Mi alapján válasszunk kenyérsütőgépet?

Kenyérsütőgép választás borítókép házi kenyerekkel

A kenyérsütőgép egy rendkívül sokoldalú készülék. Népszerű azok körében, akik házi ízekre vágynak, akik nem bíznák a véletlenre a kenyerük összetevőit és akik garantáltan friss pékárut szeretnének az asztalon tudni. De a gluténmentes étrenden lévőknek is ideális megoldás lehet egy arra alkalmas kenyérsütőgép. A sütés előkészítése mindösszesen néhány perc, a munka többi részét pedig elvégzi a masina.

De milyen kenyérsütőgépet vegyünk, mi alapján válasszunk? Melyik a legjobb kenyérsütőgép? Cikkünkben a leghasznosabb választási szempontokat vesszük végig.

1. Kapacitás

Első sorban azt érdemes mérlegelni, hogy mekkora a háztartásunk kenyérfogyasztása. Milyen kenyérmennyiséget szeretnénk egyszerre lesütni? A háztartási használatra gyártott kenyérsütők 0,9 kg és 2 kg tömeg közötti maximum kapacitással bírnak, ezen keretek között tudunk válogatni.

2. Hová fog kerülni?

Egy kenyérsütőgép mérete általában 30 cm szélesség x 30 cm mélység és 30 cm szélesség x 40 cm mélység környékén mozog. Választás előtt érdemes lemérni a majdani használati helyet és a lehetőségeinkhez leginkább passzoló méretű modellt kiválasztani.

3. Szín

A kenyérsütőgép vásárlás befolyásoló tényezője az is, hogy a készülék harmonizáljon a konyhánk stílusával, berendezéseivel. Fehér, Inox és Fekete színek közül választhatjuk ki a konyhánkkal leginkább harmonizálót. Léteznek egyéb árnyalatú modellek is, de az előbb említettek vannak a leginkább elterjedve.

4. A kenyér formája

Egyes sütők kocka, mások tégla és megint mások torta formájú kenyeret sütnek. A választásnál ez is szempont lehet. Kiki maga eldöntheti, hogy milyen formájú kenyér a legpraktikusabb számára.

5. Funkciók

A kenyérsütőben a számos különböző kenyérfélén kívül egyéb dolgokat is készíthetünk. Így pizzatésztát, vagy akár lekvár főzésre is használhatjuk. Modellenként változó, hogy milyen extra funkciókat tartalmaz az adott gép. Nézzünk néhány hasznosat ezek közül:

  • Késleltetett indítás: Mint számos más háztartási készülék esetében, a kenyérsütőgépek egy része is kapott késleltetett indítás lehetőséget. Ennek a funkciónak a segítségével, miután bekészítettük a kenyér hozzávalóit, akár azt is beállíthatjuk, hogy a sütés csak órákkal később induljon el, így akár a frissen sült kenyér illatára érhetünk haza munkából vagy máshonnan.
  • Melegentartó funkció: Ennek a segítségével, ha nincs lehetőségünk a kenyeret kivenni a sütőből rögtön az elkészültét követően, akkor sincs probléma. A készülék továbbra is melegen tartja a kenyeret.
  • Hozzáadható gyümölcs: Egyes típusok lehetővé teszik, hogy gyümölcs – vagy dióféléket adjunk a kenyérhez alapanyagként.
  • Gluténmentes sütési program: Nem minden kenyérsütő tartalmazza, ezért akinek gluténmentes kenyérre van szüksége, annak mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a kiválasztott masina tartalmazzon ilyen programot.

6. Technikai paraméterek

Van néhány technikai tulajdonság, ami nagy mértékben befolyásolhatja a készülék hatékony használatát, így kenyérsütőgép vásárlás előtt érdemes ezeket is áttekinteni:

  • Dagasztó lapátok száma: Az otthoni kenyérsütőgépek 1 vagy 2 lapáttal rendelkeznek. A 2 lapátos készülékek nagyobb teljesítménnyel dagasztanak, általában ezt az áruk is tükrözi.
  • Digitális kijelző: A kijelzőn keresztül a sütésből hátralévő időt, a futó program információit képes kijelezni a készülék. Ennek segítségével figyelemmel követhető, hogy milyen szakaszban van éppen a folyamat.
  • Kivehető sütőedény: Nem minden típus sütőedénye teljesen kivehető, ami megnehezíti az alapos eltakarítást. Ezért érdemes olyan kenyérsütőt választani, aminél teljesen kivehető.

7. Kenyérsütőgép árak

Az otthoni kenyérsütő árak cirka 20 000 Ft -tól 50 000 Ft-ig terjednek. Mint általában más termékeknél, az árat itt is nagyban befolyásolja a márka, az hogy mekkora kenyeret lehet sütni a készülékkel és az egyéb programok és extra funkciók.

Melyik számunkra az ideális vagy a legjobb kenyérsütőgép? Az függhet attól, hogy mekkora a család (sütő kapacitás), mennyire vagyunk elfoglaltak (késleltetett indítás, gyors program) vagy akár attól, hogy speciális étrendet követünk-e (Gluténmentes program). A fenti 7 pontban igyekeztünk összefoglalni a legfontosabb információkat, amik birtokában egyszerű lesz a kenyérsütőgép vásárlás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved