A Lehel hűtőgépgyár rövid története

A jászberényi hűtőgépgyár üzemcsarnoka Forrás: Wikipedia.org

A Lehel hűtőgépek, majd később a Zanussi Lehel készülékei milliónyi magyar háztartás leghűvösebb családtagjaként vonultak be a történelmünkbe. De mikor született meg kis hazánk gépgyártásának ékköve? Hogyan került a Zanussi név a Lehel elé?

ünkbe. De mikor született meg kis hazánk gépgyártásának ékköve? Hogyan került a Zanussi név a Lehel elé?

Hirdetés

A kezdetek

Az egész Heller László és Forgó László Kossuth-díjas mérnök tervével, a Heller-Forgóféle légkondenzációs hűtőberendezéssel kezdődött. Ez a nagy jelentőségű találmány, ami arra volt hivatott, hogy megoldja a hőerőművek magas vízszükségletének mindaddig megoldatlan problémáját.

Erre figyeltek fel a jászberényi Fémnyomó – és Lemezárugyár (későbbi Lehel) vezetői. Jó érzékkel meglátták a lehetőséget a szabadalomban, ami 1958 – ban el is nyerte a Brüsszeli világkiállítás nagydíját. A légkondenzációs hűtőberendezés szakmai és gazdasági sikere pedig megalapozta a magyar hűtőgépgyártás kezdetét.

Az első Lehel hűtőszekrény

Már 1958-ban megkezdték az első modell, a Super 100 sorozatgyártását, de ez a hűtőszekrény még nem Lehel néven került piacra. Érdekesség, hogy a motor és kompresszor ennél a modellnél a szintén „nagy öreg” Mofém üzemeiben készült. Majd 1960-ban elkészült az első Lehel 100-as.

A Lehel márka

Lehel márkajelzés

A Lehel hűtőszekrényeken elhelyezett márkajelzés a mondákban szereplő magyar nagyvezér kürtjét szimbolizálja. Az iskolában tanult történet szerint Lehel vezérünk úgy homlokon csapta az őt fogjul ejtő Konrád császárt, hogy az elefántcsont kürt kicsorbult, a császár pedig életét vesztette.

A végtelenbe és tovább

1965-re már 6 különböző méretű Lehel hűtőszekrény közül választhattak a vásárlók. A gyártás teljesítménye is lényegesen megnőtt, ekkor már 2 percenként készült 1 db Lehel hűtőszekrény. Ráadásul a Lehel ipari hűtőszekrények is megjelentek például hűtőpultok, fagyasztópultok formájában. 1970 – ben elkészült az egymilliomodik Lehel hűtő.

Az 1980 –as évekre a vállalat különböző ágazatai már 8 telephelyen, háromezer főt meghaladó alkalmazotti állománnyal működtek.

Rendszerváltás, felvásárlás

1991 – ben  a svéd AB Electrolux megvásárolta a Lehel Hűtőgépgyárat. A jászberényi üzem azóta is működik és napjainkban is svéd tulajdonban van.

Lehel, Zanussi Lehel, Zanussi

Az AB Electrolux már korábban felvásárolta a nagy múltú olasz Zanussi cégcsoportot. A háztartási gépek közül elsőként 1958 –ban mosógép gyártásába kezdő Zanussi, 1959-ben (1 évvel a magyar Fémnyomó és lemezárugyár után), 1959-ben kezdte meg saját automata olvasztással rendelkező hűtőszekrényének sorozatgyárátását. Az akkorra jelentős likviditási gondokkal küzdő Zanussit 1985-ben, 6 évvel a Lehel előtt szerezte meg az AB Electrolux.

A svédek így, a két nagy nevű márka birtokában úgy döntöttek, hogy Zanussi Lehel néven folytatják a hűtőszekrény gyártást Jászberényben. Ez tartott 1999-ig, amikor is elhagyták a Lehel márkanevet és csak a Zanussi – t hagyták meg. Ez a története annak, hogy ma már Zanussi felirattal kerülnek a legendás hűtőszekrények az otthonokba.

Forrás: Wikipédia, hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved