Indukciós főzőlapok – Tévhitek, érdekességek

Indukciós főzőlapon történő főzés acél edénnyel.

Az indukciós főzőlapok egyre elterjedtebb konyhai eszközök. Ennek ellenére számos tévhit lengi körül a technológiát. A következő sorokban ezeket fogjuk körüljárni, illetve egy-két kevésbé ismert érdekességet is megosztunk.

Milyen edények használhatóak az indukciós főzőlaphoz?

Talán ez a leggyakrabban felmerülő kérdés a témában. Sokszor hallani az indukciós főzőfelülettől idegenkedőktől, hogy azért sem érdemes ilyen főzőlapra váltani, mert a régi edényeink nem alkalmasak a rajtuk történő főzésre. Tehát aki ilyet vesz, az egyúttal új speciális edények vásárlására kényszerül.

Hirdetés

Ez ebben a formában részigazság. Valójában az átlagos konyhában használatos főzőedények nagy részével használható az indukciós főzőlap. Aminek meg kell felelnie az edénynek:

  • Az anyaga legyen öntöttvas vagy acél (zománcozott és rozsdamentes is lehet)
  • Ne legyen alumínium vagy réz
  • Az edény alja legyen minél vastagabb és egyenes felületű

Tehát a közkedvelt klasszikus vaslábasok vagy a szintén igen elterjedt rozsdamentes acél edényekkel is jól használható egy indukciós főzőlap.

Az indukciós főzőlap energiaszükséglete

Szintén gyakran hallani azt, hogy egy indukciós készüléknek magasabb az energiafelvétele, szemben egy kerámia főzőlappal. Ez az állítás sem állja meg a helyét. Típusonként változóan, mindkét technológia esetén 6-7000 W között alakul egy 4 zónás készülék csatlakozási értéke.

A témához kapcsolódó érdekesség, hogy létezik egy népszerű funkció, amely segítségével beállíthatjuk a készülék maximum teljesítményét. Azaz, ha tartunk attól, hogy túlterhelnénk az otthoni villamos hálózatot, az ezt a funkciót tartalmazó modelleknél a gyári csatlakozási értéknél alacsonyabb energiafelvétellel is üzemeltethetjük a főzőlapot.

Az indukciós főzőlap fogyasztása

Az előző bekezdésben már említést tettünk arról, hogy egy indukciós főzőlap energiafelvétele hasonlatos egy kerámia készülékéhez. Ebből kiindulva azt gondolhatnánk, hogy az energiafogyasztásáról is ez mondható el.

Ezen a téren azonban eltérés van, az indukciós főzőlap javára. A technológiából adódóan ezek a készülékek rövid felmelegedési idővel és gyorsabban végzik el a melegítési feladatokat. Így ugyanannak az ételnek az elkészítése kevesebb időt vesz igénybe, mint egy kerámia főzőfelület esetében. Mivel azonos áramfelvétel mellett rövidebb ideig használjuk az indukciós főzőlapot, ez energiamegtakarítással jár.

Összefoglalva a fenti sorokat:

  • az indukciós főzőlapoknak vannak bizonyos edényzet igényei és a hatékony használathoz szükséges, hogy néhány szempontnak (anyag, alj vastagság) megfeleljenek. Azonban tévhit, hogy egy átlagos konyhában az egész edényzet garnitúrát le kellene cserélnünk, ha ilyen készülékre váltunk. Hiszen ha körbenézünk, a meglévő edényeink nagy része megfelelhet ezeknek a kritériumoknak.
  • Teljesítmény és fogyasztás: az indukciós készülékek teljesítménye nem magasabb, a fogyasztása pedig alacsonyabb, mint más elektromos főzőlapoké

További indukciós főzőlap érdekességek, választási tippek és szempontok olvashatóak korábbi írásunkban:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved