A Whirlpool márka rövid története

A kezdetek

Az 1910-es évek elején járunk az Amerikai Egyesült Államokban, Michigan államban. Louis Upton biztosítási ügynök. Egy sikertelen vállalkozást követően szerez egy kézi mángorló gép szabadalmat. (A mángorló egy kézi mosásnál használatos eszköz, amit a mosott ruhák vasaláskönnyítésére használtak.) Az az ötlete támad, hogy motor hozzáadásával elektromos meghajtásúvá tegyék az eszközt. Befektetőt is talál Lowell Bassford személyében, megkezdi működését a
Upton Machine Company. Nem sokkal később csatlakozik a vállalkozáshoz Louis öccse, Fred Upton.

A kezdetek – Upton display szoba automata mosógéppel

Az első nagyobb megrendelésre nem kell sokat várniuk, 1912-ben az
Federal Electric 100 db készüléket rendel tőlük. Azonban akaratukon kívül a leszállított gépek hibásak. Amikor ez kiderül, a hibát Upton-ék díjmentesen javítják. Ez a fajta megbízhatóság megalapozza a további sikeres együttműködést a két cég között.

1916-ban elveszítik a Federal Electric-et, mint legfőbb megrendelőt, ezért szoros együttműködésbe kezdenek a Sears Company-vel.

1929-re annyira megnő a beszállítási igény a Sears részéről, hogy az Upton Machine Company a gyártóteljesítmény fokozásának érdekében egyesül a binghamtoni Nineteen Hundred Washer Company társasággal.

Az immáron Nineteen Hundred Corporation néven működő társaság 1936-ban a Sears International égisze alatt piacra lép Kenmore márkájelzésű mosógéppel. Angliát és Svédországot követően már egész Európába és ázsiai országokba is megkezdik a termék sikeres exportját, ezzel nemzetközi szereplővé lépnek elő.

A fordulópont

A második világháború idejére felfüggesztik a háztartási készülékeik gyártását. 1949 – ben Lou Upton alapító nyugdíjba vonul, Elisha “Bud” Grey veszi át helyét a társaság élén.

Miután 1948-ban megkezdik Whirlpool márkanév alatt új mosógépük teljesen önálló forgalmazását, 1950-ben a Nineteen Hundred Corporation felveszi a Whirlpool Corporation nevet. E mellett továbbra is gyártanak gépeket a Sears-nek.

Számos új fejlesztésű készülékkel, köztük automatikus szárítógépekkel bővítik választékukat. 1955 -ben a Whirlpool Corporation összeolvad az RCA klíma berendezésekkel és a Seeger hűtő berendezésekkel foglalkozó társaságokkal és együttesen a New York-i tőzsdére lépnek. Ennek köszönhetően tovább nő a Whirlpool márka választéka.

Együttműködés a NASA-val

Whirlpool űrkonyha – Forrás: www.medium.com

1960 – ban a Whirlpool Corporation elnyeri a NASA szerződését egy formabontó projektre, az első amerikai kísérleti „űrkonyha” kidolgozására. Ez is jól mutatja a a cég előremutató fejlesztéseinek korabeli szakmai elismerését.

A következő évben, az 1961-es 50. jubileumát ünneplő Whirlpool Corporation éves árbevétele eléri a 438 millió USD-t.

1966-ban Warwick Electronics felvásárlásával belépnek a televíziós piacra, de 10 év után felhagynak ezzel a szegmenssel.

Az első milliárd dollár

1970 – ben a Whirlpool történetében elsőként eléri az 1,2 milliárd USD árbevételt. Ezekben az években a vállalat az energiatakarékosságot és fenntarthatóságot tűzi ki alapvető céljául a termékei gyártásánál.

1977 – a társaság éves bevétele átlépi a 2 milliárd USD-t. Sikerrel bevezetik kínálatukba a mikrohullámú sütőket.

1986 – a vállalat 75-ik születésnapjára egy statisztika szerint már napi átlag 29 000 ember vásárol a világon Whirlpool égisze alatt gyártott készüléket.

Az ezt követő években számos további fejlesztéssel és más cégek beolvasztással segítik elő a Whirlpool család bővülését. Az 1990-es évek végére a bűvös 10 milliárd USD árbevételt is átlépi a vállalat, ezzel elérve a mai ismertségét a Whirlpool márkának.

Forrás:

Wikipedia.org 

whirlpool100.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved