A szabadonálló mosogatógép vásárláshoz már adtunk tanácsokat a „Mi alapján válasszunk mosogatógépet?” című cikkünkben. Itt végigvettük a legfontosabb választási szempontokat: méret, fogyasztás, teljesítmény, mosogatási program választék, kijelző és funkciók, elrendezés. Az ebben leírtak 90%-ban érvényesek a beépíthető mosogatógépekre is. Ezért a mostani írásban nem ismételjük önmagunkat, csak azokkal a szempontokkal foglalkozunk, amelyek a beépíthető mosogatógépek egyedi jellemzői.

Miért választ valaki beépíthető mosogatógépet?

A beépíthető háztartási gépek úgy általában kevésbé mutatnak jól magukban, mint szabadonálló társaik. Ez egy mosogatógépről kiváltképp kijelenthető. De nem is az a rendeltetése. Egy beépíthető készülék elsődleges feladata az, hogy úgy legyen hasznos része a konyhának, hogy ha azt szeretnénk, ne legyen feltűnő vagy akár észre se vegyük a jelenlétét.

Hirdetés

A beépíthető mosogatógép fajtái

A két főkategóriát a beépíthetőség alapján különítjük el. Attól függően, hogy részben vagy egészen szeretnénk elrejteni a készüléket a bútorzatba, választhatunk a kezelőpaneles és integrálható mosogatógépek közül.

Kezelőpaneles mosogatógép

Ezeknek a modelleknek a kezelőfelülete kilátszik a bútorzatból. A vezérlőpanel alatt az ajtó többi részét bútorlap fedi el beépítés után. A kezelőpanel viszont kikacsint, nem túl hivalkodón de felhívja a konyhába betérők figyelmét arra, hogy itt bizony egy mosogatógép van. Félintegrálható mosogatógép néven is találkozhatunk ezekkel a típusokkal.

Integrálható mosogatógép

A teljesen beépíthető készülékeket nevezzük így, amelyek esetében a kezelőpanel is a bútor fedlap mögé kerül. Ezt a változatot választják azok, akik azt szeretnék, hogy a mosogatógép teljesen rejtve maradjon a konyhában.

A beépíthető mosogatógép kezelése

Felmerülhet a kérdés, hogy ha egy mosogatógépet teljesen a bútorzatba rejtünk, akkor hogyan kezeljük? Hogyan kapunk visszajelzést arról, hogy milyen szakaszban van a folyamatban lévő mosogatás?

Integrálható mosogatógép esetében: ezeknél a modelleknél a kezelőfelület és ha van digitális kijelző, akkor az is az ajtó felső peremébe kerül, ami akkor válik láthatóvá, ha lenyitjuk. Az itt elhelyezett gombokkal tudjuk beállítani a kívánt programot, opciókat. Elindítást követően pedig a az egyszerűbb készülékek esetében hangjelzéssel jelzi a ciklus végét, magasabb kategóriás mosogatógépeknél pedig padlóra vetített lézerfénnyel mutatja a hátralévő időt és a ciklus befejeztét (akár hangjelzés kíséretében).

Kezelőpaneles mosogatógép esetében: Mivel ezeknél a készülékeknél a vezérlést szolgáló gombok szabadon vannak, a használat és a működés visszajelzése a szabadonálló mosogatógépekkel megegyező módon történik.

A beépíthető mosogatógép méretei

Kezelőpaneles és integrálható mosogatógép esetén is 2 szabvány méretet különböztetünk meg:

45 cm széles: a keskenyebbik változat, 9-10 teríték evőeszköz kapacitással rendelkező mosogatógép a kisebb háztartások számára.

60 cm széles: 12-14 terítéknyi evőeszköz kapacitással bíró készülékek. Léteznek modellek, amik ebből a külső szélességből akár 15-16 terítéknyi férőhelyet kigazdálkodnak, de az előbbi az általános.

Ahogy a fent leírtakból is látszik, a beépíthető mosogatógépek használathoz fűződő tulajdonságai csak minimális mértékben térnek el szabadonálló társaikétól. Az pedig, hogy kinek a szabadonálló, kinek pedig a beépíthető, azon belül is a kezelőpaneles vagy az integrálható készülék lesz a választottja, egy teljesen szubjektív, ízléstől és lehetőségektől függő döntés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved