A mikrohullámú sütő napjainkban megkerülhetetlen eleme a háztartásnak. A legtöbbünk csak alap feladatokra használja, mint a hűtőből kivett ételek felmelegítésére, a fagyasztott dolgok kiolvasztására, esetleg víz melegítése. Azonban ennél sokkal több hasznos felhasználási területe is lehet egy mikrónak. Ebben a cikkben végigvesszük, hogy milyen felszereltségű készülékek vannak. Továbbá segítünk felmérni, hogy Neked személy szerint milyen méretű, milyen kezelésű vagy éppen milyen funkciókkal ellátott mikrohullámú sütő a legmegfelelőbb választás.

A mikró elhelyezése

Mindenek előtt azt kell eldöntened, hogy szabadonálló vagy beépíthető készüléket szeretnél. Az előbbi a klasszikus, pultra vagy tulajdonképpen bárhová elhelyezhető készülék. Az utóbbit pedig a falba vagy szekrénybe tudod építeni. Ennél a választási szempontnál a dizájn és a pénztárca a leginkább mérvadó tényezők, ugyanis egy beépíthető mikrohullámú sütő technikailag nem tud többet mint egy hasonló szabadonálló változat, azonban magasabb az árfekvése.

A mikrohullámú sütő mérete

A méretet 2 szempontból érdemes mérlegelni. Az első szempont az, hogy hová szeretnéd elhelyezni a készüléket és ott mekkora a rendelkezésre álló hely. Egy kisebb mikrohullámú sütő hozzávetőlegesen 45 cm széles, 30 cm magas és 35 cm mély. Egy nagyobb készülék viszont már 50 cm feletti szélességgel, 30 cm-t meghaladó magassággal és 50 cm körüli mélységgel rendelkezhet. Ezek a néhány centiméteres különbségek nem tűnnek soknak, de ha szűkös a rendelkezésre álló hely, akkor érdemes vásárlás előtt méregetni egy kicsit.

A második szempont az, hogy mekkora belső térre van szükséged, milyen méretű edényeket szeretnél a mikróba helyezni. E téren az űrtartalom és a forgótányér átmérő segítenek eligazodni.

Űrtartalom

A belső tér méretét literben fejezik ki. A normál sütők 17 liter körüli űrtartalomtól indulnak. 20 és 30 liter között a legszélesebb a választék, de a 30 liter feletti méretek sem ritkák. A 40 liter felett is léteznek, de azok már tudásban és árban is egy sütővel vetekszenek.

Egy kis méretű, 17 literes űrtartalmú mikrohullámú sütő átlagos méretei

Forgótányér átmérő

A mikróba helyezhető edények méretéről egy további adat is hasznos információt nyújt, ez a forgótányér átmérője. Kisebb készülékeknél ez 24-26 cm lehet, a nagyobbaknál akár 30 cm feletti sem ritka. Viszonyításként: Egy átlagos kis lapostányér vagy mély tányér átmérője 21-22 cm, míg egy nagy lapos tányér 26-28 cm között mozog. Ezek ismeretében könnyedén felmérheted, hogy az általad használt edényekhez mekkora mikrohullámú sütő dukál.

A mikrosütő forgótányér átmérőjét a két egymással szemben lévő pont közötti távolság jelöli.

Az ajtó nyitása

A mikrohullámú sütőknél 2 különböző ajtónyitási megoldással találkozhatsz. Az egyszerűbb változat a fogantyúval történő nyitás. Ennek nagy előnye, hogy nem tud meghibásodni, illetve jól tud mutatni . Hátránya az, hogy a fogantyú általában kiáll a sütő síkjából, ezért növelheti a készülék helyigényét. A másik változat a nyomógombos ajtónyitás, amikor egy mechanikus gomb benyomásával nyitjuk ki az ajtót. Ennek előnye, hogy nem feltétlen szükséges, hogy egy teljesen szabad kezünk legyen a kinyitásra és jobban belesimul a mikró síkjába.

A mikrohullámú sütő vezérlése

Mechanikus vezérlés

A mechanikus vezérlésű készülékek általában egyszerűbb, extra funkciókat nem tartalmaznak. A vezérlést két tekerőgombbal végezzük. Az egyikkel a teljesítményt, a másikkal a melegítés idejét szabályozzuk.

Érintőgombos/gombos vezérlés

Ezek a mikrók tartalmaznak kijelzőt, ami visszajelzi a beállított teljesítményt, melegítési időtartamot és az éppen aktív funkciót. Ezen beállításokat pedig gombok segítségével végezhetjük el.

Vannak a mechanikus és a gombos vezérlést ötvöző készülékek is. Ezek esetében, modellenként változó módon, például a melegítési idő beállítása tekerőgombbal, az egyéb funkcióké nyomógombbal történik.

Teljesítmény

A mikrohullámú sütő teljesítményét Watt-ban adják meg. A legegyszerűbb, csak melegítésre és olvasztásra hivatott készülékek 700-800 W teljesítménnyel bírnak. Ez a fenti feladatok ellátására elegendő teljesítmény. Amennyiben a mikró grill funkcióval is rendelkezik ez a teljesítmény nagyobb, akár 1000 W feletti szám is lehet. Ha szeretnénk használni a grill funkciót, érdemes az 1000 W-ot megcélozni.

Extra funkciók

Egyes mikrosütők azoknak is nyújtanak megoldást, akik nem elégszenek meg a melegítés, olvasztás, grillezés funkciókkal.

Hőlégkeverés: A hőlégkeveréssel rendelkező készülékekben, akár egy normál sütőben, a készülék belsejében egyenletesen oszlik el a hő, így megsüthetünk akár hús ételeket is vagy tésztaféléket.

Crisp: A Crisp funkcióval rendelkező mikrohullámú sütőkhöz tartozik egy külön speciális tál, amiben olaj nélkül süthetünk ropogósra különböző ételeket.

Pároló funkció: Zöldség, hal de akár hús elkészítésére is alkalmas. A párolással elkészített ételek vitamin, illetve tápanyagtartalma magasabb.

Intelligens funkció: Márkánként változó néven jelenik meg egy hasznos funkció. A mikrosütőbe behelyezett ételt automatikusan leméri a készülék. Ezután ki kell választani, hogy milyen típusú ételt tettünk be. Illetve azt is, hogy milyen elkészítési módot szeretnénk. Ezután a készülék az alapanyag súlya és hőmérséklete alapján automatikusan beállítja az elkészítés időtartamát.

A mikrózáshoz használható edények

  • Műanyag edények: A Gyártó feltünteti az edény alján, hogy mikróba behelyezhető vagy sem, ezt első használat előtt mindig érdemes ellenőrizni.
  • Porcelán és kerámia edények: A fém alapú festékkel díszítettek nem használhatóak mikrohullámú sütőben, a többi igen.
  • Üveg edények: a hőálló üvegedények behelyezhetőek
  • Szilikon edények: ezek is használhatóak

Mikrohullámú sütő színek, dizájn

Ha továbblépsz a technikai szempontokon és a szín, illetve a stílus szemszögéből kezdesz el szemlélődni, azt tapasztalhatod, hogy rendkívül széles kínálattal állsz szemben. Fehér, ezüst, inox, fekete, piros és még számos más szín és árnyalat megtalálható a mikrosütők kínálatában. Ha pedig ez még nem lenne elég, a rusztikus stílustól, a futurista modernen át a letisztult minimál dizájnig, számos arculat közül is válogathatsz.

Összegzés

A mikrohullámú sütő választás tehát sok esetben összetettebb feladat, mint levenni a legalacsonyabb árcédulával vagy a legszimpatikusabb külsővel rendelkező készüléket a polcról. De ha vásárlás előtt pontról pontra végiggondolod a méret, kialakítás, vezérlés, teljesítmény és extra tulajdonságok kérdéskörét és felméred a saját szükségleteidet, akkor könnyű lesz a választás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved