A mikrohullámú sütő az egyik legmegosztóbb háztartási eszköz. Örökös vita övezi a mikrohullámok élettani és ételekre gyakorolt hatását. Ebben a kérdésben sajnos nem tudunk állást foglalni, azt meghagyjuk az angol tudósoknak. Viszont a lentiekben összegyűjtöttünk 6 érdekességet a mikró témakörben.

A mikrohullámú sütőt véletlenül fedezték fel

1946-ban egy Percy Spencer nevű amerikai mérnök éppen egy radaralkatrész kifejlesztésén munkálkodott, amikor véletlenségből rájött, hogy a mikrohullámú sugárzás ételek melegítésére is alkalmas.

Belülről kifelé melegít

A konyhában használt többi sütési és főzési technológiával ellentétben, a mikró nem kívülről, hanem belülről melegíti az ételeket. Ennek az az oka, hogy a mikrohullámok áthatolnak az ételek külsején és amikor a víz- cukor- és zsírmolekulákat elérik, azok a hullámok hatására mozgásba kezdenek. Ebből súrlódási hő keletkezik, ami belölről melegíti fel az ételt.

A mikrosütő energiafelvétele a teljesítmény duplája

Egy átlagos mikrohullámú sütő névleges teljesítménye 1000 W körül alakul, míg az energiafelvétele ennek kétszerese, hozzávetőlegesen 2000 W körül alakul.

A mikrózható pattogatott kukorica zacskója speciális

A legtöbb papírt nem ajánlott mikróba helyezni. A hullámok hatására mérgező anyagokat bocsáthatnak ki vagy akár fel is gyulladhatnak. A pattogatott kukorica zacskója azonban speciális anyaggal van kezelve, ennek köszönhetően rá nem igazak a fentiek.

A mikrózott étel nem sugároz

A mikrohullámok nem maradnak benne az ételekben, csak áthaladnak rajtuk. Ebből kifolyólag, a közhiedelemmel ellentétben az így melegített ételek nem sugároznak. Azonban a molekulákra történő hatások már vitatottabbak, a mikrohullámú sütőben történő melegítés nem feltétlen tesz jót az élelmiszerek tápanyagtartalmának. Ez egyébként elmondható a többi melegítési módszerről is, de a mikrosütőre talán fokozott mértékben igaz.

Miért szikráznak a fém tárgyak a mikróban?

A legtöbb mikrohullámú sütőbe nem szabad fém tárgyakat behelyezni, mert a fém visszaveri a mikrohullámot és eltereli útját, ami így visszajuthat a készüléket működtető magnetronba, azt károsítva. Ráadásul a mikrohullámok hatására elektromos feszültség is gerjed a fémben, ami szikrázáshoz, olvadáshoz vezethet.

A cikkben olvasható 6 érdekesség a mikrohullámú sütő wikipédia szócikkéből származik, érdemes elolvasni: “Mikrohullámú sütő – Wikipédia”. Figyelmedbe ajánljuk a mikrohullámú sütő választást segítő írásunkat is:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved