Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda? – Előnyök és hátrányok bemutatása

Ebben az írásban, amellett, hogy szeretnék azoknak segíteni, akik még nem tudtak dönteni a két fagyasztó kategória között (fagyasztószekrény, fagyasztóláda), azoknak is célom hasznos információkat adni, akik a kategórián belül keresik még a számukra legmegfelelőbb készüléket.

Mekkora, milyen típusú helyiségbe kerül a fagyasztószekrény, fagyasztóláda?

A helyiség adottságait 3 szempontból érdemes felmérni. Alapterület (ez a fagyasztóláda elhelyezhetőségénél fontos), Belmagasság (ez a magasabb fagyasztószekrények esetében lehet érdekes) és a külső hőmérséklet. Ez azért fontos tényező, mert ha a készülék számára túl hideg vagy meleg a környezet, akkor a működése gazdaságtalanná válik (magasabb lesz a fogyasztása), illetve az élettartamára sincs pozitív hatással.

Klímaosztály

Minden fagyasztó esetében fel van tüntetve a terméken a klímaosztály, ami azt jelöli, hogy milyen hőmérsékleti határok javasolja a gyártó az adott eszköz használatát. Ez a legtöbb esetben +10°c fok és +32°c fok közé esik.

A klímaosztály jelölések táblázat formájában:

Készüléken szereplő jelzésOptimális külső hőmérséklet
SN10 – 32 °C
N16 – 32 °C
ST18 – 38 °C
T 18 – 43 °C

Fagyasztóláda méretek:

Fagyasztóláda méretek: A fagyasztóládák lehetséges mérete egészen változó, léteznek extrém kicsi, kishűtő méretű készülékek is, de általánosságban ennél jóval nagyobb készülékekről beszélünk.

Fagyasztóláda átlagos méretek táblázat formájában:

KategóriaMéret: (szélesség x magasság x mélység)Nettó fagyasztótér
Kicsi60 cm x 85 cm x 60 cm100 liter körül
Közepes90 cm x 85 cm x 60 cm200 liter körül
Nagy105 cm x 90 cm x 70 cm300 liter körül
Extra nagy160 cm x 90 cm x 70 cm500 liter körül

Elhelyezési javaslat: Érdemes odafigyelni, hogy mind a fagyasztószekrény, mind a fagyasztóláda esetében hagyjunk a készülék hátulja és a fal között némi helyet, hogy megfelelően le tudja adni a működéssel generált hőt a készülék.

Fagyasztószekrény méretek:

 Itt a szélesség és a mélység megközelítőleg állandó, a magasság viszont annál változatosabb.

Fagyasztószekrény átlagos méretek táblázat formájában:

KategóriaMéret: (Szélesség x Magasság x Mélység)Nettó fagyasztótér
Extra kicsi50 cm x 85 cm x 50 cm60-70 liter
Kicsi55 cm x 85 cm x 60 cm90 liter körül
Közepes60 cm x 60 cm x 140-150 cm150-170 liter
Nagy60 cm x 180 cm x 65 cm250 liter körül
Extra nagy70 cm x 180 cm x 70 cm300 + liter

1 fontos érv a fagyasztószekrény és egy a fagyasztóláda mellett

Ha két azonos űrtartalmú fagyasztószekrény és a fagyasztóláda összehasonlításra kerülne hasznos fagyasztótér szempontjából, egyértelműen a láda jönne ki győztesen. A ládába 20%-al több tartalmat tudunk tölteni. Másik oldalon viszont ott áll a praktikum. Egy fagyasztóládában egymás tetejére rétegeljük az élelmiszereket, így aztán amikor valamit ki szeretnénk venni, előfordulhat, hogy az egész láda tartalmát át kell dúrnunk, ki kell vennünk, hogy megtaláljuk azt amire szükségünk van. A fagyasztószekrénynél, polconkénti tartórekeszes kivitelének köszönhetően ez sokkal egyszerűbb. Lehetőségünk van kategóriánként szortírozni a tartalmat, sokkal rendezettebben, egyszerűbben férünk hozzá bármihez. Hogy melyik tulajdonság a nagyobb erény? Ezt a döntést neked kell meghoznod.

Energiatakarékosság

Energiatakarékosság szempontjából ugyanazok a tényezők érvényesülnek a fagyasztóknál is, mint a többi háztartási készülék esetében. Minél több “+” jelet látsz az “A” kategória jelölés után, annál alacsonyabb a termék energiafelhasználása. Jellemzően a kis és közepes méretű készülékek “A+”, “A++” energiaosztály besorolással kaphatóak. Az “A+++” jelölés a magas, nagy űrtartalmú fagyasztószekrényekre szokott rákerülni, illetve néhány fagyasztóládára.

Fontos arra is kitérni, hogy a termékek energiacímkéjén található kW/órában vagy kW/évben megadott fogyasztási adatok viszonylagosak, a valódi fogyasztás függ a külső hőmérséklettől, hogy milyen típusú helyiségbe kerül a fagyasztó, milyen gyakran nyitjuk ki, stb.

Fagyasztási teljesítmény

A fagyasztási teljesítmény adja meg, hogy egy fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda milyen mennyiségű behelyezett ételt képes 24 óra leforgása alatt megfelelő minőségben lefagyasztani. Ez az érték egy 100 liter körüli fagyasztószekrénynél 8-10 kg/nap de a fagyasztó méretével arányosan nő a szám.

További fontos fagyasztó tulajdonságok

Visszamelegedési idő: A készülékeknél a gyártók megadják, hogy ha valamilyen okból a szünetelne az energiaellátás, (áramkimaradás, költözés, stb.) mennyi ideig képes fenntartani az ideális belső hőmérsékletet. Ez fagyasztószekrény esetén 15-30 óra között szokott mozogni, fagyasztóládánál pedig 25-60 óra között.

No Frost: Ahogy a hűtőszekrényeknél, a fagyasztóknál is előfordul a no frost technológia használata. Ha ilyen készüléket választunk, akkor a belső légkeringető rendszer megakadályozza a lederesedését, lefagyását, ezért sem a no frost fagyasztószekrény, sem a no frost fagyasztóláda nem szorul leolvasztásra. Annyi hátránya viszont van a dolognak, hogy a jegesedés mentes technológia megnöveli a készülék energiafogyasztását.

Extra tulajdonságok: Ahogy lépkedünk felfele az árlépcsőn, a fagyasztóknál is előkerülnek a legkülönbözőbb extra funkciók. Ilyen például a külső kijelző vagy az intelligens automata hőmérséklet szabályozás. Ezek között is akadnak rendkívül hasznos kényelmi funkciók, ezért a konkrét termékválasztásnál érdemes az jellegű sajátosságokat is feltérképezni.

Zárom soraimat. Bízom benne, hogy a fent leírtak között találtál számodra új és hasznos információkat. Következő cikkemben a legnépszerűbb fagyasztószekrény és fagyasztóláda típusokat fogom bemutatni. Ha ez tetszett, az is érdekelhet 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved