A vízkeménység beállítása a mosogatógépen

Egy új mosogatógép csatarendbe állításának fontos állomás a vízkeménység beállítása és a vízlágyító sóval való feltöltés. De miért van erre szükség? Mi az a °dH? Ebben a cikkben ezekre és más a témához kapcsolódó kérdésekre gyűjtjük össze a válaszokat.

Mitől kemény a víz?

A víz keménységét az határozza meg, hogy a víz milyen arányban tartalmaz kalcium-oxidot. Ennek mértékét keménységi fokban mérik. Több elfogadott skála létezik erre, a mi térségünkben a legelterjedtebb a német keménységi fok (°dH). Egy német keménységi fok 10 mg/liter kalcium-oxid tartalmat jelent. Ahány keménységi fokot mérünk, annyiszorosát tartalmazza ennek a vizsgált víz.

A túl kemény víz káros a hálózati vizet felhasználó háztartási gépek számára, mert a melegítés hatására kicsapódnak belőle az ásványi sók, ennek következtében vízkőlerakódások keletkeznek. Ez csökkenti a mosogatógépünk vagy mosógépünk tisztítási hatékonyságát és a készülék várható élettartamát is megrövidítheti.

Más megközelítésből: A keményebb víz emberi fogyasztása kifejezetten egészséges lehet. A benne lévő kálciumra és magnéziumra szüksége van a szervezetünknek, ezért a közepesen kemény víz élettanilag jótékony hatású és ízletesebb is a túl lágynál.

A víz keménységi szintjei:

  • 0-7 °dH – lágy víz
  • 7-11 °dH – közepesen lágy víz
  • 12-17 °dH – átlagos keménységű víz
  • 17-34 °dH – kemény víz
  • 35 °dH felett – nagyon kemény, háztartási célokra történő használatához külön víztisztító berendezés szükséges
Magyarország vízkeménység térképe: Zöld – lágy, Sárga – közepesen kemény, Piros – kemény (Forrás: maviz.org)

A vízkeménység beállítása a mosogatógépen

A mosogatógép mellé tartozó magyar nyelvű használati útmutató minden esetben tartalmazza a konkrét készülékre érvényes tennivalókat a vízkeménység beállítása kapcsán. Ezt célszerű pontról pontra követni.

Első körben minden esetben a készülékre kötött víz keménységét kell meghatároznunk. Ez kétféleképpen történik.

  1. verzió: A mosogatógéphez mellékeltek tesztcsíkot, amivel pontosan megmérhetjük otthonunk vízkeménységét. Ebben az esetben jól ki kell folyatnunk a csapvizet, majd egy pillanatra alátartani a tesztcsíkot. Ezt követően megrázni , majd egy perc várakozás után az útmutató által minden esetben megadott táblázat alapján leolvasni az eredményt.
  2. verzió: A mosogatógéphez nem mellékeltek tesztcsíkot. Az utasítás ilyenkor azt kéri, hogy érdeklődjük meg vízszolgáltatónktól a nálunk érvényes vízkeménységi fokot. Eljárhatunk ennek megfelelően. Manapság a legtöbb szolgáltató a honlapján közzéteszi ezeket az adatokat, ezért nem kell különösebben hosszan utánajárni. Vagy ha nagyon alaposak szeretnénk lenni, beszerezhetünk magunk vízkeménység mérő tesztcsíkot, amivel az első verziónál leírtak szerint járhatunk el.

A vízlágyító Só használata

Miután így vagy úgy megállapítottuk a vízkeménység fokát és azt készülékenként változó módon, a használati útmutató szerint beállítottuk a mosogatógépen, következő lépésként fel kell töltenünk a sótartályt.

Fontos: a közönséges konyhasó nem alkalmas erre a célra, mert túl finom a szemcsézettsége. Az erre a célra forgalmazott termékeket érdemes használni.

Minden esetben kell konyhasó? Nem, az egészen lágy víz esetében (ez az Alföldön fordul elő) előfordulhat, hogy nem szükséges vízlágyító só használata a mosogatógépben. Arra viszont készüljünk fel, hogy az alacsonyabb árfekvésű készülékeknél előfordulhat, hogy a só hiányt jelző lámpa folyamatosan égni fog ebben az esetben.

Olyan alternatív lehetőség is van, hogy olyan speciális mosogatószert használunk, ami tartalmazza a vízlágyításhoz szükséges anyagokat. Ez csak meghatározott vízkeménységi szinteknél lehet megoldás, túl kemény víznél nem hatásos ez a módszer.

Összegzés

A legfontosabb dolog a mosogatógép vízkeménység beállításának kapcsán, hogy nem szabad kihagynunk ezt a műveletet, mert annak közép és hosszútávon káros következményei lesznek. Továbbá az, hogy a használati útmutatót minden esetben olvassuk el és kövessük, mert gyártónként és termékenként változóak lehetnek a beállítás részletei. Ha tetszett ez a cikk, ez is érdekelhet: Mi alapján válasszunk mosogatógépet?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved