5 népszerű alulfagyasztós hűtőszekrény – Bemutató teszt

A hűtőszekrények legkeresettebb alkategóriája az alulfagyasztós. Ennek a fő oka az lehet, hogy méret és egyéb tulajdonságok tekintetében is jóval szélesebb választékban jelenik meg a piacon, mint más hűtő típusok. Ebben a cikkben 5 népszerű alulfagyasztós hűtőszekrény kerül górcső alá.

Gorenje RK4171ANW

Egy keskeny kombinált hűtőszekrénnyel kezdünk. Az alulfagyasztós gépek esetében a sztenderd szélesség a 60 cm. Az ennél karcsúbb, 55 cm-es készülékeket mondhatjuk keskenynek. Sok esetben előfordul, hogy egy szűk ajtónyílással rendelkező helyiség, például egy kis kamra lesz a hűtő rendeltetési helye. Ilyenkor 4-5 cm is sokat számít, ennyin is múlhat, hogy befér-e a gép a helyére.

Az 55 cm szélességhez 176 cm magasság és 58 cm mélység társul az RK4171ANW esetében. Ez beltartalom tekintetében nettó 273 literes normál hűtőt és 68 literes fagyasztót jelent. Normál hűtésre 4 üvegpolcot kapunk, a legalsó alatt egy frissentartó műanyag rekesz foglal helyet. 4 ajtópolccal is rendelkezik a hűtő, a legalsó nagyobb méretéből adódóan italtárolásra is alkalmas. Egy félbehajtható tojástartó is tartozék. A fagyasztó 1 nagy és 2 kisebb műanyag rekesszel van felszerelve.

Mechanikus vezérlésű statikus készülék a Gorenje, a hűtő teljesítményét egy tekerőgomb segítségével tudjuk szabályozni. A fagyasztó hőmérséklete állandó.

“A+” energiaosztály besorolása van, ez 248 kWh/év fogyasztást jelent. A fagyasztó teljesítmény 3 kg/nap, a visszamelegedési idő 15 óra. Áramkimaradás esetén ennyi ideig őrzi meg az ideális hőmérsékletet a beltérben.

A Gorenje RK4171ANW összességében egy egyszerű alulfagyasztós hűtőszekrény. Kiemelendő extrája a keskeny kivitel.

Előny
Keskeny kivitel

Indesit LR7S2W

Indesit LR7S2W alulfagyasztós hűtőszekrény

Az Indesit szintén 176 cm-es magasságú, de már 60 cm széles és 65,5 cm mély készülékével folytatjuk. 196 literes normál hűtővel és egy 111 literes fagyasztóval büszkélkedhet az LR72SW. Szembetűnő, hogy egészen más a normál hűtő/fagyasztó aránya, mint a Gorenjének. Itt egy majdnem kétszer nagyobb fagyasztót kapunk, viszont ez a normál hűtőtér rovására megy, ami kisebb, mint az előbbi esetében.

A hűtőben 3 üvegpolc, az alsó alatt műanyag frissentartó rekesz található. 3 ajtópolc fért fel, ezek közül az alsó italtartóként is funkcionálhat. A fagyasztóban 2 egészen tágas és egy közepes méretű rekesz kapott helyet.

Az energiaosztály “A++”, 233 kWh/év. A fagyasztó teljesítmény 5 kg/nap, a visszamelegedési idő 24 óra kombinált hűtőnk esetében. A vezérlés mechanikus itt is.

Extrák: Az Indesit LR7S2W Low Frost technológiát használ. Ez nem össztévesztendő a No Frost-tal. A Low Frost egy speciális párologtató megoldás, aminek köszönhetően a készülék jegesedése akár 50%-al lecsökken. Ennek köszönhetően ritkábban szorul leolvasztásra. Ezen kívül még ki kell emelnünk a hűtőszekrény zajszintjét. A 38 dB-es érték kifejezetten alacsonynak számít a kategóriában.

Előny
A++
Low Frost

Beko RCSA330K31W

Beko RCSA330K31W alulfagyasztós hűtőszekrény

185 cm magas, 59,5 cm széles és 60 cm mély. Ezek a most következő hűtőszekrény külső méretei. 197 literes normál hűtőjével és 95 literes fagyasztójával belső elosztásában az előbb bemutatott Indesitre hajaz a Beko RCSA330K31W. Jobban megnézve azonban elég sok különbséget fedezhetünk fel. A 3 üvegpolcon kívül kapunk műanyag fiókot, frissentartó rekeszt és borosüveg tartó polcot is. 3 ajtópolcot, ebből a felső lehajtható tetővel rendelkezik, ami sok szempontból praktikus tárolást tesz lehetővé. A fagyasztóban legfelül elhelyeztek egy jégtálcát, ugyanis ez az alulfagyasztós hűtő rendelkezik jégkocka készítővel. Ez alatt kapott helyet a gyorsfagyasztó rekesz frissen a fagyasztóba kerülő ételek számára, majd végül további két normál fagyasztó fiók.

Az energiaosztály “A++”, 229 kWh éves fogyasztással. A fagyasztó teljesítmény 5 kg/nap, illetve a jégkocka készítő 1 kg előállítására képes 24 óránként. 18 órás visszamelegedési idővel kell számolni ennél a készüléknél, ennyi ideig képes áramellátás nélkül az optimális hőmérsékletet megőrizni.

A fent leírtakból is látszik, hogy ez egy kategóriájához mérten egészen jól felszerelt hűtő bortartóval, jégkészítővel felvértezve.

Előny
Jégkészítő
Sokoldalú polc felszereltség

Zanussi ZRB36104XA

Zanussi ZRB36104XA alulfagyasztós hűtőszekrény

Egy Inox készülékkel folytatjuk, a rozsdamentes acél bevonatú ZRB36104XA-val. 184,5 cm magas, 59,5 cm széles és 64,7 cm mély a Zanussi kombinált hűtőszekrénye. A külső méretek 220 literes normál hűtőteret és 109 literes fagyasztót takarnak. A 3 üvegpolcon felül kapunk egy frissentartó fiókot, két zöldségtároló rekeszt és egy kombinált (félig normál / félig italtartó) polcot a normál hűtésre. 3 ajtópolc áll rendelkezésre, illetve extraként egy EasyStore fantázianevű tárolódoboz a fűszerek, hűtendő gyógyszerek, stb. számára. A fagyasztó 3 különböző méretű rekesszel van ellátva.

Ez a hűtő is “A++” energiaosztály besorolású, 239 kWh éves energiafogyasztással. A fagyasztó teljesítmény 4 kg/nap, a visszamelegedési idő 20 óra.

Előny
Praktikus belső elrendezés

Samsung RB33J3205SA

Az 5. és egyben utolsó készülék a Samsung üdvöskéje. Extrákkal jól felszerelt, No Frost-tal, külső kijelzővel és elektronikus vezérléssel megspékelt monstrummal állunk szemben. Ez az inox hűtőszekrény 185 cm magas, 59,5 cm széles és 66,8 cm mély. 230 literes hűtőt és 98 literes fagyasztót takarnak ezek a külső méretek. 3 üvegpolc, egy széles zöldségtartó és egy frissentartó rekesz segíti az ételeink gazdaságos tárolását. Továbbá 3 ajtópolcot is kapunk: 1 italtartót, 1 normált és egy lehajtható tetejű tojástartóval kombináltat. A fagyasztó 1 közepes és 2 nagy rekesszel rendelkezik.

Az “A++” energiaosztály besorolású Samsung RB33J3205SAS éves áramfogyasztása 248 kWh. Ez azt is figyelembe véve, hogy egy egész nagy, No frost hűtőszekrényről beszélünk, nem olyan rossz érték. A fagyasztó teljesítmény 13 kg/nap, a visszamelegedési idő 20 óra.

Extrák:

A már említett külső kijelzőnek és vezérlésnek köszönhetően az ajtó kinyitása nélkül tájékozódhatunk a hűtő és a fagyasztó pillanatnyi állapotáról és szabályozhatjuk is azt.

Digitális inverter kompresszor: a Samsung speciális kompresszora a gyártó leírása szerint automatikusan szabályozza a fordulatszámát a hűtési igényeknek megfelelően. Ezáltal energiát spórol, kíméli az alkatrészeket és hűtőszekrény zajszintjét is csökkenti.

Ajtó riasztás: Ha nyitva maradna a hűtőszekrény ajtaja, egy idő után a készülék hangjelzéssel riaszt ezzel megakadályozva az esetleges kiolvadást, gazdaságtalan működést.

Előny
No frost
Külső kijelző/vezérlés

A fenti 5 alulfagyasztós hűtőszekrény megfelelően tükrözi, hogy az akár egészen hasonló külső is mennyire eltérő belsőt takarhat a hűtők világában. Ha még mélyebben elmerülnél, ajánlom figyelmedbe a “Mi alapján válasszunk hűtőszekrényt?” című, alapfogalmakkal és vásárlási szempontokkal foglalkozó korábbi cikket is.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved