Az előző, “Mi alapján válasszunk beépíthető sütőt?” című cikkünkben már megosztottuk érveinket azzal kapcsolatosan, hogy szerintünk miért lehet jobb választás bizonyos esetekben a beépíthető sütő és főzőlap, mint a szabadonálló tűzhely. Ezúttal a beépíthető főzőlapok kerülnek terítékre. Megnézzük milyen megoldások közül válogathatunk, melyiknek mi az előnye vagy esetlegesen a hátránya.

Technikai alapfeltételek

Elsőként azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú főzőfelületre van szükségünk. 3 fő technológiával van dolgunk: ezek a gáz, a kerámia és az indukciós. A gázfőzőlap energiaforrása, mint tudjuk gáz, míg a másik kettő elektromos árammal működtethető. Azt, hogy kinek melyik a megfelelő, egyrészt eldönthetik a technikai alapfeltételek. Azaz, ha egy háztartásba nincs bevezetve a gáz, akkor abban az esetben érdemes a gázfőzőlap mellett dönteni, ha vállaljuk az ezzel járó anyagi terhet és az átalakítások nehézségeit. Fordított eset, amikor ezidáig gázzal főztünk de elektromos főzőlapra szeretnénk váltani. Itt is elsőként fel kell mérnünk, hogy a háztartás elektromos hálózata készen áll-e a megnövekedett terhelésre vagy fejlesztenünk kell-e rajta. A gázzal és elektromos árammal kapcsolatos munkálatokat is szakembernek szükséges elvégeznie. Ezért minden esetben érdemes konzultálni egy szerelővel még a tervezés szakaszában.

Beépíthető főzőlap típusok

Gázfőzőlap

A legtöbb háztartásban az elmúlt évtizedekben gázüzemű főzőfelületek voltak használatban, éppen ezért napjainkban is igen népszerű ez a tradícionális típus. A használata egyszerű és praktikus.

Kerámia főzőlap

Ennél a típusnál az elektromos fűtési rendszer egy üvegkerámia felület alatt helyezkedik el. Mivel sima a felület, könnyebben takarítható, mint a gázfőzőlapok. Bármilyen típusú főzőedénnyel használható.

Indukciós főzőlap

Ez is egy üvegkerámia főzőfelülettel rendelkező típus. Az ez alá elhelyezett spirális réztekercsek közvetlenül az edényekbe szállítják a hőt, ebből kifolyólag ez a leggyorsabb technológia az ételek melegítésére. Az indukciós főzőlap kizárólag magas vastartalmú edényekkel működik. További speciális jellemzője, hogy az edény eltávolítása után a főzőzóna rögtön lehűl.

Beépíthető főzőlap tulajdonságok

A gázfőzőlap tulajdonságai

Vezérlés: A vezérlés klasszikus vezérlőgombokkal történik. A legtöbb gázlap egykezes szikragyújtással rendelkezik, ami annyit jelent hogy a gomb eltekerésével már be is gyújtjuk a gázt.

Teljesítmény: Alap esetben a felfűtés sebességében és teljesítményében elmarad az elektromos technológiáktól, de ez típusonként változik. Vannak modellek, amelyek megközelítik elektromos társaikat ezen a téren. Egyre elterjedtebb, hogy kerül a főzőlapra egy WOK égő. Ez egy nagyobb felületen, gyorsabban és hatékonyabban működő mező, nem csak wok serpenyős, hanem más magasabb hőmérsékletet igénylő ételek elkészítésére is kiválóan alkalmas.

WOK égővel rendelkező gázfőzőlap

Felület: A gázfőzőlapok a legtöbbször ezüst színű inox rozsdamentes acél felülettel rendelkeznek. Egyes komolyabb változatoknál ennek karcmentes változatait használják. Legfőbb előnye, hogy semleges színének köszönhetően jól illeszkedik a legtöbb környezetbe. Vannak festett acéllap felületűek is. Ezek már fehér és fekete, illetve egyéb árnyalatokban is léteznek. Szintén több színben kaphatóak az üvegkerámia felülettel rendelkező gázfőzőlapok. Ezek fényes, prémium érzetet nyújtó készülékek.

Fekete üvegkerámia felületű főzőlap

Edénytartó rács: Anyaghasználatát illetően két félével vannak a gázfőzőlapok ellátva. Zománcozott vagy Öntöttvas edénytartó ráccsal. Az öntöttvas masszívabb, időtállóbb megoldás. Mivel az előállítási költsége magasabb, a főzőlap árcéduláján is meglátszik, ha azzal van felszerelve. Elrendezés szempontjából számos különböző verzióval találkozhatunk Érdemes nem csak az esztétikumot szem előtt tartani a termékválasztás ezen a pontján. Hiszen, hiába dekoratív egy edénytartó rács, ha az edények illegnek-billegnek rajta, ezzel körülményessé téve a főzést.

A kerámia és indukciós főzőlapok tulajdonságai

Vezérlés: Az induló áras kerámia és indukciós főzőlapoknál az érintővezérlés jellemző. Ez annyit jelent, hogy a főzőzónák bekapcsolását és teljesítményfokozat szabályzását ujjnyomásokkal végezzük el. De előfordulnak tekerőgombbal rendelkező lapok is azok számára, akik a klasszikus vezérlést kedvelik. Harmadik lehetőségként, egy adott tudásszint felett megjelennek az úgynevezett “Slider” vezérlésű készülékek. Ezeknél az ujjunk csúsztatásával tudjuk szabályozni a főzőzónákat.

Főzőzónák: Az alap modelleknél fix főzőzónákat kapunk, de vannak bővíthető zónával rendelkező készülékek is. Ezek esetében a meglévő zónát nagyobbra tudjuk növelni, a nagyobb edények használatához. Vannak összekapcsolható zónával ellátott kerámia és indukciós lapok is. Ez annyit tesz, hogy két megadott zónát össze tudunk kapcsolni, így egy nagy egybefüggő főzőfelületté válnak. Az extra nagy vagy különleges formájú edények esetén lehet nagyon hasznos ez a megoldás.

Összekapcsolható főzőzónákkal rendelkező főzőlap

Funkciók: A kerámia és indukciós főzőlapok számos olyan funkciót tartalmazhatnak, ami kényelmesebbé, hatékonyabbá teheti a főzést. Most felsorolunk néhány ilyet, választáskor érdemes ezeket is szem előtt tartani.

 • Programozható időzítés: a digitális kijelzővel rendelkező beépíthető főzőlapok általában tartalmazzák ezt a funkciót. Ennek segítségével zónánként beállíthatjuk a főzési időt, annak leteltével a készülék hangjelez és kikapcsol.
 • Melegentartó funkció: az elkészült ételek melegentartását szolgálja.
 • Automatikus kikapcsolás: Ha a zónán nincs edény, akkor egy meghatározott idő után automatikusan kikapcsol, ez biztonságtechnikai és energiatakarékosság szempontjából is hasznos.
 • Gyors felfűtés: ezt a funkciót gyártónként más néven találjuk meg. Bekapcsolásával a kiválasztott zónát extra gyorsan maximális teljesítményre fűti a beépíthető főzőlap.
 • Gyerekzár: a készüléken aktiválható egy gyerekzár funkció
 • Maximális energiafelhasználás szabályzása: Ez a funkció Power Management és más egyéb elnevezéseken is előfordul. Ennek segítségével beállíthatjuk a főzőlap maximum energiafelhasználását. Ez hasznos lehet, ha egyszerre sok készüléket használunk a háztartásban és el szeretnénk kerülni a hálózat esetleges túlterhelését.
 • Melegítés szüneteltetése: bármikor egy gombnyomással megszakíthatjuk, majd ugyanonnan folytathatjuk a melegítést ennek a funkciónak köszönhetően.

A felsoroltak az általánosabb funkciók, amik a 100 000 forint alatt kapható főzőlapokban is fellelhetőek. A magasabb árfekvésű beépíthető főzőlapok rendelkezhetnek ezek továbbfejlesztett változataival és még számos további rendkívül hasznos tulajdonsággal. Kiolvasztó funkcióval, kifutás elleni védelemmel, előre programozott tojás, tészta, rizs főzésére alkalmas lehetőséggel és még sorolhatnánk.

Méretek, főzőzónák száma

A beépíthető főzőlapok 1-től akár 8 főzőzónás változatig terjedően választhatóak, így mindenki megtalálhatja a saját szükségleteihez ideális méretet közülük.

 • Az 1-2 főzőzónával rendelkező főzőlap méretei: A 1 zónás főzőlapok 30 cm szélesek és 25-30 cm mélyek. A 2 zónás, más néven domino főzőlapok 30 cm szélesek és 50-55 cm mélyek.
 • A 3-4 főzőzónával rendelkező főzőlapok méretei: A 4 mezős készülékek 60 cm körüli szélesek és 50-55 cm mélyek. 3 zónával rendelkező társaik igen ritkák, méreteikben megegyeznek a 4 mezősökkel, a kiosztásuk hasonlóan néz ki, mint a 3 mezős gáztűzhelyek esetében.
 • 5-8 főzőzónával rendelkező főzőlapok méretei: Az 5 mezős főzőlapok általában 70-75 cm szélességgel, 50-55 cm mélységgel bírnak. Az ennél több főzőzónát tartalmazó készülékek 75-90 cm szélesség között mozognak a legtöbb esetben, a mélységük 50-60 cm között változik.
5 főzőzónával rendelkező gázfőzőlap

A beépíthető főzőlap elhelyezése

Ahogy azt már említettük a legtöbb főzőlap a sütőtől függetlenül, a konyha egy különböző pontjába is elhelyezhető. Viszont léteznek olyan beépíthető sütő és főzőlap szettek, amelyek esetében a főzőlap vezérlése a sütőről történik. Ezen megoldás esetében nem érvényesek a fentebb leírtak. A sütőről vezérelhető főzőlapokat a sütő közelébe praktikus és szükséges beépíteni.

A főzőlap szélei

A főzőlapok beépítési mérete mindig kisebb, mint a frontban látszódó felületé. Ez azért van, mert a készülék a konyhabútor munkalapjába vágott lyukba kerül elhelyezésre és a lap szélei a kivágásra minden oldalról rátakarnak. Így fontos tényező az esztétikum és a tisztántartás szempontjából is, hogy miként illeszkednek a főzőlap szélei a pult felületéhez. Ennek több választható verziója van:

 • Az Inox gázfőzőlapok széle a mosogatótálcák többségéhez hasonlóan élesen kiemelkedik a bútorból.
 • Az élcsiszolt üvegkerámia főzőlapok széle, ahogy a megnevezés is mutatja, le van csiszolva, rásimul a bútorra.
 • A sima (csiszolatlan) üvegkerámia lapok széle kiemelkedik a bútorból
 • A fémkeretet kapott üvegkerámia főzőlapok pedig rásimulnak a bútorra, de az inox keret egy éles színhatárt húz a bútorlap és a főzőlap között.

Összegzés

A fentieket elolvasva is látszik, hogy a főzőlap választás sem nagy ördöngösség. Csak meg kell vizsgálnunk a legfontosabb kérdéseket. Gáz vagy elektromos főzőlapot szeretnénk? Mekkora főzőlap fér el, illetve hány főzőzónára van szükségünk? Milyen funkciókat tudnánk kihasználni és mik azok, amiknek nem vennénk hasznát? Na és végül, de nem utolsó sorban a küllem és a pénztárca szempontjait is szem előtt kell tartanunk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális beépíthető főzőlapot.

Kérdésed van a témában? Írd meg kommentben! Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved