A mosogatógép tisztítása házilag

Bizonyára minden gyakorló mosogatógép tulajdonos tapasztalta már, hogy hiába tisztítja meg minden alkalommal az ételmaradékoktól a behelyezendő koszos edényeket, egy idő után lerakódásokat tapasztal a készülék belsejének illesztésein, esetleg kellemetlen szagok terjengenek belőle. Legrosszabb esetben pedig a mosogatás minőségében is romlást érzékel. Ez önmagában természetes velejárója a mosogatógép használatnak, nem ad okot az aggodalomra. Mégis érdemes vele foglalkozni, mert elhanyagolása esetén hatással lehet az edények higiéniájára és a gépünk élettartama is rövidülhet általa. De mit lehet tenni?

Megelőzés

Azért, hogy minél ritkábban üsse fel fejét a fent említett jelenség, azzal tehetjük a legtöbbet, ha betartjuk a használati útmutatók alapvető utasításait. Az edényekről a maradékokat minden alkalommal távolítsuk el, hogy ne tömítsék el a szűrőt. A só és az öblítőszer töltöttségét minden program elindítás előtt ellenőrizzük. Ha valamelyik kifogyott, az rontja a mosogatás minőségét, a só hiányában túl kemény víz pedig a készüléknek sem tesz jót. Ne töltsünk kézi mosogatáshoz való mosogatószert a gépbe, mert azzal sem a kívánt hatást fogjuk elérni. Házi praktika még, hogy minden használatkor teszünk néhány csepp ételecetet az üstbe, ami tisztító és fertőtlenítő hatást fejt ki.

Hirdetés

Tisztítás, fertőtlenítés

Bármilyen szakszerűen is használjuk, elkerülhetetlen, hogy időnként ki kelljen takarítani a mosogatógépet. Ezt 1-2 havonta érdemes megtenni. Ilyenkor vegyük ki az alsó szűrőt, az edénytartó kosarakat. Ezeket a háztartásunkban egyébként is rendelkezésre álló tisztítószerekkel elegendő letakarítani. A mosogatógép belsejét, sarkait, illesztéseit is javasolt átsúrolni. Ezt követően mindent visszahelyezhetünk, mert gépi tisztítás következik.

A mosogatógép tisztítása gépileg több módon történhet. Vásárolhatunk külön erre a célra gyártott fertőtlenítő hatású kapszulát vagy folyékony szert, de folyamodhatunk gazdaságosabb, klasszikus módszerekhez is.

A mosogatógép tisztítása ecettel

A mosogatógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával vagy citromsavval kombinálva a leghatékonyabb. Az ételecet jellemzője, hogy vízkőoldó hatású, a zsíros szennyeződéseket is jól oldja és nem utolsó sorban szagtalanít is. Ha ezt a megoldást választjuk, a következő módon járjunk el. A felső edénytartó kosárba egy tálkában ételecetet helyezünk el. Ez legyen 20%-os, 2-5 dl közötti mennyiség. A mosogatógép aljába pedig szórjunk szódabikarbónát. Ezt követően indítsuk el a lehető legmagasabb hőfokon futó, legtovább tartó programot üresen, edények nélkül. Az eredmény magáért fog beszélni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved