A váratlanul intenzív nyár és az embert próbáló kánikula az utolsó csepp volt volt a pohárban? Megálljt parancsolnál a lakásban uralkodó forróságnak? A megoldás kézenfekvőnek tűnik: klímát szereltetsz otthonodba. Nincs is más dolgod, mint keresni egy szakembert és kiválasztani a megfelelő légkondicionáló berendezést. Vagy mégsem ilyen egyszerű?

Hosszú várakozási idő

A júniushoz mérten szokatlanul meleg idő és az emiatt hirtelen megnövekedett vásárlói igény miatt országszerte, a legtöbb klíma beüzemeléssel foglalkozó vállalkozás jelen pillanatban fokozottan túlterhelt. A felkeresett beüzemelésre jogosult szervizek és szakemberek legkorábban a megbízástól számított 4-6 héten belül vállalnak beüzemelést ebben az időszakban. Így a későn ébredők nagy eséllyel már csak a nyár második felétől élvezhetik a klimatizált otthon előnyeit.

Hirdetés

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Egy gáztűzhely vásárlása esetén, a készülék megvásárlásának nincs semmilyen előfeltétele. Ellátogatsz egy üzletbe vagy elnavigálsz egy webshop-ba, kiválasztod a terméket, fizetsz és elhozod vagy kiszállítják a címedre. Ezután hívsz egy gázszerelőt, aki szakszerűen beüzemeli és a garancialevelet lepecsételi, ezzel érvényesítve a jótállást.

A split klímák esetében ez fordítva történik. Amikor megszületik benned a vásárlási szándék, előbb a telepítést végző vállalkozástól kell egy tanúsítványt igényelned. Ez alapvetően egy szándéknyilatkozat arról, hogy a majdan megvásárolt készülék beüzemelésével velük fogod elvégeztetni. A tanúsítvány kiadása előtt a legtöbb esetben a beüzemelési díj egy részét előlegben kérik befizetni. (Ez az összeg a telepítés után fizetendő munkadíjból levonásra kerül) Ha megvan a tanúsítvány, azt be kell mutatnod az értékesítést végző vállalkozásnak és ők csak a tanúsítvány érvényességének ellenőrzése után szolgálnak majd ki a termékkel.

A leírt ügymenet akkor áll fenn, ha nem a beüzemelést végző vállalkozástól vásárolod a készüléket. A 2015-ös rendeletet követően számos kereskedő nem vállalta már a split klíma berendezések értékesítésével járó bonyodalmakat, ezért azóta lényegesen megnövekedett azon beüzemelő vállalkozások aránya, akik maguk értékesítik a készüléket is. Ez lényegesen egyszerűsíti a vásárlás és beüzemelés körüli teendőket.

Végezetül, mielőtt még a fenti sorok kedved szegnék. Még ha komplikáltabb is egy split klíma megvásárlása és beüzemeltetése, mint a legtöbb műszaki cikké… Az az érzés, amikor először dőlsz majd hátra a kanapédon a kellemesen hűs szobában, miközben odakint tikkasztó 40 fokos meleg lesz… az majd mindenért kárpótol.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved