Az asztali számítógépeknek leáldozott – Vagy mégsem?

asztali pc előnyök

Az elmúlt évtized trendjei egyértelműen abba az irányba mutattak, hogy számítástechnikai eszközök terén visszaszoríthatatlanul teret nyernek az egyre inkább mobil és kompakt készülékek. Ezek a szelek a számítógépeket sem kerülték el. A notebookok évről évre egyre könnyebbek és karcsúbbak, az akkumulátoraik üzemideje pedig ezzel fordított arányosan egyre nő. Ezért magától értetődő, hogy egyre több felhasználó váltja le röghöz kötött, nagy és hangos korábbi masináját egy laptopra.

EZZEL KI IS JELENTHETJÜK, HOGY AZ ASZTALI SZÁMÍTÓGÉPEKNEK LEÁLDOZOTT?

A rövid válaszunk: egyelőre NEM. Az asztali PC-k még ma is számos előnyt tudnak felsorolni bizonyos felhasználói körök és területek számára. A továbbiakban techradar témával foglalkozó cikkéből merítünk néhány érdekes adatot, illetve kiegészítjük saját tapasztalatokkal.

Hirdetés

Az asztali PC előnyei

Ahogy arra kitértünk, a notebookok a praktikum szempontjából behozhatatlan előnyre tettek szert. Ez egy átlag lakossági felhasználó számára elsődleges szempont. Egy átlagos felszereltségű laptop a legalapvetőbb tevékenységekre (böngészésre, video chatelésre, videó lejátszásra, zene hallgatásra) tökéletes.

Azonban a nagyobb teljesítményt megkövetelő munkát vagy hobbit űzők számára már nem feltétlenül igaz, hogy kompromisszum mentes megoldás. Igaz, hogy már hihetetlen specifikációkkal rendelkező notebookok is vannak a piacon, amelyeket kifejezetten gémereknek vagy grafikusoknak/tervezőknek fejlesztettek. De ezek árcédulában markáns különbséget mutatnak azonos tudású asztali társaikkal szemben, ami valljuk meg, sokaknak igenis szempont. Pláne ha több százezer forint különbségről beszélünk.

Ehhez kapcsolódó szempont a fejleszthetőség is. A számítástechnika rohamléptekben fejlődő iparág, a gyártók évről évre egymásra licitálva dobják piacra az újabb és erősebb processzorokat, grafikus kártyákat… erre a hullámra a szoftver fejlesztő cégek is felszállnak. Így a játékok, programok és alkalmazások évről évre nagyobb gépigényt támasztanak. Egy idén vásárolt csúcsmodell néhány év múlva már nem garantált, hogy gond nélkül futtatja a legfrissebb játékokat, szoftvereket. A notebookokat ez az elévülés sokkal inkább érinti, mert nem vagy csak minimálisan fejleszthetőek. Ezzel szemben az asztali PC-k hardverei cserélhetőek. Akinek arra van szüksége, akár éveken át cserélheti a grafikus kártyáját mindig a legfrissebbre. Ez pedig egyértelműen pénztárca barátabb megoldás, mint az egész készüléket cserélni.

Még egy előny az asztali gépek javára: a hűtés. A notebookok kis méretéből adódóan sokkal kisebb hűtőrendszereket tudnak elhelyezni bennük. Ezért nagy igénybevételnél könnyebben átmelegszenek, mint az asztali készülékek.

Összegezve, ezeket az előnyöket emeltük ki az asztali számítógépek javára:

  • Pénztárca barát (azonos specifikációkkal rendelkező notebookkal szemben)
  • Fejleszthetőség
  • Hűtési rendszer

Mit mutatnak a statisztikák?

Az IDC elemzése kitér rá, hogy az asztali pc-k eladásai a világon 7 éven keresztül, egészen 2019-ig folyamatos visszaesést mutattak. Abban az évben azonban ismét 2,7%-os növekedést produkált a szegmens. Fontos megjegyezni, hogy ez még a Covid járvány első hulláma előtt volt, így azzal nem hozható összefüggésbe.

A járvány 2020-as kezdete óta, a home office és az online oktatás számos orszában történt bevezetése miatt pedig a notebookok és az asztali számítógépek kereslete is meredeken megnőtt. Ez globális alkatrész hiányhoz is vezetett, ami újfent az asztali gépek malmára hajtotta a vizet. Az egyre növekvő árak és a notebook kínálati hiány miatt is sokan döntenek az utóbbi konstrukció mellett napjainkban.

Ehhez kapcsolódó érdekes adat, hogy 2021. második negyedévében az asztali PC eladások nagyobb mértékben nőttek a világon, mint a notebookoké.

Az asztali számítógépek jövője

A számítástechnikában a jövő mindig bizonytalan. A felhő/streaming alapú megoldások megjelenése akár elveheti a komolyabb felszereltségű asztali számítógépek létjogosultságát, de valószínűleg ez még nem holnap fog megtörténni.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és elsőként értesülhetsz legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved