Black Friday – 5 érdekesség, amit kevesen tudnak a fekete péntekről

Már kevesebb, mint két hónap választ el minket a hagyomány szerinti Black Friday-től. Ezen a pénteken, az utóbbi években már kis hazánkban is hihetetlen leárazások, kihagyhatatlannak mondott akciók árasztják el az étert. Bevonva mind nagyobb embertömegeket a vásárlási őrületbe. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 5 érdekességet az esemény kialakulásáról, történetéről.

A kifejezés eredete

A “Black Friday” az Amerikai Egyesült Államokban az 1960-as évektől használt kifejezés. A hálaadás ünnepét minden évben november negyedik csütörtökén ünneplik és az ezt követő napra esik. Érdekesség, hogy mi csak 2013-tól vettük át a “hagyományt”. Ennyi idő alatt ivódott be a meglévő szinten a köztudatba.

Shopping szabadság?

Hivatalosan nem munkaszüneti nap az USA-ban, de az azt megelőző hálaadás és az évek során kialakult kedvezmény őrület miatt mind több amerikai szabadságot vesz ki erre a napra, hogy vásárlással tudják tölteni.

Tragédiák a Black Friday árnyékában

Sokan hallottunk már városi legendákat arról, hogy milyen konfliktusokba és veszekedésekbe keveredtek magyar vásárlók egy-egy utolsó darabos leárazott termék megszerzéséért. A fekete péntek hazájában ezek az esetek a nálunk tapasztaltnál még súlyosabbak tudnak lenni. 2008-ban New York-ban egy bolti alkalmazottat taposott agyon a tömeg, ugyanitt egy kismama is kórházba került. De már bolti lövöldözésre is volt precedens vásárlás körül kialakult vita során.

A név jelentése

A “Black Friday” kifejezés jelentésének két értelmezése is van. Az egyik kereskedelmi megközelítés, ami arra utal, hogy ezen a napon kezd el az éves nyereség mérlege pirosból feketébe, azaz nyereségesbe átfordulni. A másik értelmezés még a 60-as évekből eredeztethető, amikor is a hálaadás után hazautazók és az átutazó vásárlók miatt hatalmas forgalmi dugók és fennakadások kezdtek el kialakulni. Az ebben az időszakban túlterhelt rendőrök és más közszolgálatot ellátók kezdték el használni a fekete péntek kifejezést erre a napra.

Névváltoztatás

Az USA-ban egy időben próbálkoztak a negatív csengésű “Black Friday” kifejezést a “Big Friday” megnevezésre változtatni a köztudatban, de az erre irányuló erőfeszítések nem jártak sikerrel.

A cikkhez a Black Friday wikipédia szócikkét használtuk fel: Fekete Péntek

A nagy leárazásokra nem lehet elég alaposan felkészülni. Háztartási gépekkel foglalkozó vásárlási tanácsadó cikkeink hasznos információkat tartogatnak a vásárlás előtt állók számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved