfontolva választunk, már nem születhet rossz döntés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved