Mi alapján válasszunk hűtőszekrényt?

Milyen az ideális hűtőszekrény? Kicsi? Nagy? Fagyasztós? Fagyasztó nélküli? Fehér vagy Inox? Természetesen a válasz esetenként változó. Ezért nem is lenne érdemes senkit befolyásolni abban, hogy milyen méretre, típusra, márkára tegye le a voksát. Az elkövetkezendő írásnak nem is ez a célja.

A megfelelő döntés meghozatalához elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. Milyen típusú hűtőszekrények elérhetőek, mik a legfontosabb paraméterek, tulajdonságok? Mit jelentenek a termékleírásokban szereplő idegen kifejezések? Ezeken a témákon haladunk végig.

Hirdetés

Egyajtós hűtőszekrény:


Az egyajtós készülékek méret tekintetében a legváltozatosabb lehetőséget nyújtják. A legkisebb elérhető modellek 40 – 50 cm magas pultra helyezhető hűtőszekrények. Ezek fagyasztó nélküli modellek Hétvégi házakba, legény szobákba és egyéb olyan helyiségekbe hasznosak, ahol csak kényelmi funkciót kell ellátniuk. Ideálisak üdítők, italok, szendvicsek hidegen tartására, de teljeskörű használatra az átlagosan 50 literes nettó hűtőterükkel nem megfelelőek. A pultra helyezhető hűtők energiaosztály besorolása az esetek többségében „A” vagy „A+”. Ennél energiatakarékosabb besorolás nem jellemző ezekben a méretekben.


Pult alá helyezhető hűtőszekrény: A 80-90 cm magasság közé eső gépeket soroljuk ide. 50 cm körüli szélességükkel és hasonló mélységükkel rendkívül kompakt készülékek ezek. Ideálisak egyszemélyes háztartásokba, helygazdaságos megoldásként. Ráadásul a kis méret ellenére már léteznek fagyasztó rekesszel rendelkező változatok is, így ha nem is sok mindent, de mélyhűteni is tudunk, ha arra alkalmas modellt választunk. Energiaosztály tekintetében itt már az „A” és az „A+” mellé belép az „A++” lehetősége is egyes típusoknál.

Egyajtós hűtőszekrény (90 cm felett): Ez a legváltozatosabb kategória. Magasságban egészen 2 méter fölé is eltolódik a választék. A Szélesség és a mélység általában 50-60 cm között mozog ezeknél a hűtőszekrényeknél. A 180 cm magas és a feletti változatoknál előfordul 70 cm-es szélesség is. Hasznos hűtőtér tekintetében 120 liter és 400 liter közé esnek a kategóriában elérhető modellek. Speciális modelleknél ezt meghaladó űrtartalom is előfordulhat, de nem gyakori. Itt is előkerül opcionálisan a fagyasztóval rendelkező változat lehetősége. A fagyasztó mérete az ide tartozó egyajtósoknál 10 és 40 liter között mozog. A 90 cm feletti egyajtós hűtőszekrények esetében a magassággal együtt a maximális energiaosztály besorolás is egyre nő. Akinél elsődleges cél, már „A+++” besorolású hűtőt is talál köztük.

Felülfagyasztós hűtőszekrény:


A két ajtós hűtők azon változata, aminek a felső ajtó mögött található a fagyasztója. Ki gondolta volna? Az ezt a típust választók részéről gyakori érv a döntésük mellett, hogy a felülfagyasztós hűtő esetében nem kell lehajolni, kuporogni a fagyasztott áru be- és kivételéhez.
Méret: Az induló méret 120 cm magasság körül mozog, 120-130 literes normál hűtővel és 40 literes fagyasztóval. Jól látszik, hogy a legkisebb felülfagyasztós fagyasztótere hasonló méretű, mint a legnagyobb egyajtós hűtők fagyasztója. Magasság tekintetében 185 cm-ig nyújtózkodnak jellemzően ezek a hűtők. A 180 cm körüli modellek már 300 liter nettő hűtőtérrel és 100 litert meghaladó fagyasztóval rendelkeznek a legtöbb esetben. Bár a 60 cm körüli szélesség a sztenderd, de a robosztusabb készülékeknél nem ritka a 70 cm sem. Elérhető az „A”-tól az „A+++”-ig minden érvényben lévő energiaosztály ebben a kategóriában.


Alulfagyasztós hűtőszekrény:


Az alsó helyezésű fagyasztóval rendelkező kétajtós hűtőhöz értünk. Magasságát illetően 140 cm és 210 cm közé eső készülékekről beszélünk. A szélesség 50-70 cm között mozog jellemzően, ahogyan a mélység is. A legkisebb modellek nettó hűtőtere 120 liternél, a fagyasztótér 50 liter körül indul. A maximum akár 3-400 literes hűtő és 120-150 literes fagyasztó kapacitásig is terjedhet. Elérhető az „A”-tól az „A+++”-ig minden érvényben lévő energiaosztály ebben a kategóriában is.

Side by Side hűtőszekrény:


A legnagyobb kategória. 180-210 cm magasságú, 80-120 cm szélességű és 70-90 cm mélységű készülékekről beszélünk. A normál hűtőtér terén a 300-500 liter hasznos tér, fagyasztó résznél a 150-200 l kapacitás jellemző leginkább ezeknél a gépekre. „A+”-tól „A+++” energiaosztályig terjed a besorolásuk. A legtöbb extra ezeknél a modelleknél jelenik meg. Ilyen lehet az italadagoló, a jégkocka készítő, a külső kijelző és még sorolhatnánk.

Fontos hűtőszekrény tulajdonságok:


A megfelelő készülék kiválasztásához fontos tisztában lennünk néhány alapfogalommal és azok jelentésével. Megnézzük a legfontosabbakat.


Klímaosztály:


Ez már előkerült a fagyasztószekrényekkel foglalkozó cikkünkben is. A klímaosztály azt jelöli, hogy milyen hőmérsékleti határok között javasolja a gyártó az adott eszköz használatát. Ez a legtöbb esetben +10°c fok és +32°c fok közé esik. Ha nem fűtött helyiségbe fog kerülni az új hűtőszekrény, ez kiemelten fontos szempont.

A klímaosztály jelölések táblázat formájában:

Készüléken szereplő jelzés Optimális külső hőmérséklet
SN 10 – 32 °C
N 16 – 32 °C
ST 18 – 38 °C
T 18 – 43 °C


Hűtő vezérlés:


A hűtőszekrények vezérlése lehet mechanikus vagy elektronikus.


Mechanikus vezérlés: Ez az egyszerűbb megoldás. A kedvezőbb árfekvésű hűtők esetében szinte mindig ezt használják. A készülék hűtési teljesítménye egy tekerőgomb segítségével szabályozható. Ha fagyasztóval is rendelkezik a gép, a mechanikus vezérlés esetében a fagyasztó hőmérséklete fix 18 c° fok, nem szabályozható.
Elektronikus vezérlés: Ennél a megoldásnál a vezérlés termékenként változó módon történhet mikrokapcsolóval, normál gombbal vagy akár egy érintőképernyőn keresztül is. A hűtő és a fagyasztó hőmérséklete külön szabályozható, a pillanatnyi hőmérsékletet kijelzi a készülék.


Hűtési technológia:


Ebből a szempontból 4 kategóriára soroljuk a hűtőszekrényeket.

Statikus hűtő: a kívánt hőmérsékletet gáz keringetésével éri el a rendszer. Az ételek nem száradnak ki, viszont időnként le kell olvasztani a hűtőt.

Ventilációs hűtő: a statikus technológiát használja annyival kiegészülve, hogy egy plusz ventilátor biztosítja az egyenletes hőmérsékletet a hűtőtérben.

Frost Free hűtő: ennél a megoldásnál a normál hűtőrész statikus vagy ventilációs, viszont a fagyasztó No Frost rendszerű, ennek köszönhetően nincs szükség a fagyasztó manuális leolvasztására.

No Frost hűtő: a nedves levegő egy ventilátor segítségével folyamatosan egy párologtató felé terelődik a készülékben. A párologtatóra ezután ráfagy a pára, majd az így keletkezett jég egy automata rendszernek köszönhetően rendszeresen leolvad majd elpárolog. Ennek köszönhetően a No Frost hűtőket nem szükséges manuálisan leolvasztani. Hátrányként említik az ilyen szekrényeknél, hogy a bent lévő levegőt kiszárítja, ezáltal az ételek, zöldségek is szárazabbá válhatnak.


Fagyasztási teljesítmény


A fagyasztóval rendelkező hűtőszekrények esetében a teljesítmény adja meg, hogy a fagyasztó rész milyen mennyiségű behelyezett ételt képes 24 óra leforgása alatt megfelelő minőségben lefagyasztani.


Visszamelegedési idő:


A gyártók órában adják meg, hogy ha valamilyen okból a szünetelne az energiaellátás, (áramkimaradás, költözés, stb.) mennyi ideig képes fenntartani az ideális belső hőmérsékletet. Ha a termék specifikációjában azt látod, a visszamelegedési idő 20 óra, akkor ez azt jelenti, hogy ennyi ideig nem kell aggódnod a hűtőben tárolt élelmiszerek állapota miatt, ha szünetelne az energia ellátás.


Energiaosztály:


A jelenleg forgalomban lévő hűtőszekrények mindegyike „A” energiaosztályba tartozik. Az ehhez képesti fogyasztása alapján kategorizáljuk a hűtőszekrényeket:

  • „A+”, ami az „A” energiaosztálynál kb. 20%-al kevesebbet fogyaszt
  • „A++”, ami az „A” energiaosztálynál kb. 40%-al kevesebbet fogyaszt
  • „A+++”, ami az „A” energiaosztálynál kb. 60%-al kevesebbet fogyaszt

Hűtőszekrény szín, anyag:


A hűtőszekrények kínálatában a szivárvány majdnem összes színe megtalálható, de az eladások legnagyobb százaléka a fehér és az ezüst színből történik.


Fehér és más színes hűtők: Ezeknél a készülékeknél a hűtőszekrény külső borítása szinte minden esetben festett acéllemez. Hátrány lehet az ilyen készülékeknél, hogy ha sérül, akkor a felverődött festék helyén rozsdásodásnak indulhat. Ez ellen jobb minőségű hűtőknél azzal védekeznek, hogy a festék alatt egy olyan anyaggal vonják be az acéllemezt, ami gátolja a rozsdásodást.


Inox hűtők: Az Inox hűtők bevonata rozsdamentes acél, a neve is elmondja, hogy ennél a megoldásnál nem kell tartani a készülék rozsdásodásától. Az Inox hűtőknek léteznek ujjlenyomatmentes változatai is. Ezeknek előnyük, hogy a használatból eredő kéz és ujjnyomok nem látszanak meg a felületen.


Inox vagy ezüst? – Nem mindegy, hogy egy hűtő inox vagy ezüst színű. Az utóbbi esetében acéllemez a borítás, tehát a fehérekhez hasonlóan sérülés esetén előfordulhat a rozsdásodásuk. Továbbá az sem ritka, hogy Festett Inox-ként jelölnek egy készüléket. A festett inox hűtő szintén acéllemez borítású, ez sem rozsdamentes acél. A megnevezés megtévesztő lehet. Ezekre érdemes figyelni, ha inox/ezüst színű hűtőt szeretnél.

A fentiekben leírtak az alapvető hűtőszekrény tulajdonságok és fogalmak. Ezekkel felvértezve már könnyebb lesz átverekedned magad az akciós árcédulák és kihagyhatatlan ajánlatok tömkelegén. Az út végén pedig ott fog várni az ideális hűtőszekrény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved