Internetes vásárlás – Amit az elállási jogról tudni érdemes

Az interneten történő vásárlás terjedése speciális helyzetet teremt. Hiszen sok esetben olyan terméket vásárolunk meg, amit még nem láttunk fizikailag. Termékleírásokra, termékfotókra hagyatkozva hozunk döntést, ami időnként magában hordozza az esélyét annak, hogy nem egészen azt kapjuk, amit vártunk.

Erre az új helyzetre válaszul már 2014-ben megszületett a
45/2014. (II. 26.) kormányrendelet, ami számos a fogyasztót védő, a biztonságos internetes vásárlás feltételeit biztosító szabályzást léptetett életbe. De vajon tisztában vagyunk-e a jogainkkal? Milyen esetben állhatunk el egy vásárlástól? Milyen feltételekkel? Kit terhelnek az ebből adódó plusz költségek? Mostani cikkünkkel a háztartási gépeknél felmerülő elállási jog gyakorlásával kapcsolatos tudnivalókat szedjük egy csokorba.

Hirdetés

Az elállási jog időtartama

A termék (vagy szolgáltatás) átvételét követő 14 napon belül van módunk az elállási igényünket jelezni a kereskedő felé. Ezt írott formában kell jelezni, a szándékunk egyértelmű kinyilatkoztatásával. Ez történhet e-mailben vagy postai úton is. Amire fontos figyelni, hogy igazolni tudjuk azt, hogy az e-mailt vagy a levelet a 14 nap letelte előtt elküldtük. E-mail esetében ha nem töröljük, később is megtaláljuk az üzenetet e-mail fiókunk elküldött elemei között. A levelet viszont javasolt ajánlottan feladni, hogy legyen nyoma a feladás dátumának. Az elállási jog a megrendelés pillanatától érvényesíthető, így már a termék megérkezése előtt elindítható a folyamat, ha a helyzet úgy kívánja.

Kire vonatkozik az elállási jog?

Az indoklás nélküli 14 napos elállási jog magánszemélyekre vonatkozik. Cégként történő vásárlás esetén nem érvényesíthető.

Meddig kell visszaküldeni a lemondott terméket?

A terméket az elállási igény jelzésétől számított 14 napon belül vissza kell küldeni a kereskedő részére. Ha a vásárolt készülék (méretéből, jellegéből adódóan) nem szállítható postai úton vagy futárral, az esetben a kereskedőnek kell gondoskodnia az elszállításról. Ha megoldható a fenti módokon a szállítás, akkor a visszaküldést a fogyasztónak kell elvégeznie, kivéve ha a kereskedő átvállalja azt.

Kit terhel a visszaküldés költsége?

A termék visszaküldésének költsége alap esetben a vevőt terheli. Erre a szerződés megkötésekor (legtöbb esetben Á.SZ.F. -ben) ki kell térnie a kereskedőnek. Ha ezt elmulasztotta és nem tájékoztatta a vevőt a megrendeléskor, a költség átszáll a kereskedőre.

A vételár visszatérítése a vásárló részére

A termék vételárát az elállási szándék jelzésétől számított 14 napon belül köteles visszatéríteni a kereskedő a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségekkel együtt (ilyen a kiszállítás díja).

Fontos azt is tudni, hogy a kereskedő mindaddig visszatarthatja a vételár visszaadását, amíg nem kapja meg a visszaküldésre kerülő terméket.

Milyen állapotú termék visszaküldhető?

„A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel.” – írja a rendelet. Tehát, ha kibontottuk a megrendelt terméket, pl. egy vasaló esetén teszem azt bedugtuk, kipróbáltuk… az még nem okozott értékcsökkenést. Az ilyen visszaküldött terméket teljes árát köteles a kereskedő megtéríteni. Az ezt meghaladó használat nyomait viselő termékek azonban vita tárgyát képezhetik. Az ilyen terméknél a kereskedő ajánlatot tehet, hogy értékcsökkent áron veszi vissza a készüléket vagy indokolt esetben megtagadhatja visszavételét. Ha a vevő és a kereskedő álláspontja nem egyezik, akkor kerülhet képbe a békéltető testület, akik ilyen esetben döntést hoznak a felek felelősségéről.

A fenti sorokból jól látszik, hogy a rendelet igyekszik mindkét fél érdekeit védeni. Ettől függetlenül internetes vásárláskor érdemes körültekintően információt gyűjteni a kiválasztott termékről, ezzel sok felesleges kört spórolhatunk meg magunknak. Ebben a háztartási gépek esetén a Shopping Vektor vásárlási tanácsai és bemutató tesztjei is segítséget nyújtanak.

Az internetes vásárlás elállási jog érintett kormányrendelete itt olvasható: 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved