Mikrohullámú sütő teszt – 5 TOP készülék

A mikrohullámú sütők választéka nagyon széles és változatos. Különböző színekkel, méretekkel és felszereltséggel találkozhatsz, ha a megtekinted egy-egy üzlet kínálatát a termékkörből. Éppen elegendővel ahhoz, hogy megkettőzzön: neked valójában melyikre van szükséged? Most arra vállalkozunk, hogy megmutassunk közelebbről néhány népszerű modellt, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani. Még valami fontos: ez a mikrohullámú sütő teszt nem tartalmaz minden jó választást, de a benne szereplő készülékek mind jó választások.

A mikrohullámú sütő teszt résztvevő készülékei:

(A sütő típusára kattintva a cikk automatikusan a kiválasztott terméket érintő részhez ugrik.)

Gorenje MO17E1W

Elsőként egy egyszerű, de mutatós modellt mutatunk be a 20 000 Ft körüli árszegmensből. MO17E1W típussal fehér színben, MO17E1S kódon pedig ezüst változatban is kapható ez a mikró. Az ezüst szín néhány ezer Ft-tal drágább).

Külső, méretek

Lekerekített szélek, fehér borítás és fekete ajtó. A Gorenje mikrohullámú sütője klasszikus formavilágot követ. Ezt dobja fel két króm színű tekerő gombbal. Apró részlet mégis sokat ad hozzá az összképhez.

A külső méretei egy átlagos, 17 literes mikróhoz illően alakulnak:(SZéx Ma x Mé): 45,1 × 25,7 × 34,3 cm. A forgó tányér átmérője 24,5 cm.

Kezelés

Az ajtó kinyitása a jobb alsó sarokban történő nyomógomb megnyomásával történik. A felső tekerőgomb a teljesítmény szabályzó. A legalacsonyabb kiolvasztáshoz elegendő fokozat és a maximum között szabadon állítható. Az alsó tekerőgombbal pedig a melegítés idejét állíthatjuk be 0 és 35 perc között. A mechanikus vezérlésnek köszönhetően a Gorenje MO17E1W egy könnyen és egyszerűen kezelhető mikró.

Teljesítmény, további funkciók

A 700 W-os mikrohullámú teljesítmény az alapvető (melegítés, kiolvasztás) funkciók használatához elegendő. A fogyasztása 1150W/h ami szintén megszokott.

Extra funkció: Az MO17E1W tartalmaz a készülék tisztántartását megkönnyítő funkciót: AquaClean hidrolitikus öntisztítás. Ez abban merül ki, hogy egy hőálló edényben vizet helyezünk a készülék mikrohullámú sütő belsejébe. Az AquaClean funkcióra tekerjük a teljesítmény szabályzót, elindítjuk a készüléket. A program során termelődő gőz fellazítja a mikró belső falán lerakódott szennyeződéseket, így azokat könnyebb lesz majd letörölni.

Összegzés

A Gorenje készüléke egyszerű, megbízható. Ideális választás olyan helyiségekbe, ahol van normál tűzhely az összetettebb feladatok ellátására és csak kiegészítésként van szükség mikróra.

Samsung MS23K3513AW/EO

A Samsung mikrohullámú sütői keresettek kis hazánkban. Köszönhetően a dél-koreaiakra jellemző modern dizájnnak és a márka népszerűségének, nagy az általános vásárlói bizalom a termékeik felé. Aminek általában van is alapja, a most következő MS23K3513AW/XEO típusú mikróról is elmondható ez. A 25 000 Ft környéki árszegmensben mozog fehér színben, néhány ezerrel drágábban pedig már az ezüst színű változatot is megkaphatjuk MS23K3513AS/EO néven. De nézzük meg közelebbről!

Külső, méretek

Néhány lényegi tulajdonságot már ránézésre is le tudunk olvasni a sütőről. A fogantyúval nyitható fekete üvegajtó egybeolvad a jobb szélen elhelyezett, szintén fekete kezelőpanellel. Fentről lefele haladva látjuk a kék fényű digitális kijelzőt, alatta a program választó és a szabályzó gombokat, legalól pedig az “Indító” és “Megállító” gombokat.

A két oldalt hátrahajló front panel és a fent és lent egyaránt végigfutó keskeny fehér sáv feldobják az MS23K3513AW küllemét.

Méretei: 49 cm-es szélesség, 27,5 cm-es magasság és 37,5 cm-es mélység. 28,8 cm-es forgótányér átmérő párosul a fenti külső méretekhez. Ennek köszönhetően ebbe a mikróba már nagyobb tányérokat is kényelmesen be tudunk helyezni.

Kezelés

A külső leírásából már kiderült, hogy a Samsung MS23K3513AW egy elektronikus vezérlésű készülék. Az alap funkcióknak számos egyedi módozatát és extra programokat is felvonultat a mikró, ezek egy része külön választó gombot kapott. A teljesítmény fokozatának és a melegítés idejének beállítása is gombokkal történik.

Teljesítmény, további funkciók

A 800 W-os működési teljesítmény már elegendő a legtöbb funkció hatékony használatához, ehhez 1150 W/h energiafogyasztás párosul a Samsung készülékénél, ezek teljesen átlagos értékek a kategóriában.

Amiben mindenképpen pluszt ad az MS23K3513AW, az a programok sokszínűsége.

 • Quick Defrost gyors kiolvasztási funkció: Ez a kényelmi funkció 5 ételkategória közül ad lehetőséget választani. Az ezekhez tartozó szükséges olvasztási időtartamot automatikusan állítja be ezután a sütő.
 • Gyerekzár: Mivel sok, a kisgyerekek számára hívogató gomb helyezkedik el ezen a mikrón, hasznos opció, hogy a gyerekzár gomb segítségével lezárhatjuk a vezérlőfelületet. Ezzel esetleges kellemetlenségeket megelőzve.
 • Előre beprogramozott receptek: A készülékbe 20 különböző étel recept van előre beprogramozva. Köztük előfagyasztott ételek, zöldségfélék, húsfélék egyaránt. A választott étel kiválasztását követően az mikró automatikusan beállítja a szükséges teljesítményt és működési időtartamot. Ennél a funkciónál fontos pontosan követni a felhasználói kézikönyvben található étel előkészítését és behelyezését érintő instrukciókat. Pl, hogy milyen edényben kell betenni, mivel kell letakarni az adott ételt, stb.
 • Szagtalanítás funkció: Az ételek melegítésével járó szagokat erőteljes légáramlással tünteti el az MS23K3513AW a sütőtérből.

Samsung MS23K3513AW vélemények

A legnagyobb online áruházak és árösszehasonlító oldalakon olvasható véleményekből az rajzolódik ki, hogy az ezt a mikrót választók elégedettek a teljesítménnyel és a bő programválasztékkal. Negatívumként visszatérően említik, hogy gyenge a belső világítása, illetve egyesek bonyolultnak találják a kezelését.

Összegzés

A bemutatott mikrohullámú sütő, bár ez ízlés dolga, de véleményünk szerint külsőt tekintve egy tetszetős darab. A 23 literes űrtartalom és a 28,8 cm-es forgótányér már nagyobb edények behelyezésére is elegendő, ami szintén jó pont. Extra funkciókkal is jól el van látva, viszont a képességeit valamelyest korlátozza a Grill funkció hiánya. De a 25 000 Ft környéki árpontban ezzel a tudásszinttel jó ár/érték arányt képvisel.

Electrolux EMS21400W

Az Electrolux EMS21400W fehér színű mikrohullámú sütővel megyünk tovább. Ez a készülék az előző Samsung-hoz képest kisebb űrtartalommal bír, azonban már tartalmaz Grill funkciót. 28-30 000 Ft környéki árkártyával találjuk meg ezt a modellt a piacon. Létezik ezüst változata is EMS21400S néven, az néhány ezer forinttal drágább.

Külső, méretek

Az Electrolux mikrója külső szempontjából egy titkos kedvenc. Nagyon eltalálták a modern vonalvezetés és a mechanikus forgókapcsolós vezérlés ötvözete. Üde színfolt a mikrohullámú sütők palettáján.

Méretek: 48,5 cm széles, 28,7 cm magas és 42,2 cm mély az EMS21400W. A forgótányér átmérője pedig 27 cm.

Kezelés

A jobb alsó sarokban elhelyezett nyomógomb szolgálja az ajtónyitást. Felette a “Megállító gomb”-ot látjuk, majd tovább haladva az idő és súly beállítását szolgáló tekerőgomb helyezkedik el. Ez 2 az 1-ben funkciót lát el, nyomógombként a készülék elindítását is itt vezérelhetjük. A felső gomb a teljesítmény szabályzó és funkció választó. Legfelül kapott helyet a digitális kijelző.

Teljesítmény, további funkciók

800 W-os mikrohullámú teljesítmény és az 1000W-os Grill teljesítmény jellemzi a EMS21400W-t. Ez bőségesen elegendő az alap melegítési, olvasztási folyamatok elvégzésére. A Grill és mikrohullámú funkció ráadásul kombinálható, ezzel gyorsan és hatékonyan készíthetünk el számos ételt a mikrohullámú sütőben. Most pedig megnézzük a főbb funkciókat:

 • Automatikus felolvasztás: Ez egy súly alapú automatikus funkció. Kiválasztjuk a felső tekerőgombbal a kiolvasztás funkciót. Ezután az alsó tekerőgombbal be kell állítanunk a behelyezett kiolvasztásra szánt étel tömegét, majd megnyomni az indítás gombot. A készülék automatikusan a fagyasztott élelmiszer tömegéhez igazítja a kiolvasztási program időtartamát.
 • Grill funkció: A készülékhez tartozékként jár egy a forgótányérra helyezhető grillrács. A grillezésre szánt ételt erre helyezzük fel, majd kiválasztjuk a grill funkciót. Ezután az időválasztó tekerőgombbal beállítjuk a sütés idejét 0 és 90 perc közötti időintervallumban. Ez a funkci
 • Sütés Grill és mikrohullám kombinálásával: Ezt a módot 250W és 450W mikrohullámú teljesítménnyel is használhatjuk igénytől függően. A funkció kiválasztását követően itt is 0 és 90 perc közötti melegítési időt tudunk beállítani, illetve ennél a lehetőségnél is javasolt a grillrács használata.
 • Konyhai időzítő funkció: A mikrohullámú sütő órája egyéb, a készüléktől független konyhai tevékenység támogatására is használható. A készülék visszaszámlál a beállított időponttól és amikor letelt a megszabott idő, akkor hangjelzéssel figyelmeztet.
 • Gyerekzár: Lehetőségünk van a vezérlő felületet lezárni

Electrolux EMS21400W vélemények

Az interneten fellelhető vásárlói véleményekből az olvasható ki, hogy a készüléket megvásárlók nagy többsége elégedett a választással. Pozitívumként visszatérő vélemény az egyszerű kezelés, a hatékonyan működő melegítési és grill funkciók, a dekoratív megjelenés. Negatívumként a nyomógombos ajtónyitást említik egy-két esetben, amit nehéznek találnak.

Összegzés

Az Electrolux mikrója tehát egy 18 literes, Grill funkcióval ellátott forgógombos vezérlésű, de digitális kijelzős készülék. Ideális választás lehet azoknak, akiknél időnként előfordulhat, hogy a melegítésen és olvasztáson felül egy egyszerűbb grillételt vagy zöldséget is el szeretnének készíteni. A 30 000 Ft környéki árkategóriában egy kiemelten jó ajánlat.

Whirlpool MWP301W

Egy robosztusabb, 30 literes űrtartalmú modell következik, a Whirlpool MWP301W személyében. Ez az egyszínű fehér modell hatékony, 3D mikrohullám funkcióval van ellátva és 38-40 ezer Ft közötti árcédulával. MWP301B néven fekete változatban is elérhető.

Külső, méretek

A Whirlpool mikrohullámú sütőjének külseje a minimál stílusra hajaz. Letisztult vonalvezetés, egyszínű fehér szín, szögletes LCD kijelző. A jobb szélen egy fémszínű csík választja le a beszédes piktogramokkal ellátott kezelőfelületet.

53,9 cm széles, 30 cm magas és 39,8 cm mély a készülék. A forgótányér tekintélyt parancsoló, 31,5 cm-es átmérővel rendelkezik.

Kezelés

Egy funkciókban gazdag készülékkel állunk szemben. A Whirlpool-nál pedig azt a döntést hozták meg, hogy a számos funkciót és lehetőséget, amit nyújt a MWP301W, egy minél áttekinthetőbb, egyszerűbb kezelési felülettel párosítják, még ha ez esetleg a külcsín rovására is mehet. A választható főbb lehetőségeket függőleges csíkban, piktogramokkal és megnevezésekkel egyaránt megjelölve, külön-külön találjuk meg a készüléken.

 • Ilyenek a “micro” (teljesítmény beállítás), a puhítás/olvasztás, a melegen tartás, a Pop Corn mód, az automata sütés.
 • Alatta kiolvasztási opciók kaptak helyet, majd pedig az automata tisztítás, az óra és a hangerő szabályzására hivatott gombok vannak.
 • A jobb alsó sarokban a plusz/minusz szabályzó és a Indító/megállító gombok találhatóak.

Teljesítmény, további funkciók

A Whirlpool MWP301W mikrohullámú sütő 900 W-os mikrohullámú teljesítménye különösen jónak tekinthető, főleg ha azt is mellé vesszük, hogy 3D mikrohullám technológiát alkalmaz a készülék. A gyakorlatban ennek az a haszna, hogy a magnetron által kibocsátott hullámokat úgy tereli és veri vissza a készülék fala, hogy egyenletes melegítést biztosítson az egész belső térben. Ennek köszönhetően egy 3D mikrohullám technológiát használó készüléknél nem, vagy nem olyan mértékben fordulhat elő, hogy a melegített étel egyik rétege már forró, a másik pedig még hideg.

Ahogy a fentebb található felsorolásból is kiderül, igen széles funkció választékkal rendelkezik ez a Whirlpool mikró. Most kiemelünk néhány hasznosat közülük:

 • Melegen tartó funkció: Az előre beállított idő lejártáig tálaláshoz ideális hőmérsékleten tartja a készülék az ételt.
 • Puhítás/olvasztás: Ennél a lehetőségnél különböző hűtött vagy fagyasztott állapotban lévő ételkategóriák puhítását, olvasztását végezhetjük el. Ilyen a vaj, jégkrém, krémsajt, fagyasztott gyümölcslé, csokoládé, sajt, mályvacukor
 • Automata sütés: Előre programozott sütés/főzési programok amelyek segítségével a következő ételeket készíthetjük el: rizottó, minitorták, zöldség, spagetti, leves, rántotta, halfilé, zöldbab, joghurt. Ezeken felül tésztakelesztést is végezhetünk vele.
 • Auto Clean öntisztító program: Ez is egy hidrolitikus tisztítási program. Vizet helyezünk a készülék belsejébe, a magas hőmérséklet hatására pára termelődik ami fellazítja a sütő falán lévő szennyeződéseket.
 • Csendes üzemmód: A készülék minden hangjelzése kikapcsolható. Így hajnali használat során elkerülhető a nem kívánt zaj csapása.

Összegzés

A Whirlpool MWP301W egy stílusos modell mikrohullámú funkciók széles választékával, 3D mikrohullám technológiával, tágas belsővel és extra nagy forgótányérral. A kezelőfelülete megosztó lehet, akinek tetszik, annak nagyon. A grill funkció 40 000 ft-os fogyasztói ár magasságában már megemlítendő hiány, de a készülék sok más extrával kompenzálja. Ez a mikró jó választás lehet azoknak, akik nagy belső teret szeretnének, grill funkciónak nem vennék hasznát, a normál melegítési funkciót illetően viszont magasak az elvárásaik.

AEG MFC3026S-M

Egy mikrohullámú sütő teszt nem lenne teljes egy komolyabb versenyző nélkül. Egy méretes és sokoldalú AEG készülékkel folytatjuk. Az AEG MFC3026S-M már súrolja az 50 000 Ft-os árpontot. Most megnézzük, mit kínál ezért a pénzért.

Külső, méretek

Egy ezüst színű, kortalan dizájnnal rendelkező mikrohullámú sütővel állunk szemben. Ez a formavilág 10 évvel ezelőtt és várhatóan 10 év múlva is jól fog illeszkedni a konyhába. A készülék elejére rozsdamentes acél fedőlapok kerültek, ezek az acél fogantyúval együtt prémium érzetet adnak a készüléknek. A digitális kijelző piros világításával, némileg rendhagyó módon a jobb szél közepére került, de ez nem bántja a tekintetet, kifejezetten esztétikusan hat.

52 cm széles, 32,5 cm magas és 51 cm mély a sütő. A majd fél méteres mélység miatt vásárlás előtt érdemes felmérni a használatra kinézett hely adottságait, hogy kényelmesen befér-e a mikró. A forgótányér extra nagy, 31,5 cm átmérővel rendelkezik.

Kezelés

A kezelőfelületen fentről lefelé haladva a következő funkció gombok kaptak helyet:

 • Mód választó gomb: A grill / kombinált sütés / konvekciós
 • A mikrohullámú funkció beállítás gomb
 • Újramelegítés gomb: Az étel automatikus újramelegítése.
 • Felolvasztás gomb: Az étel felolvasztása súly vagy idő alapján.
 • Óra beállítás gomb
 • Stop / Törlés gomb
 • Start / +30 mp gomb: A készülék elindítása vagy a sütési idő növelése 30 másodpercnyi maximális teljesítménnyel.
 • Beállítás forgatógomb: A sütési idő, a súly vagy a funkció beállítása.

A kezelés tehát a felsorolt gombok segítségével történik. A folyamat egyszerű, az összetettebb funkciók esetében is maximum 3 lépésből áll. Kiválasztjuk a használni kívánt funkciót, ezután ha a funkciónál szükséges beállítjuk a behelyezett élelmiszer tömegét és a melegítési/sütési folyamat időtartamát, majd elindítjuk a programot. A rutin funkciók, mint a 30 mp-es melegítés pedig 1 gombnyomással is elindíthatóak.

Teljesítmény, további funkciók

Az AEG MFC3026S-M 900 W-os mikrohullámú és 1100 W-os Grill teljesítményére nem lehet panasz, ez elegendő erőforrást nyújt a hatékony használathoz. A Grill és a normál mikrohullámú sütésen felül hőlégbefúvás funkcióval is ellátták. A 28 literes űrtartalommal és ezzel a 3 funkcióval együttesen, egy szinte teljes értékű sütőt is kapunk ezzel a mikróval, egy legénylakásban vagy nyaralóban is el tudjuk készíteni az ételeinket tűzhely nélkül.

Néhány hasznos funkció:

 • Automata sütés: 10 ételkategória közül választhatunk. A behelyezett alapanyagot a kiválasztott ételtípushoz megfelelő, előre beprogramozott beállításokkal süti/főzi meg a készülék. Választható kategóriák: Hal, Levesek, Hús, Kenyér, Pizza, Sütemény, Tésztafelfújt, Csirke, Zöldségek, Burgonya
 • Késleltetett indítás: Beállíthatjuk, hogy a kiválasztott programot hány órával később indítsa el automatikusan a készülék.
 • Gyerekzár: A kezelőfelület lezárható
 • Kombinált sütés: A kombinált sütés 4 üzemmóddal rendelkezik. Mindegyik üzemmód meghatározott időtartam és teljesítményszint mellett kombináltan alkalmazza a mikrohullámú, grillező és konvekciós (hőlégbefúvásos) funkciókat.
 • Grill: A készülék tartozéka egy forgótányérra helyezhető grillrács, a ráhelyezett húst vagy zöldséget éppen úgy grillezhetjük, mint egy normál sütőben

AEG MFC3026S-M vélemények

A nagyobb kereskedő és árösszehasonlító oldalakon olvasható vásárlói véleményeket szemlézve erről a mikróról túlnyomó részt pozitív megjegyzéseket olvashatunk. Sok esetben említik a sokoldalúságát, a teljesítményét, a nagy méretét és a kellemes formavilágát. Negatívumként a működést jelző hangokat említik többen. Hangosnak és a fül számára bántónak értékeli néhány hozzászóló, illetve hiányolják a hang kikapcsolásának lehetőségét. De összességében azt mondhatjuk, hogy az AEG mikróját választók legtöbbje elégedett a döntésével.

Összegzés

Az AEG MFC3026S-M, ahogyan a fenti sorokból is kiderül, teljeskörűen képes kiszolgálni egy kisebb háztartás sütést/főzést érintő igényeit. Az 50 000 Ft környéki árért kapunk egy nagy űrtartalmú, Grill, Mikrohullám és Hőlégbefúvás funkcióval is rendelkező mikrohullámú sütőt számos további extra tulajdonsággal.

Mikrohullámú sütő teszt – Zárszó

Ígéretünkhöz híven bemutattunk 5 TOP szabadonálló mikrohullámú sütőt. Megnéztük, hogy mit nyújt egy jó ajánlat a 20 ezer Ft-os kategóriában, ugyanezt a 30-40-50 ezer Ft-os fogyasztói árrral bezárólag. Jól látszik, hogy lényeges tudásbéli különbségek mutatkoznak egyes készülék között, noha ezt meg is kell fizetni. A legegyszerűbb melegítésre elegendő modellektől eljutottunk a már-már egy sütővel vetekedő képességűekig. Természetesen embere és élethelyzete válogatja, kinek mire van szüksége. Így a mikrohullámú sütő választás esetében is érdemes mérlegelni, hogy milyen funkciókra van valóban szükségünk és mi az, ami persze jól hangzik, de valószínűleg soha nem használnánk ki.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. 😉 –>Facebook oldalunk

Mikrohullámú sütő választás előtt állsz? Ezt is érdemes elolvasnod!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved