Amikor valaki azt mondja: porszívó. A legtöbbünknek a ma ismert praktikus, kompakt eszköz jut eszébe. Emlékezetünkben még él az előd, a csúnyácska és robosztus “rakéta porszívó”, de jellegében ez sem különbözött túlságosan a ma használatos készülékektől. A porszívó története azonban nem csak néhány évtizeddel nyúlik vissza, hanem egészen a 19. század derekáig. Ebből a hosszú fejlődéstörténetből válogatunk most össze néhány kevésbé ismert érdekességet.

A mechanikus seprű

Az első sikeres mechanikus szőnyegseprű, a Bisell's márkanévvel ellátva.
A Bisell”s mechanikus szőnyegseprű grafikája

A por egyszerűbb gyűjtésére tett első lépés a mechanikus seprű volt. Az első ilyen készüléket már 1811 -ben elkészítette egy angol mester, azonban ez és a következő évtizedekben készült változatai még több port kavartak fel, mint amennyit összeszedtek. Ebből kifolyólag nem igazán voltak sikeresek és nem terjedtek el. Az első áttörést egy amerikai úriember, Melville Bissell érte el. Ő a felesége igényei alapján készített el egy szőnyegseprűt, aminek doboz teste volt, amiben kerekeket helyezett el. Ezek tolás közben forogtak és ilyen módon gyűjtötték össze a port. A fejlesztés nagy siker lett, elkészítésére hamarosan gyárat hoztak létre.

Az ősporszívó

A mai porszívó történetének egyik meghatározó gépét 1901-ben Hubert Cecil Booth alkotta meg
Hubert Cecil Booth és az első ipari porszívó

A porszívó története a 20. század hajnalán lépet újabb lépcsőfokra. Az első, por beszívására alkalmas készüléket Hubert Cecil Booth alkotta meg 1901 -ben. Ez egy hatalmas és nehéz gépezet volt, lovaskocsival kellett húzni. Működtetéséhez több ember kellett és rendkívül magas zajjal járt. Mégis hamar népszerű lett. Előszeretettel használták középületek, szállodák, sőt még a Brit király rezidenciájának tisztántartására is. Pályafutása során Booth háztartási berkekben használható porszívót is fejlesztett (ennek működtetéséhez 2 ember kellett), illetve az ő nevéhez fűződik a világ legnagyobb, 13,5 tonna súlyú porszívója, ami a bányászati felhasználásra készült.

Hoover, a porszívó

A Hoover gyártó egyik első elektromos porszívóját ábrázolja a kép
A Hoover márka egyik első elektromos porszívója

Az első elektromos, háztartásokban használható porszívó szintén Booth nevéhez fűződik. Azonban ekkor már konkurens cégek is megjelentek, akik szintén ilyen készülékeket kezdtek el gyártani. Ezek közül a dominanciát a Hoover cég vette át a piacon. Olyannyira elterjedtek a készülékeit, hogy nevük egybeforrt a porszívó fogalmával. Így angol nyelvterületen ma a “hoover” szó porszívót jelent.

A mai porszívó elődje

1912 -ben az Electrolux későbbi alapítója, Axel Wenner-Gren és a svéd Sven Carlstedt megalkották a Modell I névre keresztelt készüléket, ami egy 14 kg-os, könnyebben kezelhető készülék volt és ezzel lefektették a mai háztartási porszívózás alapját.

A fenti érdekességeket a “porszívó” szóra íródott remek wikipédia szócikkből merítettük. Ezt a következő linken olvashatod: porszívó wikipédia. Porszívó vásárlás előtt állsz? Ajánljuk figyelmedbe témába vágó írásunkat:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved