Gyakran felmerülő kérdés, hogy a szagelszívók használhatóak-e szabadba történő kivezetés nélkül, azaz belső keringtetéssel. A válasz IGEN, viszont ennél a bekötési módozatnál szükséges az egyes modelleknél gyárilag felszerelt, más változatoknál külön megvásárolható zsírszűrőkön felül szénszűrőt is helyezni a készülékbe. Az pedig a legtöbb esetben nem gyári tartozék, ezért külön kell beszereznünk.

Miért kell a szénszűrő?

Belső keringtetéses bekötés esetén a páraelszívó által elszívott szennyezett levegő visszatér a helyiség légterébe. E kettő között áthalad a zsírszűrőn, majd az aktív-szén filteren (szénszűrőn), ami leköti a főzés közben termelődő szagok nagy részét. Ezzel csökkenti a kellemetlen szagok terjedését a helyiségben.

A képen egy páraelszívó szénszűrő látható.
Páraelszívó aktív-szén szűrő

Választék

A páraelszívó gyártók forgalmaznak saját, az általuk kínált készülékekhez megfelelő szénszűrő típusokat. Ezeket általában a márka hivatalos oldalán, a termékleírásban pontos típussal feltüntetik. Ezen kívül léteznek univerzális utángyártott aktív-szén szűrők is, többnyire kedvezőbb áron, mint a márkák saját kiegészítői.

A szénszűrő élettartama

Gyakran felmerülő kérdés, hogy meddig használható egy páraelszívó szénszűrő? Mindenek előtt azt érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben moshatóak a szóban forgó szűrők. Normál használat mellett negyed évente érdemes eltávolítani róluk az összegyűjtött szennyeződéseket, az átlagosnál nagyobb igénybevétel esetén akár gyakrabban. A használat intenzitásától függően egy szénszűrő 5-8 alkalommal mosható el. Azt követően már lényegesen leromlik a lekötési hatékonysága, így érdemes kicserélni. Tehát, ha 8 alkalommal történő, negyed évenkénti kitisztítással számolunk, akkor egy aktív-szén szűrő cirka 2 évig használható ideális esetben.

A páraelszívó szénszűrő tisztítása házilag

A szénszűrő házilag, több módon is mosható. Átöblíthetjük forró csapvízzel, szivacs és mosogatószer használata nélkül. Vagy behelyezhető mosogatógépbe is. Ebben az esetben mosogatószer hozzáadása nélkül, intenzív programon érdemes elvégezni a szénszűrő tisztítását.

A megfelelő típus kiválasztása

A legegyszerűbb eset az, amikor a szagelszívó készülék beszerzésével egybekötve történik meg a páraelszívó szénszűrő vásárlás. Ebben az esetben akár a kereskedő segítségét is tudjuk kérni a megfelelő kiegészítő kiválasztásában.

Ha már meglévő páraelszívóhoz szeretnénk az aktív-szén szűrőt megvásárolni, akkor érdemes a gyártó oldalán rákeresni a gép típusára. Általában a termékleírásban feltüntetik az opcionális tartozékokat, így a megvásárolható szűrőket is.

Ha még páraelszívó választás előtt állsz, ajánljuk figyelmedbe témába vágó cikkünket: Páraelszívó kalauz

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved