Gorenje K5341SJ szabadonálló tűzhely bemutató teszt

Ismét egy szabadonálló kombinált tűzhellyel foglalkozunk. A 70-80 ezer ft közötti kategóriában korábbi cikkünkben áttekintettük a fehér színű Zanussi ZCK552G1WA tűzhelyet, most pedig a 90 000 Ft körüli ársávban mozgó Gorenje K5341SJ -t elemezzük ki.

Külső, méretek

A Gorenje kombinált tűzhelye az esüst és a fekete szín ízléses kombinációja. Nem inox, lakkozott fém bevonattal rendelkezik, amit a gyártó SilverMatte (matt ezüst zománc) névvel illet. Ez a lehajtható üvegtetővel és digitális kijelző fehér karakterszínével együtt, előkelő külsőt kölcsönöz a készüléknek. Ezzel kissé szembemennek a régi tűzhelyeket megidéző formájú gombok és a szigorú, szögletes vonalvezetés. De végeredményül egy kellemes megjelenésű tűzhelyet kapunk.

Méreteit tekintve egy átlagos kombinált készülékkel állunk szemben. 50 cm széles, 85 cm magas és 60 cm mély.

A főzőfelület

A tűzhelyen 4 db normál gázégő található, elhelyezkedésük és teljesítményük szerint:

ElhelyezésMegnevezésÁtmérő (cm)Teljesítmény
Bal elsőKis gázégő5,41 kW
Jobb elsőNagy gázégő9,93 kW
Bal hátsóKözepes gázégő7,41,9 kW
Jobb hátsóKözepes gázégő7,41,9 kW

2 db festett edénytartó rácsra tudjuk az edényeinket ráhelyezni.

Vezérlés

Gorenje K5341SJ kezelőfelület

Balról és jobbról a szélső két gomb a 4 főzőmező vezérlését végzi. Egykezes szikragyújtással működik a tűzhely, ami annyit jelent, hogy a gomb benyomásával szikrát ad, majd eltekerésével gázt és begyulladnak a gázrózsák.

A kijelző mellett balra elhelyezkedő gomb a sütési funkció választó, a jobb oldali pedig a sütő hőmérséklet szabályzó. Középpen a kijelzőn találunk egy óra ikont és két nyilat, ezek az elektronikus időzítés érintőgombjai.

Gorenje K5341SJ szabadonálló tűzhely

Sütő

Egészen tágas, 62 literes űrtartalmú elektromos sütővel rendelkezik a Gorenje K5341SJ. HomeMade -nek nevezett egyedi kialakítással van dolgunk, ami a gyártó leírása szerint a fatüzelésű kemencék formavilágát követi. Ez a lekerekített forma az egyenletesebb hőeloszlást szolgálja.

Sütési funkciók: Az alapvető alsó-felső sütésen felül kapunk alsó-felső + légkeverés, Infragrill, Grill + légkeverés, Alsó sütés + légkeverés, Kisméretű infragrill és Kiolvasztás funkciót is.

Sütő tartozékok: A kivehető sütőrácsony felül jár a készülékhez 1 db zománcozott lapos és 1 db zománcozott mély tepsi.

Sütő tisztítás: A Gorenje elektromos sütője AquaClean nevezetű hidrolitikus öntisztító funkcióval van felvértezve. Ez egy kényelmes megoldás a sütő belsejének tisztántartására. Hogyan működik? A sütőbe üresen behelyezett mélyebb tepsibe fél liter vizet öntünk, majd a sütő funkció választó gombot rátekerjük az AquaClean-t jelölő ikonra, amit egy kéz és egy vízcsepp jelöl és fél órára bekapcsoljuk a programot. Ennek hatására a zsírfoltok fellazulnak a sütő falán és egy törlőkendő segítségével könnyedén eltávolíthatóvá válnak.

Fogyasztás:

Gorenje K5341 kombinált tűzhely

A sütő “A” energiaosztály besorolású, alsó-felső sütés esetén 0,95 kWh, Alsó sütés+légkeverés esetén 0,86 kWh a ciklusonkénti fogyasztása.

Kijelző, elektronikus időzítés

A Gorenje K5341SJ kijelzője alap állapotban az aktuális idő kijelzésére használható. Továbbá a készülék tartalmaz egy elektronikus időzítő funkciót. Ez lehetővé teszi nem csak azt, hogy a szabadon beállítható időtartam leteltével jelezzen a sütő, hanem azt is, hogy a sütő automatikusan kikapcsoljon, amikor lejárt a sütési idő.

Összegzés

A Gorenje K5341 tűzhely elérhető fehér színben is, K5341WJ néven. A 90 000 Ft körüli árért az alapfelszereltségen felül kapunk jó néhány extrát. Ilyen a digitális kijelző programozható elektronikus órával, az AquaClean hidrolitikus öntisztítás. Ami talán még beleférhetett volna a készülékbe, az a hőlégbefúvás a légkeverés mellé. De összességében a kategóriájának egy kiemelkedően mutatós és jó tudású darabja ez a kombinált tűzhely. Ha további érdekességek érdekelnek a tűzhelyekről, ajánljuk figyelmedbe korábbi, “Szabadonálló tűzhely vásárlás – 8 szempont az ideális választáshoz” című írásunkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved