5 népszerű modell – Felültöltős mosógép teszt

Kezdődjék a felültöltős mosógép teszt! Górcső alá veszünk 5 népszerű modellt. Az olcsóbbtól a drágább felé haladva megnézzük, mit kapunk a pénzünkért. Mi alapján áll össze TOP5-ös lista? Az eladási statisztikák, az elérhető vásárlói vélemények és a saját szakmai tapasztalatok együttesének eredményeként. Fontos megjegyezni, a cikk nem tartalmaz minden „JÓ” választást, de a listában szereplő minden készülék „JÓ” választás.

Whirlpool AWE 50510

Whirlpool AWE 50510 felültöltős mosógép

A mosógépek méretével ebben a cikkben nem különösebben fontos foglalkoznunk. Mert plusz-minusz 1-2 cm eltéréssel a legtöbb esetben 90 cm magas, 40 cm széles és 60 cm mély gépekről beszélünk a felültöltős konstrukciók esetében.

Főbb tulajdonságok

A++” energiaosztály, 5 kg ruha kapacitás, 1200 fordulat/perc teljesítményű centrifuga. Az energiaosztály és a centrifuga a gép erősségei első ránézésre. Az éves energiafogyasztása 148 kWh, ami egy normál pamut mosásra kivetítve 0,67 kWh-t jelent. Az 1200-as fordulat már a legtöbb háztartás igényeit ki tudja szolgálni. Az AWE 50510 zajszintje a kategóriában átlagos értékeket hozza: Mosás közben 59 dB, centrifuga közben pedig 76 dB a zajszint.

A kezelőszerv egyszerű kialakítású: középpen a tekerőgombos programválasztó található, körülötte bal oldalon a Késleltetett indítás gomb, jobbra a Nullázó gomb, Bekapcsoló gomb, jobb szélen pedig a Centrifuga vezérlő gomb helyezkedik el. Ezzel a centrifuga sebességét tudjuk szabályozni, de csak azoknál a programoknál és olyan mértékben, ahogy a készülék engedi.

Mosószer adagoló: A mosógép ajtaján van elhelyezve, ahogy a Whirlpool-nál általában lenni szokott. A mosási program végén a gép automatikusan kiöblíti tiszta vízzel, de ez a tapasztalatok szerint nem távolítja el a mosószer maradványait 100%-ban, ezért érdemes kihasználni időnként, hogy az adagoló kivehető és külön eltakarítani.

Programok

15 program áll rendelkezésünkre a Whirlpool AWE50510 esetében. Több féle opció pamut, műszálas, gyapjú textíliák mosására is. Ezen felül 15’ perces gyorsmosásra is van lehetőségünk. Ahogy a kezelőszervnél említettem, ez a felültöltős mosógép tartalmaz késleltetett indítás opciót. Mire jó a késleltetett indítás? Ha tegyük fel reggel szeretnéd elindítani a mosást, de már indulóban vagy és csak 8 óra múlva érsz haza, akkor alap esetben visszatartó erő, hogy egy átla mosási program 1,5 óra alatt lefut, utána pedig további bő 6 órát állna a kimosott ruha a gépben, mielőtt kiveszed. Ez az opció erre nyújt megoldást: Beállíthatod, hogy az indítást követő 3-6-9 óra múlva induljon el csak a mosás. Ennek köszönhetően, te elmehetsz dolgozni és mire hazaérsz, a frissen mosott ruhák fognak várni a gépben 🙂

Whirlpool AWE 50510 vélemények

Mivel a Whirlpool AWE 50510 egy igazán elterjedt, népszerű készülék, az árösszehasonlító oldalakon és az online kereskedők áruházaiban nagyon sok vásárlói vélemény olvasható azoktól, akik ezt a készüléket választották. Pozitívumként sokan kiemelik a rövid programok hasznosságát, az állíthat centrifuga előnyeit. Negatívumként a mosószer adagolóban mosás végén bent maradó vizet említik, ami az ajtót felnyitva a dobra folyik.

Előny:Hátrány:
Erős centrifugaNincs programóra
“A++” energiaosztály

A Whirlpool AWE 50510 kezelési útmutatója további hasznos adatokkal letölthető a gyártó oldaláról: Whirlpool.hu

Zanussi ZWY50924CI

Zanussi ZWY50924CI felültöltős mosógép

Ez az 5,5 kg-os kapacitású felültöltős mosógép szerényebb centrifugával van felszerelve. A 900 fordulat/perc teljesítményével elmarad az előző alanytól. Mi másban tud többet ez a gép? Egy részt a Zanussi már kapott egy digitális programórát, aminek köszönhetően figyelemmel követhető a mosásból hátra lévő idő. Most is egy energiatakarékosabb felültöltős mosógépről beszélünk, „A++” energiaosztály besorolást kapott a ZWY59024-es.

Most jöjjön az extra: Alap beállítás esetén egy gombnyomással elindítható egy sztenderd 30 perces program, csak a készülék start gombját kell megnyomni. Az alábbi linken található videón egy néhány másodpercben szemléltetik ezt a kényelmi funkciót: Zanussi Gyors indítás

Ezen felül ez a gép is rendelkezik késleltetett indítás lehetőséggel. 3-6-9 órával későbbi indítás állítható be.

Programok

A Miniprogram 30 perc, pamut, pamut gazdaságos, műszál, kímélő mosás, Wool Plus gyapjúprogram, frissítés 20 p, Mix 20 programokon felül kapunk a gépben egy QuickWash nevű opciót, amit aktiválva akár 50%-al csökkenteni tudjuk az adott program mosási idejét.

Zanussi ZWY50924CI vélemények

A Zanussi felültöltős mosógépéről a szakkereskedők oldalain és az árösszehasonlító oldalakon található vásárlói vélemények pozitívan nyilatkoznak, leginkább a frissítő programot és a 30 perces gyos programot, illetve a kezelés egyszerűségét emelik ki előnyként a gyakorlatban.

Előny:Hátrány:
QuickWash opcióKvázi “gyenge” centrifuga
Digitális programóra

Candy CST G372D-S


Candy CST G372D-S felültöltős mosógép

Most jöjjön egy látványosabb attrakció: 7 kg kapacitás, A+++ energiaosztály és 1200 fordulat/perc centrifuga. Mindez egy átlagos felültöltős mosógép testébe zárva.

Közepes méretű LCD kijelzővel rendelkezik a Candy gépe, ami ritkán fordul elő abban az ársávban, amiben a CST G372D-S mozog.

Az energiafogyasztás 175 kWh/év, ez egy mosásra kivetítve 0,79 kWh-t jelent. A vízfogyasztás 42 liter egy átlagos pamut program esetén. A zajszint mosásnál 61 dB, centrifugánál 77 dB, ez magas értéknek számít.

Mosási programok tekintetében sem marad el a gép a versenytársaktól: A sztenderd pamut, szintetikus, vegyes programokon felül akad a repertoárban 4 gyors program, ami 14’, 30’, 44’ és 59’-re képes lerövidíteni egyes programok mosási idejét. Hasznos lehet még a baba program, a gyapjú vagy a kézi mosás, illetve a farmer program is.

Ami a fenti csupa pozitív érv ellenére visszatartó erő lehet egyeseknek, az a Candy márkanév. A kétezres években egy kevésbé megbízható márka képe alakult ki róla. Ez mostanra azt gondolom árnyalódott, 2 év gyári garanciát vállal a forgalmazó a szabadonálló mosógépeire.

Candy CST G372D-S vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon és nagyobb kereskedők áruházaiban hagyott vásárlói véleményekből szemezgettünk: A legtöbb pozitív vélemény a rövid programok hasznosságát emeli ki, illetve a készülék sokoldalúságát, nagy kapacitását. Negatívumként többen megemlítik a mosás és centrifugázás közben tapasztalt magas zajszintet.

Előny:Hátrány:
Nagy kapacitásMagas zajszint
Energiatakarékos működés
Gazdag programválaszték

Electrolux EWT1266ESW


Electrolux EWT1266ESW felültöltős mosógép

Ez az Electrolux felültöltős mosógép is hasonlóan előnyös tulajdonságokkal bír, igaz egy árlépcsővel már feljebb rendezkedett be. 6 kg ruha kapacitás, 1200 fordulat/perc centrifuga, „A+++” energiaosztály, Közepes méretű LCD kijelző.

Az energiafogyasztás 150 kWh/év, ez egy pamut mosási ciklus esetén 0,79 kWh. A zajszint mosásnál 57 dB, centrifugálásnál 76 dB.

Ránézve egyből szembetűnik középpen a kék kis matrica, ami a „Woolmark Blue” tanúsítványával hirdeti, hogy erre a gépre bizton rábízhatjuk gyapjú ruházatainkat. (Azokat, amelyeknél engedélyezett a gépi mosás, ezt minden esetben javasolt ellenőrizni)

A korábbi tesztalanyainknál is előkerült a késleltetett indítás opció. Ennél a mosógépnél már egy fejlettebb változatát kapjuk a funkciónak. A „TimeManager”-nek köszönhetően módunkban áll egészen pontosan megadni, hogy mikorra végezzen a gép az elindított programmal. Ez a szabadság a gyártó ígérete szerint nem megy a minőség rovására.

Ha ez nem lenne elég, egy „OptiSense” nevű varázslatot is kapunk, ami más gyártók megegyező tulajdonságú intelligens programjához hasonló, a ruha mennyiségéhez és szennyezettséghez igazítja a mosás többi változóját. Erről is mutatunk egy látványos videót: OptiSense bemutató

Az is említésre szorul, hogy ez a felültöltős mosógép már FlexiDose Plus elnevezést viselő mosószer adagolóval van felszerelve. Ennek köszönhetően, a mosószer a ciklus megfelelő pillanatában kerül hozzáadásra. Az miért jó? A folteltávolítás így hatékonyabb, a mosás pedig takarékosabb lesz.

Electrolux EWT1266ESW vélemények

A nagyobb kereskedők áruházaiban és az árösszehasonlító oldalokon olvasható vásárlói vélemények pozitívan értékelik az Electrolux “A+++” -os mosógépét. Pozitívumként sokszor említik a minőségi mosást, a magyar nyelvű digitális kijelzőt és az energiatakarékos működést. Negatívumként többen írják, hogy a tápkábel esetenként rövidebb a szükségesnél.

Előny:Hátrány:
Számos extra funkció

AEG LTX6G261E


AEG LTX6G261E felültöltős mosógép

Végezetül egy AEG mosógépet szeretnék bemutatni. Szintén egy 6 kg-os, 1200 fordulat/perc teljesítményű centrifugával rendelkező, “A+++” energiaosztályú mosógéppel van dolgunk. Az éves energiafogyasztása 150 kWh, ez egy mosásra kivetítve 0,68 kWh. A zajszint mosás közben 57 dB, míg centrifugálás alatt 77 dB.

Kapunk itt “ProSense” néven intelligens technológiát, ami a ruhatöltet szennyezettségéhez igazítja a ciklus hosszát. “SoftPlus” opciót, ami a hatékony öblítő felhasználás segítségével puhább ruhákat ígér. Illetve van egy különlegesen hasznos sajátossága az AEG LTX6G261E mosógépenek. Lehetőséget ad az ECO és a TimeSave opciók együttes használatára, így egyszerre spórolhatunk időt és energiát egyazon programmal.

Külcsín: Egy felültöltős mosógép megjelenésében nem könnyű újat mutatni. Az AEG óvatosan nyúlt a dologhoz, apróbb egyedi megoldásokkal tették igazán kellemessé ennek a készüléknek a megjelenését. Ilyen a Piros megjelenítésű LCD kijelző vagy a szürkére színezett program választó gomb.

Programok: A fenti extra opciókon kívül természetesen a normál mosási programokból is megkapunk mindent, amire szükség lehet:
pamut, műszál, kímélő mosás, Wool Plus gyapjúprogram, anti-allergén, kültéri ruházat, paplanmosás, vasaláskönnyítő.

AEG LTX6G261E vélemények

Azok, akik e mellett a felültöltős mosógép mellett döntöttek, a nagyobb kereskedők webáruházaiban és az árösszehasonlító oldalakon hagyott vélemények alapján: pozitívumként említik többek között a megbízható működést, az egyszerű kezelést, a TimeSave opció meglétét. Negatívumként itt is a tápkábel rövidsége kerül csupán elő.

ElőnyHátrány
ECO + TimeSave opció
Tekintélyt parancsoló megjelenés

Felültöltős mosógép teszt – Zárszó

Ez volt az az 5 felültöltős mosógép, amin keresztül be szerettem volna mutatni, hogy mik az elérhető lehetőségek, milyen plusz képességeket, funkciókat kapunk egyre feljebb haladva az árlétrán. Konkrét fogyasztói árakat szándékosan nem írtam, mert hétről hétre változhat egy termék piaci ára. Ha még nem olvastad, ajánlom figyelmedbe a “Hogyan válasszak mosógépet?” című írásomat is. Ebben a megfelelő mosógép kiválasztásához találsz tippeket, tanácsokat.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. 😉 –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved