Páraelszívó kalauz – mi alapján válasszunk?

A szagelszívó beszerzését, ha nincs hozzáértő segítségünk, érdemes a téma alapos körüljárásával kezdeni. Ugyanis ennél a készüléknél a teljesítményre és a hatékonyságra nagy hatással van az, hogy a használati helyhez legmegfelelőbb kialakítású típust választottuk-e. Egyaránt befolyásoló tényező, hogy a lehetőségeink szerinti legideálisabb beüzemelési/használati módot mellett döntöttünk-e. De még mielőtt bárkit elriasztanánk az egésztől, azért nem szabad megijedni. Csupán anyiról van szó, hogy mint sok más konyhagép esetén is, a páraelszívó vásárlásnál elsőként a konyhánk adottságait és lehetőségeit javasolt megvizsgálnunk. Az így szerzett információk alapján pedig terméket választani. Ezzel pénzt, időt, energiát spórolhatunk meg magunknak. Csapjunk is bele!

A páraelszívó működése

A páraelszívó elsődleges funkciója az, hogy a főzés során keletkező gőzöket és szagokat eltávolítsa. Ne engedje, hogy szétterjedjenek a helyiségben. Mi történik az elszívott használt levegővel? Ez bekötés típusától függ.

Kivezetéses bekötés

Kivezetéses bekötésnél a szagelszívó az elszívott levegőt átvezeti a belsejében található zsírszűrőn, majd a szabadba vagy egy kéménybe kivezetett csőrendszeren keresztül kijuttatja a használt levegőt. Ez a hatékonyabb megoldás, ennél a kivezetési módnál a legmagasabb a készülék hatékonysága. Amire érdemes figyelni, hogy a kivezetéses használatnál gondoskodni kell a konyha légellátásáról, hogy friss levegővel legyen ellátva a helyiség. Ugyanis a kiszívott levegőt nem pótolja a páraelszívó.

Keringtetéses bekötés

Ennél a verziónál a készülék az elszívott levegőt átvezeti a belsejében található zsír – és aktív szénszűrőn. Azok megszűrik a gőztől és a szagtól, majd a megtisztított levegő visszakerül a helyiségbe. Ez megoldás lehet olyan otthonokban, ahol nem előállíthatóak a technikai feltételek a levegő kivezetéséhez, illetve nincs hova kivezetni a rossz levegőt. Illetve költséghatékonyabb a kivezetéses bekötésnél. Azonban csak félmegoldás, ugyanis a legmodernebb szűrőrendszerek is csak 60-80% -ban képesek megtisztítani a főzés során keletkező szagoktól és egyebektől a keringetett levegőt. Ráadásul minél tovább használunk egy szénszűrőt, annál tovább fog csökkenni ez a százalék, míg újra nem cseréljük azt.

A páraelszívó beüzemelés

Keringtetéses bekötés esetén csak arra kell figyelni, hogy a választott szagelszívó a hozzá mellékelt használati utasításnak megfelelő pozícióban és előírt távolságban kerüljön elhelyezésre a használt főzőfelülethez képest.

Kivezetéses bekötésnél érdemes figyelni arra, hogy a lehető legrövidebb útvonalon alakítsuk ki az elszívó kivezetését. A nagyobb távolság gyengébb teljesítményt eredeményez. Ezen felül arra is fontos törekedni, hogy a páraelszívó csatlakozásának megfelelő keresztmetszetű légcsatornát alakítsunk ki. Ez típusonként változik, általában 125 mm és 150 mm átmérő közé esik. Az ennél szűkebb kivezetés is akadályozza a páraelszívó hatékony működését.

A páraelszívó mérete

A szabadonálló tűzhelyek szélessége 50-60 cm között mozog, míg a beépíthető főzőlapok 60 cm – 90 cm szélességgel bírnak. A páraelszívók ehhez idomulva 50 cm – 90 cm szélesség közötti méretekben fordulnak elő nagy általánosságban. Célszerű mindig a főzőfelület szélességét elérő vagy annál nagyobb méretű páraelszívót választani. A tűzhelyhez mérten keskenyebb szagelszívó nagy eséllyel nem fog megfelelő hatékonysággal működni.

Teljesítmény

A páraelszívók teljesítménye kategóriánként és típusonként változik, egyes típusok között egészen nagy különbségek lehetnek. Ennek az az oka, hogy a konyha adottságaitól (méret, kivezetési lehetőségek), illetve a használat intenzitásától is nagyban függ, hogy mire lehet szükségünk.

Mivel a legtöbb páraelszívó bekötése belső keringtetéses és kivezetéses módon is történhet, ebből adódóan ugyanannak a készüléknek több használati módra meg van adva a légszállító teljesítménye. Ezért ne lepődjünk meg, amikor a kiszemelt szagelszívó leírásában több, egymástól eltérő számot látunk teljesítményként feltüntetve. A kivezetéses bekötésre vonatkozó teljesítmény mindig a magasabb érték.

Minimum teljesítmény: A minimális teljesítmény, amit produkálnia kell egy páraelszívónak a hatékony szagelszíváshoz, az a konyha légköbméter számának a 6-szorosa. Ha van egy 10 négyzetméteres konyhánk 2,5 méteres belmagassággal, az azt jelenti, hogy ((10×2,5)x6) = 150 m3/h teljesítmény a minimum, amire szükségünk van. Ezt még befolyásolhatják egyéb tényezők, milyen hosszú és mennyire kanyargós az elszívó kivezetése, mennyire tagolt a konyha elrendezése, stb. Ha vannak ilyen, nehezítő tényezők és biztosak akarunk lenni a dolgunkban, megfontolandó a minimum szükséges teljesítmény akár kétszeresével bíró készülék mellett dönteni.

Zajszint

A páraelszívók működési zaja is típusonként változó, a hangosabb készülékek 50-70 dB értékkel, míg a halkabbak 40-50 dB között. Egyes extra halk modellek pedig ez alatt.

A készülékek zajkibocsátása attól is függ, hogy milyen teljesítményfokozaton használjuk a készüléket, azaz mennyire terheljük. Ebből kifolyólag, úgy is tudunk csökkenteni a zajszinten, ha a helyiségben szükségesnél nagyobb légszállítási teljesítménnyel bíró készüléket szerelünk be. Hiszen azt nem kell maximális teljesítményen használnunk a megfelelő hatékonysághoz, az alacsonyabb fokozat pedig alacsonyabb zajszintet von maga után.

Kezelés, fokozatok száma

A páraelszívók kezelése a készüléken elhelyezett kezelőszerven keresztül történik. Ezen a ki-bekapcsoláson kívül a készülék világítását is tudjuk vezérelni, illetve a páraelszívás teljesítményének intenzitását állítani.

Az egyszerűbb modellek tolókapcsolóval vagy nyomógombbal kezelhetőek, de vannak érintőgombos változatok is. Egyes készülékek pedig távirányítóval is szabályozhatóak.

Fokozatok száma: A kisebb teljesítményű páraelszívók általában 2 vagy 3 teljesítményfokozattal rendelkeznek, a komolyabb készülékek esetében már ennél több szint is előfordul. Továbbá léteznek készülékek, amik fokozatmentesen állíthatóak a minimum és maximum aktivitás között. Hasznos extra: az intenzív fokozattal felvértezett modellek nagy intenzitású használat vagy váratlan vészhelyzet esetére (odaég valami, stb.) hatékony segítséget jelenthetnek.

Páraelszívó típusok

Hagyományos szagelszívó

Hagyományos páraelszívó

A beépítést nem igénylő, falra szerelhető változatot nevezzük így.

 • Szélességük 50-60 cm között alakul általában, de léteznek 90-120 cm széles változatok is. Tehát minden főzőlap szélességhez beszerezhető megfelelő méretű hagyományos páraelszívó.
 • Szín és stílus tekintetében is nagy a választék. A fehér és az inox színen kívül népszerű a fekete szín is. Formatervezésben a klasszikustól a modern vonalvezetésig, minden változat fellelhető.
 • 1 és 2 motorral rendelkező változatok is léteznek, a teljesítményük pedig 150-400 m3/h között mozog. A 60 cm-nél szélesebb változatok teljesítménye pedig még ezt is meghaladhatja.

Kihúzható páraelszívó (teleszkópos)

teleszkópos páraelszívó

A kihúzható, más néven teleszkópos páraelszívó szekrénybe építhető készülék. Használaton kívül belesimul a konyhaszekrény síkjába, ezzel is helyet megtakarítva. Kihúzott állapotban kb 20 cm-rel nyúlik ki jobban a főzőfelület fölé.

 • 50 -től 90 cm szélességig elérhető. 10 cm-es ugrásokkal e két méret között minden változatban kapható.
 • Szín és stílus tekintetében ebben a típusban nem sok eltérés van a modellek között, hiszen a készülék nagy része takarásban van, a bútorból csak egy keskeny front fedőcsík látszik ki. Ez a legtöbb esetben inox, de fekete vagy fehér színben is létezik. Továbbá egyes típusoknál gyárilag nem tesznek front előlapot. Ezeknél lehetőség van a bútorral megegyező csíkot helyezni a páraelszívóra, ezzel teljesen egységessé téve a konyhaszekrény összképét.
 • 1 és 2 motorral rendelkező változatok is léteznek, a teljesítményük pedig 250-800 m3/h között mozog.

Kürtős páraelszívó

Kürtős páraelszívó

Szintén népszerű típus a felső kivezetéses használatra tervezett kürtős páraelszívó.

 • A keskeny, 50 cm-es szélességtől az egészen extrém, 100 cm feletti szélességig előforduló modell.
 • Színben és stílusban is széles a választék ebből a típusból. Fekete, fehér, inox, szögletes, lekerekített, rusztikus…
 • Az elérhető teljesítmény 300-1200 m3/h között mozog.

Álkürtős változat

Álkürtős / kürtőbe építhető páraelszívó

Az álkürtős páraelszívó technikai adottságaiban a kürtősnek felel meg, de magával a kürtővel nem rendelkezik. Ennek köszönhetően jóval sokoldalúbban beépíthető, akár konyhaszekrénybe vagy egyedi kivezetés is kialakítható hozzá.

 • 50 cm szélességtől elérhető ez a típus is és 100 cm feletti szélességben is találunk belőle.
 • Integrálható jellegéből adódóan a külsőségek nem igazán számítanak az álkürtős páraelszívó esetében. Beépítést követően csak az alsó keret látható a szűrő rácsokkal, világítással, kezelő felülettel. Ezt, a bútorból kilátszó részt Inox, fekete, fehér színben és ezek kombinációiban is gyártják.
 • Az elérhető teljesítmény a kürtős páraelszívóhoz hasonlóan 300 m3/h-tól egészen 1000 m3/h feletti értékig terjedhet.

Sziget páraelszívó

Sziget páraelszívó

Azokat a szagelszívókat soroljuk ide, amelyeket nem szükséges az oldalfalra helyezni. A konyha bármely pontjára helyezhetjük a főzőfelületet, ezzel a megoldással megoldott a szagelszívás.

 • A keskeny, 40 cm-es szélességtől a 100 cm feletti szélességig is előforduló típus.
 • A legkülönfélébb méretekben, kialakításokban és színekben létezik. A visszafogott minimáltól az egészen harsány, feltűnő megjelenésig, minden igényre találni megfelelő sziget páraelszívót.
 • Teljesítmény: 300 m3/h – tól akár 1000 m3/h-t meghaladó

Pultba süllyeszthető modellek

Pultba süllyeszthető páraelszívó

Ez az exkluzív megoldás nem felülről szívja el a főzés közben termelődő párás levegőt, hanem oldal irányból. A pultban, a főzőlap mögé kerül beépítésre a süllyeszthető szagelszívó és használatkor a pult síkjából emelkedik ki függőleges irányban. Ez egy prémium megoldás, nagy teljesítmény és egyben magas árfekvés jellemzi.

Mennyezetbe süllyeszthető modellek

Azokban a konyhákban, ahol nem cél, hogy szem előtt legyen a páraelszívó, a sziget elszívót válthatja ki a mennyezetbe süllyeszthető változat. Mivel ennél a verziónál nagyobb távolságról történik a szagelszívás, ezek a modellek már 800-900 m3/h teljesítménytől indulnak.

A lehetőségek tárháza, ahogy kalauzunkból is kiderül, igen széles. Írásunkban érintettük a legfontosabb választási szempontokat és azt is megnéztük, hogy milyen típusok közül válogathatunk. Ezen információkkal felvértezve már bátran hozzákezdhetünk az ideális páraelszívó kiválasztásához.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved