Mennyibe kerül egy mosogatógép használata 2019-ben?

A mosogatógépek újabb generációi évről évre egyre energiatakarékosabbak. Ez alacsonyabb áram – és vízfogyasztást jelent. De valójában mennyi az annyi? Milyen további költségei vannak az üzemeltetésnek? Mennyibe kerül egy mosogatógép használata? Ebben a cikkben a felsorolt kérdésekre gyűjtjük össze a válaszokat. Egy reprezentatív példán keresztül levezetjük az általános költségeket.

A mosogatógép költségei

A gépi mosogatás költségei a készülék által felhasznált víz és villamos energiából, illetve a mosogatáshoz használt szerekből állnak össze. Ilyen a só, az öblítő, a folyékony mosogatószer vagy a mosogatógép tabletta.

Hirdetés

A mosogatógép  vízfogyasztása

A forgalomban lévő 9-10 terítékes mosogatógépek átlag 6-10 liter vizet fogyasztanak ciklusonként. A 12 vagy annál több terítékes készülékek 11-14 liter közötti vízfogyasztással rendelkeznek. Léteznek természetesen prémium modellek is, amik sokkal kevesebb vízzel elmosogatnak egyes speciális program választásakor, de most nagy általánosságban nézzük a számokat.

A víz díja: országszerte változó a víz átalány díja. A legtöbb esetben csatorna díj is adódik hozzá. Ami egységes, hogy a szolgáltató minden esetben köbméterben fejezi ki. Megnéztük több település vízdíját és azokat átlagolva 1000 Ft/köbméter díjat kaptunk. Ezzel egyszerű is számolni, mert így 1 liter víz díja kereken 1 Ft költségre jön ki.

Áramköltség

A mosogatógépek áramfogyasztása normál mosogatási program esetén 1 kWh érték körül jön ki. Itt is változóak az egyes szolgáltatók árai, de általánosságban, normál időszakban, lakossági ügyfelek számára 45 ft kWh-kénti költséggel tudunk számolni.

Mosogatógép tabletta

Számtalan különböző mosogató tabletta van a piacon, attól függően hogy hol és milyen kiszerelésben, milyen márkát vásárolunk, változik az áruk. Ebben az esetben is egy közép árpontot figyelembe véve, 60 Ft-ra jön ki a tabletta darab ára.

Egyes tabletták esetében azt állítják, hogy tartalmazzák a mosogatógép számára szükséges sót. A háztartási gép szerelők egybehangzó véleménye azonban az, hogy szükséges külön erre a célra forgalmazott vízlágyító/regeneráló só használata. Ezeket is különböző kiszerelésekben lehet kapni. Átlagosan 350 Ft/kg áron kalkulálhatunk a só költségével. A felhasználási mennyisége egy gépi mosogatás alatt már nehezebben megbecsülhető, mert függ a víz keménységétől is többek között. Talán nem rugaszkodunk el nagyon a valóságtól, ha saját tapasztalatokra alapozva, ciklusonként 15 Ft-nyi só fogyasztással számolunk a mostani kalkulációban.

Öblítőszer

Az öblítőszer használata kikerülhető, de ha valóban csillogó poharakat és edényeket szeretnénk, akkor javasolt a rendszeresen élni vele. Egy középkategóriás 0,5 literes mosogatógép öblítőszer 1000 Ft körüli árban mozog. Itt is nehéz megbecsülni a mosogatásonkénti fogyasztást. Ismét saját tapasztalatokra alapozva, egy öblítőszer igazán sokáig ki tud tartani, ezért most 10 Ft/ciklus öblítőszer költséggel fogunk számolni.

Csillogó poharak a mosogatógép öblítőnek köszönhetően.

Megnéztük elemenként az egy mosogatásra eső költségeket. Mindegyik esetben egy átlagos paraméterekkel rendelkező, 12 terítékes mosogatógépet vettünk alapul, a most következő táblázatban is ezzel kalkulálunk.

A gépi mosogatás költségei táblázatban:

Költség típusFogyasztásKöltség
(Bruttó Ft)
Vízfogyasztás12 liter12 Ft
Áramfogyasztás1 kWh45 Ft
Mosogatógép tabletta1 db60 Ft
Vízlágyító sóKb. 40 gramm15 Ft
Mosogatógép öblítőKb. 5 ml10 Ft
Összesen142 Ft

Tehát eredményül azt kaptuk, hogy egy átlagos 12 terítékes mosogatógéppel történő mosogatás költsége 140 Ft körül alakul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a költség lefele és felfele is változhat. Attól függően, hogy mennyire gazdaságos a készülékünk, hogy milyen márkájú és kiszerelésű szereket használunk vagy hogy az ország melyik részén élünk és ott milyen kemény a víz… és még sorolhatnánk.

Gyakorló mosogatógép felhasználó vagy? Szólj hozzá a cikkhez, oszd meg velünk tapasztalataidat! Ha pedig további mosogatógépekkel kapcsolatos hasznos információkat olvasnál, ajánlom a Mi alapján válasszunk mosogatógépet? című korábbi cikket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved