Gyakran olvashatjuk internetes fórumokon vagy hallhatjuk közvetlen környezetünkben, hogy valaki negatív élményekről számol be a szárítógépe használatával kapcsolatban. Gyűröttek maradtak a ruhák, nem szárította meg a készülék őket megfelelően, stb. Ezt természetesen okozhatja valami hiba is, illetve az is egy tényező, hogy két szárítógép típus sem azonos hatékonysággal dolgozik. De az esetek túlnyomó többségében a nem rendeltetésszerű használat miatt fordulnak elő a fenti tünetek. Most megosztunk 3 tippet. Ha ezeket megfogadod, öröm lesz a szárítógép használata.

1. Tipp: Ellenőrizzük a ruhacímkét!

A ruháink címkéin piktogramok jelölik többek között azt is, hogy javasolt-e a gépi szárításuk, illetve azt, hogy milyen módon, hőfokon szabad azt tennünk.

Hirdetés
  • Ha ezt a jelet látjuk, akkor 90c°-al engedélyezett a szárítás
  • Ha ezt a jelet látjuk 2 pöttyel, akkor 70 c°-on száríthatunk.
  • Ha ezt a jelet látjuk 1 pöttyel, akkor 50 c°-on engedélyezett a szárítás
  • Nem szárítható gépben
  • Ha ezt a jelet látjuk, akkor enyhébb szárítási program javasolt
  • Ha ez a jel látható, az alján 2 vonallal, akkor a lehetséges legkímélőbb szárítási program használata javasolt

  • Ez a jel azt jelenti, hogy a ruhadarab bármilyen hőfokon szárítható

A ruháinkat célszerű mindig a fenti címkéken található instrukciók szerint szárítani vagy nem szárítani. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy összemenjen vagy idejekorán megromoljon az anyagminősége.

2. Tipp – Válogassuk szét a ruhákat, válasszuk ki a megfelelő programot!

A ruhák megfelelő módon történő szétválogatásához két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik a ruhacímkén szereplő utasítás, a másik pedig a textília típusa. A szárítógépek nagy többsége rendelkezik csak pamut textíliákra, pamut-szintetikus kevert, és csak szintetikus textíliákra specializált programmal. Továbbá a legtöbb esetben külön szárítási programot kapnak a farmerek és dzsekik, a nagyobb méretű anyagok, mint az ágyneműk. Ezeket a külön csoportokat nem érdemes keverni. Mindegyik textília típusnak más a jellemzője, más a nedvességtartalma, más a hőmérséklet bírása.

3. Tipp – Ügyeljünk a szárítógépbe helyezett ruhák mennyiségére!

Minden szárítási programnál meg van adva, hogy milyen típusú textíliából, milyen töltet mennyiséget javasolt behelyezni. Ha ezt nem tartjuk be és előírástól eltérően megtömjük a szárítógépet, ráadásul olyan ruhatípust is belekeverünk, ami nem illeszkedik a kiválasztott programba, akkor könnyedén előfordulhatnak a bevezetésben is említett negatív tapasztalatok: nedves és gyűrött marad a ruha. Ráadásul a szárítógép élettartamát is rövidítheti, ha rendszeresen eltérünk a rendeltetésszerű ruhamennyiségektől.

A fenti 3 Tipp betartásának köszönhetően garantáltan szárazan és gyűrődésmentesen vehetjük ki a ruháinkat a kiválasztott program végeztével. A szárítógépen választható programok pontos adatai (ideális töltetsúly, behelyezhető ruhatípusok, stb.) a készülékhez mellékelt felhasználói kézikönyvben találhatóak. Ha pedig elkallódna, megtalálható elektronikus formában a gyártó hivatalos honlapján. Ha mégtöbbre vagy kiváncsi a szárítógépek témájában, ajánljuk figyelmedbe a „Mi alapján válasszunk szárítógépet?” című cikkünket is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved