Briliáns elmék sorozatajánló

Briliáns elmék sorozatajánló borítókép

A minap akadt a feleségem a Briliáns elmék ( Suits ) című sorozatra a Netflix kínálatában. Megvallom őszintén, a tárgyalótermi / ügyvédes széria műfaj sem a favoritom és az előzetese alapján is átsiklottam volna felette. Végül mégis belenéztünk, amit nem bántam meg. Lassan az első évad végéhez érünk és az érdeklődésünk továbbra sem lankad. Sorozatajánló következik.

A sztori

A történet New Yorkban játszódik, a színtér egy menő ügyvédi iroda. Az egyik központi figura Harvey Specter (Gabriel Macht), a nehezen kezelhető nagyvárosi alfahím ügyvéd. Teljesítménye miatt vezető pozíciót szánnak neki a cégnél, azonban Jessicában, az iroda vezetőjében aggodalmat kelt, hogy a pozíció jelöltje és egyben mentoráltja az empátia legapróbb jeleit sem mutatja embertársai iránt. Ez pedig kell ahhoz, hogy Harvey-ból jó vezető lehessen egyszer. Ezért azt találja ki, hogy előcsalogatja arrogáns ügyvédünkből azt a bizonyos gondosan elzárt empátiát. Elsőként kötelezi, hogy fogadjon fel maga mellé egy ügyvéd segédet, akivel együtt kell dolgoznia. (A jól ismert ” de Főnök, nekem nem kell társ, én egyedül dolgozok” toposz) Ezen felül olyan ügyeket kényszerít rá, ahol elkerülhetetlenül szembesülnie kell más emberek sorsával, problémáival.

Hirdetés
Suits / Briliáns elmék előzetes

Itt jön a képbe a másik központi karakter, Mike (Patrick J. Adams). Egy fotografikus memóriával és átlag feletti intelligenciával rendelkező fiatalember, aki nehéz családi háttere miatt nem igazán aknázza ki képességeit. Fő bevételi forrása, hogy pénzért cserébe megírja mások sikeres felvételijét a jogi egyetemre, ezzel csalással hozzásegítve a megbízókat a bejutáshoz. Azonban egy váratlan anyagi probléma miatt hirtelen sok pénzre van szüksége. Némi vonakodás után elvállalja gyerekkori barátja helyettesítését egy drogfutár bizniszben. Egy szállodába kell eljuttatnia egy aktatáskányi marihuánát, de a helyszínen rájön, hogy a rendőrök által állított kelepcébe készül belesétálni. Menekülőre fogja és az éppen ebben az időben a szállodában ügyvéd segédeket interjúztató Harvey Specterbe botlik, aki rövid diskurzus után meglátja Mike-ban a lehetőséget és állást ajánl neki.

Innen indulunk.

A Briliáns elmék (Suits) minden epizódjában terítékre kerül egy első számú, csavaros céges jogi ügy, ami a végére megoldódik. Emellé mellékszálként egy emberközelibb, a karaktereink jellemfejlődését elősegítő feladattal is meg kell bírkóznia szereplőinknek. Ezt fűszerezi meg az ügyvédi irodai élet bemutatása néhány egészen jól eltalált mellékszereplővel, folyamatos adok-kapokkal, szerelmi szálakkal. Ez így leírva talán sterilnek hangzik, de a karakterek műfajhoz mérten árnyalva vannak, a dialógusok sem szenvednek hiányt sem iróniában, sem szarkazmusban. A humor pedig üdítően átitatja a sorozatot.

Szereplők

Osztott főszerepben Gabriel Macht (Harvey Spencer) és Patrick J. Adams (Mike Ross) közül előbbi látványosan lubickol az élet császára ügyvéd szerepében. Patrick J. Adams karaktere indulásnál többrétű, jobban beletekintünk a magánéletébe és vívódásaiba, ebbe néhol mintha beletörne a színész bicskája. De a legtöbb humorforrást adó közös jelenetekben jól működnek.

Fontosabb mellékszerepben tűnik fel Meghan Markle a csinos asszisztens, Rachel szerepében. Az időközben hercegnővé avanzsált színésznő karaktere és Mike között az első epizódtól izzik a levegő, az első évadban ők szolgáltatják a romantikus szálat.

Ebből a sorozatból sem hiányozhat a tenyérbemászó munkahelyi rivális karaktere. Luis Litt szerepében Rick Hoffman brillíroz. Hitelesen játssza a fontoskodó, megalomán lelki sérült középvezetőt, aki időről időre megkavarja az iroda állóvizét.

Jessica Pearson karaktere Gina Torres megformálásában különösebben nem izgalmas. Az ő funkciója leginkább a döntőbíró szerepe a folyamatos irodán belüli harcokban.

Végül, de nem utolsó sorban üdítő színfolt a Briliáns elmék szereplő gárdájában Sarah Rafferty, aki Donnát, Harvey titkárnőjét alakítja. A rezzenéstelen arccal előadott szarkazmus feldobja a jeleneteket, amikben feltűnik.

9 évad

A Netflix kínálatában szereplő sorozat eredetileg az USA Network kábelcsatornára készült, 2011-től 9 évadon keresztül. Ennek tudható be a klasszikus televíziós formátum. Mivel csak az első fejezet végén tartunk, az számomra is kérdés, hogy ebben a sztoriban van-e 9 évadnyi tartalék.

Minden esetre a Briliáns elmék (Suits) egy pozitív élmény. Jó arányban keveri a tárgyalótermi drámát és az irodai komédiát. Mindez a sokezer dolláros öltönyök, limuzinok fényűző New Yorki milliőjébe helyezve noha nem tökéletes, de egészen jól működik a képernyőn.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és elsőként értesülhetsz legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved