Sony PS5 VersuS Xbox Series X mérlegelő

sony playstation 5 vs microsoft xbox series x mérlegelés

A Microsoft után, a héten a Sony is lerántotta a leplet a következő generációs játékkonzolának főbb tulajdonságairól. Pontos premier dátumot és árat egyik gép esetében sem tudunk még, de a specifikációk már némi támpontot adnak egy kis mérlegeléshez.

Hardver

Xbox Series XPlaystation 5
CPU8 magos, 3.8 GHz-es Zen 2 8 magos, 3.5 GHz-es Zen 2
GPU12 TFLOP-os RDNA 2 10.3 TFLOP-os RDNA 2
Háttértár1 TB SSD 825 GB SSD
RAM16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Meghajtó4K UHD Blu-ray 4K UHD Blu-ray

Végignézve a táblázatot láthatjuk, hogy egy fejhossznyival, de az Xbox Series X hardvere a legtöbb paraméterben jobbnak bizonyul. A processzor és a grafikai teljesítmény mellett nagyobb háttértárat is kap, mint a Sony üdvöskéje.

Hirdetés

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ez a meccs már le lenne játszva. A csatában fontos tényező lesz, hogy melyik készülék milyen árcédulával kerül a polcokra. Továbbá ne feledkezzünk meg a legfontosabb választási szempontról: milyen játékokat, mennyire ütős neveket tud maga mellé sorakoztatni a két gyártó.

Mi lesz a régi játékokkal?

A Microsoft ígérete szerint az új XBOX kezelni fogja az Xbox ONE, illetve az arra a gépre kiadott még korábbi generációs játékokat is. A Playstation 5 pedig kompatibilis lesz a PS4 -re kiadott játékokkal.

Ugrás a teljesítményben

Az előző generációs saját konzoljaikhoz képest, mindkét modell esetében hatalmas fejlődésről számolnak be a gyártók. Ezeket példákkal is alátámasztották.

  • Az Xbox Series X processzor teljesítménye 4-szeres, grafikai teljesítménye pedig duplája, az Xbox One X-hez viszonyítva.
  • A PS5 esetében külön kiemelték az SSD tár nyújtotta előnyöket: míg a PS4 1 GB adatot 20 mp alatt dolgozott fel, addig a PS5 ennek kétszeresét, 2 GB-ot mozgat meg 0,27 mp alatt

Ray Tracing támogatás

Az új Xbox és PS egyaránt támogatják a Ray Tracing-et. Ez mérföldkövet jelent látványban, hiszen ennek segítségével olyan realisztikus fény- és árnyékhatásoknak lehetünk majd szemtanúi, amelyek egészen új vizuális élményt fognak jelenteni.

Az alábbi vidó a Sony Playstation 5 beharangozója megtekinthető:

Ezen a linken pedig a Microsoft Xbox Series X-ről tudhatsz meg többet: Xbox Series X

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved