Bluetooth hangszóró – Hogyan válasszunk?

bluetooth hangszóró - hogyan válasszunk? - borítókép

Mire jó a hordozható Bluetooth hangszóró? Az Okostelefonok, laptopok jellemzően gyenge hangminőséget produkálnak. A vezeték nélkül csatlakoztatható hangszóróval ezt a problémát orvosolhatjuk. De ezen felül is számos módon vehetjük hasznát egy ilyen készüléknek. Írásunkban áttekintjük, hogy milyen típusú bluetooth hangfalak léteznek és milyen szempontok alapján érdemes választani. Végül, de nem utolsó sorban, bemutatunk néhány népszerű modellt is.

Hogyan válasszunk bluetooth hangszórót?

Stílus és méret

A hordozható bluetooth hangszórók kínálata méretben, formában és színben is rendkívül változatos. Ez nem feltétlenül könnyíti meg a választást, de a választék sokfélesége garancia arra, hogy mindenki megtalálja az egyéniségéhez leginkább illőt.

Kis méret

Az egészen kicsi, maréknyi méretű hordozható hangfalak nagy előnye a könnyű hordozhatóság. Annak, aki sokat van mozgásban és utazás közben használná, ideális választás lehet egy ilyen. Néhány (0,75-3) Wattos hangteljesítmény gyakori ezeknél a modelleknél, ám a számok csalókák. Méretüket meghazudtoló hangerővel képesek megszólalni.

Közepes méret

Az ennél nagyobb 10 x 20 cm /20 x 20 cm -es mérettel rendelkező bluetooth hangszórók még szintén nem foglalnak nagy helyet, ezért akár magunkkal tudjuk vinni őket. Emellett hangerőben (10-30 Watt) és hangminőségben általában már nagy előrelépést mutatnak a legkisebb társaikhoz hasonlítva.

Nagy méret

Léteznek méretben már kevésbé kompaktnak mondható, de egy hifi toronyhoz vagy hasonló eszközhöz mérten könnyebben szállítható típusok is. Ezek már komoly teljesítménnyel büszkélkedhetnek, a legtöbb esetben 30-100 Watt között, de előfordul néhány ennél is hangosabb modell. Egy ilyen bluetooth hangfal akár egy házibulihoz vagy kerti sütögetéshez is méltó zeneszolgáltató lehet.

Hangminőség

Hangszórók: A hangszórók mérete, száma, elhelyezése. Mindezek nagy hatással van a bluetooth hangszóró jelminőségére. A kisebb, “lóbálós” készülékek egy lefele vagy felfele irányba elhelyezett hangszóróval rendelkeznek. Ezeknél nagyobbak az ikerhangszórós változatok, amelyeknek már a hangerején is megérezni a különbséget.

Frekvencia: A hangminőség nagyban múlik a frekvencia tartományon. Minél szélesebb ez a tartomány, annál alkalmasabb a hangszóró arra, hogy a lehető legjobb minőségben adja vissza a hangot. Ez általában 100 Hz-től 20 000 Hz-ig terjedő érték közé esik.

Bluetooth verzió: A hangzást befolyásoló tényező a jel átvitelének minősége is. Minél frissebb bluetooth verziót használ a készülék, ez annál jobb lesz. A bluetooth 4 és 5 a legfrissebb szabványok, az ezekkel ellátott hordozható hangszórókra mindenképpen jó választások. A csatlakozás verziója nem minden esetben kerül feltüntetésre a termékleírásban, érdemes ilyenkor a termék gyártói oldalára is ellátogatni, ahol részletesebb specifikációt találunk.

A fenti tulajdonságok sokat elárulnak egy hangszóró képességeiről, de élőben történő meghallgatáskor érhetnek minket meglepetések. Ezért, ha lehetőségünk van rá, érdemes nem pusztán a specifikációk alapján választani, hanem saját fülünkkel is meghallgatni a kiszemelt készüléket.

Hangerő

Ahogyan egy bluetooth hangfal lehetséges mérete is egészen változó, úgy a készülékkel elérhető maximális hangerőben is nagy különbségek lehetnek

Bluetooth hangszóró Csatlakozási módok

Vezetékes csatlakozás: Az AUX-in bemenettel rendelkező bluetooth hangszóró vezetékkel is csatlakoztatható a telefonhoz vagy notebook-hoz. Így a bluetooth csatlakozással nem rendelkező eszközről is képesek leszünk a hangot a hangszóróra továbbítani.

USB port: Ha ezzel rendelkezik a hangszóró, akkor akár pendrive-ról is játszhatunk le vele hanganyagot.

WIFI: Az erre alkalmas készülékek a bluetooth mellett a wifi hálózatra is képes csatlakozni

Csatlakozási távolság

A vezetéknélküli hangfalak

Üzemidő

A hordozható bluetooth hangszórók beépített akkumulátorral rendelkeznek, amit a telefonokhoz hasonlóan micro usb porton keresztül, elektromos hálózatról tudunk tölteni. Az üzemidő típusonként változó. Néhány órától akár 10-20 óráig is terjedhet a két töltés közötti használati idő.

Léteznek gyorstöltésre alkalmas hordozható hangszórók is, ezzel a funkcióval lerövidül a töltési idő. Szorult helyzetekben, időszűkében ez nagy segítséget nyújthat.

További hasznos Bluetooth hangszóró funkciók

Vízállóság: Léteznek csepp – és vízálló kialakítású modellek. Kültéren vagy fürdőszobában, konyhában történő használatnál ez egy igazán előnyös tulajdonság lehet.

Hívás kihangosítás: Egyes modellek alkalmasak a bejövő telefonhívás kihangosítására, ha telefonhoz csatlakoztatva használjuk. Aki ezt a funkciót ki tudja használni, annak érdemes megbizonyosodni, hogy a kiválasztott bluetooth hangszóró alkalmas-e erre.

FM rádió: Ha a hangszórót hozzápárosított eszköz nélkül, rádióként használnád, az erre alkalmas készülékekkel ezt is megteheted.

Bluetooth hangszóró árak

A legkisebb változatok 5-6 Watt teljesítményig bezárólag már 2-3 ezer Ft-tól elérhetőek. A piacvezető márkákat természetesen ebben a kategóriában is jobban meg kell fizetni, például a cikk írásának pillanatában legkeresettebbnek számító JBL gyártó 3 W-os kompakt készüléke 10 000 Ft-os átlagáron kapható. Ebben a kategóriában is jelen van a prémium szegmens, ezért szembe jöhetnek velünk több tízezer forintra rúgó árpontok is, de ezek számítanak a kisebbségnek.

A közepes teljesítményű hordozható hangfalak esetében is találunk 10 000 Ft alatti árakat. De ennél a 10-30 Watt közötti teljesítménnyel bíró kategóriánál a kínálat nagy része a 10-50 ezer Ft közötti árcédulával rendelkezik. Ez igen nagy szórás. Az árat a teljesítmény mellett a márka, a minőség és az egyéb funkciókkal való felszereltség is befolyásolja. Egy bluetooth hangszóró esetében, főleg a fiatalabb korosztálynál igen nagy jelentőséggel bír a “trendiség” faktor is. Azok a márkák, akiknek sikerül e tekintetben kitűnniük és népszerűvé válniuk az arra fogékonyaknál, ezt érzékeltetik az árazásuknál. Ezért előfordulhat, hogy egymás mellé teszünk két készüléket, meglepően hasonló tulajdonságokkal és hangminőségekkel, de a trendibbnek számító modell árcédulájánál akár lényegesen magasabb összeg szerepel.

A 30 Watt teljesítmény feletti kategória árai is elég széles spektrumban mozognak. A kevésbé ismert márkák készülékei már a 10-20 ezer ft környékén megjelennek, de a kínálat szélesebbik része e feletti árban kezdődik. Mivel itt már akár 100 Watt vagy a feletti hangteljesítményű bluetooth hangszóról is beszélhetünk, az árak felső határa jóval 100 ezer Ft fölé kúszhat.

5 TOP bluetooth hangszóró bemutatása

Ahogy a cikk elején is ígértük, a következőben kicsit közelebbről bemutatunk néhány népszerű vezeték nélküli hangfalat.

Stansson BSA355M

Stansson BSA355M fekete színben
Stansson BSA355M bluetooth hangszóró fekete színben

Az első alany a belépő árkategóriából került ki. Egy széles körben elérhető, sokak által választott modellre esett a választásunk, ami 3000 ft környéki árával egy igazán olcsó bluetooth hangszóró. De mit is kapunk ezért a pénzért?

Színválaszték: A Stansson BSA355M három 4 színben is választható. Nevezetesen, Ciklámen, Fekete, Zöld és Sárga árnyalatokban.

Védelem: A készülék IPX5 tanúsítványt kapott, ami a következőt jelenti: Alacsony nyomású vízsugártól, minden irányból véd – korlátozottan vízálló.

Méretek: 85 x 46 x 85 mm -es a Stansson hangszórója, így nem túlzás azt mondani, hogy akár zsebben is hordható.

Csatlakozás: A vezeték nélküli bluetooth csatlakozáson felül a hangszóró rendelkezik 3.5 -ös Jack bemenettel is, így lehetőségünk van vezetékes csatlakoztatásra is.

Műszaki paraméterek: Hatótávolság: max. 10 méter, Frekvencia tartomány: 280 Hz – 16 KHz, Teljesítmény: 3 Watt

Töltés, üzemidő: A készülék akkumulátorát 4 órányi töltéssel tudjuk teljesen feltölteni. Egy töltéssel 3-4 órányi üzemidőt kapunk.

Telefonhívások kezelése: A BSA355M alkalmas bejövő hívások és kimenő hívások kihangosítására egyaránt, ez ebben a kategóriában kuriózumnak számít.

További információk a készülékről: stansson.eu

Összegzés

A 4 színben kapható Stansson BSA355M egy kompakt, könnyen hordozható készülék, ami korlátozottan vízálló és hívás kezelésre is alkalmas. Bőven túlteljesíti a 3000 Ft körüli összegért elvárható tudást és minőséget ez a kifejezetten olcsó bluetooth hangszóró.

JBL GO 2

JBL GO 2 bluetooth hangszóró fekete színben.
JBL GO 2 fekete színben

Egy, az előzőhöz hasonló paraméterekkel rendelkező bluetooth hangszóróval folytatjuk. 12 ezer Ft körüli átlagárával többszörösébe kerül a már górcső alá vett Stansson modellnek. Mégis az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb modell a piacon. Lássuk, mi lehet ennek az oka!

Elöljáróban fontos kiemelni, hogy a JBL az egyik, ha nem a legkeresettebb márka a vezetéknélküli hangszórók palettáján. Köszönhető a termékei fiatalos megjelenésnek, a megbízható minőségnek és nem utolsó sorban az erős marketingnek.

Színválaszték: 13 különböző színárnyalatban kapható a JBL GO 2: köztük fekete, sárga, piros színben és a kék, illetve a zöld szín több árnyalatában is.

Védelem: A készülék IPX7 tanúsítványt kapott, ami a következőt jelenti: 1 méter mélységig vízálló.

Méretek: 72 x 86 x 32 mm -es méretével ez a JBL bluetooth hangfal is könnyen szállítható, bárhol elfér.

Csatlakozás: Erről a hangszóróról sem maradt le a 3.5 -ös Jack bemenet, így lehetőségünk van vezetékkel csatlakoztatni a lejátszó eszközünkhöz. Ez nagy segítség, ha esetleg nem áll rendelkezésre bluetooth kapcsolat.

Műszaki paraméterek: A JBL GO 2 4.1-es Bluetooth verzióval rendelkezik. 730 mAh-es akkumulátoronak köszönhetően 2,5 órányi töltési idővel 5 órányi lejátszást tesz lehetővé.

Telefonhívások kezelése: Ez a modell szintén alkalmas okostelefonhoz csatlakoztatva, a telefonhívások kihangosítására.

JBL GO 2 vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon számos vásárlói vélemény olvasható. Ezekből az rajzolódik ki, hogy a JBL GO 2 egy kompakt méretéhez képest meglepően jó hangteljesítményt nyújtó hordozható hangszóró. Azok közül, akik ezt a modellt választották, a legtöbben ezt, az egyszerű kezelést és a vízállóságot emelik ki fő erényeként. Negatívumként azt említik helyenként, hogy mivel nincs foggantyúja a készüléknek, ezért bizonyos helyzetekben nehéz biztosnágosan megfogni.

Összegzés

Egy trendi márka jól kipróbált, sokak által választott termékét tekintettük át. Kompakt méret, meglepő hangteljesítmény, vízállóság, telefonos beszélgetések kihangosításának támogatása. Névlegesen hasonló a tudása a JBL GO 2-nek mint az előtte bemutatott Samson BSA355M bluetooth hangszórónak, de szinte mindenből többet/jobbat kapunk a második modell esetében. Nagyobb akkumulátor = hosszabb üzemidőt, erősebb víz elleni védelmet és még sorolhatnánk. Ezeket sorra véve már jobban érthetővé válik, hogy miért kerül ez a hangfal az előzőhöz mérten jóval több forintba. Azt pedig mindenkinek a pénztárcája és az igényei döntik el, hogy melyik számára jobb döntés ebben a kategóriában.

További információk a készülékről: jbl.com

Sony SRS-XB23

A sony vízálló vezetéknélküli hangszórója kék színben.
Sony SRS-XB23 hangszóró kék színben

A japán márkát mindenki ismeri. A kínálatából választott hordozható hangszóró 30 000 Ft-os átlagáron kapható. Ezért egy meglepően hangos, erőteljes és tiszta hangzást produkáló kütyüt kínálnak, ami ennek ellenére alig több, mint fél kilogramm súllyal bír.

Színválaszték: A Sony SRS-XB23 piros, zöld, kék és fekete színben elérhető.

Védelem: IP67-es tanúsítványa van, így ez a bluetooth hangszóró por-, ütés- és vízálló. Ennek köszönhetően kevésbé steril környezetben is használható, akár erdei túrán, strandon és akkor sem kell kétségbe esni, ha véletlenül lepottyan az asztalról.

Méretek: 76 mm-es átmérővel és 218 mm-es magassággal rendelkezik a készülék.

Csatlakozás: A Sony hangszórója USB-C csatlakozóval rendelkezik, jack bemenetet viszont nem kapott.

Műszaki paraméterek: Az egyik legfrissebb, 5.0-ás Bluetooth verziót használja az SRS-XB23. Ráadásul igen széles, 20-20 000 Hz közötti frekvencia tartománnyal dolgozik. Egy töltéssel akár 12 órányi üzemidőre is képes, ezzel is támogatva azt, hogy akár egész napos kiruccanás alkalmával is ideális társ legyen.

Hangzás: A Sony bluetooth hangfala passzív hangsugárzókkal megtámogatott dupla hangszóróval rendelkezik, az éles és tiszta basszust támogatandó. A hangszórók pedig speciális membránt tartalmaznak:

X-Balanced Speaker Unit: A hagyományos hangsugárzó-egységekben megtalálható köralakú membránnal ellentétben az XB23-ban található újonnan kifejlesztett X-Balanced Speaker Unit nem köralakú membránt tartalmaz. Ez nem csak maximalizálja a membrán területét és fokozza a hangnyomást a még ütősebb basszus érdekében – hanem azonos hangnyomás megtartása mellett csökkenti az elhajlást, ezáltal kisebb a torzítás és tisztább az énekhang. Az egység középtől eltolt kialakítása és optimalizált súlyelosztása fokozza a tisztaságot és szélesíti a hangteret.

Sony SRS-XB23 vélemények

Az interneten fellelhető vásárlói vélemények a készülék erőteljes hangzását, illetve a basszus minőségét méltatják.

Összegzés

A Sony hordozható hangszórója nem véletlenül egyike a legkedveltebb bluetooth hangeszközöknek. Könnyen szállítható, bírja a kiképzést víz, por és (ésszerű keretek között) ütés terén is. Erős hangzás, kiváló basszus.

További információk a készülékről: sony.hu

JBL Charge 4

JBL Charge 4 hordozhato Bluetooth hangszoro piros szín
JBL Charge 4 hordozhato hangszóró piros színben

Mivel a JBL a legmeghatározóbb szereplője a bluetooth hangszóró piacnak, így megkerülhetetlen, hogy egy magassabb kategóriában szereplő készülékét is bemutassuk. 30 W teljesítmény 55 000 Ft-os átlagáron. Jöjjenek a részleteket.

Színválaszték: Ezt a típust 12 különböző színben vásárolhatjuk meg. A megszokott árnyalatok mellett két féle terepszínű mintázattal is létezik.

Védelem: A készülék IPX7 tanúsítványt kapott, ami a következőt jelenti: 1 méter mélységig vízálló.

Méretek: 9,5 x 22 x 9,3 cm-es méretével ez a modell már nagyobb, mint az előzőekben áttekintett típusok. De még mindig kompaktnak mondható, pláne a 30 W-os hangteljesítményhez mérten.

Csatlakozás: A 3.5 -ös Jack bemenet jóvoltából a lejátszó eszközről történő vezetékes használatra is alkalmas.

Műszaki paraméterek: A JBl Charge 4 már említett 30 Wattos hangteljesítményéhez 60-20 000 Hz frekvenciatartomány párosul. 4.2-es Bluetooth verziót használ a vezeték nélküli jelátvitelhez.

A Sony után most ismét egy passzív hangsugárszórókkal megtámogatott duál hangszóróval van dolgunk, ezzel biztosítva a tiszta basszust és a telt hangzást. Az akkumulátor 7100 mAh kapacitású, ami egy 4 órás feltöltéssel akár 20 órányi üzemidőt tesz lehetővé.

JBl Charge 4 vélemények

Mivel ez az egyik legnépszerűbb készülék jelenleg a kategóriájában, ezért számos vásárlói véleményt találni róla az interneten. Pozitívumként a hosszú üzemidőt és az optimális hangteljesítményt említik a legtöbb esetben. Negatívumként a basszus minőségét kifogásolja néhány vásárló, illetve azt, hogy gyárilag nincs töltő adapter csomagolva a hangszóróhoz. A basszus minőségében zárójelben megjegyeznénk, hogy azt nagyban befolyásolja a lejátszott zenei fájl minősége is.

További információk a készülékről: jbl.com

Harman/Kardon Onyx Studio 6

Harman/Kardon Onyx Studio 6 hordozható hangszóró szürke színben
Harman/Kardon Onyx Studio 6 bluetooth hangszóró szürke színben

Ismét lépünk egyet felfelé a hangteljesítmény terén. Egy 50 W-os bluetooth hangszóró következik a Harman/Kardon márkától. Letisztult, érett formatervezés, 65 000 Ft-os átlagáron.

Színválaszték: Az Onyx Studio 6 három színben kapható: kék, szürke és fekete.

Védelem: A készülék IPX7 tanúsítványt kapott, ami a következőt jelenti: 1 méter mélységig vízálló.

Méretek: 28 cm x 29 cm x 12,8 cm -es (magasság x szélesség x mélység) méretekkel rendelkezik a készülék, ehhez 2 940 g -os súly párosul. Ugyan még ez a 3 kg sem sok, de azért hosszútávú szállításakor már megérezzük, hogy van valami a kezünkben. Szerencsére az integrált alumínium kallantyúnak kényelmesebbé és biztonságossá teszi a kézben történő szállítását.

Csatlakozás: A Harman/Kardon Onyx Studio 6 a bluetooth 4.2-es verzióját használja.

Műszaki paraméterek: Az 50 Watt hangteljesítményt 50 Hz – 20 000 Hz frekvencia tartomány egészíti ki. 3 250 mAh -s beépített akkumulátorral rendelkezik a hangfal, ami egy 5 óráig tartó teljes feltöltés után 8 órányi lejátszási időt tesz lehetővé.

Harman/Kardon Onyx Studio 6 vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon található véleményekben visszatérő elem, hogy dícsérik a bluetooth hangfal hangminőségét és a basszusai tisztaságát. E mellett az összeszerelés minőségét és a dizájn-t is többen méltatják.

Összegzés: Az Onyx Studio 6 egy jól összeszerelt hordozható hangszóró. A hangsúlyt ennél a modellnél nem az egyéb extrákra, hanem a hangminőségre fektették, ez jól látszik. A 3 250 mAh-s akkumulátor viszont lehetne kicsit nagyobb. A 8 órás üzemidő sem kevés egy töltéssel, de ezen a téren vannak erősebb modellek.

További információk a készülékről: harmankardon.com

A fenti 5 bluetooth hangeszközön keresztül igyekeztünk bemutatni, hogy adott árszegmensben milyen tudást kapunk a pénzünkért, egy jó ár/érték arányú készülék esetében. Na de melyik a legjobb? Mint ahogy az a legtöbb dologról elmondható, a legjobb bluetooth hangszóró meghatározása is szubjektív döntés, hiszen ahány ember, annyi igény, annyi ízlés. Minden esetre bízunk benne, hogy a cikkben felsorolt választási szempontok segíteni fognak a számodra “legjobb” modell kiválasztásában.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. 😉 –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved