Milyen mosogatótálcát vegyek? – Tippek a választáshoz

A mosogatótálca a konyhánk egyik központi eleme. Ennek ellenére sokan hajlamosak elbagatelizálni a kiválasztását. Pedig napjában akár tucatnyi alkalommal használjuk és ha nem a konyhai igényeinkhez és az igénybevételhez megfelelő tálcát használjuk, annak később megszenvedhetjük az árát. Így hát egyáltalán nem mellékes, hogy milyen kialakítású, méretű és egyéb adottságokkal rendelkező modellt választunk. Cikkünkben áttekintjük a mosogatótálca típusokat és sorra vesszük jellemzőiket.

Természetesen a konyhánk lehetőségei, a pultunk mérete is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen mosogatótálca az, amiben gondolkodnunk érdemes. E tekintetben előfordulhat, hogy korlátoznak minket a konyhánk adottságai. De nem kell megijedni, manapság minden méretben és kialakításban számos különböző anyagú és színű mosogatótálca elérhető. Az alábbiakban ezek között segítünk eligazodni.

Hirdetés

Mosogatótálca méretek

Az új tálca kiválasztásánál alapvető szempont a méret. Az első gondolata valószínűleg mindenkinek a tálca mélységének és szélességének ellenőrzése, hogy az illeszkedik-e a konyhapultunk adottságaihoz. Azonban hasonlóan fontos a medencék belső mélységének és a lefolyók elhelyezkedésének az felmérése. A konyhai mosogatók mérete egyébként egészen változó, 45 cm-től egészen 100 cm feletti szélességűekkel is találkozhatunk. A cikk folytatásában megnézzük típusonként a jellemző méreteket.

Sok konyhapult alatti szekrény úgy van kialakítva, hogy a mosogatótálca alatti rész szolgál a szemeteskuka elhelyezésére vagy éppen polcok vannak alá építve tisztítószerek vagy egyebek tárolására. Ebben az esetben egy túl mély medencével rendelkező modell beépítésekor előfordulhat, hogy nem fog beférni alá a szemeteskuka, vagy akadályozza a polcok használatát.

Ugyanígy nehézségeket okozhat, ha már ki van építve a szennyvíz elvezetés és az új lefolyó nem illeszkedik hozzá. Ez a általában áthidalható, de mindenképpen többlet munkát eredményez, ezért érdemes rá előre felkészülni.

A mosogatótálca anyaga és színe

A mosogatótálca anyaga és lehetséges színe szoros összefüggésben vannak egymással. A legelterjedtebb rozsdamentes változatok a megszokott króm színben léteznek. A gránit, kerámia változatok azonban a legkülönbözőbb árnyalatokban is előfordulnak.

Rozsdamentes acél

Rozsdamentes és rozsdamentes mosogatótálca között is lényeges minőségbeli és ezzel arányosan árbéli különbségek lehetnek. Mégis elmondható, hogy a leginkább pénztárcabarát megoldás. Könnyedén tisztítható és kevésbé sérülékeny.

Mire érdemes figyelni kiválasztáskor? Minél vékonyabb a tálca anyaga, annál hangosabb lesz a víz csobogása és a használatból eredő egyéb hanghatások. Továbbá léteznek zajcsillapító hatású bevonattal ellátott változatok. Tehát, aki halkabban szeretne mosogatni, annak érdemes minél vastagabb és esetlegesen speciális bevonattal rendelkező rozsdamentes acél tálca mellett döntenie.

Gránit kompozit

A második legnépszerűbb anyaghasználat napjainkban. A Gránit tálcák gránit őrlemény és gyanta változó arányú keverékéből készülnek. A minőség és az árcédula általában kézen fogva járnak és szoros összefüggésben vannak az anyag gránitőrlemény tartalmával.

Egészen széles színválasztékban készülnek. Előnyük, hogy hőállóak és nem sérülnek, karcolódnak könnyen. A túl savas folyadékokra azonban érzékenyek, nem tanácsos hosszan ilyesmit bennük hagyni, mert nehezen kitakarítható nyomot hagyhatnak a gránit tálcán vagy megmarhatják a felületét.

Kerámia

A kerámiát, mint a fürdőszobákban leggyakrabban előforduló anyagot, mindenki ismeri. A konyhában történő használata kevésbi mindennapi, de manapság egyre inkább kezd divatos lenni.

Könnyen tisztítható felület, azonban jóval sérülékenyebb egy gránit vagy fém tálcánál.

Kevésbé elterjedtek, de léteznek üveg, réz és egyéb speciális anyagokból készült mosogatótálcák is. Ezek általában kialakításukban és formavilágukban is eltérnek a megszokott modellektől.

Medencék száma

A konyhai mosogatótálcák 1, 2 vagy akár 3 medencés változatban is léteznek. A modelleknél feltüntetésre kerül a felosztás aránya, ami azt mutatja meg, hogy egy-egy medence mekkora részét foglalja el egy több medencés tálcának. Az 50/50-es kiosztás esetében mindkettő medence megegyező méretű. 60/40 -esnél találunk egy nagyobb medencét a méretesebb edényeknek és egy kisebbet.

Beépíthetőség

A konyhai mosogatótálcákat beépíthetőség szempontjából is megkülönböztetjük. Vannak a bútorlapra helyezhető, a bútorlapba süllyeszthető vagy akár a munkalap alá építhető modellek. Ezek a különbségek az esztétikai jelentőségen túl a pult könnyű tisztántarthatóságára is hatással lehetnek.

A legnépszerűbb mosogatótálca típusok

Egymedencés mosogatótálca

A legegyszerűbb kialakítású megoldás kétség kívül az egyetlen medencével rendelkező, csepegtető nélküli kivitel, ami optimális választás, ha kevés hely áll rendelkezésünkre vagy ha főként gyümölcsök, zöldségek elmosására, beáztatásra használjuk a mosogatót. Mosogatásra folyó vízzel tudjuk használni és érdemes beszereznünk mellé egy különálló csepegtető tálcát.

Több formában és méretben megtaláljuk.

Jellemző méretek:

 • 45 cm-es külső szélesség
 • 15-18 cm medence mélység
 • 30-35 cm medence átmérő

(Ezek az általános méretek, de ettő egészen eltérő paraméterekkel is gyártanak tálcákat)

Kialakítás:

 • körív, szögletes, lekerekített szélű szögletes formákban is találunk egymedencés tálcát

Anyag:

 • Rozsdamentes acél, Kerámia, Gránit és Üveg változatban is elérhető

Előny:

 • Általában mélyebbek, mint a több medencés társaik. Ezért ideálisak nagyobb méretű edények mosogatásához.

Egymedencés mosogatótálca csepegtetővel

A csepegtetővel ellátott modellek általában 60 cm és 80 cm közötti szélességgel rendelkeznek, a csepegtető rész nagyságától függően. Első sorban ezek is folyó vizes mosogatásra alkalmasak, de a csepegtető megléte már praktikusabbá teszi a használatukat.

Jellemző méretek:

 • 60-80 cm szélesség
 • 45 cm mélység
 • 35-45 cm x 30-40 cm medence méret

Forma:

 • Szögletes és lekerekített szélű szögletes forma a leggyakoribb

Anyag:

 • Rozsdamentes acél, Kerámia, Gránit és Üveg változatban is elérhető

Kétmedencés mosogatótálca

A kétmedencés változat 2 egyforma vagy akár egymástól eltérő méretű medencével (általában 60/40 arányban) rendelkezhet. Egyszerre több feladatot is végezhetünk a dupla medencének köszönhetően, ráadásul csepegtetővel is rendelkező változatban is megtaláljuk. Értelemszerűen ennél a kivitelnél már minimum 80 cm körüli, csepegtetős változatnál 120 cm-es szélességgel kell számolnunk.

Jellemző méretek:

 • 80 cm szélesség (csepegtetős – 120 cm)
 • 45 cm mélység
 • 35-45 cm x 30-40 cm medence méret

Forma:

 • Szögletes és lekerekített szélű szögletes forma a leggyakoribb

Anyag:

 • Rozsdamentes acél, Kerámia, Gránit és Üveg változatban is elérhető

Mosogatótálca gyümölcsmosóval

A gyümölcsmosó egy kisebb méretű medence a tálcán, amit használhatunk arra, hogy a megmosott gyümölcsöket, zöldségeket elkülönítsük, amíg lecsorog róluk a víz. De akár a tányérokból az ételmaradékot is gyűjthetjük oda, vagy a megpucolt zöldségek, gyümölcsök leeső darabjait.

Gyümölcsmosós mosogatótálcát számos variációban találunk.

 • 1 medence + gyümölcsmosó
 • 2 medence + gyümölcsmosó
 • 1 medence + gyümölcsmosó + csepegtető
 • 2 medence + gyümölcsmosó + csepegtető

Forma:

 • Szögletes és lekerekített szélű szögletes forma a leggyakoribb

Anyag:

 • Rozsdamentes acél, Kerámia, Gránit változatban is elérhető

Konyhai mosogatótálca beszerelése

A legtöbb esetben gyárilag kapunk egy lefolyó csomagot a vásárolt mosogatóhoz mellékelve. Ez nem mindig megfelelő, hogy arra az egyedi adottságú helyre beszereljük, ahová szánjuk. Előfordulhat, hogy további kiegészítőkre vagy egy egészen más lefolyó csomagra lesz szükségünk. Éppen ezért, javasolt akár már a kiválasztás előtt asztalos vagy vízszerelő szakemberrel konzultálni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat e tekintetben.

Mire is van szükségünk a számunkra legjobb mosogatótálca választás kiválasztásához? A válasz talán az, hogy meg kell találnunk az arany középutat az ízlésünk, a valós szükségleteink és a lehetőségeink között. Bízunk benne, hogy cikkünk segítséget tudott nyújtani ebben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved