Napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül a konyhák kialakításakor arra, hogy egyszerre legyen praktikus és az esztétikus az elrendezés. A lehetséges megoldások számát nagyban növelik az egyre népszerűbb beépíthető konyhagépek. Ezek közül most a beépíthető sütőkkel foglalkozunk.

Miért jó egy beépíthető sütő?

Elsőként azt mindenképpen fontos leszögeznünk, hogy egy szabadonálló tűzhely a legtöbb esetben egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ráadásul egyben tartalmazza a sütőt és a főzőfelületet. Akkor miért lehet érdemes külön beépíthető sütőt és főzőlapot választani?

  • Rugalmas elhelyezhetőség: a beépíthető sütőt a főzőlaptól akár egészen távol, a konyha más pontján is beépíthetjük, a számunkra kényelmes magasságban. A kisebb méretű konyhákban előny, hogy a sütő fölé és alá is kerülhetnek polcok, szekrények. Ezzel hatékonyabban használhatjuk ki a rendelkezésre álló teret.
  • Széles választék: küllem és technikai tudás terén is számtalan lehetőség közül választhatunk és bármilyen típusú (indukciós, kerámia, gázfőzőlappal) kombinálhatjuk.

A kiválasztás fő szempontjai

Gáz vagy Elektromos

A beépíthető sütők esetében az elektromos készülékek a leginkább keresettek és elterjedtek. Gázüzemű beépíthető sütők is léteznek, de jóval kisebb választékban. Általában gyártónként 1-2 modell választható.

Méret

A legelterjedtebb szabványszerű külső méretek: (60 x 60 x 60 cm) (magasság x szélesség x mélység). A sütőtér űrtartalmának tekintetében már nagyobb a szórás, egészen eltérő méretekkel találkozhatunk. 55 liter körül mozognak a legkisebbek és 80 litert megközelítő sütővel rendelkeznek a legnagyobbak. Ez a fenti külső méretek esetében igaz. Léteznek kompakt beépíthető sütők, amelyeknek a külső mérete jobban hajaz egy mikrohullámú sütőére, de technikai tudásuk egy normál elektromos sütőé.

Méret megközelítéséből tehát a sütőtér űrtartalma az, ami egy fontos választási szempont. Egy kisebb háztartásba elég lehet egy 55-60 literes sütő is. De az, aki sok személyre főz és akár egyszerre több szinten készítene ételeket, mindenképpen hasznát veszi egy 70 literes vagy annál nagyobb sütőnek.

Vezérlés, kijelző

A legegyszerűbb beépíthető sütők vezérlése két tekerőgombbal történik. Az egyik a hőmérséklet, a másik a sütési funkció beállítását és a ki-bekapcsolást szolgálja. Ez praktikus megoldás azoknak, akik nem töltenek sok időt a konyhában, egyszerű ételeket szeretnének könnyen elkészíteni.

Két tekerőgombos kijelző nélküli sütő a Zanussitól

A kis méretű digitális kijelzőt tartalmazó sütők általában tartalmaznak 2 vagy annál több fizikai, illetve érintőgombot. Ezek a programóra és a hozzá tartozó funkciók beállítását/használatát segítik. Mi a hasznuk? A kis digitális kijelzős sütőkön belehet állítani a sütés tervezett időtartamás, majd mérni az abból hátralévő időt. A legtöbb kijelzővel rendelkező készülék az idő lejártával hanggal jelez, így a lakás más pontján tartózkodva is emlékeztetőt kapunk, hogy rá kell nézzünk az ételre. Egyes modelleknél programozható is ilyen módon a sütés, azaz ha véget ért a visszaszámlálás, akkor automatikusan kikapcsol a készülék.

Kicsi digitális kijelzővel rendelkező sütő a Whirlpool-tól

Léteznek LCD kijelzős beépíthető sütők is. Ez azon felül, hogy modern külsőt kölcsönöz a sütőnek, számos extra funkció kényelmes használatát teszi lehetővé. Ebből következik, hogy az LCD-vel ellátott készülékek általában tartalmaznak számos egyedi, különböző típusú ételek profi elkészítéséhez tervezett sütési programokat és más speciális funkciókat is. A kijelző segítségével pedig folyamatosan nyomon követhetjük, hogy milyen funkciók aktívak éppen a készüléken és a kívánt beállításokat is könnyebben elvégezhetjük.

Az innovatív megoldások kedvelői sem maradnak beépíthető sütő nélkül. Egyes modellek hőmérséklet és sütő funkció szabályzása már nem tekerőgombbal történik. Ezeknél a gombok lemaradtak és egy nagy érintőkijelzőn keresztül történik a sütő vezérlése.

Színes LCD kijelzős, tekerőgomb nélküli sütő a Gorenjétől

Sütési funkciók és tisztítás

A sütési funkciókkal és a sütő tisztítását szolgáló funkciókról a szabadonálló tűzhelyekkel foglalkozó “Szabadonálló tűzhely vásárlás – 8 szempont az ideális választáshoz” című cikkünkben értekeztünk már részletesebben. Itt leírtuk, hogy milyen sütési funkciók képezhetik egy készülék felszereltségét. Továbbá azt is megnéztük, hogy milyen öntisztítási technológiák. Az ott leírtak érvényesek egy beépíthető sütő esetén is.

Felszereltség

A lehetséges felszereltség is hasonlóan alakul a beépíthető sütőknél, mint szabadonálló társaiknál. – “Gyárilag általában 1 vagy 2 db tepsit, 1 sütőrácsot kapunk a szabadonálló tűzhelyekhez. Egyes modellek tartalmaznak teleszkópos sütősínt, ami azt segíti, hogy kihúzhassuk a tepsit a sütőtérből anélkül, hogy ki kellene azt vennünk. További lehetséges extra a forgónyárs, amivel grillcsirkét és más felszúrható grillezett ételeket készíthetünk.”

Szín, külső

Noha a végére maradt, a legtöbbünk számára cseppet sem mellékes választási szempont a szín és a küllem. A szabadonálló tűzhelyeknél azt írtuk, a leggyakrabban előforduló szín a fehér. A beépíthető sütőknél ez másképpen van. Az Inox szín a legkeresettebb és egyben a legszélesebb választékban kapható. Ezen felül természetesen a fehérben, feketében és további számos árnyalatban kaphatóak a készülékek.

Design tekintetében is bő a választék. A rusztikus és retro stílusú beépíthető sütőktől kezdve, a visszafogott, nem túl hivalkodókon át az egészen innovatív, modern külsejűekig, minden ízlést kiszolgáló választékkal állunk szemben.

Ezzel talán a végére meg is fogtuk a lényeget. A beépíthető sütők legnagyobb pozitívuma, hogy annyi különböző stílus és felszereltség közül van lehetőségünk választani, amennyiből már mindenki megtalálhatja a számára megfelelő készüléket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved