Milyen csaptelepet vegyek? – Tippek a választáshoz

A konyhai csaptelep megkerülhetetlen eleme a konyhának. Mivel igen gyakran használjuk és általában jól látható helyen van felszerelve, ezért kiválasztásakor a gyakorlati és esztétikai szempontokat egyaránt érdemes figyelembe vennünk. De mik is pontosan ezek a szempontok? Milyen csaptelepet vegyek? Cikkünkben ezekben a kérdéseket járjuk körül.

A csaptelephez hasonlóan a mosogatótálca vásárlásnál is érdemes néhány dologra odafigyelnünk, ezzel kapcsolatban korábbi írásunkat ajánlom figyelmedbe:

Hirdetés

Ha már kialakított konyhapultra kerül az új csaptelep, akkor kiválasztás előtt érdemes felkészülnünk a pult és a mosogatótálca méreteiből. Ideális esetben a medence közepéig nyúlik be a csap feje és elég magasan helyezkedik el ahhoz, hogy a nagyobb edényeinket még alá tudjuk helyezni. Viszont a túl magas csap mély mosogatómedencével történő párosítása sem minden esetben szerencsés, mert a nagy nyomással csobogó víz könnyen kicsapkodhat. Ezért itt is az arany középút a legkifizetődőbb.

Csaptelepek fajtái

Beszerelés szempontjából két főtípus létezik.

Fali elhelyezésű csaptelepek

A fali elhelyezésű csaptelepek sokáig háttérbe szorultak az újépítésű konyhákban. Napjainkban azonban visszatérni látszik a népszerűségük. Köszönhető ez annak, hogy helytakarékosak és egy kisebb konyhában néhány centiméter megspórolt terület is számíthat. Stílusban, kialakításban is széles a választékuk, így nagy eséllyel mindenki talál köztük a konyhája arculatához vagy elképzeléseihez passzoló változatot. Ennél a módozatnál a csaptelep vízkeverést végző szerkezete a falsík alá kerül, ezért meghibásodás esetén előfordulhat, hogy a falat is meg kell bontani.

Álló csaptelepek

Az álló csaptelepek felszerelése a pultra vagy a mosogatótálcára történik. Mind dizájnban, mind kialakításban rendkívül széles a kínálatuk. Mélyebb pultot igényelnek, mint a fali változat, hiszen a csaptelepet vagy a tálca mögé vagy az azon számára kialakított helyre kell felszerelni. Szerelésük azonban egyszerűbb és ha javítás szükséges, könnyebb hozzájuk férni.

A kar típusa alapján

A kar típusa alapján is kategorizáljuk őket. Hagyományos csaptelepnek nevezzük a 2 karral rendelkező változatot. A csap két oldalán, külön-külön tudjuk nyitni/zárni és szabályozni a hideg és melegvíz erősségét. Vannak karos és gombos modellek is belőle. Az egykaros csapteleppel egy karral szabályozzuk a hideg és melegvizet. Függőleges mozgatással a víznyomást, az oldalra forgatással pedig a hideg-melegvíz arányát szabályozzuk. Vannak exkluzív megoldások is, mint a kar nélküli szenzoros vagy a hanggal vezérelhető okos csaptelepek, de ezek az egyediségük és áraik miatt kevésbé elterjedtek a lakossági felhasználóknál.

Kihúzható fejes csaptelepek

Egyre elterjedtebbek a kihúzható fejjel, más néven perlátorral rendelkező csaptelepek. Ez egy nagyon praktikus megoldás, mindenképpen érdemes megfontolni új csaptelep választásakor. A csap feje egy fürdöszobai zuhanyhoz hasonlóan kihúzható és egy flexibilis csőnek köszönhetően sokoldalúan használható a mosogatóban. Nagyobb edények mosogatásánál, gyümölcs vagy zöldség mosásakor is megkönnyíti a konyhai munkánkat. Léteznek megoldások, ahol a perlátor a csapba beépítve, hanem attól függetlenül, külön lyukra kerül felszerelésre.

A csaptelepek anyaga

Az króm felületű csaptelepek a legnépszerűbbek. Maga az anyaghasználat tartós, jól illeszkedik a legtöbb konyha dizájnhoz, rozsdamentes acél mosogatótálcák mellé a legkézenfekvőbb választás. Ha egy kis színre vágyunk, akkor a gránit csaptelepek között biztosan találunk a konyhánkhoz illőt. A szivárvány összes színében léteznek gránit csaptelepek és hozzájuk passzoló mosogatótálcák. E kettő keveredik a gránit-króm csaptelepeknél, itt vegyesen használják a két bevonatot. Ha pedig valami időtálló és exkluzívra vágyunk, akkor a nikkel vagy réz felületű változatok között is tudunk válogatni.

Új csaptelep vásárlása előtt tehát a következő szempontokat érdemes végiggondolnunk. Falra vagy pultba/mosogatótálcába szeretnénk építeni? Egykaros vagy hagyományos vezérlésű legyen? Alacsony vagy magas állású? Króm, Gránit vagy esetleg réz? Kihúzható fejű legyen? A lehetőségek tárháza rendkívül széles, a fenti tulajdonságokat a legkülönbözőbb kombinációkban megtaláljuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved