Mi alapján válasszunk mosogatógépet?

white clean dish on a dish rack

A mosogatógép az a háztartási eszköz, ami szépen lassan ugyanolyan szerves részévé válik a magyar háztartásoknak, mint ahogyan az automata mosógép vagy a hűtőszekrény. Rendkívül széles választékkal találja szembe magát, aki a vásárlás mezejére lép. Az egyiknél az energiatakarékosság a fő eladási érv, a másiknál a halk működés vagy a hatékony szárítás. De mik a valóban hasznos tulajdonságok? Milyen szempontok alapján válasszunk mosogatógépet? Ebben a cikkben ezekkel a kérdésekkel fogunk foglalkozni.

1. Szempont: Mosogatógép méret

Méret szempontjából 3 kategóriára osztjuk őket.

Hirdetés

Pult alá helyezhető vagy asztali mosogatógép: Ezek a modellek 6-8 teríték evőeszköz tárhellyel rendelkeznek. Méretüket tekintve 55 cm szélesség, 45 cm magasság és 50 cm mélység jellemző ezekre a mosogatógépekre.

Keskeny mosogatógép: A 9-10 terítékes, 45 cm-es külső szélességgel bíró mosogatógépek tartoznak ide. Az általános méreteik: 45 cm szélesség, 85 cm magasság, 60 cm mélység.

Normál mosogatógép: A 12 vagy annál több terítékes készülékek a legelterjedtebbek. Általános méreteik: 60 cm szélesség, 85 cm magasság, 60 cm mélység

A mosogatógépek méretei táblázatban:

KategóriaAsztali
mosogatógép
Keskeny
mosogatógép
Normál
mosogatógép
Teríték szám6-89-1012 vagy több
Méret (SZ x MA x MÉ) cm-ben:55 x 45 x 5045 x 85 x 6060 x 85 x 60

A méret 2 szempontból is fontos tényező.

Az egyik a rendelkezésre álló hely. Mivel a mosogatógépet a víz és a szennyvíz hálózatra is rá kell kötni és nem utolsó sorban áram ellátásra is szüksége van, nem célszerű túl nagy távolságra elhelyezni a csatlakozási lehetőségtől. A csövek elvezetésénél pedig egyszerre kell a technikai kívánalmaknak és az esztétikus konyhakép igényének is megfelelnünk. Ezek miatt a mosogatógép választásánál fontos szempont, hogy jól illeszkedjen a meglévő konyhaképbe. (Feltéve, ha nem szeretnénk a konyhát az új készülékhez igazítani.)

A másik ilyen szempont a felhasználási igény. Hány személyre szeretnénk mosogatni? Milyen gyakran főzünk és étkezünk a háztartásban? Ezek alapján megbecsülhető, hogy milyen gyakran lesz szükség a mosogatógép elindítására. Az arany középutat érdemes keresni. Az sem jó, ha a készüléket akár naponta többször el kell indítani. Ebben az esetben, ha van lehetőség nagyobb készülékre, érdemes abban gondolkodni. Másik oldalon az sem célszerű, hogy a mosogatógép csak 4-5 naponta vagy még hosszabb idő alatt teljen meg edényekkel. Ennyi idő alatt a rajtuk lévő ételmaradék elkezdhet szagosodni, a nedves részek penészedni, stb. Erre alternatív megoldás a féltöltetes program, amit kevesebb edénnyel is el lehet indítani, de annak gazdaságosság szempontjából lehetnek hátulütői.

2. Szempont: Fogyasztás, teljesítmény

Minden mosogatógép rendelkezik energiacímkével. Ezt az üzleteknek kötelező kihelyezniük a termékekre, illetve általában a webáruházak is feltüntetik a leírásaikban az erre vonatkozó információkat.

A mosogatógép energiacímkéjén megtalálható: Éves áramfogyasztás, éves vízfogyasztás, szárítási hatékonyság, terítékszám, zajszint.

Éves áram és vízfogyasztás: az éves fogyasztást mindkét esetben 220 normál ciklussal történő használatban határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk tudni, hogy az adott készülék egy átlagos mosogatás során mennyi áramot vesz fel vagy mennyi vizet használ, akkor az energiacímkén található számot el kell osztanunk 220-al. Az így kapott kWh-ban vagy literben megadott szám a mosogatógép fogyasztási értéke egy használat során.

Szárítási hatékonyság: Ez mutatja meg, hogy egy mosogatógép mennyire alaposan szárítja meg a program végén az edényeket. “A”-tól “G”-ig terjedő skálán osztályozzák a készülékeket, a legjobb érték az “A”.

Teríték szám: A behelyezhető terítékek száma.Zajszint: dB- ben adják meg. Minél kisebb a szám, annál csendesebb a mosogatógép. A belépő kategória 50 dB körüli értékről indul és felfele haladva egyre közelítünk a 40 dB felé. 40 dB alatti zajszinttel csak a prémium kategóriás mosogatógépek rendelkeznek.

A fent felsorolt, az energiacímkén található adatok alapján könnyen összehasonlítható két azonos méretű mosogatógép. A készülék energiaosztályát összefogó, „A” -tól „A+++” -ig terjedő besorolás pedig megmutatja, hogy az adott készülék összességében mennyire takarékos.

3. Szempont: Mosogatási programok

Egy mosogatógép minimum 4-5 mosogatási programmal rendelkezik. Gyártónként változó azok megnevezése, ezért most általános megnevezéssel megnézzük a legtöbb felhasználó számára hasznos programokat.

Normál program: Ez egy 50 c° fok körüli hosszú ciklus, közepesen szennyezett edényzetek, evőeszközök, poharak együttes mosogatására.

Intenzív program: Ez egy általában 65-70 c° fokos program, makacsabb szennyezettségű edények, pl. lábasok mosogatására.

Gyors program: Ez egy általában 30 percig tartó ciklus.

ECO program: Ez általában a normálnál egy jóval hosszabb, 2-3 óráig tartó ciklus, ami kevesebb vizet és áramot fogyaszt a többi programnál.

Kímélő program: Alacsonyabb víznyomással történő mosogatás. Érzékenyebb edények vagy például borospoharak mosogatásánál hasznos.

Öblítő program: Az edények gyors elöblítésére használható.

Intelligens program: A mosogatógép szenzorai segítségével a készülékbe helyezett edények szennyezettségéhez, mennyiségéhez igazítja a a hőfokot, a víznyomást és a ciklus hosszát. Ez egy jolly opció, mert ha jól működik, akkor egy teljesen a pillanatnyi igényhez igazított programot kapunk.

Ezeknek a fenti program típusoknak a legkülönbözőbb változataival és kombinációval felszerelt mosogatógépekkel találkozhatunk. Ahogy az árlépcsőn felfelé lépkedünk, a rövid programok egyre rövidebbek lesznek, az ECO programok egyre energiatakarékosabb és az intenzív programok egyre hatékonyabban tisztítanak. Az pedig csak a szokásainktól függ, hogy nekünk melyik mosogatási programra van a leginkább szükségünk.

4. Szempont: Kijelző, Időzítés

A legegyszerűbb mosogatógépeknél, amik esetében alap programválasztási lehetőségek vannak, esetleg egy-két külön gombnyomással hozzárendelhető extra opció, általában csak működést jelző led fényekkel oldják meg a folyamatok kijelzését.

A következő szint, amikor egy kis digitális kijelzőn keresztül a mosogatógép már kijelzi a mosogatásból fennmaradó időt.

LCD kijelző: Minél több programot, extra  opciós lehetőséget tartalmaz egy mososgatógép, annál több információ visszajelzésére lehet szükségünk a hatékony használathoz. Ezért egy adott tudásszint felett már különböző méretű LCD kijelzőkkel találkozhatunk a mosogatógépeken, de ezeknél maga a kezelés még külön gombokkal vagy mikrokapcsolókkal történik.

Időzítés: Ma már a legtöbb mosogatógép rendelkezik késleltetett indítási lehetőséggel. Az alap változatban ez annyit tesz, hogy előre meghatározott későbbi időpontok közül választhatunk, ha azt szeretnénk hogy a mosogatást ne az indítás pillanatában kezdje el. Pl. választhatjuk, hogy 3-6-9 órával később induljon el a ciklus.

A már kijelzővel rendelkező mosogatógépeknél mind gyakrabban megjelenik a késleltetett indítási lehetőség testreszabhatóbb változata. Ennél a programóra segítségével akár percre pontosan beállíthatjuk, hogy mikor induljon el a mosogatógép.

5. szempont: Belső elrendezés

A legtöbb mosogatógép általánosan 2 szinten, 2 kosárral rendelkezik. Az alsó a tányérok, nagyobb edények számára van, illetve általában a kivehető evőeszköztartó is itt kap helyet. A felső kosár a poharak és a kés, merőkanál, stb. méretű eszközök számára. A kosaraknál praktikus tulajdonság a dönthető tüskék megléte. Ez annyit jelent, hogy a tányérok kitámasztását szolgáló kiálló elemek eldönthetőek, így ha az igény úgy hozza, hogy tányér helyett nagyobb edényt szeretnénk az adott helyre behelyezni, akkor ezt könnyedén megtehetjük. A belépő kategóriában nem minden készülék rendelkezik ezzel az opcióval. Léteznek 3 kosaras mosogatógépek is. Ez általában annyit jelent, hogy az evőeszközök kapnak egy külön fiókot. Az itt leírtak általános belső kiosztások, találkozhatunk egészen speciális megoldásokkal is.

Permetező kar: Fontos technikai eleme ez is a mosogatógépnek. Az alap modelleknél alolról és felülről 1-1 permetező karon keresztül jut el a víz az edényekre. A kart a bejövő víz nyomása körbe-körbe forgatja, így a rajta kiáramló víz eljut az összes edényre. Léteznek ennél több permetező karral rendelkező mosogatógépek is, amik értelemszerűen hatékonyabb mosogatást eredményeznek. A karok számát és elhelyezését is érdemes megnézni választás előtt.

Összegzés

A megfelelő mosogatógép kiválasztása nem is olyan bonyolult. A fenti 5 szempont alapján leszűkítve a rendelkezésre álló kínálatot, könnyedén megtalálod a számodra ideális tudású mosogatógépet. A színekkel, külsőségekkel ebben a cikkben nem foglalkoztunk, e tekintetben az egyéni ízlés a döntő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved