A mosógép fertőtlenítése

A mosógép fertőtlenítés folyamata

Mint minden háztartási gép, a mosógép is igényel rendszeres karbantartást. Ez több tekintetben fontos. A készülék élettartamát is megnöveli a rendszeres odafigyelés, illetve a mosás hatékonyságában is közrejátszik. Na és ne feledkezzünk meg a higiéniáról sem. A mosógép rendszeres használatának természetes velejárója a penész és a vízkő lerakódása. A mosógép fertőtlenítése gyógyír erre a problémára.

Milyen gyakran szükséges a mosógépet fertőtleníteni?

Normál használat mellett 6 havonta érdemes megismételni a tisztítás folyamatát. Az átlagostól eltérő mennyiségű és igénybevételű használat esetén a mosógép igényelhet ennél gyakrabban történő karbantartást is, ennek ilyenkor egyértelmű jelei mutatkoznak. Ilyen a mosószer adagolóban megjelenő penészfoltok vagy a mosógép gumigyűrűjének elszíneződése vagy a redők között tapasztalt ragacsos lerakódás is.

Hirdetés

Mivel fertőtlenítsük a mosógépet?

Az általánosan elterjedt módszer a mosógép háztartási ecettel való fertőtlenítése. Ezt a maximális hatékonyság érdekésben érdemes szódabikarbónával kiegészíteni. A javasolt mennyiségek: 1 liter ecet, 3 evőkanálnyi szódabikarbóna. Problémásabb esetekben az ecetet a nálánál erősebb citromsavval is lehet helyettesíteni, de rendszeres karbantartás alkalmával az ecet is elegendő lehet.

A fertőtlenítés folyamata

A mosógép mosószer adagoló fiókját, amennyiben kivehető, egy lavor ecetes forró vízbe tesszük. Hagyjuk egy ideig ázni, majd egy fogkefével a nehezebben hozzáférhető részeket átsikáljuk. Makacsabb helyzetben a fogkefére szódabikarbónát szórhatunk és a nedves felületre feldörzsölhetjük. Körülbelül egy órát ázzon a mosószer adagoló a vízben.

Ezt követően a gumi tömítést is alaposan át kell törölni egy ecetes-vizes kendővel. Ha a helyzet megkívánja, itt is használhatunk fogkefét a problémásabb lerakódásokhoz.

Ha a mosószer adagolót visszahelyeztük a helyére, töltsünk bele 1 liter ecetet (20%-os javasolt) és a már említett 3 evőkanál szódabikarbónát. A mosógépen állítsuk be a választható leghosszabb és legmagasabb hőfokkal futó programot (90 fokos normál pamut általában) és indítsunk el egy mosást.

A ciklus végeztével ismét el kell indítanunk egy üres programot, a mosógép átöblítésének céljából. Ekkor már semmi plusz adalék ne kerüljön a mosószer adagolóba.

Egyéb módszerek

Léteznek mosószer tisztító koncentrátumok, tabletták, amiket külön erre a célra gyártanak. A vegyi árut forgalmazó üzletekben megtalálhatóak ezek a termékek. Ha a te esetedben nem válna be a fent leírt klasszikus módszer, akkor érdemes lehet ezekkel is megpróbálkoznod.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved