Olyannyira a mindennapjaink része már, hogy talán néha el is felejtjük, milyen praktikus eszköz a tűzhely. Főzhetünk, süthetünk, grillezhetünk, mindezt egyetlen készülékkel. Éppen ezért, mivel a tűzhely ilyen sokoldalú és az igényeink pedig sokfélék lehetnek, a gyártók széles palettán kínálják a legkülönbözőbb változatait. Normál vagy széles, gáz vagy elektromos, netán kerámialapos? Légkeveréssel vagy anélkül? Mindenki számára létezik ideális tűzhely, csak meg kell találni. Ebben a cikkben megosztunk veled 8 szempontot , amik alapján megtalálhatod a Neked megfelelő szabadonálló tűzhelyet.

Igény és pénztárca

Mint az élet minden területén, a megfelelő tűzhely kiválasztásában is megkerülhetetlen tényező a pénztárca. Hiszen, ha nem számítana a pénz, akkor csak meg kellene vásárolnunk a legdrágább készüléket, ami befér a konyhánkba és az valószínűleg minden igényünket kiszolgálná. Még akkor is, ha mindösszesen kotyogós kávéfőzésre és mirelit pizza sütésre használnánk. Hiszen a pénz nem számítana, nem lenne érdekes, hogy megvásároltunk számos drága extrát, amit soha nem fogunk kihasználni. De a legtöbbünknek számít, ezért most végigvesszük a legfontosabb szabadonálló tűzhely választási szempontokat, lehetőségeket.

Hirdetés

1. Szempont – Méret, bekötés

A szabadonálló tűzhelyek általános méretei: 50 cm szélesség, 85 cm magasság, 60 cm mélység.

Szélességben szokott előfordulni ettől eltérő méret. 60 cm vagy annál szélesebb modellek is léteznek. Ha ilyen, 50 cm-nél szélesebb tűzhelyet szemeltünk ki, akkor mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az előző készülék milyen széles volt és befér-e a helyére, vagy az új hely elegendő-e.

Bekötés: A gáztűzhelyek (gázüzemű sütő + gáz főzőfelület) és a kombinált tűzhelyek (elektromos sütő + gáz főzőfelület) esetén a készüléket rá kell kötni a gázvezetékre. Ha ez még nincs meg, ez külön költségtétel, ha pedig már megvan a lakásban, akkor ez meghatározza az elhelyezési lehetőségeinket, a tűzhely méreteiben ezekhez az adottságokhoz alkalmazkodnunk kell. A kombinált tűzhelyeket és az elektromos tűzhelyeket a villamos hálózatra is rá kell csatlakoztatni, így az áramellátásról is gondoskodnunk kell földelt konnektor formájában.

2. Szempont – Tűzhely típusa

Ha a technikai előfeltételek adottak, azaz rendelkezünk gázra történő kötéshez szükséges feltételekkel, megfelelő áramerősségű villamos hálózattal is, akkor a döntés fő szempontja a gyakorlati előnyök és hátrányok lehetnek.

Gáztűzhely

A legegyszerűbb konstrukció. Gázüzemű a főzőfelület és a sütő. Ettől függetlenül nem elhanyagolható, hiszen sok tapasztalt háziasszony az általa régen megszokott gázüzemű készülékekre esküszik.

Kombinált tűzhely

Gázüzemű a főzőfelület és elektromos a sütő. Ebben a kategóriában már lényegesen nagyobb a választék, méretben és tudásban is egészen eltérő szabadonálló kombinált tűzhelyek léteznek.

Elektromos tűzhely / Villanytűzhely

Elektromos a főzőfelület és a sütő is. Gyakori megoldás olyan háztartásokban, ahol nincs gázra kötési lehetőség illetve azoknál, akik élvezni szeretnék a kerámia főzőzónák adta előnyöket (gyors melegítés, speciális kényelmi funkciók) Az elektromos tűzhelyeknek 3 alkategóriája van, a főzőfelület technológiája szerint:

Vasmagos tűzhely: A fűtőspirálok az öntöttvas felületet fűtik. A melegítés sebessége a korszerűbb változatok esetében hasonló, mint a gázégőké.

Kerámialapos tűzhely: Gyors felmelegítés, és sok kényelmi funkció lehetősége jellemzi ezt a típust.

Indukciós tűzhely: A leggyorsabb főzési technológia. Speciális edények szükségesek használatához.

3. szempont – A tűzhely főzőfelülete

A tűzhelyek főzőfelülete 3-4 , ritka esetben 5 különböző méretű főzőzónából áll. Ezek elrendezése változó, a zónák/rózsák mérete különböző, hogy a kis méretűtől az egészen nagy méretű edényekben is megfelelően tudjunk főzni.

Speciális főzőzónák

  • A gázos főzőfelületek esetén egyre gyakrabban fordul elő extraként a WOK égő. Ez egy több koronás zóna, ami nagyobb teljesítménnyel képes melegíteni, ezért az ezt igénylő ételek elkészítéséhez ideális.
  • A kerámialapos és indukciós főzőlapok esetében a főzőzónák melegítési területének kibővítésére kapunk különböző extra lehetőségeket egyes modelleknél. Ilyen a „bővíthető zóna”, amivel egy adott zóna sugarát tudjuk megnövelni és a „híd funkció”, amivel két különálló zónát tudunk összekapcsolni, így egészen nagy és egyedi formájú edényeket is lehetőségünk nyílik hatékonyan melegíteni.

Szikragyújtás

A gázüzemű főzőfelületeket szikráztatással tudjuk begyújtani. Ez lehet manuális begyújtás, amikor külső eszközzel gyújtjuk be a tűzhelyet. Kétkezes szikragyújtás, amikor miközben a gázrózsát vezérlő gombot eltekerjük, a másik kezünkkel a másik gombot benyomva gerjesztünk szikrát és így gyullad be a gáz. Vagy lehet praktikusabb egykezes szikragyújtás is, amikor a tekerőgomb benyomásával szikráztatunk majd eltekerésével gyullad be a gáz. A szikragyújtás funkcióval rendelkező szabadonálló tűzhelyeket villamos hálózatra kell csatlakoztatni akkor is, ha a sütő nem elektromos.

Tűzhely tető

A legalapabb tűzhelyek nem rendelkeznek lehajtható tetővel. Általában néhány ezer forinttal drágábban már találunk ugyanazzal a tudással, fémlemez tetővel rendelkező készüléket. A legelőkelőbb küllemmel az üvegtetős modellek rendelkeznek, ilyen is létezik gáztűzhelyből, kombinált és villanytűzhelyből egyaránt.

4. szempont – A tűzhely sütője

Ha a sütő gázüzemű: Az a sajátossága, hogy a hő lentről felfele terjed és a sütő belsejében nem lesz egyforma a hőmérséklet. Létezik néhány modell, ami tartalmaz légkeverést és ennek köszönhetően a forró levegőt hatékonyabban el tudják oszlatni a sütőtérben. Azonban az ilyen felszereltségű gáztűzhelyek egy kombinált készülék árával vetekszenek. A légkeveréses gáztűzhelyeknek is szüksége van áramforrásra. A légkeveresnél gyakrabban előforduló extra funkció a gáztűzhelyek esetében: a grill. A sütőtér felső részén található, ezért a grillezésen felül segíti az azt igénylő ételek felülről történő megpirítását is.

Ha a sütő elektromos: Az elektromos sütők sokkal több lehetőséget nyújtanak, mint gázüzemű társaik. Egy-egy modell felszereltsége természetesen változó. A következőkben bemutatjuk a lehetséges funkciókat és az azokat illusztráló piktogramokat:

  • Alsó sütés funkció
  • Alsó-felső sütés
  • Felső sütés Grill funkcióval
  • Felső sütés Grill funkcióval és légkeveréssel
  • Felső sütés légkeveréssel
  • Légkeverés hőlégbefúvással

A felsorolt funkciók közül modellenként változó, hogy melyeket tartalmazza egy sütő. Az alsó-felső sütési funkció minden készülék alapfelszereltsége, illetve a Grill sem hiányozhat ma már egy kezdőáras sütőből sem. A légkeverés, illetve a légkeverés hőlégbefúvással már egy magasabb szint, illetve típusonként változó, hogy a fenti funkciókat milyen kombinációkban tudjuk használni. A szerint mérlegelve, hogy milyen típusú ételeket sütünk előszeretettel, a sütő tudása az egyik legfontosabb választási szempont.

5. szempont – Sütő tisztítása

A sütőtér tisztántartását megkönnyítő tulajdonságok terén sem szenvedünk hiányt. A katalitikus bevonatú sütők leoldják a szennyeződést egy külön tisztító program lefuttatása során, a pirolitikus tisztítás pedig magas hőmérsékleten leégeti a ráégett maradékokat, zsírfoltokat a sütőről. A programok végeztével csak ki kell törölni a sütő belsejét. Vannak egyéb tisztítási módszerek is, mint az Aqua Clean, ez a megoldás a sütőbe helyezett víz elgőzölésével lazítja fel a falakra égett szennyeződéseket. Akinek fontos tényező, hogy egyszerű legyen a jövendőbeli szabadonálló tűzhelye tisztántartása, annak mindenképp érdemes ezeket a funkciókat is számba vennie.

6. szempont – Kijelző

Egy hasznos extra funkció. A kijelzővel rendelkező kombinált tűzhelyek azon felül, hogy beállítható rajtuk az aktuális idő, a sütési idő visszaszámlálására is alkalmasak. Ráadásul a legtöbb kijelzős modell képes hangjelzésre is. Így ha egy órán át szeretnénk főzni valamit, csak elindítjuk a visszaszámlálást és a beállított idő leteltével a tűzhely jelezni fog, hogy ideje ránéznünk a készülő ételre. A kijelzős tűzhelyek még komolyabb szintje az, amikor programozható sütővel rendelkezik a készülék. Ez annyit jelent, hogy a beállított sütési idő leteltével nem csak jelez a készülék, hanem automatikusan ki is kapcsol a sütés.

7. szempont – Tűzhely felszereltség

Gyárilag általában 1 vagy 2 db tepsit, 1 sütőrácsot kapunk a szabadonálló tűzhelyekhez. Egyes modellek tartalmaznak teleszkópos sütősínt, ami azt segíti, hogy kihúzhassuk a tepsit a sütőtérből anélkül, hogy ki kellene azt vennünk. További lehetséges extra a forgónyárs, amivel grillcsirkét és más felszúrható grillezett ételeket készíthetünk.

8. Szempont – A tűzhely színe

A legelterjedtebb szín szabadonálló tűzhelyek esetén a fehér. Ezután következnek a sorban az ezüst színű, illetve rozsdamentes inox készülékek. Már ritkábban találkozhatunk velük, de léteznek fekete színű tűzhelyek is és az extrém színeket kedvelők is találhatnak maguknak néhány a fentieknél feltűnőbb árnyalatot.

Ez volt az a 8 szempont, ami alapján könnyedén meg fogod találni azt a tűzhelyet, ami az elkövetkezendő években legmegbízhatóbb társad lesz a konyhában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved