A beépíthető sütő vásárlás legfontosabb szempontjait, illetve azt, hogy mire érdemes figyelni a termék kiválasztásánál, már körüljártuk előző cikkünkben: “Mi alapján válasszunk beépíthető sütőt?” Most tovább evezünk és beépíthető sütő teszt / bemutatás formájában megnézünk néhány méltán népszerű készüléket 100 000 Ft-os fogyasztói árig bezárólag.

Ha téged az alábbi modellek egyike érdekel, akkor a bekeretezett nevére kattintva, a cikk automatikusan a kiválasztott sütőt érintő részhez ugrik.

Zanussi ZOB442XU beépíthető sütő

 Zanussi ZOB442XU

Az első készülék az 50-60 ezer Ft közötti kategóriában versenyez. A Zanussi ZOB442XU névre hallgató sütője egy egészen egyszerű teremtés, de nem szabad lebecsülni.

Méretek, külső

Sztenderd külső méretekkel van dolgunk. Magasság: 59 cm, Szélesség: 59,5 cm, Mélység: 56 cm. Az első kellemes meglepetés kezelőpanelnél ér bennünket, ugyanis a készülék ujjlenyomatmentes inox kezelőpanelt kapott. Ennek köszönhetően a használatból eredő nyomok kevésbé jelennek meg a felületen, mint normál esetben. Tovább haladva a legszembeötlőbb részlet a fekete keretes, kis méretű digitális kijelző. Az előd modellnél (ZOB442X) még nem volt ott az említett fekete keret. Ez a készülék működéséhez semmit nem tesz hozzá, de az összhatásnak jót tesz, modern külsőt kölcsönöz a ZOB442-esnek.

Sütő, felszereltség

A Zanussi 57 literes sütőteret kapott. Ezzel és a 2 sütési szintjével a kisebb űrtartalmú sütők kategóriájába tartozik. A belső teret zománc felület borítja, nem kapott egyéb speciális bevonatot. Funkcióit tekintve azonban minden megvan benne, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. Felső és alsó sütés funkció, elektromos grill és légkeverés is megtalálható a repertoárban. A sütési hőmérséklet az 50-250 c° fok közötti tartományban állítható.

Tartozékul 1 zománcozott tepsit és az elmaradhatatlan sütőrácsot kapjuk ehhez a beépíthető sütőhöz.

Vezérlés, kijelző

A sütő alap funkcióinak vezérlése klasszikus módon, a jobb és a bal oldalon elhelyezett 1-1 tekerőgombbal történik. Az előbbivel a sütési funkciót, az utóbbival a hőmérsékletet tudjuk szabályozni.

A már említett digitális kijelző sem csak díszítő elemként került a ZOB442XU-ra. Az aktuális idő mutatásán kívül, használhatjuk az időtartam kijelzés lehetőséget is. Ennél beállíthatjuk a tervezett sütési időt és elindítás után nyomon követhetjük, mennyi idő van még hátra belőle. Ráadásul az idő leteltével a sütő hangjelzéssel figyelmeztet, nehogy odaégjen az ételünk. A kijelző vezérlése az alatta található 3 gombbal történik.

Zanussi ZOB442XU vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon és a legnépszerűbb internetes kereskedők oldalain olvasható vásárlói véleményekből az rajzolódik ki, hogy ez a beépíthető sütő megbízhatóan nyújtja azt, amit ígér. Több helyen kiemelik, hogy a grill funkció hatékony. Hátrányként említi néhány vásárló, hogy a hűtőventilátort hangosnak találta. De a működését érintő negatív véleményt nem igazán találni.

A Zanussi ZOB442XU tehát egy nem túl nagy sütő. A legfontosabb alapfunkciókon felül tartalmaz még néhány extrát is, mint a tervezett sütési idő beállítása vagy az ujjlenyomatmentes Inox kezelőpanelt. Jó választás lehet annak, aki költséghatékony megoldást keres, de ragaszkodik hozzá, hogy egy ismert, megbízható márka termékét építse be konyhájába.

Gorenje BO735E11X

A 70-80 ezer Ft közötti kategóriával folytatjuk. Ez a sütő a BO635E11X néven ismert korábbi modell ráncfelvarrt változata. De mit is tud?

Méretek, külső

A méretek nem térnek el az átlagostól. 59,7 cm szélesség, 59,5 cm magasság, 54,7 cm mélység. Ez a beépíthető sütő is ujjlenyomatmentes inox előlapot kapott, ami jól kiemeli a süllyeszthető “push/pull” tekerőgombokat és a középpen elhelyezett, érintőgombokkal vezérelhető digitális kijelzőt. A sütőajtó fogantyúja a gyártó leírása szerint maratott rozsdamentes acél színű.

Sütő, felszereltség

Egészen tágas, 71 liter űrtartalmú sütőtere van a BO735E11X-nek. Ez már 4 szinten történő sütést tesz lehetővé. A sütősín oldalrácsai kivehetőek, ez nagyban megkönnyíti a takarításukat. A sütőtér bevonata 3 rétegű zománc. A Gorenje által AquaClean-nek elnevezett öntisztító megoldást használja ez a készülék, ami ismertebb nevén hidrolitikus tisztítás. A mélyebb sütőtálcában némi vizet helyezünk a sütőbe, elindítjuk az AquaClean programot és a magas hő hatására párolgó forró gőz fellazítja a készülék belső falán a szennyeződéseket.

Sütési funkciók terén a kategóriában elvárható választékot kapjuk. Alsó-, Felső sütés, Grill funkció, Hőlégkeverés és ezek kombinációi. Tartalmaz még egy kiolvasztó programot és a már említett AquaClean öntisztító funkciót.

A Gorenje BO735E11X – hez tartozékként kapunk 1-1 zománcozott lapos és mély sütőtálcát és a sütőrácsot.

Vezérlés, kijelző

A hőmérséklet szabályozására és a sütési funkciók beállítására a két tekerőgomb szolgál. A digitális kijelző aljára helyezett érintőgombok pedig a gyerekzár bekapcsolására és a programozható funkciók kezelésére.

Ilyen funkció a késleltetett indítás. Ezzel lehetőségünk van beállítani, hogy a sütést a készülék egy későbbi időpontban önállóan megkezdje. A programozható sütési idővel megadhatjuk, hogy mikor kapcsoljon ki automatikusan a készülék. Továbbá kapunk egy visszaszámlálás funkciót, ami a sütő működésétől függetlenül beállítható, maximum 24 órás időintervallumban. Ez többek között hasznos lehet bármilyen a konyhában végzett más tevékenységünk időtartamának ellenőrzésére.

Gorenje BO735E11X összegzés

Ez a beépíthető sütő méltó utódja a BO635E11X-nek, ami az árkategóriája egyik legnépszerűbb készüléke volt. A megújult külső és a valamivel nagyobb sütőtér okán ez a sütő is remek választás azoknak, akiknek fontos a megjelenés.

Bosch HBF133BR0

A 80 ezer Ft környéki kategóriában versenyez a Bosch belépő áras sütője.

Méretek, külső

59,5 cm magasságával, 59,4 cm szélességével és 54,8 cm mélységével ez is egy átlagos méretű sütő. A külsőségről: Az, hogy kinek mi tetszik, ugye teljesen szubjektív. De az sem titok, hogy a gyártók néha szándékosan csúnyácskábbra vagy ódivatúbbra tervezik a belépő áras készülékeiket, hogy ezzel is arra sarkallják a vásárlót, hogy a drágább felé húzzon. Ez erre a Bosch készülékre hatványozottan igaz. Kimondhatjuk, hogy a HBF133BR0 nem a legmodernebb arculattal rendelkező sütő az árkategóriájában. Ellenpontként viszont ott a márkanév és a technikai tudás.

Sütő, felszereltség

A 66 literes sütőtérrel rendelkezik a Bosch üdvöskéje. Ez 3 sütési szint lehetőségét jelenti esetünkben. A sütési funkciók az elvárt repertoárt hozzák: alsó-felső sütés, Grill, Hőlégbefúvás és ezek kombinációi. A Bosch sütők egyik védjegye a 3D hőlégbefúvás nevezetű rendszer. Ez a készülék is ezzel van felvértezve. A forró levegő egyenletes elosztásának egy módozata ez, az alábbi videón megtekinthető a működési elv:

A sütő belső oldalfalai zománc bevonattal rendelkeznek, azonban a hátfal egy ettől eltérő bevonatot kapott, ami sütés közben ledobja magáról a zsírt, ezzel egyszerűsítve a tisztántartást. Ezt a megoldást a Bosch EcoClean Direct névre keresztelte.

Említésre érdemes még, hogy ez a készülék 50 c°-275 c° sütési hőmérséklet között használható. A 275°c fok magasabb a kategóriában megszokott 250-nél.

Gyárilag tartozékként 1 db sütőrácsot és 1 db sütőtálcát mellékelnek a sütőhöz.

Vezérlés, kijelző

A Bosch HBF133BR0 hőmérsékletét és a sütő funkcióit a tekerőgombokkal vezérelhetjük, a digitális kijelzőhöz kötött funkciókat (időfunkciók, gyerekzár) a középpen található érintőgombokkal.

Időfunkciók: Ha nincs bekapcsolva más funkció, a sütő kijelzője óraként szolgál. Az egyéb funkciók közé tartozik az “Időtartam beállítás”, aminél megadva a sütés időtartamát, az idő lejártával a sütő automatikusan kikapcsol. A “Befejezés beállítás” az előbbinek annyival kiegészített változata, hogy az időtartamon felül a sütés kívánt befejezésének időpontját is meg kell adnunk. Ez egyfajta késleltetett indítás funkció, mert ha pl 15 órakor beállítjuk, hogy 18-kor szeretnénk, hogy elkészüljön a sütés és 1 óra időtartamot állítunk be időtartamnak, akkor a sütő 17 órakor fog automatikusan bekapcsolni.

Bosch HBF133BR0 vélemények

Mivel ez a beépíthető sütő egy aránylag fiatal típus, a cikk írásának időpontjában még nem áll rendelkezésre túl sok vásárlói vélemény róla a leglátogatottabb árösszehasonlító oldalakról és online áruházakból.

Összegzés

Amit a HBF133BR0 választása esetén kapunk, az egy remek tulajdonságú sütő az egyik legfelkapottabb háztartási gép márkától. Azonban a 80 000 Ft körüli árpontért kompromisszumokat kell hoznunk. Ebben a kategóriában már a teleszkópos sütősín vagy például a süllyeszthető gomb nem ritka. A Bosch esetében ebbe az árpontba ez még nem fért bele. Ettől függetlenül, aki ragaszkodik a német minőséghez, de a pénztárcájával is jóban szeretne maradni, annak jó választás.

Whirlpool AKP745IX

Szintén 80 000 Ft környékén szerepel a kínálatban a Whirlpool AKP745IX inox sütője. Fekete és fehér változatban is létezik, ezek az AKP745NB és AKP745WH megnevezésre hallgatnak.

Méretek, külső

Ez a sütő is sztenderd méretekkel rendelkezik: 59,5 cm magasság, 59,5 cm szélesség és 56,4 cm mélység. Az AKP745 már az “absolute design” elnevezésű Whirlpool arculatot kapta. Ez leginkább a kis méretű süllyeszthető gombokban és a nagy kijelző hatását keltő fekete mezőben merül ki, aminek közepén ott van a digitális kijelző és az érintőgombok. Az összkép tetszetős. Egy nem túl hivalkodó, letisztult arculatot kapunk.

Sütő, felszereltség

65 literes űrtartalmával a kategóriában kötelező méretet hozza a Whirlpool beépíthető sütője. Ebbe a belméretbe 4 lehetséges sütési szintet zsúfoltak bele. Elsőként a most áttekintett sütők közül, az AKP745 már fel lett szerelve teleszkópos sütősínnel. Ez egy piros pont. A teleszkópos sütősín azért hasznos, mert segítségével kényelmesen tudjuk kihúzni a tálcát a forró készülékből, csökkentve ezzel annak is az esélyét, hogy esetleg megégetjük magunkat.

Funkcióiban nem hoz újdonságot ez a készülék, de a kategóriában elvárt felszereltséget hozza. Alsó – felső sütés, hőlégkeverés, Grill és ezek kombinációi. Ezen felül kapunk egy kiolvasztó funkciót és egy Smart Clean névre hallgató öntisztító programot. Ez is egyfajta hidrolitikus tisztítás. A készülékbe helyezett vízből egy rövid, 90 c° fokos program során forró gőzt állít elő a sütő, ami a hát – és oldalfelekon fellazítja a zsírfoltokat, szennyeződéseket. Ezzel egyszerűbbé téve a sütőtér tisztántartását.

Alap felszereltségként 1 db sütőrácsot, 1 db lapos és 1 db mély sütőtálcát kapunk az AKP 745 sütőhöz.

Vezérlés, kijelző

A hőmérséklet és a sütési funkció beállítása a két oldalon elhelyezett süllyeszthető tekerőgombokkal történik. A kijelzőt az idő kijelzésén felül 3 fontosabb célra használhatjuk. Az “Időzítő funkció” használatakor a készülék visszaszámlál és a beállított időtartam leteltével jelez. A “Sütési idő” használatakor megadhatjuk, hogy az indítás pillanatától kezdve mennyi ideig tartson a sütés. (Maximum 10 óra beállítható). A “Sütés befejezése” itt is egy késleltetett indítás lehetőség, a készüléknek megadhatjuk hogy mennyi ideig süssön és hány óra hány perckor kapcsoljon ki. A készülék pedig automatikusan fog elindulni a beállított adatok alapján.

Összegzés

Az AKP745 egy jól eltalált külsővel rendelkező sütő. Tudásában is hozza a 80 000 Ft környékén elvárhatót. Jó választás azoknak, akik számára a technikai tudáson felül a beépíthető sütő megjelenése is fontos tényező.

Electrolux EOC3430EOX

Electrolux EOC3430EOX pirolitikus beépíthető sütő

A most következő sütőt valamivel 100 000 Ft alatt és a felett is meg lehet kapni a cikk születésének pillanatában. Különlegessége a pirolitikus öntisztító rendszer, ami az eddig bemutatott megoldásoknál hatékonyabb.

Méretek, külső

Az EOC3430EOX magassága és szélessége egyaránt, 59,4 cm, mélysége 56,9 cm. Külsejét tekintve a nem túl hivalkodó megjelenést képviseli. A ujjlenyomatmentes inox kezelőpanelenbe belesimulnak a szüllyesztett tekerőgombok. Ehhez hasonlóan a digitális kijelző sem került nagyobb kijelző hatását keltő üveglap mögé, nem mutatja többnek magát, mint ami. A kijelző vezérlését is fizikai gombok látják el (a legtöbb sütőnél ennél a kategóriában a kijelzővel egybeolvadó érintőgombokat használnak). Ez egyáltalán nem tűnik hátránynak. Egyértelműen látszik, hogy ez koncepció ennél a sütőnél. Azoknak készült, akik a hagyományos design-t kedvelik.

Sütő, felszereltség

Az Electrolux készüléke 72 literes, egészen nagy sütőtérrel van ellátva. 5 különböző szinten helyezhetjük el benne a sütőtálcákat. Tatozékként kapunk 1 pár teleszkópos sütősínt. A gyártó leírása alapján az EOC3430EOX a következő sütési funkciókat tudja: hagyományos sütés, kiolvasztás, gyors grill, melegen tartás, pizza, hőlégkeverés, turbo grill, hússütés, nedves hőlégbefúvás. A hőmérséklet tartomány kiemelkedően magas: 30 c° fok és 300 c° fok között terjed. Ezt a pirolitikus öntisztítás indokolja. Ez a technológia extra magas hőmérsékletre hevíti fel a sütőtér hőmérsékletét, így a rátapadt szennyeződéseket leégeti a sütő falairól.

Felszereltség: A már említett teleszkópos sütősínen felül 2 db sütőtálca és 1 db grillrács tartozéka a sütőnek.

Vezérlés, kijelző

Az EOC3430EOX hőmérséklet és sütési funkció beállításait a 2 süllyeszthető tekerőgomb segítségével tudjuk elvégezni. A középpen található kijelző és az alatt elhelyezkedő 3 gomb pedig a következő programozható funkciók irányítását és visszajelzését szolgálják: elektronikus hőmérséklet szabályozó, elektronikus ajtózár, szervizkód, hőmérséklet ajánlás, óra (napi idő), világításkapcsoló, időtartam kijelzés, maradékhő kijelzés, maradékhő felhasználás, pirolitika emlékeztetés, valós hőmérséklet kijelzés, sütési idő kijelzés, biztonsági kikapcsolás, gyerekzár, demo mód, ajtózár jelzés, program vége, percszámláló, késleltetett pirolitika, hangjelzés. A felsorolásból is látszik, hogy az Electrolux EOC3430EOX nincs híján extra funkcióknak. Ezért, ha ki akarjuk használni minden tudását, nem árt alaposan átolvasni a sütő használati útmutatóját, nehogy tudomásunkon kívül maradjon valami számunkra hasznos funkció.

Összegzés

Az EOC3430EOX azoknak lehet kiváló választás, akiknek a letisztult, nem túl hivalkodó külső az esetük, de tudásban ennél komolyabb igényeket támasztanak. A pirolitikus öntisztítással, 72 literes sütőterével és számos sütési és kényelmi funkciójával ez egy kifejezetten jó ajánlat a 100 000 Ft környéki árfekvésben.

A Beépíthető sütő teszt / bemutató Záró szavai

Ezen az 5 készüléken keresztül igyekeztünk bemutatni, hogy 100 000 Ft alatt, milyen árfekvésben mit kapunk a pénzünkért. Illetve mi az, amit elvárhatunk. A cikk nem tartalmaz minden jó ajánlatot ebből a szegmensből, de a benne szereplő beépíthető sütők már bizonyítottak, méltán népszerű modellek.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved