TOP keskeny mosogatógép bemutató, teszt

Eljött az ideje, hogy összegyűjtésre kerüljön néhány népszerű keskeny mosogatógép és megismerkedjünk velük közelebbről. Az elérhető kínálat rendkívül széles, ezért nem tudunk bemutatni minden ajánlásra érdemes készüléket. De, amit bemutatunk, az mind jó választás a maga nemében.

Beko DFS05010W

Elsőként egy 45 cm széles belépő modellel ismerkedünk meg a Beko soraiból. A 85 cm magas és 60 cm mély mosogatógép 10 teríték kapacitással rendelkezik. Már ránézésre látszik, hogy egyszerű a vezérlés. A kezelőpanelen egy tekerőgomb, egy program felező és egy indító gomb kapott helyet. Ebből kifolyólag a vezérlés rendkívül egyszerű. A tekerőgombot az elindítani kívánt program jelzésére tekerjük, majd megnyomjuk a jobb oldali Start gombot és már mosogat is. A mosogatás aktuális állapotát 4 egymás alá helyezett működést jelző lámpa igazolja vissza.

Hirdetés

Belső elrendezés: 2 kosárral rendelkezik a Beko DFS05010W. Az alsó a tányérok és nagyobb edények számára lett kialakítva, illetve az evőeszköztartó dobozt is ide tudjuk behelyezni. A felső kosár a poharak, üvegedények, hosszabb kések számára szolgáltat helyet. Két vízpermetező kar van a mosogatógépben, illetve egy felső elhelyezésű fóvóka. Az egyik kar a felső kosár alatt kapott helyet, a másik pedig az alsó kosár felett. Ezeket egészíti ki a fúvóka felülről. A sótartály és a szűrő megszokott módon a készülék aljzatába kerültek.

Tulajdonságok: „A+” energiaosztály besorolást kapott a gép, ez 237 kWh éves és 0,87 kWh ciklusonkénti fogyasztást jelent. A vízfogyasztás 13 liter mosogatásonként normál program használata esetén. A zajszint 49 dB.

Programok: A Beko keskeny mosogatógépe a programok terén hozza a kötelezőt, extrák nélkül.

Program neveHőmérsékletLeírásProgram hossz (perc)
ECO50 c°Leggazdaságosabb
mosogató program a
tisztításra váró,
közepes szennyezett
edényekhez.
200
Intenzív70 c°Erősen szennyezett
edények, fazekas és
serpenyők
tisztítására alkalmas.
115
Tiszta és Ragyogó65 c°Napi mosási program
közepesen
szennyezett
edényekhez.
96
Gyors és Ragyogó60 c°Napi gyors mosási
program közepesen
szennyezett
edényekhez.
58
30 perces gyors35 c°Letörölgetett, illetve
előtisztított, enyhén
szennyezett edények
napi mosogatására
alkalmas.
30

Összegzés: A Beko DFS05010W egy egyszerű és megbízható mosogatógép. Jó választás lehet annak, akinek fontos az egyszerű kezelhetőség és pénztárcakímélő megoldást keres.

Gorenje GS52010S

A Gorenje ezüst színű mosogatógépével folytatjuk. Ez a 9 terítékes gép az előző vizsgált modellel megegyező (85 cm magasság, 45 cm szélesség, 60 cm mélység) méretekkel rendelkezik. A készülék létezik fehér változatban is GS52010W néven. Érdekessége, hogy szabadonálló mosogatógépeknél nem olyan megszokott módon a kezelőfelület az ajtó tetejére lett elhelyezve, így becsukott állapotban nem látszik. Ezt a megoldást jobbára a teljesen integrálható beépíthető mosogatógépeknél használják, ahol az a cél, hogy alapesetben ne látsszon, hogy a bútorzatban egy mosogatógép lapul. Ezt a mostani megoldást még azzal is megbolondítja a Gorenje, hogy elölre került egy jól mutató fekete kijelző, ami 3 led megvilágítású piktogram segítségével jelzi a „mosogatás folyamatban”, „szárítás folyamatban” és a „program végéhez ért” állapotokat.

Belső elrendezés: A Gorenje GS52010S két edénytartó kosárral rendelkezik. Az alsó a tányérok, nagyobb edények, lábasok, serpenyők elhelyezésére szolgál, míg a felső a törékenyebb és könnyebb eszközök, mint a bögrék, poharak számára. Az alsó kosár tüskéi dönthetőek, ezért szabadon kombinálhatjuk a tányérok és a nagyobb edények arányát. A felső edénykosár pedig rendelkezik lehajtható csészetartóval, amivel további hasznos területet szolgáltat.

A vízpermetező karok 2 szinten helyezkednek el, ezek 5 fokozaton, 4 különböző vízerősséggel fecskendezik be a vizet. Érdemes megemlíteni még az öntisztító szűrőt, amit ez a keskeny mosogatógép kapott. A gyártó a következő szavakkal írja le működését: ” Az automata szűrőtisztító rendszer kimossa az ételmaradékokat és megelőzi az eltömődést. Ezáltal a hiba- és üzemzavar-megelőzésben is fontos szerepet tölt be.”

Gorenje GS52010 öntisztító szűrőrendszer

Tulajdonságok: Ahogy fentebb említésre került, a Gorenje GS52010S „A++” energiaosztály besorolást kapott. Ez 197 kWh/éves és 0,69 kWh ciklusonkénti áramfogyasztást von maga után normál mosogatási program esetén. A vízfogyasztás 9 liter/ciklus, a zajszint 49 dB.

Programok:

Program neveHőmérsékletLeírásProgram hossz (perc)
1 órás55 c° Enyhén szennyezett tárgyaknak, amelyek nem igényelnek kiváló szárítást. 60
Intenzív60 c°A legszennyezetebb edények, és átlagosan
szennyezett edények, serpenyők, edények, rászáradt szennyeződéssel.
170
ECO45 c°Az átlagosan szennyezett edények mindennapi mosogatására. Víz és energiatakarékos program.90
Gyors35 c°Gyors mosogatás szárítás nélkül20
ÁztatásEgyszerű áztatás pl. poros edények felfrissítésére15

Összegzés: A Gorenje GS52010S egy olyan keskeny mosogatógép, ami energiatakarékosság tekintetében már a belépő kategória felett áll és esztétikum szempontjából is egy erős darab. Tartalmaz némi extrát, mint az automata szűrőtisztító, viszont mosogatási programok terén nem mutat újat.

Whirlpool ADP 422 WH

Ismét egy fehér színű keskeny mosogatógép következik. Méretei: (45 cm széles, 85 cm magas, 55 cm mély). Ez a készülék már rendelkezik digitális kijelzővel. A vezérlő gombok ennek két oldalán vannak elhelyezve. Bal oldalon a „Bekapcsoló gomb”, a „Program választó gomb”, „Gyerekzár gomb”. Jobb oldalon a „Sani Rinse hőmérséklet módosító gomb”, „Indítás késleltetés gomb”, „Indítás/Szüneteltetés gomb”.

Belső elrendezés: A Whirlpool ADP 422 WH kettő darab edénytartó kosara közül az alsó a nehezebb és nagyobb edények számára lett kialakítva, illetve azon kapott helyet az evőeszköz tartó doboz. A felső állítható kosár az üvegedények, poharak számára van, a két oldalán pedig lehajtható polc szolgálja a csészék elhelyezését. 10 terítékes a mosogatógép, ennek megfelelő mennyiségű eszköz egyszerre történő behelyezésére van lehetőségünk.

Tulajdonságok: Ez a keskeny mosogatógép is „A++” energiaosztály besorolást kapott. 211 kWh éves és 0,75 kWh ciklusonkénti fogyasztás tartozik az „A++” jelöléshez. A vízfogyasztás 9 liter/ciklus. A zajszint az előző modellekhez képest már alacsonyabb. 45 dB -es értékével a Whirlpool ADP 422 WH egy egészen csendes mosogatógépnek mondható.

Programok:

Program neveHőmérsékletLeírásProgram hossz (perc)
GazdaságosEnergiatakarékos program az átlagosan szennyezett edények alacsony víz és áramfogyasztással történő mosogatására180
6. érzékIntelligens program, ami az edények szennyezettségéhez igazítja a mosogatás intenzitását és idejét.70-150
1 órás program50 c°1 órás normál mosogatás60
Törékeny45c°Ideális program a törékeny poharak és edények mosogatására100
Gyors50 c°Gyors program az átlagosan szennyezett edények számárhőa25
ÁztatásElőáztatásra vagy tiszta edények felfrissítésére.10
Intenzív65 c°Ideális program a makacsabb szennyeződések eltávolítására170

További programok és opciók: A „Multizone” opció segítségével (ami külön gombot kapott a kezelő felületen) választhatóan a mosogatást elvégezhetjük fél töltettel, csak az egyik kosár tartalmával. Higiéniai öblítésre is lehetőséget ad az ADP 422 WH. Ez annyit jelent, hogy a kiválasztott programot az eredeti hőfoknál magasabbal is elvégezhetjük. Ez ideális lehet kisgyermekes családokban többek között, ha a cumit, cumisüveget mosogatógépben szeretnénk mosogatni. Érdemes kiemelni még az indítás késleltetés lehetőségét. Ezzel 30 perc és 24 óra közötti intervallumban bármilyen időpontot választhatunk a mosogatás megkezdésére.

Összegzés: A Whirlpool ADP 422 WH legfőbb vonzereje nem a külsejében rejlik. Az alacsony zajszintnek, a 6. érzék intelligens programnak és a speciális opcióknak köszönhetően egy egészen sokoldalú keskeny mosogatógép. Főként azok körében népszerű, akiknél a belbecs a fő választási szempont.

Bosch SPS45MI02E

Egy ránézésre is tekintélyt parancsoló Bosch mosogatógéppel folytatjuk. Az ujjlenyomatmentes ezüst felület, a fekete kijelzőn megjelenő piros karakterek és a működést jelző azonos színű fények egy modern és esztétikus konyhagép hatását keltik. A kezelőpanelen külön gombot kapott minden fontosabb opció, mosogatási program, ez segíti a gyors és egyszerű kezelést. Még felsorolni is hosszú:,Be/Ki kapcsoló, Programgombok, Ajtónyitó, Időválasztás, Kiegészítő
funkciók/programgombok, START gomb, Bejövő víz ellenőrzése” kijelzés, Só utántöltés kijelző, Öblítőszer utántöltés kijelző.Belső elrendezés: Az alsó edénykosár itt is a tányérok és nagyobb edények számára lett szánva. A lehajtható tüskéknek köszönhetően egyénileg tudjuk elrendezni az edényeket. A felső edénykosár a poharak és bögrék számára van, az oldalán lehajtható csészepolca ami a törékeny borospoharak megfelelő kitámasztását is szolgálhatja. A Bosch SPS45MI02E kapott egy külön evőeszköz fiókot, ez felülre került. Ez a klasszikus megoldásnál jóval több kanál, villa és egyéb számára biztosít rendezett helyet a készülékben. A vízpermetezés két szinten történik. Az alsó részen egy normál szórókaron, a felső kosár alatt elhelyezve pedig egy dupla szórókaron keresztül. A dupla megoldást DuoPower névvel illeti a gyártó, leírásuk szerint ennek köszönhetően a víz a mosogatógép minden szegletébe eljut és emellett kímélő is az üvegpoharak és más érzékenyebb tartalmak számára.

Tulajdonságok: A leggyengébb pontja az energiaosztály, „A+” energiaosztály besorolást kapott ez a keskeny mosogatógép. Ez 237 kWh éves és 0,84 kWh ciklusonkénti fogyasztást jelent. Ezt az adatot egy 195 perc hosszú 50 c° fokos ECO program használata esetére adta meg a gyártó. A zajszint 46 dB, a vízfogyasztás pedig 9,5 liter/ciklus.

Programok:

Program neveHőmérsékletLeírásProgram hossz (perc)
Intenzív70 c°Erősen tapadó, ráégett vagy
rászáradt, keményítővagy fehérj -tartalmú ételmaradékok eltávolítására
125-135
Automata45-65 c°Enyhén rászáradt,
háztartásban
szokványos
ételmaradékok eltávolítására
90-150
ECO50 c°enyhén rászáradt,
háztartásban
szokványos
ételmaradékok eltávolítására
195
Éjszakai csendes50 c°enyhén rászáradt,
háztartásban
szokványos
ételmaradékok eltávolítására
235-240
Gyors65 c°Enyhén rászáradt,
háztartásban
szokványos
ételmaradékok eltávolítására
60

A táblázatban szereplőkön felül van lehetőség az SPS45MI02E-vel egyszerű előöblítésre, illetve van egy 45 c°fokos gyors programja is a magasabb hőre érzékeny edények gyors elmosogatására.

Kiegészítő funkciók: A „VarioSpeedPlus” időmegtakarító funkcióval a kiválasztott mosogatási program az eredetinél 20-66%-al is rövidebb lehet úgy, hogy nem megy a hatékonyság rovására. Viszont a víz és energiafogyasztást növelheti. A „Fél töltet” opcióval lehetőségünk van kevesebb edénnyel is elindítani a mosogatást. A „Higiénia Plus” segítségével növelni lehet a hőmérsékletet és extra hosszan fenn lehet tartani a meghatározott fertőtlenítő hatás elérése érdekében. Az „Extra szárítás” és „Fényes szárítás” opciók pedig a nevükben is szereplő hatás maximalizálásában segítenek.

Összegzés: A Bosch SPS45MI02E egy rendkívül vonzó külsejű mosogatógép, ami a belső értékeire sem panaszkodhat. Rengeteg extra opcióval rendelkezik, külön evőeszköztartó fiókjával a prémium szegmens irányába nyújtózkodik. A gyengesége az „A+” energiaosztály, illetve a 46 dB-es zajszintből is faraghattak volna még egy keveset. De összességében meggyőző, ahogy a teljesítmény és a prémium design találkozik ebben a mosogatógépben.

Végszó

Ezzel zárjuk is a sort. Tesztünkben áttekintésre került egy megbízható kezdőáras Beko mosogatógép, egy esztétikus, ezüst színű Gorenje egy szinttel feljebb, egy halk és sokoldalú Whrilpool a 100 ezer Ft feletti kategóriából és egy Bosch készülékkel zártuk sorunkat. Ezzel egy egészen átfogó képet kaptunk arról, hogy mit várhatunk a pénzünkért a kezdő ártól a középkategóriáig bezárólag egy TOP keskeny mosogatógép esetében. Ha többet szeretnél megtudni a mosogatógépekről, érdemes elolvasnod a „Mi alapján válasszunk mosogatógépet?”  című Shopping Vektor cikket is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved