A háztartási gépek élettartamáról

Gyakran felmerülő kérdés a háztartási gépek kapcsán, hogy milyen hosszú élettartamra lehet számítani az újonnan vásárolt készülékek esetében. Sokakban még él a régi Hajdu mosógépek és Lehel hűtőszekrények emléke, az akár több évtizedig tartó használata ezeknek az elnyűhetetlennek bizonyuló készülékeknek.

Azt már mindenki megállapíthatta saját és környezete tapasztalataiból, hogy a manapság kapható mosógépek, hűtőszekrények és egyéb gépek tervezhető élettartama a legtöbb esetben nem mérhető évtizedekben. De mégis mire számíthatunk egy új készülék vásárlásakor? Meddig fog működni az a háztartási gép, amit ma vásárolunk? Erre a kérdésre kereste a választ a HWA (
Home Warranty of America), amiből a homeapplienceworld írt cikket, mi pedig ebből szemezgetünk. Az Amerikai Egyesült Államok piacán forgalomban lévő termékeket vizsgálták, de a kapott eredmény kivetíthető Európára is.

Hirdetés

Meddig működik egy hűtőszekrény? 

Rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás mellett egy most vásárolt hűtőszekrény átlagos élettartama 13 évre tehető. Mit értünk rendeltetésszerű használat alatt? A klímaosztályának megfelelő hőmérsékletű helyiségben való tartást, a szabályos időközönként történő leolvasztást, stb.

A mosogatógép működési ideje:

 Egy mosogatógép várható szolgálati ideje 9 évre tehető, tehát nagy átlagban ezek a gépek 10 éven belül cserére szorulnak. Itt is javasolt a rendszeres karbantartás, vízlágyító só használata és fél évente, évente egy teljes körű mosogatógép tisztítás.

A mosógépek és szárítógépek élettartama:

Ennél a két kategóriánál egyaránt a 10 év körüli élettartam jellemző, amennyiben megfelelően karban tartjuk eszközünket. A mosógép fertőtlenítése című korábbi Shopping Vektor cikkben erről bővebben is olvashatsz.

Tűzhelyek, beépíthető sütők, főzőlapok élettartama: 

Az elektromos tűzhelyek, sütők, kerámia és indukciós főzőlapok esetében átlag 13 éves kihordást jósol a HWA elemzése. Ezzel szemben gázüzemű készülékeknél (gáztűzhely, beépíthető gázfőzőlap) valamivel több, átlag 15 év a becsült élettartam. A mikrohullámú sütőktől viszont csak 9 évnyi működést várnak.

Kitérnek még az elektromos vízmelegítőkre (bojlerek), átlagosan 10 évnyi működést becsülve. A klíma berendezéseknél már szélesebbre nyílik a várható élettartam ollója, 10-15 évet ír az elemzés.

Természetesen az idézett elemzése és úgy általában minden ilyen jellegű becslés viszonylagos. Márkától, termékkategóriától vagy a használat rendszerességétől is nagyban függ az, hogy meddig fog szolgálni bennünket egy most vásárolt háztartási gép. Illetve nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a megfelelő időközönként történő karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy maximális élettartamukat kitöltsék otthonunk elektronikai cikkei.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved