Vasaló vásárlás – Hogyan válasszunk?

Milyen vasalót vegyek? grafika
Vasaló az asztalon kivasalt ruhákkal grafika

Ha végignézzük a vasalók igen széles kínálatát, a következővel szembesülünk: Egy olcsó és egy magasabb kategóriás készülék ára között akár 10-szeres vagy annál nagyobb árkülönbség is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy minden olcsó vasaló bóvli? Egy több tízezer forintos darab pedig kivasal helyettünk? Természetesen egyik felvetés sem igaz. De akkor hogyan, mi alapján válasszunk? Cikkünkben végigvesszük a vasaló vásárlás legfontosabb szempontjait és bemutatjuk a leghasznosabb tulajdonságokat, funkciókat.

1. Vezetékes vagy vezeték nélküli?

A vasaló vásárlás egyik első eldöntendő kérdése, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli készüléket válasszunk. A két technológiának előnyei és hátrányai is vannak.

Hirdetés

Vezetékes vasaló

A vezetékes vasaló folyamatos áramellátással üzemel, ebből kifolyólag a talp hőmérséklete viszonylag állandó. A vezetékes mivolta bizonyos esetekben körülményessé teheti a használatot (gabalyodás, felakadás). Amire még érdemes odafigyelni, hogy a vasaló vezetékének hossza típusonként változhat. Átlagosan 1,7 m és 2,5 m közötti hosszúsággal rendelkeznek.

normál vezetékes vasaló

Vezeték nélküli vasaló

A vezeték nélküli vasalónál egy hőtároló talpat kell az konnektorba csatlakoztatnunk. A vasaló, amit erre ráhelyezünk, rövid időn belül felhevül, ezután leemelve róla bármilyen távolságra végezhetjük a vasalást. Ezt a szabadságot azonban lényegesen korlátozza az, hogy kb. fél perc után a vasalótalp hőmérséklete az ideális szint alá csökken, így azt néhány másodperc erejéig vissza kell helyezni a hőtároló egységre és csak ezt követően folytathatjuk a folyamatot.

Gőzállomás-kép

2. Teljesítmény

A következő fontos választási szempont a teljesítmény. Attól függően, hogy milyen típusú textíliákat és milyen gyakorisággal kell vasalnunk, változó lehet a számunkra szükséges teljesítmény.

A vasaló teljesítményét Wattban (W) fejezzük ki. Készülékenként változó ez az érték, átlagosan 1200 W és 2500 W közötti. Ez a tulajdonság lényegesen befolyásolja a simítás hatékonyságát. Az esetek többségében a termék fogyasztói ára egyenesen arányosan nő a wattszámmal.

Az egyszerű, enyhény gyűrődékeny ruhákhoz, illetve alkalmi felhasználáshoz elegendő lehet az 1200 W és 1800 W közötti teljesítmény.

Rendszeresen történő, nagyobb mennyiségű ruha vasalásához azonban célszerűbb 1800 W teljesítményt meghaladó vasalót választani. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyűrődékenyebb és minden más textíliát is gyorsabban, hatékonyabban simítsuk ki.

3. A talp anyaga

A vasalótalp befolyásolja a simítás minőségét, a vasaló súlyát és a felmelegedés sebességét. A talp anyaga lehet alumínium, rozsdamentes acél, teflon, kerámia, titán és ezek különböző altípusai.

Alumínium

Az alumínium vasalótalp a legkedvezőbb árú opció. A legolcsóbb vasalók rendelkeznek vele, a legtöbb gyártó forgalmaz ilyen alapmodellt. Jellemző rá a gyors felmelegedés és lehűlés, a könnyű siklás a felületeken és az egyszerű tisztántartás. Hátránya, hogy a műszálas anyagok könnyen ráégnek, illetve kifejezetten sérülékeny. Egy fém cipzár vagy egy gomb is megkarcolhatja.

Alumínium-vasalótalp

Teflon

A teflon talp jól ellenáll a ráégésnek, minden típusú textílián hatékonyan használható. Egyre kevesebb típusnál használják ezt a technológiát, mert viszon

Teflon vasalótalp

Kerámia

A kerámia bevonatú vasalótalp hőtartása kifezetten jó, az anyagon is jól siklik. Alapvetően sérülékeny, de a legtöbb gyártónak van speciális megoldása, amivel ellenállóbbá teszik a felületet. Jelenleg a legszélesebb körben használt vasalótalp típus.

Kerámia vasalótalp

4. Gőzfunkció

gozfunkcio-kep

A gőzfunkció remek segítőtárs többek között a nehezen vasalható anyagok esetén. A legalapabb modellek kivételével már szinte minden vasaló rendelkezik gőzfejlesztő rendszerrel.

A vasaló gőzteljesítményét gramm / perc -ben adják meg. Ez azt jelöli, hogy hány gramm gőzt képes kibocsátani a készülék 1 perc alatt

A funkciónak két használati módja is van. Az automata gőzölés bekapcsolásával a vasaló folyamatosan gőzt fejleszt addig, míg ki nem kapcsoljuk. Kézi gőzölésnél egy gomb nyomva tartásával fejlesztünk gőzt, ez egy rövidebb ideig tartó, nagyobb intenzitású löket.

A termékleírásokban általában külön megadják a vasaló gőzlöket és gőznyomás teljesítményét. A gőzlöket a kézi gőzölést, a gőznyomás pedig az automatikus gőzölést jelöli.

A gőzteljesítményen kívül fontos tényező a gőzölés hatékonysága szempontjából, hogy hány darab gőzölő nyílás található a vasalótalpon, illetve milyen elosztásban. Az a jó, ha minél több és minél nagyobb felületen oszlik el.

Létezik még egy igen hasznos funkció, a függőleges gőzölés. Ennek a segítségével vállfán lógó ingekről, függönyökről tüntethetjük el a gyűrődést anélkül, hogy levennénk őket.

Fontos megemlíteni, hogy a gőzölésnek van egy magasabb szintje, amit a gőzállomások képviselnek.

 

A gőzállomás

Gőzállomás-kép

A gőzállomás a vasalónál lényegesen nagyobb gőzteljesítménnyel dolgozik. Az akár folyamatos gőzölésnek köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten érhetünk el vele magas simítási teljesítményt. Mivel a normál vasalónál jóval méretesebb eszközök, a mobilitása korlátozott. Viszont olyan háztartásokban, ahol gyakran és nagy mennyiségben kell a legvegyesebb, akár kényes textiliákat vasalni, érdemes elgondolkodni ezen az általában drágább, de hatékonyabb lehetőségen.

5. További tulajdonságok

A vasalónak vannak egyéb tulajdonságai, paraméterei, amelyek a mindennapi használatot könnyebbé és biztonságosabbá tehetik. Ezért érdemes ezeket is körüljárni, mielőtt megtörténne a vasaló vásárlás.

Automata kikapcsolás: Ennek a funkciónak köszönhetően meghatározott idő után automatikusan kikapcsol a vasaló. Ez biztonság szempontjából egy rendkívül hasznos tulajdonság. Hiszen legtöbbünkkel már előfordult, hogy eljövünk otthonról és azután hasít a fejünkbe: „Kikapcsoltam a vasalót?” Ilyenkor vagy visszamegyünk megnézni vagy nyugtalanok leszünk, amíg haza nem értünk. Az automata kikapcsolás ezeket a helyzeteket segít elkerülni.

Vízkőmentesítés funkció: A gőzölős vasalók vizet gőzölnek, amit után szükséges tölteni a tartályukat. Ezt desztillált vízzel kell megtennünk azért, hogy elkerüljük a készülék belsejének levízkövesedését. Azonban léteznek vízkőmentesítő funkcióval rendelkező modellek, amelyek lehetővé teszik, hogy normál csapvizet töltsünk a tartályba.

Tömeg, kialakítás: Ezek is fontos szerepet játszanak abban, hogy mennyire kényelmes és hatékony egy vasaló használata. A tömeg abban a tekintetben, hogy a vasaló súlya pozitív hatással van a simítási teljesítményre. A kialakításnál pedig érdemes arra figyelni, hogy a vasaló orra keskenyebb legyen. Ennek nagy előnye származhat például ing vasalásakor, amikor a gombok közötti nehezen hozzáférhető területet szeretnénk vasalni. Végül, de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható tényező, hogy mennyire kényelmes a fogása, könnyedén elérhetők és kezelhetők-e a gőzölés funkciógombjai.

Vasaló vásárlás - Összegzés

Ez volt az 5 szempont, amit vasaló vásárlás előtt javaslunk mérlegelni. Vezetékes vagy vezeték nélküli modellre van szükségünk? Milyen teljesítményű vasalót válasszunk? Milyen típusú talpa legyen a készüléknek? Szükségünk van-e gőzfunkcióra? Esetleg gőzállomás lenne a megfelelő választás számunkra? Milyen egyéb funkcióknak, tulajdonságoknak vehetnénk még hasznát? Bízunk benne, hogy cikkünk segít a fenti kérdések megválaszolásában és ezzel együtt az ideális vasaló kiválasztásában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved