No Frost – röviden, egyszerűen

Egy ideje folyamatosan azt halljuk, hogy a No Frost hűtőszekrények és fagyasztók praktikusabbak, mert nem kell leolvasztani őket. Másik oldalról ellenben azt beszélik, hogy többet fogyasztanak, mint statikus társaik és több hátrányuk van, mint előnyük. Hol az igazság?

A NO FROST technológia működése

A más néven önkiolvasztó hűtési rendszer működési elve: A hűtőtérben keletkező hideg levegő keringetését egy a hűtő hátsó falán elhelyezett ventilátor segíti. Ennek hatására a levegő mozgása dinamikus lesz és az érintett terület egészén azonos hőmérsékletet eredményez. Ennek az a gyakorlati haszna, hogy nem fordulhat az elő, hogy a hűtő egyes eldugottabb pontjain magasabb a hőmérséklet és az oda helyezett élelmiszer korábban elveszíti frissességét.

Hirdetés

Hogyan olvasztja le magát a NO FROST hűtőszekrény?

A hűtőtérben keringő hideg levegő folyamatosan nedvességet vesz fel, emiatt normál esetben előbb-utóbb lecsapódik a hátfalra, lederesedik, majd jégréteg képződik a területen. Ezt a No Frost technológia úgy küszöböli ki, hogy a már fent említett ventilátor segítségével a hideg levegőt a párologtató területre tereli. Itt a nedvesség rá tud fagyni a lepárologtatóra. Ezt követően egy szabályos időközönként bekapcsoló fűtőelem hatására leolvad és egy csövön keresztül a kompresszor környékén elhelyezett gyűjtő edénybe folyik, ahonnan elpárolog a víz. Így olvasztja le magát a NO FROST hűtőszekrény, ezért nem szükséges manuálisan elvégeznünk az olvasztást.

A NO FROST szárítja az ételeket?

Gyakran felhangzó ellenérv, hogy az önolvasztós technológia velejárójaként a hűtőszekrény belsejében lévő levegő száraz lesz. Ez pedig nem tesz jót a zöldségeknek és más friss élelmiszereknek. Ennek van igazságtartalma, azonban azzal érdemes kiegészíteni azzal, hogy a készülékek általában rendelkeznek frissentartó rekesszel. Ez pedig, ha ebben tároljuk a fentebb említett típusú élelmiszereket, segít elkerülni a káros tüneteket. Továbbá a gyártók nagy része már kidolgozta saját megoldását arra, hogy megőrizze az ideális páratartalmat a hűtőszekrényben.

Hatékonyság

A ventilátorral történő hideg levegő áramoltatásnak és a le nem deresedő falaknak köszönhetően egy No Frost hűtőszekrényben akár 40-50%-al kevesebb idő alatt az ideális hőmérsékletre hűlnek az élelmiszerek.

A NO FROST hűtő többet fogyaszt?

Alap esetben a technológia magasabb energia felhasználással jár, mint egy azonos méretű statikus hűtőszekrény esetében. Azonban mostanra annyit finomítottak rajta, hogy már No Frost hűtőszekrényből sem ritka az „A++” vagy „A+++” besorolású. Tehát nem kell kompromisszumot kötnie annak, aki önolvasztós és energiatakarékos készüléket szeretne egyben. Viszont meg kell fizetni.

Karbantartás

Tévhit az, hogy azért, mert önolvasztós egy hűtőszekrény vagy fagyasztó, nem is kell karbantartani. A No Frost készüléket is javasolt évente egyszer áramtalanítani, kiüríteni és kitakarítani a belsejét. Egyrészt a belső higiénia és tisztaság miatt, más részt a hátfalon található páragyűjtő nyílás kitakarításáért. Ha az bármilyen okból eltömődne, az megakadályozza az önolvasztás folyamatának végbemenetelét és komoly problémákat okozhat a készülékben.

Összegzés

A leírtakat röviden összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a No Frost technológia egy sok szempontból hasznos megoldás. A korábban még valós gyengeségeit (alacsony páratartalom a hűtőtérben, magasabb energiafogyasztás) már sikerült kiküszöbölni, ennek viszont ára van. Mivel egy bonyolultabb és összetettebb megoldás, mint amit a statikus hűtőknél használnak, ennek a fejlesztése, előállítása is költségesebb. Ez pedig a No Frost hűtőszekrények árcéduláján is meglátszik.

Aki pedig ötvözné a No Frost és a statikus technológia előnyeit, annak ott vannak a Frost Free készülékek. Azokról és sok más érdekességről olvashatsz a „Mi alapján válasszunk hűtőszekrényt?” című korábbi írásban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved