Mosógép választás – 5 Tipp az okos vásárláshoz

A cikk tartalma:

Valljuk meg, a mosógép vásárlás a legtöbbünk számára csak egy szükség tevékenység. Ezért ha eljön a pillanat és menni/venni kell, hajlamosak vagyunk elhamarkodottan választani, hogy mielőbb túl legyünk a dolgon. Megszédít egy netes leárazás vagy egy szimpatikus bolti értékesítő és csak azon kapjuk magunkat, hogy lett egy gépünk, ami szép és jó, de nem feltétlenül a mi igényeinknek megfelelő.
De lehet egyszerre egyszerű és alapos is a mosógép választás. A következő sorokban rendszereztük a lehetséges igényeidet és megoldásokat ajánlunk rájuk, illetve összeszedtük 5 pontban, hogy mik azok mosógép vásárlási szempontok, amikre ha odafigyelsz, akkor nem követhetsz el baklövést.

1. Hová, mekkora helyiségbe kerül a mosógép?

Ez a mosógép választás egyik döntő tényezője. A háztartásban használatos automata mosógépek két kategóriája, a felültöltős és elöltöltős. Egészen különböző méretekkel rendelkeznek, ez pedig abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre túl nagy terület a mosógép elhelyezésére, befolyásolhatja a döntéshozatalt.

Felültöltős mosógép méretek

90 cm körüli magasság, 40 cm szélességgel és 60 cm mélység: ezek az általános felültöltős mosógép méretek. (A szükséges hely kalkulációjánál mindenképp érdemes a bekötő cső elvezetése számára néhány cm pluszt ráhagyni) A felültöltős konstrukciókat első sorban kisebb hellyel rendelkező háztartásokban választják. Előnyük, hogy kis alapterületen elférnek, a felül elhelyezett töltőnyílásnak és a felfelé nyíló ajtónak köszönhetően praktikusan használhatóak.

Érdekesség: A felültöltős mosógép első sorban Dél- és Kelet-európai sajátosság, ezekben a régiókban valószínűleg az építkezési kultúra miatt is sokkal népszerűbbek, mint bárhol máshol.

Elöltöltős mosógép méretek

85 cm körüli magasság és a 60 cm-es szélesség. Ezek a fix elöltöltős mosógép méretek. A mélység azonban változó (40-60 cm között mozog többnyire.) Léteznek szuper keskeny mosógépek is 40 cm alatti mélységgel illetve egészen kompakt 2-4 kg-os egyedi konstrukciók is, de az esetek 95%-ában a fenti méretek a mérvadók. Azzal is szükséges kalkulálnod, hogy az elöl elhelyezett ajtó oldalirányú kinyitásához illetve a ruhák kivételéhez és betöltéséhez további szabad területre van szükség ennél a típusnál. Viszont nagy előny a felültöltős mosógépekkel szemben, hogy tudunk a készülék tetejére pakolni, hasznossá tehető a felület.

Mosógép méretek

TípusMagasság
(átlag)
Szélesség
(átlag)
Mélység
(átlag)
Előny
Elöltöltős85 cm 60 cm 40-60 cmA tetőburkolat
tárolásra alkalmas
Felültöltős90 cm 45 cm60 cmKompakt méret,
alacsony helyigény

2. Mennyibe kerül a mosógép üzemeltetése?

A mosógép választás következő fontos szempontja az üzemeltetés költsége. A készülék fenntartása 3 állandó elemből áll össze.

A mosógép áramfogyasztása

A mosógép fogyasztása osztályozható, erre szolgál az Energiaosztály besorolás. A most forgalomban lévő gépek minimum „A” besorolásba tartoznak. Az ezeknél 20%-al energiatakarékosabbak „A+”, a 40% – al alacsonyabb fogyasztású mosógépek „A++”, az „A” – 50% vagy azt meghaladó energiatakarékosság esetén pedig „A+++” kategóriába kerülnek. Az energiafogyasztást szokás ciklusonként (mosásonként) vagy éves fogyasztásban is számolni. Minden esetben normál pamut mosási programot vesznek alapul. Az éves fogyasztást évi 220 ciklusban határozzák meg, azt feltételezve, hogy egy átlag háztartásban ennyiszer kerül elindításra a mosógép egy évben. A készülékek energiacímkéjén a legtöbb esetben az éves energiafogyasztás van feltüntetve. Referencia programként egy teljes töltettel használt, pamut mosási programot tüntetnek fel általában. Azoknál a mosógépeknél, amelyek rendelkeznek energiatakarékos pamut programmal, azt szokták feltüntetni, a kedvezőbb kimutatható adat miatt.


A mosógép vízfogyasztása

Mivel az energiatakarékosság ma az egyik leghangsúlyosabb eladási érv a mosógépek a piacán, a gyártók igyekeznek minél újabb és hangzatosabb módszerekkel csökkenteni a készülékek vízfogyasztását úgy, hogy az ne menjen a teljesítmény rovására. Mérik egyaránt ciklusonkénti és éves tekintetben. A vízfogyasztás kapcsán az a tanácsunk, hogy nem szabad bedőlni a marketingnek, a termék energiacímkéjén szereplő számok mindent elmondanak. Az éves vízfogyasztás kerül itt feltüntetésre, 220 mosási ciklusra kivetítve, teljes töltettel végzett pamut program esetén.


Mosószer és öblítő fogyasztás

Vannak törekvések a mosógépek hatékonyabb és alacsonyabb mosószer, öblítő felhasználására. Ennek ellenére a folttisztítás költsége és minőségre továbbra is azon múlik nagyobb arányban, hogy milyen minőségű szereket használunk.

A fent tárgyalt fogyasztási adatok szemléltetéseként itt egy elöltöltős mosógép energiacímkéje:

Mosógép fogyasztás – energiacímke

3. Mosógép kapacitás

A felültöltős és az elöltöltős mosógépek ruhakapacitása eltérő. A felültöltős mosógépek minimum töltete 5 kg-tól indul és 7 kg-nál áll meg. Létezik néhány 8 kg-os modell, de tényleg csak néhány típusról beszélünk, az összes többi az előbbinek felel meg.
Az elöltöltős készülékeknél a korábban már említett kompakt és extra keskeny mosógépek 5 kg alatti ruhakapacitásúak lehetnek, de a többség az 5 kg és annál nagyobb halmazba esik. Az elöltöltős mosógépeknél felső határt nem írok, mert a 10 kg és annál nagyobb ruhatöltettel rendelkező gépek is elérhetőek az üzletek kínálatában.

Hogy mekkora mosógép kapacitás, amire neked szükséged van? A mosógép választás ezen pontja függ attól, hogy hány emberre mosol, hogy milyen gyakran szeretnél/van időd elindítani a készüléket… szóval csupa szubjektív tényező. Amivel mégis számolnod kell, hogy az elöltöltős mosógépek esetében a kapacitás növekedésével arányosan a készülék mérete is nő (ez a rendelkezésre álló hely szempontjából fontos). Kényelmi szempont: a súlyautomatikával működő mosógépek a behelyezett ruha tömegéhez igazítják a hozzáadott víz mennyiségét, ezért ha egy 8 kg-os készülékkel 3 kg ruhát mosol csak ki, a vízfogyasztása arányosan kevesebb lesz. Viszont az áramfogyasztása a mosás változatlan időtartama miatt nem változik, ezért ez is csak félmegoldás, ha nagyobb mosógéppel szeretnél kevesebb ruhát mosni, kisebb költséggel. Fontos: a gyári adatokban az ideális töltet súlyt mindig pamut ruhában adják meg.

4. Centrifuga fordulatszám

A Top 5 mosógép eladási tényező között szerepel a centrifuga fordulatszám is. 800 fordulat/perc a minimum, amivel jelenleg automata mosógépet kapni. Mosásnál számos programnál hozzárendelt, vagy opcionálisan kevesebb választható fordulatszám van. Ennek az az oka, hogy a textíliák finomságától függően a túl magas fordulatszám roncsolhatja is az anyag minőségét. Normál ruházatoknál a javasolt maximális centrifuga fordulatszám 1000 fordulat/perc. Az ennél magasabb fordulatszámra (1100-1400 fordulat/perc) akkor lehet szükséged, ha kevésbé érzékeny munkaruházatokat, függönyt, plédeket és hasonló erősebb anyagokat tervezel rendszeresen mosni.

5. Hány mosási programra van szükség?

A mosógép választás sarkalatos pontja a programválaszték, de ezek kapcsán nem tudunk megfogalmazni egyetemes igazságokat. Háztartásonként, személyenként változó, hogy milyen igényeket kell kiszolgáljon az újonnan beszerzett mosógép. Meg kell találnod a számodra fontos tulajdonságokat.

  • Például, ha van kisgyerek a családban, akkor fontos, hogy legyen gyerek program vagy annak megfelelő makacs foltokra specializált opció.
  • Ha gyakran hordasz ingeket, akkor neked fontos lehet, hogy legyen rövid mosás (15-30 perc), külön öblítés program, hogy gyorsan fel tudd frissíteni a még nem lekoszolódott ruháidat.
  • Ha nem termelődik sok szennyes a háztartásban, jól jöhet a vegyes program, amivel a különböző típusú textíliákat, mint (szintetikus, pamut, kevert szálas) egyszerre tudod kimosni. Hiszen így nem kell 1-2 ruhadarabbal külön elindítanod a gépet.

Praktikum: a legtöbb gyártó a belépő ár felett már beépít intelligens programot a mosógépeibe. Ez általában annyit jelent, hogy egy szenzor méri a víz szennyezettségét. Ez alapján megállapítja, hogy mennyire koszosak a ruhák és ahhoz mérten adagolja a mosószert és állítja a program idejét, hogy mit igényelnek adott esetben.

Segítségül összeállítottunk egy „általános” táblázatot a mosógépekben megtalálható mosási programokból. A programok megnevezése eltérő lehet gyártónként, ezért ez csak egy tájékoztató jellegű lista.

Mosási programok (általános tájékoztató táblázat)

Vegyes program15-60°c között, közepesen szennyezett
vegyes textíliák mosására
Műszálas program15-60°c között, közepesen szennyezett
műszálas textíliák mosására
Pamut program15-90°c között, közepesen vagy akár erősebben
szennyezett pamut és lenvászon textíliák mosására
Kímélő program15-40°c között, Érzékeny ruhák, ingek,
blúzok mosására
Gyapjú program15-40°c között, olyan gyapjú ruhák mosására,
amiknek a címkéje engedélyezi a gépi mosást
Világos ruha program15-60°c között, fehér vagy világos
árnyalatú ruhák kímélő mosására
Sötét ruha program15-60°c között, fekete és sötét színű
ruhák kímélő mosására
Gyors mosás
(15-30 perc)
15-30°c között, keveset hordott pamut
vagy egyéb textíliák felfrissítésére.
Öblítés+Centrifugálás
program
Bármilyen textília öblítése és centrifugálása
mosás nélkül

Mosógép márkák

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik a legjobb mosógép márka vagy hogy mi a mosógép márkák rangsora. Ilyet nehéz lenne felállítani, hiszen egy márkának egyszerre akár több tucat különböző mosógépe lehet forgalomban. Ezek közül előfordulhatnak jobb és rosszabb konstrukciók is. Ha pedig a technikai paramétereket szeretnénk alapul venni, egyazon tulajdonság valakinek lehet hátrány, míg valaki másnak éppen az ellenkezője.

Népszerű mosógép márkák

Zanussi

Kis hazánk egyik legnépszerűbb, bejáratott márkája. Felültöltős és elöltöltős mosógépeket is találunk a kínálatban. Főleg a 100 000 Ft alatti árszegmensben elterjedtek ezek a mosógépek. Megbízhatóság és kiterjedt szervizháttér jellemzi a Zanussi márkát.

A Zanussi mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Zanussi.hu

Indesit

Szintén a 100 000 Ft alatti szegmensben a népszerűek az Indesit mosógépei. Felültöltős és elöltöltős készülékeket is megtalálunk a repertoárban.

Az Indesit mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Indesit.hu

Beko

A török gyártó az elöltöltős mosógépek piacán egyre sikeresebb résztvevő. A Beko készülékek is a 100 000 Ft alatti fogy.árban keresettek túlnyomó részt, de a komolyabb modellek is megtalálhatóak a választékukban. Jó ár/érték arányú mosógépek, kiterjedt szervizháttér jellemzi a márkát.

A Beko mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Beko.hu

Whirlpool

A Whirlpool felültöltős és elöltöltős mosógépeket is gyárt egyaránt. A belépő árkategóriában és a magasabb szegmensekben is keresettek a készülékeik.

A Whirlpool mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Whirlpool.hu

Candy

Felöltöltős és elöltöltős modellek is megtalálhatóak az olasz márka kínálatában. Ár/érték arányuknak köszönhetően kelendő készülékek.

A Candy mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Candy.hu

Electrolux

Az Electrolux márka csoport középkategóriás készülékeinek márkája. Az elöltöltős és felültöltős mosógépből szinterén is közkedvelt modelleket találunk a kínálatukban.

Az Electrolux mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Electrolux.hu

Gorenje

A magyar hűtőszekrények piacán régóta megkerülhetetlen, dinamikusan növekedő márka. Manapság az elöltöltős mosógépek terén is egyre meghatározóbb szereplő, kiterjedt szerviz háttérrel.

A Gorenje mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Gorenje.hu

LG

A dél-koreai gyártó az elöltöltős mosógépek piacán fontos tényező kis hazánkban.

Az LG mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: LG.hu

Samsung

A másik dél-koreai gyártó, aki a szórakoztató elektronikát kinőve a háztartási gépek piacán is megvetette a lábát az elmúlt 10 évben. Választékukban az elöltöltős mosógépek szerepelnek.

A Samsung mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Samsung.hu

Bosch

Napjainkban a német minőség szinonímája a német márka. Minden árkategóriában találkozhatunk Bosch mosógépekkel, ők is elöltöltős készülékeket forgalmaznak. A testvér márka Siemens magyarországi hivatalos forgalmazása megszűnt, így hivatalos magyar garanciával a Bosch gépei elérhetőek számunkra.

A Bosch mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Bosch-home.hu

AEG

Az Electrolux márka csoport legmagasabb minőségű készülékeit öleli fel a márkanév. Elöltöltős és felültöltős mosógépeket is találunk az AEG kínálatában.

Az AEG mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: AEG.hu

A felsorolt márkák a legszámottevőbb szereplők a magyar mosógép kínálatban. Ez a lista nem a mosógép márkák rangsora, véletlenszerű sorrendben kerültek bele a márkák. Mosógép választás alkalmával azonban a nálunk kevésbé elterjedt márkákkal is foglalkoznunk kell, hiszen ezekből is találkozhatunk időnként rendkívül jó ár/érték arányú ajánlatokkal. Ilyenek példának okáért a Hotpoint-Ariston, Sharp, Panasonic és még felsorolhatnánk számos másikat is. A prémium márkákra, mint a Miele vagy a SMEG pedig még ki sem tértünk.

Mire figyeljünk a pénztártól az első használatig vezető úton?

Miután megvásároltad az új mosógépedet, a pénztár elhagyásától az első használatig van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned.

1. Átvétel

Függetlenül attól, hogy egy helyi üzletben vásárolsz vagy egy interneten megrendelt készüléket veszel át egy átvételi ponton, esetleg házhoz hozzák a mosógépet: mielőtt átveszed a készüléket és azt aláírással igazolod, alaposan nézd körbe.

A mosógép csomagolása: A legtöbb esetben a készüléket a gyárban egy hungarocell ágyba teszik, a négy oldalán egy-egy szintén hungarocell sarokelemet helyeznek el, a tetejére pedig egy fedő tábla kerül. Az egészet pedig ipari zsugorfóliával borítják. Ritkább esetben egy kartondobozba helyezik a kipárnázott mosógépet.

Mire kell figyelned: Egy mosógép, mire a gyárból eljut a végfelhasználóhoz, (azaz hozzád) nem ritkán elég hosszú utat bejár. Ez idő alatt többször emelik meg kézzel vagy targoncával. A kettő közül a targoncával okozott esetleges sérülést nehéz időnként kiszúrni, mert gyakran csak egy horpadás vagy enyhe repedés mutatkozik a csomagoláson, amiből nem feltételezhető, hogy a mosógép sérült, horpadt. Ezért, ha ilyen apróbb szabályos nyomódást, repedést tapasztalsz, mindenképpen érdemes kicsomagoltatni a készüléket átvétel előtt és megbizonyosodni arról, hogy ép. Sokan panaszkodnak arra, hogy házhoz kért szállítás esetén a futár azt mondta, hogy nem kötelessége megvárni, hogy kibontsák a terméket. Ez az általam ismert futárcégek esetében NEM IGAZ. Ezért, még ha ellenérzéseket is kelt a termék kiszállítójában, ragaszkodj minden esetben ehhez a jogodhoz, amennyiben indokoltnak látod.

2. Kicsomagolás

Fontos ügyelni arra, hogy a fent említett hungarocell borítás ne sérüljön a mosógép kibontása során. Szikével vagy éles késsel vágjuk fel a fóliát, a védő elemeket pedig fentről lefelé haladva, egyesével távolítsuk el és tegyük félre.

Miért ügyeljünk a csomagolásra? 2 dolog miatt érdemes. Az egyik az, hogy kis százalékban, de előfordul hogy ép csomagolás alatt is nyomódott, sérült a mosógép. Ezt hívjuk gyári sérültnek. Úgy tudod igazolni, hogy a termék nem átvételt követően sérült meg, hogy bemutatod a csomagolást, aminek minden eleme ép. A másik ok: ha 72 órán belüli meghibásodás, nem külsérelemből adódó hiba adódna, akkor a termék elszállítását nagyban elősegíti, ha a gyári csomagolásba tudjuk visszacsomagolni.

Miért vizes az új mosógép belseje? Ez egy gyakran felmerülő kérdés. Amikor a frissen kibontott gép ajtaját kinyitod, rend szerint azt tapasztalod, hogy az ajtókeret gumigyűrűjében meg van állva a víz, a dob is nedves. Ne ijedj meg, nem használt mosógépet sóztak rád. Ez a gyári teszt miatt fordul elő, amit a készülékeken a gyártás utolsó fázisában végeznek.

3. Mosógép bekötése, beüzemelése

Első lépésként vegyük elő a használati útmutatót. A dob belsejébe tették egy zacskóba az egyéb tartozékokkal, vagy a készülék fóliájára ragasztva található. Ebben kitérnek a biztonsági előírásokra, az üzembe helyezésre és a mellékelt tartozékok listáját és funkcióját is részletezik.

Dobrögzítő csavar eltávolítása: Ha elöltöltős az újonnan vásárolt mosógép, akkor mindenek előtt a dobrögzítő csavart kell eltávolítani. A használati útmutatóban rajzzal is szemléltetik, hogy a készülék hátulján honnan és miként kell ezt megtenni, sok esetben segédeszközt is mellékelnek.

Mosógép bekötése Ezután következik a mosógép beüzemelés következő lépése, a befolyó és a kifolyócső bekötése. Szintén a dobba helyezve található egy gyárilag mellékelt befolyó – és egy kifolyócső. Hideg vizes bekötés esetén, ha a vízhálózatban korábban már létre lett hozva a szükséges kiállás, akkor miután a mosógépet a használati helyére tetted, a fentiek csatlakoztatását magad is el tudod végezni. A használati útmutató ehhez is elegendő információt nyújt.

Az első használat előtt: Megtörtént a mosógép bekötése. Mielőtt élesben el kezdenéd használni az új mosógépedet, javasolt elvégezned egy fertőtlenítő próbamosást. Ez annyiból áll, hogy a mosószer adagolóban a mosószer helyére beöntesz 1-2 liter csapvizet, az öblítő adagolóba pedig csak 1-2 deciliter szintén tiszta vizet. Ezután állítsd be a mosógépen elérhető legmagasabb hőmérsékletű pamut programot, és RUHÁK NÉLKÜL indítsd el a mosógépet. Ezzel a ciklussal minden szennyeződést eltávolítasz az üstből és a dobból. Ezt követően, ha nem tapasztaltál semmi rendellenességet (szivárgás, stb.), meg is történt a mosógép beüzemelés. Használatba veheted újonnan vásárolt mosógépedet.

Végezetül: A mosógép választás is csak annyira bonyolult dolog, amennyire mi azzá tesszük. A megfelelő döntéshez csak arra van szükséged, hogy tisztába kerülj a saját szükségleteiddel és lehetőségeiddel. Azután már könnyedén megtalálod azt a készüléket, ami lefedi minden igényedet. Bízunk benne, hogy a fenti 5 Tippünk, a legismertebb mosógép márkák bemutatásával és az első használat előtti tanácsokkal kiegészítve, segítségedre volt ebben.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. 😉 –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved