Manapság a porszívók sohasem látott széles választékával találjuk szemben magunkat, ha vásárlásra adjuk fejünket. A bőség zavara azonban sokszor megnehezíti a megfelelő döntést. Ilyenkor felötlik a kérdés: „Milyen porszívót vegyek?” Cikkünk célja az, hogy segítsünk eligazodni a különböző típusú és adottságú modellek között. Végigvesszük a porszívó típusokat előnyök és hátrányok ismertetésével és természetesen a legfontosabb választási szempontokról is szót fogunk ejteni. Ezek ismeretében pedig már könnyen fog menni az ideális porszívó kiválasztása.

Porszívó típusok

Mivel számos területen használjuk, háztartási és professzionális berkekben egyaránt, ezért számos különböző porszívó fajta létezik. Ezek közül ebben a cikkben a háztartásban használatos, első sorban padlók tisztántartására használatos készülékekkel foglalkozunk.

Hirdetés

Amikre itt és most nem térünk ki: kézi porszívók, morzsaporszívók, hamuporszívók, illetve a professzionális készülékek, takarítógépek.

Hagyományos (fekvő) porszívó

A hagyományos fekvő készülék.
Hagyományos fekvő porszívó

A klasszikus fekvő, kerekeken guruló porszívókat értjük „hagyományos” jelző alatt. Tradicionálisan, a legszélesebb körben elterjedt típus. Változatos méretekben és formában, a legkülönbözőbb felszereltséggel kapható. Porgyűjtő kapacitás és teljesítmény tekintetében hagyományos porszívók között a kompakt, kis teljesítményűtől az egészen nagy és erős modellekig, mindent megtalálunk. Vannak porzsákos és tartályos változatok is. Vezetékesek, áramról működtethetőek.

Álló porszívó

Álló porszívó, fekete színben, szemléltető kép
Álló porszívó

Az álló porszívó kezelése, tárolása lényegesen praktikusabb, mint a hagyományosé. Nem kell a szívócső után húznunk-vonnunk a készüléket, kis helyen is könnyen elfér. Szívási teljesítmény tekintetében is találunk egészen erős álló modelleket. Ezért cserébe a porgyűjtési kapacitásban kell némi kompromisszumot hoznunk. Illetve, mivel a készülék motorát és minden más alkatrészét magunk előtt toljuk, ezért fizikailag is nagyobb igénybevétel egy ilyen 6-9 kg-os készülék használata. A legtöbb tartályos, de létezik porzsákos változata is. Vezeték nélküli akkumulátoros vagy vezetékes típusa is elérhető.

Robotporszívó

A képen egy robotporszívó látható.
Robotporszívó

Egy fiatal, de rendkívüli gyorsasággal terjedő megoldással állunk szemben. A szobában vezérlés nélkül cikázó, repülő csészealjhoz hasonlatos porszívó, mintha egy sci-fiből lépett volna ki. Pedig nagyon is valóságos és itt van a jelenben. Ráadásul egy praktikus, a mindennapokban jól használható készülék a robotporszívó. A teljesítménye és a porgyűjtő kapacitása alacsonyabb a hagyományos modelleknél. Viszont önállóan végzi el a helyiség napi takarítását, nekünk csak a terep akadálymentesítéséről kell gondoskodnunk, hogy a porszívó minden szükséges zugba eljuthasson.

Porzsákos vagy Tartályos porszívó?

Ez egy örök dilemma, érvek repkednek pro és kontra, pedig mint a legtöbb esetben, itt sem „fekete vagy fehér” történettel állunk szemben. Mindkét porgyűjtési technológiának vannak gyakorlati előnyei és hátrányai egyaránt. Nézzük a legfontosabbakat:

Fenntartási költség

  • A tartályos modellek használatából adódó költségek a felhasznált villamosenergia, illetve az időközönként minden porszívó esetében cserére szoruló szűrő/szűrők.
  • A porszákos porszívóknál ezen felül a porzsák is költségtétel. Ha textil porzsákot használunk, akkor ritkábban merül fel, viszont ha papír porzsákot, akkor ez egy rendszeresebb kiadás lehet.

Karbantartás, takarítás

  • Egy tartályos porszívó műanyag tartályba gyűjti össze a port. Miután megtelt, ki kell üríteni és a tartályt el kell takarítani. Ez időigényes és kosszal is jár.
  • A porzsákos modelleknél, ha textil porzsákot használunk, akkor miután megtelt, ki kell üríteni azt. Ez általában kosszal és vesződséggel is jár. Viszont a papír porzsák esetében ez nem áll fenn, azt egyszerűen csak a szemétbe kell dobni, ha eljött az ideje.

Porszűrő

Nem elhanyagolható tényező a porszűrés hatékonysága sem. Ez alatt azt értjük, hogy a beszívott port mennyire sikeresen zárja magába a porszívó vagy abból mennyi jut vissza a levegőbe. Amelyik otthonban él asztmás vagy allergiás családtag, ott kiemelt szempont tehát a porszűrés.

  • A tartályos porszívók porgyűjtése kevésbé zárt rendszerben történik, ebből kifolyólag a szűrési hatékonyságuk jellemzően alacsonyabb a porzsákos modellekénél. Azonban léteznek ciklon (cyclone) rendszerrel ellátott modellek, ezek a névben szereplő ciklonhoz hasonlóan centrifugális légmozgást idéznek elő a tartályban, aminek hatására a por fennakad a tartályban és nem jut tovább.
  • A porzsákos készülékeknél, (amelyek általánosságban jobban lekötik a port), pedig érdemes külön kezelni a textil és a papír porzsákkal használt eszközöket. A textil változatnál lényegesen gyengébb a porszűrési hatékonyság, mint a papírnál.

Fontos: attól függetlenül, tartályos vagy porzsákos a kiszemelt porszívó, nagyban befojásolja a porszűrést, hogy milyen szűrővel rendelkezik.

További választási szempontok

Szűrő

A porszívók függetlenül attól, hogy porzsákosról vagy tartályosról beszélünk, valamennyi port továbbengednek a tartályból. Ez a készülékből kiáramló levegővel visszakerül a légtérbe. Ennek megfékezését szolgálják a szűrők.

Ha jó minőségű szűrővel rendelkező porszívót szeretnénk, mindenképpen HEPA vagy S-class szabványú szűrőt használó modellt keressünk. A HEPA szűrők nevében minden esetben szerepel egy szám is, pl: HEPA E10, HEPA E13… ez a szám minél magasabb, annál kevesebb port enged át a szűrő.

Teljesítmény

A porszívók teljesítménye sok mindenkit megtéveszt. A csomagoláson nagy számokkal általában az energiafelvételi teljesítmény van feltüntve. Ez azonban nem a szívóteljesítményt jelenti és sok esetben nincs is párhuzamban vele. Ezért külön érdemes kezelni a motorteljesítményt és a szívóteljesítményt.

Motorteljesítmény

A készülék áramszükségletét fejezi maximális teljesítmény mellett. Watt -ban (W) jelölik. A legutóbbi EU-s szabályozás óta maximum 900 W lehet, a korábbi években akár 2-2500 W -os porszívókat is láthattunk, de ezeknek már megszüntették a gyártását.

Szívási teljesítmény

A porszívó fejénél mérhető szívás erősségét fejezi ki, Watt – ban (W) jelölik. Általánosságban 150-500 W között alakul. Ezt az értéket is érdemes viszonylagos fenntartással kezelni, mert a porszívózás hatékonyságát a nyers erőn felül befolyásolhatja a fej kialakítása is és számos más tényező.

Zajszint

A kellemes hangú porszívót még nem találkoztunk. De mégis van különbség egyes modellek hangereje között. A zajszintet dB-ben fejezik ki. Az álló és hagyományos porszívók átlagban 70-80 dB közötti, míg a robotporszívók valamivel alacsonyabb 55-70 dB zajszint környékén dolgoznak. Viszonyításként, egy átlagos mosógép centrifugálás közben 70 dB-es zajszinttel dolgozik.

Kapacitás

Választási szempont lehet a porszívó kapacitása. Ez a tároló kapacitás mutatja meg, hogy az adott termék milyen mennyiségű port képes összegyűjteni ürítés nélkül. A kapacitást űrtartalomban mérjük, így literben (L) tüntetik fel a termékspecifikációkban.

Tárolás, felhasználási terület

Kisebb háztartásokban mérvadó lehet a készülék mérete, illetve formája is. Hiszen a porszívót tárolni kell valahol és nem mindegy, hogy a választott gép befér-e a sarokba vagy a szekrénybe, ahol tárolni tervezzük.

A méret mellett a tömeg is számít, pl. az álló porszívók esetében. Ha teszem azt rendszeresen kell függőleges felületet porszívóznunk, (fali szőnyeg, stb.), olyankor az előbb említett típusnál számolni kell azzal, hogy a 6-9 kg-os súlyt huzamosan emelgetni megterhelő lehet.

Szintén gyakran előforduló felhasználási terület a lépcső. Aki rendszeresen porszívóz lépcsőt, annak ezt egy fekvő porszívóval sokkal körülményesebb űznie, mint egy álló porszívóval. Tehát ezen a felületen az álló modellek kialakításának élvezhetjük az előnyeit.

Porszívó tartozékok

Szinte minden porszívóhoz kapunk kiegészítő eszközöket. Általánosan az egyszerűtől a minőségibb készülékek felé haladva, ezeknek egyre szélesebb és változatos skáláját mellékelik . Ezekre is érdemes odafigyelni, hiszen minden lakásban van nehezebben megközelíthető vagy speciális terület, amit a normál elsődleges szívófejjel nem lehet hatékonyan takarítani.

Ezért hasznosak lehetnek a szűkített méretű fejek, a sarkokat is jól elérő résszívó fejek, a szőnyegtisztítást hatékonyan művelő turbó fejek, vagy a speciálisan parketta padlóra használatos fejek is.

Élettartam

A porszívó várható élettartama sok mindenen múlik. Első körben fontos, hogy a saját felhasználói szokásainkhoz passzoló terméket igyekezzünk választani. Ha gyakori, intenzív használatra szerezzük be, akkor egy ehhez igazodó teljesítményű porszívó tovább fog jó szolgálatot tenni. Érdemes figyelni a következőkre:

  • Anyaghasználat, illesztések: a porszívó borítása ne legyen túl vékony, megfogva adjon szilárd, masszív érzetet. A nyíló részeket mozgatva ne támadjon olyan érzésünk, hogy ha óvatlanul fognánk meg, akár le is törhetne az elem. Könnyedén, kényelmesen záródjanak ezek a részek.
  • Jótállás: A porszívók esetében kötelezően 1 év garanciát kell vállalniuk a forgalmazóknak a készülékekre. Ha ennél hosszabb garanciát vállal egy gyártó a teljes készülékre, az arra enged következtetni, hogy bízik a terméke minőségében és ez okod adhat azt feltételezni, hogy hosszabb élettartamot várhatunk a terméktől. Egyes gyártók külön kiterjesztett garanciaidőt vállalnak a porszívó motorára, ez is egy pozitív tényező lehet.

Összegezzük a leírtakat. A cikk elején feltettük a költői kérdést: ” Milyen porszívót vegyek? ” A választ nem adhattuk meg senki helyett, hiszen személyenként, otthononként különböző elvárásoknak kell, hogy megfeleljen egy készülék. Viszont bemutattuk a porszívók típusait, azok legfontosabb sajátosságaival. Továbbá végigvettük azokat a porszívó tulajdonságokat és választási szempontokat, amik hozzásegítenek a megfelelő döntés meghozatalához.

TOP porzsákos porszívók

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved