Tekerd vissza az időt a Google segítségével

Google earth timelapse

A Google Earth time lapse funkcióval bővült, amely elénk tárja, mekkorát változott a világ az elmúlt 37 évben. Érdekel, hogyan alakultak az évtizedek alatt a leggyorsabban fejlődő térségek, mint Dubai, a kínai nagyvárosok vagy Las Vegas? Szembesülnél a klímaváltozás hatásaival, az antarktiszi jég olvadásával vagy az egyre fogyatkozó amazonasi esőerdővel? Ezt most mind megteheted a böngésződben:

https://earthengine.google.com/timelapse/

Hirdetés

A Google Timelapse főoldalán kiemelve találunk néhány igazán szemléletes képsort. Ilyen a kolumbiai gleccserek olvadását, vagy az Aral tó kiszáradását bemutató felvétel. De a mesterséges öntözés hatására kizöldülő Szaúd-Arábia is különleges látványt nyújt.

Magyarországra is rákerestünk. Túl sok meglepetést nem rejtegetett hazánk műholdas képekből álló idővonala. Az 1980-as évektől induló diavetítés szerint nem mentünk át olyan markáns geológiai változásokon, mint a fentebb említett térségek.

Hogyan jött létre a Timelapse?

A képsorozatokhoz nagyságrendileg 24 millió műholdfelvételt használtak fel, amelyet számos ország és szervezet műholdjai rögzítettek közel 40 év alatt.

A 20 millió gigabájtnyi adat feldolgozása a Google nagyteljesítményű számítógépeinek kétmillió órányi munkájába került, ami egy gépre átszámolva cirka 228 évet jelentene.

A Google ígérete szerint évente frissíteni fogják a timelapse műholdas kép adatbázisát, így az a jövőben is naprakész marad.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és elsőként értesülhetsz legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved