A KBIS (Konyha és fürdőszoba kiállítás) alkalmából a Samsung technológiai bemutatót szervezett, aminek a Las Vegas-i Encore hotel adott otthont. Itt felvázolták a jövő konyhájával kapcsolatos elképzeléseiket és bemutattak számos igen futurisztikusnak ható megoldást.

A bemutató első sorban az intelligens konyhai robotokra koncentrált, a Samsung víziójában ezek az eszközök fogják a jövő konyhai feladatait részben átvenni tőlünk.

A robot kukta

Samsung Bot Chef

Elsődleges szenzáció gyanánt lerántották a leplet a Bot Chef-ről. Ez egy mesterséges intelligencia alapú szakács asszisztens, (akár hívhatjuk kuktának is 🙂 ) A képen is látható robotkar fesztávolságát, átmérőjét és mozgathatóságát az emberi karról mintázták. A konyhában általánosan előforduló mérettel és tömeggel rendelkező tárgyak mozgatására képes. A Samsung jövőképe szerint egy ilyen eszköz fog elvégezni helyettünk számos műveletet a konyhapulton, mint az aprítás, habverés, keverés, takarítás és még sorolhatnánk. Hogyan képes erre? Különleges érzékelők és programok segítségével. Ráadásul a készülék használta AI platform lehetőséget ad arra, hogy hangutasítással, a kar mozgatásával vagy akár egy app-on keresztül új folyamatokat tanítson be a Bot Chef-nek.

CHEF GARDEN

Samsung Chef garden

Szintén figyelmet érdemel az újdonságok soraiból a Chef Garden. Miről is van szó? Képzeljük el azt, hogy a háztartásunkban szükséges zöldséget és gyümölcsöt mi magunk termesztjük, a saját konyhánkban. Illetve nem is mi magunk, hanem egy robot. A Samsung víziója szerint a hűtőszekrényben kapna helyet egy AI alapú mezőgazdasági platform. Ebbe vetőmagkapszulákat kellene helyezni, amikből a készülék a rá kötött vizet és villamos energiát felhasználva, fogyasztásra alkalma terményeket állítana elő. A Samsung ígérete szerint ennek köszönhetően növényvédő szerektől mentes zöldségeket, gyümölcsöket termeszthetünk majd a jövő konyhájában, szezontól függetlenül, az egész évben.

A most kiemelt újdonságokból úgy tűnhet, hogy a nagy gyártók is csak tapogatóznak egyelőre, hogy milyen irányba kellene elmozdulniuk ha a jövő konyháját szeretnék megalkotni. Minden esetre nagyon izgalmas mind a Bot Chef, mind a Chef Garden. Még akkor is ha e pillanatban nehéz is elképzelni azt, hogy egy akár nem is olyan távoli jövőben ilyen eszközök válhatnak a mindennapjaink részeivé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved