Az elektromos beépíthető főzőlapoknak, a működésüket tekintve két fontos alkategóriája létezik: a kerámia és az indukciós. Ebben a cikkben a kerámia készülékekkel foglalkozunk. A kezdő ártól a komolyabb készülékek felé haladva megnézzük, hogy az adott árponton milyen képességekkel kell, hogy rendelkezzen egy kerámia főzőlap.

A kerámia főzőlapokról

„Ennél a típusnál az elektromos fűtési rendszer egy üvegkerámia felület alatt helyezkedik el. Mivel sima a felület, könnyebben takarítható, mint a gázfőzőlapok. Bármilyen típusú főzőedénnyel használható.” -írtuk a kerámialapos beépíthető főzőlapokról a főzőlap választás szempontjait összegyűjtő cikkünkben. Méret tekintetében válogathatunk a kis méretű 2 mezős, a sztenderd 60 cm széles 4 főzési mezővel rendelkező és néhány ennél szélesebb, több mezővel felszerelt lehetőség közül. Színben a fekete az alap, de akinek arra van igénye, talál fehér színben is.

Hirdetés
Cikkünkben a legfontosabb főzőlap választási szempontokon megyünk végig.

Candy CDH30 domino főzőlap

Candy márkájú keskeny, két zónás domino főzőlap
Candy CDH30 2 mezős kerámia főzőlap

Egy 2 db főzőzónával rendelkező modellel kezdünk. A piac egyik legkedvezőbb árfekvésű készüléke a CDH30 a 40 000 Ft környékén mozgó árcédulájával.

Teljesítmény, főbb tulajdonságok

A főzőlap elől egy kisebb, hátul egy nagyobb teljesítményű főzőzónát tartalmaz. Ezek max. 1200W illetve 1800W teljesítményre képesek. A melegítésre 9 különböző teljesítményfokozaton van lehetőségünk. A zónák egyszerre vagy külön is használhatóak. Extraként gyerekzárat, maradékhő kijelzést, illetve időzítő funkciót is kapunk. Az utóbbi segítségével, beállíthatjuk, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon ki automatikusan a készülék. A hátralévő időt az erre szolgáló kijelzőn tudjuk követni, az idő leteltét pedig hangjelzéssel tudatja a főzőlap.

Külső, méretek

A Candy CDH30 méretei: 28,8 cm széles, a mélysége 52 cm, a vastagsága pedig 5,5 cm. A beépítési méretei: 26,8 cm x 50 cm x 50 cm. A kisebb zóna átmérője 14,5 cm, míg a nagyobbé 18 cm.

Kezelés

A Candy CDH30 domino főzőlap kezelési felületének rajza.
Candy CDH30 domino kerámia főzőlap kezelőfelület

Ahogy már említettük, ez a modell érintővezérlő felülettel rendelkezik. A kezelése a képen látható érintőgombok segítségével történik. Jobbról balra haladva:

 1. – Be/Kikapcsoló gomb
 2. – Szabályzó gomb. A zónák teljesítményének és az időzítő funkció időbeállításának elvégzését szolgálja.
 3. – Zóna választó gomb
 4. – Időzítő funkció gomb
 5. – Gyerekzár gomb

Candy CDH30 vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon és nagyobb internetes áruházakban olvasható vásárlói véleményekből az rajzolódik ki, hogy az ezt a főzőlapot választók egy egyszerű, megbízható készüléket kerestek. Az olvasható vélemények alapján pedig meg is kapták.

A Candy CDH30 felhasználói kézikönyve és további hasznos információk elérhetőek a gyártó oldalán: Candy.hu

Zanussi ZEV6240FBA kerámia főzőlap

A Zanussi ZEV6240FBA főzőlap
Zanussi ZEV6240FBA kerámia főzőlap

60 cm széles és 4 főzőzónával rendelkezik a következő alanyunk. A Zanussi készüléke egy közkedvelt termék, köszönhetően a kedvező, 50 000 Ft körüli fogyasztói árának és felhasználóbarát kialakításának.

Teljesítmény, Főbb tulajdonságok

A ZEV6240FBA zónáinak teljesítménye és átmérője:

 • Bal első: 2300 W, 21 cm
 • Jobb első: 1200 W, 14,5 cm
 • Bal hátső: 1200 W, 14,5 cm
 • Jobb hátsó: 1800 W, 18 cm

A zónák egyszerre és külön is használhatóak. Zónánként külön, 9 különböző fokozatban tudjuk a hómérsékletet szabályozni. Extraként maradékhő kijelzéssel és automata kikapcsolással rendelkezik a készülék. A kezelés érintővezérléssel történik, illetve kezelőfelületre zónánként került egy kijelző, ami a beállított teljesítményfokozatot, illetve a maradékhőt hivatott jelezni. Az automatikus kikapcsolás funkció pedig annyit takar, hogy a ZEV6240FBA melegítési hőfoktol függően 1,5-5 óra elteltével kikapcsolja önmagát.

Külső, méretek

59 cm szélesség, 52 cm mélység és 5 cm vastagság. Ezek a főzőlap beépítési méretei.

A főzőzónák átmérői pedig így alakulnak: Bal első: 21 cm, Jobb első: 14,5 cm, Bal hátső: 14,5 cm, Jobb hátsó: 18 cm

Kezelés

A ZEV6240FBA kerámia főzőlap kezelőpanelét ábrázoló rajz.
Zanussi ZEV6240FBA kezelőpanel

A kezelés talán már nem is lehetne egyszerűbb, mint a Zanussi főzőlapjának esetében. Balról jobbra haladva 1-es számmal jelölve a Be/Kikapcsoló gombot, mellette a bal első és hátsó zónák választó gombjait, illetve az azokhoz tartozó melegítési fokozat kijelzőket találjuk. A felület közepén lévő „-” és „+” jelekkel értelemszerűen a kiválasztott zóna hőmérsékletét tudjuk szabályozni. A szabályozó rész jobb oldalán pedig a jobb első és hátső zónák választógombja és kijelzője helyezkedik el.

Zanussi ZEV6240FBA vélemények

A legnagyobb online áruházak lapjain és árösszehasonlító oldalakon olvasható vásárlói véleményeket végigolvasva elégedett felhasználók visszajelzéseivel találkozhatunk. A legtöbben az ár/érték arányt emelik ki, azaz a készülék a kedvező árfekvésétől elvárható felszereltséget nyújtja.

Összegzés

A Zanussi ZEV6240FBA egy esztétikus, kellemes külsejű főzőlap átlagos teljesítménnyel. A felszereltségéből joggal hiányolhatjuk a gyerekzárat, az ebben a kategóriában is elvárható lenne. Ettől függetlenül a fő feladatát megbízhatóan képes ellátni.

A ZEV6240FBA felhasználói kézikönyve és további hasznos információk elérhetőek a gyártó oldalán: Zanussi.hu

Whirlpool AKT 8130/NE kerámia főzőlap

A Whirlpool AKT8130/NE főzőlap
Whirlpool AKT 8130/NE kerámia főzőlap

Teszünk egy lépést felfelé, a Whirlpool 60 cm széles, 4 zónás kerámia főzőlapjával folytatjuk. Első ránézésre is szembetűnő, hogy ez a készülék már rendelkezik egy bővíthető főzőzónával, amit a dupla fehér karika jelöl a bal felső mezőnél. Az 55 ezer forintos ársávban helyezkedik el a készülék.

Teljesítmény, Főbb tulajdonságok

Az Whirlpool AKT 8130/NE összteljesítménye 6200 W, ami zónánkénti bontásban így néz ki:

 • Bal első: 1700 W
 • Jobb első: 1200 W
 • Bal hátső: 2100 W
 • Jobb hátsó: 1200 W

Ez a modell is érintővezérléssel működik, zónánként szabályozható hőmérséklettel. Extraként a bevezetőben már említett hátsó kibővíthető zónát tartalmazza, ami hasznos nagyobb átmérőjű lábasok melegítéséhez. Ezen felül gyerekzárral, maradékhő kijelzéssel és időzítő funkcióval is el van látva. Az időzítő funkció segítségével 1 és 99 perc közötti intervallumban állíthatjuk be a működési időt, aminek a végéhez érve a főzőlap automatikusan kikapcsol.

Külső, méretek

A Whirlpool AKT 8130/NE főzőlap 58 cm széles és 51 cm mély, a vastagsága pedig 4,2 cm. A beépítési méretei: 55,2 cm x 48,2 cm x 4,2 cm.

A főzőzónák átmérője: Bal első: 18 cm, Bal hátsó 12 cm / 21 cm (attól függően, hogy bővítve használjuk-e) Jobb első és hátsó zóna: 14,5 cm

Kezelés

A Whirlpool AKT8130/NE kezelőfelületét ábrázoló rajz.
Whirlpool AKT 8130/NE kezelőfelület

A fenti képen látható kezelőfelületet ábrázoló grafikán, a bekarikázott betűjelek a következő gombokat jelölik:

 • „A” – Be/Kikapcsolás
 • „B” – Főzési zóna és időzítés kiválasztása
 • „C” és „E” – Melegítési hőmérséklet növelése, csökkentése
 • „D” – Gyerekzár
 • „F” – Bővíthető zóna aktiválása (az AKT 8130/NE esetében a bal hátsó zónára érvényes)

Összegzés

A Whirlpool AKT 8130/NE egy az árának megfelelő tudásszinttel rendelkező készülék. A bővíthető zóna miatt jó választás lehet olyan háztartásokba, ahol időnként nagyobb lábas is rákerül a tűzhelyre.

A termék felhasználói kézikönyve és további hasznos információk elérhetőek a gyártó oldalán: Whirlpool.hu

Bosch PKE645D17E kerámia főzőlap

Bosch 60 cm széles készülék, PKE645D1E
Bosch PKE645D17E kerámia főzőlap

A főzőlap teszt soron következő alanya a Bosch gyártó készüléke. Ez egy fémkerettel ellátott típus, ami igazán népszerű a 60 000 Ft körüli árkategóriában. Következzenek a további részletek:

Teljesítmény, Főbb jellemzők

A Bosch PKE645D17E kerámia főzőlap főzőzóna teljesítménye:

 • Bal első: 1200 W, 14,5 cm
 • Jobb első: 2200 W, 21 cm
 • Bal hátsó: 2000 W, 18 cm
 • Jobb hátsó: 1200 W, 14,5 cm

A zónák külön szabályozhatóak, 9 különböző főzési fokozaton használhatjuk őket. Extraként gyerekzárral, maradékhő kijelzéssel és hosszú tétlenség esetén automatikus kikapcsolás funkcióval vértezték fel a készüléket.

Külső, Méretek

A fémkeret, amivel ez a Bosch főzőlap rendelkezik, esztétikum és takaríthatóság szempontjából is meghatározó lehet a választásban.

Méretek: 58,3 cm széles, 51,3 cm mély és 4,3 cm vastag ez a főzőlap.

A zónák átmérői: Bal első: 14,5 cm, Jobb első: 21 cm, Bal hátsó: 18 cm, Jobb hátsó: 14,5 cm

Kezelés

Bosch főzőlap kezelőfelület rajz, PKE645D17E
Bosch PKE645D17E kezelőfelület

A Bosch PKE645D17E kezelőfelülete kényelmes és egyszerű. A fenti képen bal oldalról indulva a Be/Kikapcsoló gombot, felül középpen a 4 zóna választógombját, alatta pedig a teljesítményszabályzót látjuk. Jobb oldalon pedig a gyerekzár kapott helyet.

Bosch PKE645D17E vélemények

Az internetes áruházak és árösszehasonlító oldalak felületein olvasható vásárlói véleményeket szemléztük. Ezek alapján egy megbízható főzőlap képe rajzolódik ki. Egyes véleményezők hiányolják az időzítő funkciót a készülékből, de a többség nem talált kifogást a készüléken.

A termék felhasználói kézikönyve és további hasznos információk elérhetőek a gyártó oldalán: Bosch.hu

Electrolux EHF6547FXK

EHF6547FXK, Electrolux
Electrolux EHF6547FXK kerámia főzőlap

Egy igazán jól felszerelt, kiváló ár/érték arányú modell következik. Az elülső oldalán élcsiszolt EHF6547FXK is a 60-65 000 Ft közötti kategóriában mozog.

Teljesítmény, Főbb jellemzők

Az Electrolux főzőlapja 7100 W összteljesítménnyel képes dolgozni, ez főzőzónánkénti bontásban:

 • Bal első: 800/1600/2300W (3 körös bővíthető zóna)
 • Jobb első: 1200 W
 • Bal hátsó: 1200 W
 • Jobb hátsó: 1500/2400W (2 körös ovális zóna)

A zónák külön-külön és együttesen is használhatóak. Két bővíthető mezővel is rendelkezik ez a kerámia főzőlap. A bal első egy három különböző méretben használható megoldás, hogy az átlagosnál kisebb és nagyobb edényeket is megfelelően tudjuk melegíteni. A jobb hátsó oválisan kibővíthető zóna pedig az egyedi formájú edények használatát segíti elő. A kezelőfelület Slide Control, más néven csúszkás érintővezérléssel működik. Ez annyit jelent, hogy nem nyomkodással, hanem az ujjunk csúsztatásával tudjuk szabályozni a zónák teljesítményét. Extrákkal ezen felül is jól el van látva az EHF6547FXK. A gyerek és funkciózáron és a maradékhő kijelzésen túl Eco Timer időzítővel programozhatjuk a melegítés idejét. A funkció sajátossága, hogy a beállított főzési idő lejárta előtt már kikapcsolódik a főzőzóna és a maradékhő felhasználásával fejezi be a főzést. Ezzel energiát spórol. Továbbá kapunk egy Stop&Go funkciót, aminek segítségével bármikor szüneteltethetjük a főzést egy gombnyomással, a folytatáskor pedig a korábbi beállítások megtartásával történik minden tovább.

Méretek

Az Electrolux EHF6547FXK szélessége 58 cm, mélysége 52 cm, vastagsága pedig 3,8 cm. A beépítési szélessége 56 cm, míg mélysége 49 cm.

A főzőzónák átmérői: Bal első: 12/17,5/21 cm (3 körös bővíthető zóna), Jobb első: 14,5 cm, Bal hátsó: 14,5 cm, Jobb hátsó: 17/26,5 cm (2 körös ovális zóna)

Kezelés

kezelőfelület, EHF6547FXK
Electrolux EHF6547FXK kezelőfelület

A Slide Control (csúszkás érintővezérlés ) okán a kezelése eltér a főzőlap teszt eddig bemutatott alanyaihoz képest. A fenti képen számokkal jelölt mezők a következő feladatokat látják el:

 1. – Be/Kikapcsolás
 2. Kezelőpanel lezárása/a lezárás feloldása.
 3. A STOP+GO funkció be- és kikapcsolása.
 4. Időzítés jelzők – a főzőzónákhoz Jelzi, hogy melyik zónára állítja be az időt.
 5. Időzítő kijelzés – Percben mutatja az időt.
 6. Bekapcsolja az Automatikus felfűtés funkciót.
 7. Bekapcsolja és kikapcsolja a külső kört.
 8. Hőfokbeállítás kijelzése – Jelzi a hőfokbeállítást.
 9. Slide Control (csúszkás) Kezelősáv – A hőfok beállítása.
 10. Idő szabályzó -Növeli vagy csökkenti az időt.
 11. A főzőzóna kiválasztása.
 12. Bekapcsolja és kikapcsolja a külső köröket.

Electrolux EHF6547FXK vélemények

A legnagyobb online áruházak és árösszehasonlító oldalakon olvasható vásárlói véleményekben negatívumot nem igazán találni erről a kerámia lapról. A legtöbb esetben pozitívumként a bővíthető főzőzónák hasznosságát és az időzítő funkció meglétét emelik ki.

Összegzés

Az Electrolux EHF6547 FXK egy hasznos funkciókban igen gazdag főzőlap, ami hasznos lehet azoknak, akik változatos méretű edényekben főznek, illetve gyakran csinálnak egyszerre több mindent a háztartásban, ezért ki tudják használni az időzített befejezés vagy a Stop and Go funkciót.

AEG HK955070XB kerámia főzőlap 5 főzőzónával

AEG 90 cm széles készülék

Az eddig bemutatott domino és 60 cm széles főzőlapok után, a főzőlap teszt egy rendhagyó igényekre tervezett készülékkel folytatódik. A 90 cm széles és 5 főzőzónát tartalmazó AEG HK955070XB keresett modell a kategóriájában. Megnézzük, mit kapunk a 150 000 Ft körüli árért cserébe.

Teljesítmény, Főbb jellemzők

A főzőlap összeljesítménye 7800 W, ez zónánkénti bontásban a következőképpen alakul:

 • Bal első: 1800 W
 • Jobb első: 1800 W
 • Középső: 1050/1950/2700W (3 körös bővíthető zóna)
 • Bal hátsó: 1200 W
 • Jobb hátsó: 1400/2200W/ (2 körös ovális zóna)

Ez a 90 cm széles főzőlap 5 külön-külön vagy együttesen is használható főzőzónával rendelkezik. Impozáns rozsdamentes fémkeretet kapott, illetve egy 3 körös és egy oválisan bővíthető zónával is rendelkezik. A vezérlés Slide Control (csúszkás) vezérléssel történik. Extraként „Gyors felfűtés”, „Funkciózár” és „Gyerekzár”, „Eco Timer” időzítő és „Percszámláló” és nem utolsó sorban „Maradékhő kijelzés” funkciókkal is fel van szerelve.

Méretek

A főzőlap szélessége 89,6 cm, mélysége 51,6 cm, magassága pedig 5 cm.

A főzőzónák a következő átmérőkkel rendelkeznek: Bal első: 18 cm, Jobb első: 18 cm, Bal hátsó: 14,5 cm, Középső: 14,5 cm / 21 cm / 27 cm (3 körös bővíthető zóna) Jobb hátsó: 17/26,5 cm (2 körös ovális zóna)

Kezelés

Kezelőfelület, HK955070XB
AEG HK955070XB kezelési felület

A fenti képen a főzőlap kezelőfelületének a rajza látható. Ugye ismét egy slide control (csúszkás vezérlésű) modellel állunk szemben, zónánkénti digitális teljesítményfokozat kijelzéssel. A fenti számok az alábbi funkciókért felelős részeket jelölik:

 1. – Be / Kikapcsolás
 2. – Funkció vagy gyerekzár aktiválása
 3. – Főzőzóna időzítő kijelző (Jelzi, hogy melyik főzőzónára állítjuk be az időt
 4. – Időzítő kijelző – Percben mutatja az időt
 5. – Az automatikus felfűtést aktiváló gomb
 6. – A hússütő (bővített zóna elindítása / leállítása
 7. – Hőfok kijelző – A beállított hőfok szintjét mutatja
 8. – Csúszkás szabályzó sáv
 9. – A középső zóna külső körgyűrűinek aktiválása
 10. – Az idő növelés vagy csökkentése
 11. – Főzőzóna kiválasztása
 12. – Stop and Go funkció alkalmazása

AEG HK955070XB vélemények

Az interneten fellelhető vásárlói véleményekből az olvasható ki, hogy a készüléket megvásárlók nagy többsége elégedett a választással. Többen kiemelik, hogy ezen a modellen kívül nem igazán találni 90 cm széles, kerámia főzőlapot. Pozitívumként említik a zónák praktikus elrendezését. Negatívumként a magas energiaigényt említi valaki, de az egy ilyen méretű főzőlapnak, (ami 5 főzőmezőt is működtet) természetes velejárója.

Összegzés

A AEG HK955070XB egy speciális igényekre szabott készülék. Bővíthető zónák és extra funkciók terén sem kell kompromisszumot kötnie vele annak, aki egy ilyen paraméterekkel rendelkező főzőlapot szeretne a konyhájába.

Ezzel végéhez ért a kerámia főzőlap bemutató tesztünk. A legkisebbtől a legnagyobbig, egyszerűtől a gazdag felszereltségűig, számos méltán népszerű készüléket áttekintettünk. Ezen információk birtokában már nem okozhat gondot az ideális főzőfelület megtalálása 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved