Sokan nem tudják, de létezik számos praktika, amely segítségével energiatakarékosabbá tudjuk tenni a kerámia főzőlappal történő főzést. Az alábbiakban ilyen ötletekkel ismerkedünk meg.

Fedő használata

Az edényt mindig fedjük le fedővel (ha az étel elkészítési módja nem igényel ettől eltérőt). Fedő nélküli főzés esetén lényegesen több energia szükséges.

Hirdetés

Az edények alja

Edény vásárlásakor figyeljünk arra, hogy egyenletes aljú legyen. Az egyenetlen alj is magasabb energiafelhasználással jár.

A megfelelő edényt a megfelelő mezőre

Fontos ügyelni arra, hogy az edényt a hozzá méretben leginkább illő mezőre helyezzük. Ha túl kis átmérővel rendelkező lábast vagy serpenyőt teszünk nagyobb mezőre, az energiavesztességgel jár. Ebből következően a 2 vagy 3 körös bővíthető főzőzónával rendelkező főzőlapok segítik az energiatakarékos használatot, hiszen több különböző méretű edénynek nyújtanak megfelelő főzési területet.

Optimális vízmennyiség

Az adott étel elkészítéséhez mindig csak annyi vizet használjunk, amennyi szükséges. A túl bő vízben történő főzés is szükségtelen többlet energiafelhasználással járhat.

Maradékhő felhasználása

Ha hosszabb ideig főzünk valamit, akkor az étel elkészülte előtt akár 5-10 perccel kikapcsolhatjuk a készüléket, a fennmaradó hő ilyenkor elegendő a folyamat befejezéséhez. Ezzel is sok energiát spórolhatunk.


A fenti praktikus energiatakarékossági ötleteket a Bosch főzőlapok felhasználói kézikönyvéből merítettük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved