Mosógép választás – 5 Tipp az okos vásárláshoz

A cikk tartalma:

Valljuk meg, a mosógép vásárlás a legtöbbünk számára csak egy szükség tevékenység. Ezért ha eljön a pillanat és menni/venni kell, hajlamosak vagyunk elhamarkodottan választani, hogy mielőbb túl legyünk a dolgon. Megszédít egy netes leárazás vagy egy szimpatikus bolti értékesítő és csak azon kapjuk magunkat, hogy lett egy gépünk, ami szép és jó, de nem feltétlenül a mi igényeinknek megfelelő.
De lehet egyszerre egyszerű és alapos is a mosógép választás. A következő sorokban rendszereztük a lehetséges igényeidet és megoldásokat ajánlunk rájuk, illetve összeszedtük 5 pontban, hogy mik azok mosógép vásárlási szempontok, amikre ha odafigyelsz, akkor nem követhetsz el baklövést.

1. Hová, mekkora helyiségbe kerül a mosógép?

Ez a mosógép választás egyik döntő tényezője. A háztartásban használatos automata mosógépek két kategóriája, a felültöltős és elöltöltős. Egészen különböző méretekkel rendelkeznek, ez pedig abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre túl nagy terület a mosógép elhelyezésére, befolyásolhatja a döntéshozatalt.

Hirdetés

Felültöltős mosógép méretek

90 cm körüli magasság, 40 cm szélességgel és 60 cm mélység: ezek az általános felültöltős mosógép méretek. (A szükséges hely kalkulációjánál mindenképp érdemes a bekötő cső elvezetése számára néhány cm pluszt ráhagyni) A felültöltős konstrukciókat első sorban kisebb hellyel rendelkező háztartásokban választják. Előnyük, hogy kis alapterületen elférnek, a felül elhelyezett töltőnyílásnak és a felfelé nyíló ajtónak köszönhetően praktikusan használhatóak.

Érdekesség: A felültöltős mosógép első sorban Dél- és Kelet-európai sajátosság, ezekben a régiókban valószínűleg az építkezési kultúra miatt is sokkal népszerűbbek, mint bárhol máshol.

Elöltöltős mosógép méretek

85 cm körüli magasság és a 60 cm-es szélesség. Ezek a fix elöltöltős mosógép méretek. A mélység azonban változó (40-60 cm között mozog többnyire.) Léteznek szuper keskeny mosógépek is 40 cm alatti mélységgel illetve egészen kompakt 2-4 kg-os egyedi konstrukciók is, de az esetek 95%-ában a fenti méretek a mérvadók. Azzal is szükséges kalkulálnod, hogy az elöl elhelyezett ajtó oldalirányú kinyitásához illetve a ruhák kivételéhez és betöltéséhez további szabad területre van szükség ennél a típusnál. Viszont nagy előny a felültöltős mosógépekkel szemben, hogy tudunk a készülék tetejére pakolni, hasznossá tehető a felület.

Mosógép méretek

TípusMagasság
(átlag)
Szélesség
(átlag)
Mélység
(átlag)
Előny
Elöltöltős85 cm 60 cm 40-60 cmA tetőburkolat
tárolásra alkalmas
Felültöltős90 cm 45 cm60 cmKompakt méret,
alacsony helyigény

2. Mennyibe kerül a mosógép üzemeltetése?

A mosógép választás következő fontos szempontja az üzemeltetés költsége. A készülék fenntartása 3 állandó elemből áll össze.

A mosógép áramfogyasztása

A mosógép fogyasztása osztályozható, erre szolgál az Energiaosztály besorolás. A most forgalomban lévő gépek minimum „A” besorolásba tartoznak. Az ezeknél 20%-al energiatakarékosabbak „A+”, a 40% – al alacsonyabb fogyasztású mosógépek „A++”, az „A” – 50% vagy azt meghaladó energiatakarékosság esetén pedig „A+++” kategóriába kerülnek. Az energiafogyasztást szokás ciklusonként (mosásonként) vagy éves fogyasztásban is számolni. Minden esetben normál pamut mosási programot vesznek alapul. Az éves fogyasztást évi 220 ciklusban határozzák meg, azt feltételezve, hogy egy átlag háztartásban ennyiszer kerül elindításra a mosógép egy évben. A készülékek energiacímkéjén a legtöbb esetben az éves energiafogyasztás van feltüntetve. Referencia programként egy teljes töltettel használt, pamut mosási programot tüntetnek fel általában. Azoknál a mosógépeknél, amelyek rendelkeznek energiatakarékos pamut programmal, azt szokták feltüntetni, a kedvezőbb kimutatható adat miatt.


A mosógép vízfogyasztása

Mivel az energiatakarékosság ma az egyik leghangsúlyosabb eladási érv a mosógépek a piacán, a gyártók igyekeznek minél újabb és hangzatosabb módszerekkel csökkenteni a készülékek vízfogyasztását úgy, hogy az ne menjen a teljesítmény rovására. Mérik egyaránt ciklusonkénti és éves tekintetben. A vízfogyasztás kapcsán az a tanácsunk, hogy nem szabad bedőlni a marketingnek, a termék energiacímkéjén szereplő számok mindent elmondanak. Az éves vízfogyasztás kerül itt feltüntetésre, 220 mosási ciklusra kivetítve, teljes töltettel végzett pamut program esetén.


Mosószer és öblítő fogyasztás

Vannak törekvések a mosógépek hatékonyabb és alacsonyabb mosószer, öblítő felhasználására. Ennek ellenére a folttisztítás költsége és minőségre továbbra is azon múlik nagyobb arányban, hogy milyen minőségű szereket használunk.

A fent tárgyalt fogyasztási adatok szemléltetéseként itt egy elöltöltős mosógép energiacímkéje:

Mosógép fogyasztás – energiacímke

3. Mosógép kapacitás

A felültöltős és az elöltöltős mosógépek ruhakapacitása eltérő. A felültöltős mosógépek minimum töltete 5 kg-tól indul és 7 kg-nál áll meg. Létezik néhány 8 kg-os modell, de tényleg csak néhány típusról beszélünk, az összes többi az előbbinek felel meg.
Az elöltöltős készülékeknél a korábban már említett kompakt és extra keskeny mosógépek 5 kg alatti ruhakapacitásúak lehetnek, de a többség az 5 kg és annál nagyobb halmazba esik. Az elöltöltős mosógépeknél felső határt nem írok, mert a 10 kg és annál nagyobb ruhatöltettel rendelkező gépek is elérhetőek az üzletek kínálatában.

Hogy mekkora mosógép kapacitás, amire neked szükséged van? A mosógép választás ezen pontja függ attól, hogy hány emberre mosol, hogy milyen gyakran szeretnél/van időd elindítani a készüléket… szóval csupa szubjektív tényező. Amivel mégis számolnod kell, hogy az elöltöltős mosógépek esetében a kapacitás növekedésével arányosan a készülék mérete is nő (ez a rendelkezésre álló hely szempontjából fontos). Kényelmi szempont: a súlyautomatikával működő mosógépek a behelyezett ruha tömegéhez igazítják a hozzáadott víz mennyiségét, ezért ha egy 8 kg-os készülékkel 3 kg ruhát mosol csak ki, a vízfogyasztása arányosan kevesebb lesz. Viszont az áramfogyasztása a mosás változatlan időtartama miatt nem változik, ezért ez is csak félmegoldás, ha nagyobb mosógéppel szeretnél kevesebb ruhát mosni, kisebb költséggel. Fontos: a gyári adatokban az ideális töltet súlyt mindig pamut ruhában adják meg.

4. Centrifuga fordulatszám

A Top 5 mosógép eladási tényező között szerepel a centrifuga fordulatszám is. 800 fordulat/perc a minimum, amivel jelenleg automata mosógépet kapni. Mosásnál számos programnál hozzárendelt, vagy opcionálisan kevesebb választható fordulatszám van. Ennek az az oka, hogy a textíliák finomságától függően a túl magas fordulatszám roncsolhatja is az anyag minőségét. Normál ruházatoknál a javasolt maximális centrifuga fordulatszám 1000 fordulat/perc. Az ennél magasabb fordulatszámra (1100-1400 fordulat/perc) akkor lehet szükséged, ha kevésbé érzékeny munkaruházatokat, függönyt, plédeket és hasonló erősebb anyagokat tervezel rendszeresen mosni.

5. Hány mosási programra van szükség?

A mosógép választás sarkalatos pontja a programválaszték, de ezek kapcsán nem tudunk megfogalmazni egyetemes igazságokat. Háztartásonként, személyenként változó, hogy milyen igényeket kell kiszolgáljon az újonnan beszerzett mosógép. Meg kell találnod a számodra fontos tulajdonságokat.

 • Például, ha van kisgyerek a családban, akkor fontos, hogy legyen gyerek program vagy annak megfelelő makacs foltokra specializált opció.
 • Ha gyakran hordasz ingeket, akkor neked fontos lehet, hogy legyen rövid mosás (15-30 perc), külön öblítés program, hogy gyorsan fel tudd frissíteni a még nem lekoszolódott ruháidat.
 • Ha nem termelődik sok szennyes a háztartásban, jól jöhet a vegyes program, amivel a különböző típusú textíliákat, mint (szintetikus, pamut, kevert szálas) egyszerre tudod kimosni. Hiszen így nem kell 1-2 ruhadarabbal külön elindítanod a gépet.

Praktikum: a legtöbb gyártó a belépő ár felett már beépít intelligens programot a mosógépeibe. Ez általában annyit jelent, hogy egy szenzor méri a víz szennyezettségét. Ez alapján megállapítja, hogy mennyire koszosak a ruhák és ahhoz mérten adagolja a mosószert és állítja a program idejét, hogy mit igényelnek adott esetben.

Segítségül összeállítottunk egy „általános” táblázatot a mosógépekben megtalálható mosási programokból. A programok megnevezése eltérő lehet gyártónként, ezért ez csak egy tájékoztató jellegű lista.

Mosási programok (általános tájékoztató táblázat)

Vegyes program15-60°c között, közepesen szennyezett
vegyes textíliák mosására
Műszálas program15-60°c között, közepesen szennyezett
műszálas textíliák mosására
Pamut program15-90°c között, közepesen vagy akár erősebben
szennyezett pamut és lenvászon textíliák mosására
Kímélő program15-40°c között, Érzékeny ruhák, ingek,
blúzok mosására
Gyapjú program15-40°c között, olyan gyapjú ruhák mosására,
amiknek a címkéje engedélyezi a gépi mosást
Világos ruha program15-60°c között, fehér vagy világos
árnyalatú ruhák kímélő mosására
Sötét ruha program15-60°c között, fekete és sötét színű
ruhák kímélő mosására
Gyors mosás
(15-30 perc)
15-30°c között, keveset hordott pamut
vagy egyéb textíliák felfrissítésére.
Öblítés+Centrifugálás
program
Bármilyen textília öblítése és centrifugálása
mosás nélkül

Mosógép márkák

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik a legjobb mosógép márka vagy hogy mi a mosógép márkák rangsora. Ilyet nehéz lenne felállítani, hiszen egy márkának egyszerre akár több tucat különböző mosógépe lehet forgalomban. Ezek közül előfordulhatnak jobb és rosszabb konstrukciók is. Ha pedig a technikai paramétereket szeretnénk alapul venni, egyazon tulajdonság valakinek lehet hátrány, míg valaki másnak éppen az ellenkezője.

Népszerű mosógép márkák

Zanussi

Kis hazánk egyik legnépszerűbb, bejáratott márkája. Felültöltős és elöltöltős mosógépeket is találunk a kínálatban. Főleg a 100 000 Ft alatti árszegmensben elterjedtek ezek a mosógépek. Megbízhatóság és kiterjedt szervizháttér jellemzi a Zanussi márkát.

A Zanussi mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Zanussi.hu

Indesit

Szintén a 100 000 Ft alatti szegmensben a népszerűek az Indesit mosógépei. Felültöltős és elöltöltős készülékeket is megtalálunk a repertoárban.

Az Indesit mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Indesit.hu

Beko

A török gyártó az elöltöltős mosógépek piacán egyre sikeresebb résztvevő. A Beko készülékek is a 100 000 Ft alatti fogy.árban keresettek túlnyomó részt, de a komolyabb modellek is megtalálhatóak a választékukban. Jó ár/érték arányú mosógépek, kiterjedt szervizháttér jellemzi a márkát.

A Beko mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Beko.hu

Whirlpool

A Whirlpool felültöltős és elöltöltős mosógépeket is gyárt egyaránt. A belépő árkategóriában és a magasabb szegmensekben is keresettek a készülékeik.

A Whirlpool mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Whirlpool.hu

Candy

Felöltöltős és elöltöltős modellek is megtalálhatóak az olasz márka kínálatában. Ár/érték arányuknak köszönhetően kelendő készülékek.

A Candy mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Candy.hu

Electrolux

Az Electrolux márka csoport középkategóriás készülékeinek márkája. Az elöltöltős és felültöltős mosógépből szinterén is közkedvelt modelleket találunk a kínálatukban.

Az Electrolux mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Electrolux.hu

Gorenje

A magyar hűtőszekrények piacán régóta megkerülhetetlen, dinamikusan növekedő márka. Manapság az elöltöltős mosógépek terén is egyre meghatározóbb szereplő, kiterjedt szerviz háttérrel.

A Gorenje mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Gorenje.hu

LG

A dél-koreai gyártó az elöltöltős mosógépek piacán fontos tényező kis hazánkban.

Az LG mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: LG.hu

Samsung

A másik dél-koreai gyártó, aki a szórakoztató elektronikát kinőve a háztartási gépek piacán is megvetette a lábát az elmúlt 10 évben. Választékukban az elöltöltős mosógépek szerepelnek.

A Samsung mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Samsung.hu

Bosch

Napjainkban a német minőség szinonímája a német márka. Minden árkategóriában találkozhatunk Bosch mosógépekkel, ők is elöltöltős készülékeket forgalmaznak. A testvér márka Siemens magyarországi hivatalos forgalmazása megszűnt, így hivatalos magyar garanciával a Bosch gépei elérhetőek számunkra.

A Bosch mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: Bosch-home.hu

AEG

Az Electrolux márka csoport legmagasabb minőségű készülékeit öleli fel a márkanév. Elöltöltős és felültöltős mosógépeket is találunk az AEG kínálatában.

Az AEG mosógép kínálat megtekinthető a gyártó oldalán: AEG.hu

Sharp

A Sharp márka korábban leginkább a televízióiról volt ismert kis hazánkban. Az elmúlt években Európaszerte egyre látványosabb a jelenlétük a háztartási gép piacon, így a mosógépek területén is.

Miele

A német Miele márka a prémium szegmens képviselője a mosógépek piacán. A magasabb árfekvés mellett a hosszú élettartam és a magas minőség jellemzi készülékeit.

A Miele mosógépek a gyártó oldalán: Miele.hu

A felsorolt márkák a legszámottevőbb szereplők a magyar mosógép kínálatban. Ez a lista nem a mosógép márkák rangsora, véletlenszerű sorrendben kerültek bele a márkák. Mosógép választás alkalmával azonban a nálunk kevésbé elterjedt márkákkal is foglalkoznunk kell, hiszen ezekből is találkozhatunk időnként rendkívül jó ár/érték arányú ajánlatokkal. Ilyenek példának okáért a Hotpoint-Ariston, Sharp, Panasonic és még felsorolhatnánk számos másikat is. A prémium márkákra, mint a Miele vagy a SMEG pedig még ki sem tértünk.

Mire figyeljünk a pénztártól az első használatig vezető úton?

Miután megvásároltad az új mosógépedet, a pénztár elhagyásától az első használatig van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned.

1. Átvétel

Függetlenül attól, hogy egy helyi üzletben vásárolsz vagy egy interneten megrendelt készüléket veszel át egy átvételi ponton, esetleg házhoz hozzák a mosógépet: mielőtt átveszed a készüléket és azt aláírással igazolod, alaposan nézd körbe.

A mosógép csomagolása: A legtöbb esetben a készüléket a gyárban egy hungarocell ágyba teszik, a négy oldalán egy-egy szintén hungarocell sarokelemet helyeznek el, a tetejére pedig egy fedő tábla kerül. Az egészet pedig ipari zsugorfóliával borítják. Ritkább esetben egy kartondobozba helyezik a kipárnázott mosógépet.

Mire kell figyelned: Egy mosógép, mire a gyárból eljut a végfelhasználóhoz, (azaz hozzád) nem ritkán elég hosszú utat bejár. Ez idő alatt többször emelik meg kézzel vagy targoncával. A kettő közül a targoncával okozott esetleges sérülést nehéz időnként kiszúrni, mert gyakran csak egy horpadás vagy enyhe repedés mutatkozik a csomagoláson, amiből nem feltételezhető, hogy a mosógép sérült, horpadt. Ezért, ha ilyen apróbb szabályos nyomódást, repedést tapasztalsz, mindenképpen érdemes kicsomagoltatni a készüléket átvétel előtt és megbizonyosodni arról, hogy ép. Sokan panaszkodnak arra, hogy házhoz kért szállítás esetén a futár azt mondta, hogy nem kötelessége megvárni, hogy kibontsák a terméket. Ez az általam ismert futárcégek esetében NEM IGAZ. Ezért, még ha ellenérzéseket is kelt a termék kiszállítójában, ragaszkodj minden esetben ehhez a jogodhoz, amennyiben indokoltnak látod.

2. Kicsomagolás

Fontos ügyelni arra, hogy a fent említett hungarocell borítás ne sérüljön a mosógép kibontása során. Szikével vagy éles késsel vágjuk fel a fóliát, a védő elemeket pedig fentről lefelé haladva, egyesével távolítsuk el és tegyük félre.

Miért ügyeljünk a csomagolásra? 2 dolog miatt érdemes. Az egyik az, hogy kis százalékban, de előfordul hogy ép csomagolás alatt is nyomódott, sérült a mosógép. Ezt hívjuk gyári sérültnek. Úgy tudod igazolni, hogy a termék nem átvételt követően sérült meg, hogy bemutatod a csomagolást, aminek minden eleme ép. A másik ok: ha 72 órán belüli meghibásodás, nem külsérelemből adódó hiba adódna, akkor a termék elszállítását nagyban elősegíti, ha a gyári csomagolásba tudjuk visszacsomagolni.

Miért vizes az új mosógép belseje? Ez egy gyakran felmerülő kérdés. Amikor a frissen kibontott gép ajtaját kinyitod, rend szerint azt tapasztalod, hogy az ajtókeret gumigyűrűjében meg van állva a víz, a dob is nedves. Ne ijedj meg, nem használt mosógépet sóztak rád. Ez a gyári teszt miatt fordul elő, amit a készülékeken a gyártás utolsó fázisában végeznek.

3. Mosógép bekötése, beüzemelése

Első lépésként vegyük elő a használati útmutatót. A dob belsejébe tették egy zacskóba az egyéb tartozékokkal, vagy a készülék fóliájára ragasztva található. Ebben kitérnek a biztonsági előírásokra, az üzembe helyezésre és a mellékelt tartozékok listáját és funkcióját is részletezik.

Dobrögzítő csavar eltávolítása: Ha elöltöltős az újonnan vásárolt mosógép, akkor mindenek előtt a dobrögzítő csavart kell eltávolítani. A használati útmutatóban rajzzal is szemléltetik, hogy a készülék hátulján honnan és miként kell ezt megtenni, sok esetben segédeszközt is mellékelnek.

Mosógép bekötése Ezután következik a mosógép beüzemelés következő lépése, a befolyó és a kifolyócső bekötése. Szintén a dobba helyezve található egy gyárilag mellékelt befolyó – és egy kifolyócső. Hideg vizes bekötés esetén, ha a vízhálózatban korábban már létre lett hozva a szükséges kiállás, akkor miután a mosógépet a használati helyére tetted, a fentiek csatlakoztatását magad is el tudod végezni. A használati útmutató ehhez is elegendő információt nyújt.

Az első használat előtt: Megtörtént a mosógép bekötése. Mielőtt élesben el kezdenéd használni az új mosógépedet, javasolt elvégezned egy fertőtlenítő próbamosást. Ez annyiból áll, hogy a mosószer adagolóban a mosószer helyére beöntesz 1-2 liter csapvizet, az öblítő adagolóba pedig csak 1-2 deciliter szintén tiszta vizet. Ezután állítsd be a mosógépen elérhető legmagasabb hőmérsékletű pamut programot, és RUHÁK NÉLKÜL indítsd el a mosógépet. Ezzel a ciklussal minden szennyeződést eltávolítasz az üstből és a dobból. Ezt követően, ha nem tapasztaltál semmi rendellenességet (szivárgás, stb.), meg is történt a mosógép beüzemelés. Használatba veheted újonnan vásárolt mosógépedet.

TOP elöltöltős mosógépek

Az eladási statisztikák, a fellelhető vásárlói vélemények és a saját szakmai tapasztalatok alapján válogattunk össze véleményünk szerint TOP elöltöltős mosógépek közé sorolható modelleket. Szempont volt, hogy változatos méretű, kapacitású és képességű masinákat emeljük be. Illetve, hogy minden esetben a magyar piacon már bizonyított, kiterjedt szervizháttérrel rendelkező márkák termékei legyenek. Nézzünk hát meg néhányat a legjobb mosógépek közül.


Beko WUE 6511 XWW

Beko WUE 6511 XWW elöltöltős mosógép

A török gyártó induló kategóriába szánt készüléke. Ez a külsőségekben nem mutatkozik meg, kifejezetten jól mutat. Távolról úgy tűnhet, mintha LCD kijelzővel rendelkezne a WUE 6511 XWW, azonban ez csak érzéki csalódás. A LEDes megvilágítású piktogramok fölé került egy fekete ablak, azonban e mögött nem találunk programórát. A keskeny, 44 cm mély kivitel miatt szűkebb helyiségben is ideális lehet . Ez a karcsúság a 6 kg kapacitást is figyelembe véve kifejezetten optimális.

Az energiahatékonysága „E” osztályzatot kapott, ez 152 kWh éves áramfogyasztást takar, ami egy ciklusra lebontva 0,73 kWh. A vízfogyasztása mosásonként átlagosan 43 liter, a zajszintje pedig maximum 72 dB. centrifugálás közben.

6 kg ruhakapacitású mosógépünk 1000 fordulat /perc teljesítményű centrifugával rendelkezik, ami elegendő egy átlagos háztartás szükségleteinek.

Beko energiacímke

A Beko mosógépe a már említett 44 cm mélység mellett 84 cm-es magassággal és 60 cm-es szélességgel rendelkezik.

Kiemelt tulajdonságok

AquaWave® rendszer: A Beko WUE6511XWW hajlított üveggel és speciális dobfelülettel rendelkezik. Ezek mosás közben hullámszerű mozgásra késztetik a vizet, ami a ruhák számára kímélőbb, de továbbra is hatékony mosást is eredményez.

Daily Xpress program: Ez egy gyors program, aminek segítségével egy egész töltet ruhát 30 kimoshatunk 28 c°-on, mindössze 28 perc alatt.

Öblítés tartása opció: Ha a mosás végeztével nem tudjuk rövid időn belül kivenni a kimosott ruhákat a gépből, azok nem kívánt összegyűrődését, szagosodását hivatott megelőzni az „öblítés tartása” opció. Ezt aktiválva az utolsó öblítővizet nem ereszti le a mosógép és a ruhák abban áznak mindaddig, amíg le nem ereszti róluk vagy rá nem indít egy centrifuga programot.

Késleltetett indítás: Az opció segítségével a mosás kezdete eltolható 3-6-9 órával.

Kezelőfelűlet

A kezelőfelület bal oldalára került a be/kikapcsolásért és programválasztásért egyaránt felelős tekerőgomb. Jobb oldalon pedig a következő ( fenti képen számokkal jelölt) gomgok és piktogramok helyezkednek el: 2 – Centrifugálási sebességjelző LED-ek (400-1000), 3 – Gyerekzár bekapcsolva LED, 4 – Ajtózár bekapcsolva LED, 5 – Késleltetett indítás jelző LED-ek, 6 – Folyamatjelző LED-ek, 7 – Start/Szünet gomb, 8 – Késleltetett indítás beállító gomb, 9 – Centrifugálási sebességbeállító gomb

Programok

A WUE6511XWW 15 mosási programmal rendelkezik. Ezek közül kiemelkedik a teljes töltettel végezhető 28 perces gyorsmosás program. Ezen felül természetesen megkapjuk a mindennapi mosáshoz elengedhetetlen lehetőségeket: 20-40-60 c°-os pamut program, pamut program előmosással, ECO program, 20-40 c°-os szintetikus programok, Gyapjú program, Ing program, Kabát program, Dobtisztítás program.

Beko WUE6511XWW vélemények

Az internetes áruházak oldalain és az árösszehasonlító portálokon olvasható vásárlói vélemények pozitívumként említik a modell alacsony helyigényét és az egyszerű kezelést. Negatívumként a magas zajszintet említik centrifugázásnál.

Összegzés

Ez a mosógép ideális választás azoknak, akik elöltöltős mosógépet szeretnének, de helyszűkében vannak, illetve azoknak akik egy megbízható, de pénztárcabarát megoldást keresnek. A keskeny kivitel, a 6 kg ruhakapacitás, a percenkénti 1000 fordulatos teljesítményű centrifuga, a 15 különböző választható program kategóriájukban kifejezetten erős tulajdonságok.

További részletek olvashatóak a termékről a gyártó oldalán:Beko.hu


Indesit MTWE 71252 WK EE

Indesit MTWE 71252 WK EE elöltöltős mosógép

Egy erős paraméterekkel rendelkező, mindemellett igen impozáns mosógép az Indesit gyártótól. A fekete ajtókeretnek köszönhetően meglepően jól néz ki ez a 7 kg ruhakapacitású, 1200 fordulat/perc centrifuga teljesítményű mosógép. Az Indesit MTWE 71252 WK EE energiaosztály besorolása „E”, ami 0,78 kWh áramfogyasztást takar gyakorlatban. Ez egy normál pamut programra érvényes adat. A vízfogyasztása 44 liter alkalmanként, a maximális zajszintje pedig 76 dB. A 7kg-os kapacitás már megmutatkozik a készülék mélységi méretén is, ami 54 cm. A szélessége 60 cm, a magassága pedig 85 cm.

Indesit MTWE 71252 WK EE energiacímke

Kiemelt tulajdonságok

Water Balance+ : A készülék a ruha töltet mennyiségéhez és szennyezettségéhez igazítja a felhasznált víz mennyiségét, illetve a program intenzitását és hosszát, ezzel energiát és időt is spórolva.

Folteltávolítás opciók: Foltos ruhák esetén lehetőségünk van a szennyeződés jellegének kiválasztására és a mosógép ahhoz mérten optimalizálja a lefuttatott programot. A választható opciók: Étel, Munka (Zsíros szennyeződések, tintafolt, stb), Szabadban (sár -, fűfolt)

Kezelőfelület

Indesit MTWE 71252 WK EE kezelőfelület

A középre helyezett programválasztó tekerőgomb két oldalán külön gombot kapott a be/kikapcsolás, illetve a program indítás/megállítás. Jobb oldalon látjuk a LCD kijelzőt a köré helyezett kapcsolókkal. A fenti képen számokkal jelölt részek a következő funkciókat látják el:

 1. Be/kikapcsolás
 2. Indít/Megállít
 3. Hőmérséklet beállítás
 4. Kijelző
 5. Gyerekzár
 6. Opció választó gomb
 7. Késleltetett indítás gomb
 8. Centrifugálás gomb
 9. Programválasztó tekerőgomb

Programok

13 választható mosási programmal látták el az Indesit MTWE 71252 WK EE -t, ezek között minden ruhatípusnak találunk megfelelőt. Rövid programból egy 30 perces pamut 30°C fokon, illetve egy 15 perces, 20 °C-os frissítő program áll rendelkezésünkre, ha rapid megoldásra lenne szükségünk. A programok: Vegyes színes, Pamut 40-60 fokon, Szintetikus, Selyem, Gyapjú Pamut 2 (törölközők, terítők, függönyök mosására), Szintetikus 2 (szennyezettebb, teljesen szintetikus anyagokhoz), Fehér, Sport, Normál 20 °C fokos, ECO 40-60, Öblítés + Centrifugálás, Centrifugálás + Szivattyúzás

Hozzáadható mosási opciók

A fentebb már említett „Folteltávolítási opciókon felül” egy SPORT opcióval is rendelkezik az Indesit mosógépe. Ezen belül kiválaszthatjuk, hogy Sportcipő, Sportruházat és törölköző vagy Technikai ruházat az, amit ki szeretnénk mosni. A program pedig e szerint igazodik a behelyezett ruhához.

Indesit MTWE 71252 WK EE vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon olvasható vásárlói véleményekből az olvasható ki, hogy akik ezt a modellt választották, legtöbb esetben a gyors és a 7 kg-os, teljes töltettel használható programokat dícsérik. Negatívumként a rövidnek talált hálózati vezetéket említi egy vásárló.

Összegzés

Ez a 7 kg kapacitású mosógép már egy közepes méretű családnak is jó szolgálatot tehet. A programválasztéka és az 1200 fordulatos centrifugája lefedi a legtöbb igényt, ráadásul extra mosási opciókat kapunk a foltos és a sport ruházatok még hatékonyabb tisztítására. Külcsín szempontból sem kell szégyenkeznie, árfekvésében jó választás.

További részletek olvashatóak a termékről a gyártó hivatalos oldalán: Indesit.hu


LG F2J3WN3WE

LG F2J3WN3WE elöltöltős mosógép

Egy inverter motoros LG kerül terítékre. Ez egy 6,5 kg ruhakapacitású, ellenben egészen keskeny mosógép. 44 cm mélység vonzóvá teszi a helyszűkében lévők számára. De nem csupán ebben merülnek ki az LG F2J3WN3WE előnyei. 1200 fordulat/perc centrifuga gondoskodik a jól kifacsart ruhákról. Energiaosztály besorolása „E”, ami 0,77 kWh ciklusonkénti áramfogyasztást és 44 liter vízfelhasználást von maga után. A maximális zajszintje 74 dB centrifuga használata közben.

Energiacímke

Kiemelt tulajdonságok

6 Motion DD – Minden program esetében 6 különböző dobmozgást kombinál a készülék, ennek célja a textíliák minél kímélőbb mosása.

Inverter Direct Drive motor: Az inverter motor egyre elterjedtebb a mosógép gyártók körében, hiszen számos előnye van. Kevesebb kopó alkatrészt tartalmaz, így a meghibásodási valószínűsége alacsonyabb. Nem véletlen, hogy az LG már hosszú ideje 10 év garanciát biztosít ezen motorokra. A technológia jellemzője továbbá az alacsonyabb zajszinttel történő működés és az alacsonyabb áramfogyasztás.

Kezelőfelület

Kezelőfelület

A kezelőfelület egy középre helyezett programválasztó tekerőgombból és a jobb oldalon található programórából és a köré elhelyezett funkciógombokból áll. A fenti képen számokkal jelölt részek a következő feladatokért felelősek:

 1. Be / kikapcsolás gomb
 2. Programválasztó gomb
 3. Indítás / Szüneteltetés gomb
 4. Vízhőmérséklet / Centrifugálás sebesség beállítása
 5. Gyerekzár / Dobtisztítás funkciók
 6. Kijelző

Mosási programok

A megszokott sztenderd programok mellett külön babaruha programmal és 30 perces, 20-40 °C-os gyorsmosás lehetőséget is tartogat az LG F2J3WN3WE. A programok listája (A tól-tólig megadott hőmérsékletet szabadon állíthatjuk a mosás elindítása előtt a készüléken): Pamut (40-95 °C), ECO 40-60, Vegyes 40-60, Szintetikus 40-60, Babaruha, Sportruházat, Kímélő, Gyapjú, Gyors, Öblítés+Centrifuga

További opciók

A meghatározott programokhoz egy gomb megnyomásával hozzáadhatunk Intenzív mosás opciót, ez az erőteljesen szennyezett ruhák hatékonyabb mosását segíti. Van lehetőségünk Előmosást is a programhoz hozzáadni, ha azt követeli meg a helyzet.

Késleltetett indítás: Az LG mosógépe is kínál késleltetett indítás lehetőséget, aminél magunk adhatjuk meg, hogy mennyi idővel később szeretnénk, ha végezne a mosógép a kiválasztott programmal.

LG F2J3WN3WE vélemények

A nagyobb kereskedők oldalain és az árösszehasonlító portálokon hagyott vásárlói véleményekben visszatérő pozitívum a halk működés és az egyszerű kezelhetőség ennél a modellnél. A keskeny kivitelt is dícsérik több esetben.

Összegzés

A dél-koreai gyártó egyik legegyszerűbb, már inverter motorral rendelkező mosógépe remek választás, ha kis helyre szeretnénk a lehetőségekhez mérten minél nagyobb kapacitású mosógépet. Az 1200 fordulatos centrifuga és a Direct Drive motor számos előnnyel szolgálnak, a programok pedig, noha különösebb extrát nem tartalmazzak, de megoldást nyújtanak minden ruhatípus hatékony mosására.

További részletek olvashatóak a termékről a gyártó oldalán: LG.hu


Gorenje WA84CS

Gorenje WA84CS elöltöltős mosógép

A Gorenje mosógépe nem csak küllemre tekintélyt parancsoló, technikai tulajdonságain sincs szégyellni valója. 8 kg-os ruhakapacitás, nagy teljesítményű 1400 fordulat/perces centrifuga, Inverter motor és még egy meglepetés funkció, amire még visszatérünk.

Kedvező, „B” energiaosztály besorolást kapott a készülék, ennek köszönhetően mosásonként átlagosan mindössze 0,49 kWh áramfogyasztással kell számolnunk. A vízfogyasztása 43 liter/ciklus, a zajszintje pedig 76 dB. 85 cm magas, 60 cm széles és 54 cm mély, ami egy ilyen töltettel rendelkező gépnél optimális.

Gorenje WA84CS energiacímke

Kiemelt tulajdonságok

Inverteres PowerDrive Motor: Közvetlen meghajtású inverter motorának köszönhetően alacsonyabb zajszint mellett energiatakarékosabban és hosszabb várható élettartammal hajtja meg a motor a mosógépet.

DoseAid funkció: Segít a mosogatószer adagolás optimalizálásában. A behelyezett ruha tömege és az elindításra váró program beállításai alapján a készülék megbecsüli a szükséges mosószer és öblítőszer mennyiségét és a kijelzőn ezt megjeleníti számunkra.

Gőzfunkció, gőzprogramok: A Gorenje WA84CS gőzgenerátorral rendelkezik, ezt használja ki a SteamTech funkció, ami a mosási program végén gőzt fejleszt. A hozzáadott gőztől gyűrődésmentesek, puhábbak és finomabb illatúak lesznek a ruhák. A SteamRefresh program pedig nagy mennyiségű gőz előállításával frissíti fel rendkívül kímélő módon a behelyezett ruhát.

Kezelőfelület

A kezelőfelület a középpen elhelyezett programválasztó tekerőgombból, a két oldalára helyezett Be/kikapcsoló és Indít/Megállít gombokból, a mosógép jobb oldalán található LCD kijelzőből és az azon található érintőgombokból áll. Az alábbi képen számokkal jelölt részek a következő opciókat látják el:

Gorenje WA84CS kijelző
 • 44a TimeCare, 4b PowerCare opció használata. A TimeCare esetén nagyobb intenzitással rövidebb idő alatt, a PowerCare aktiválásával pedig alacsonyabb intenzitással, energiatakarékosan és hosszabb idő alatt végzi el a gép az adott programot.
 • 5Dosaid funkció, Információt jelez ki a mosópor vagy folyékony mosószer javasolt mennyiségéről a kiválasztott beállítások és a dobban lévő ruhák mennyisége függvényében.
 • 6 – GreenGuide, a beállított mosási program alapján kijelzi a várható víz és energiafogyasztást
 • 7 – PreWash, előmosás
 • 8 – A szivattyú szűrő tisztítása figyelmeztetés
 • 9 – Temp, mosási hőfok kijelzése
 • 10 – Centrifuga fordulatszámának és működési szakaszának kijelzése
 • 11 – Késleltetett indítás opció
 • 12 – Gyerekzár
 • 13 – Vízszint beállítás

Mosási programok

A Gorenje WA84CS a gőzfunkciónak köszönhetően tartogat egy-két meglepetést a mosási programok terén. A kiemelt tulajdonságoknál már megemlített SteamRefresh gőzzel frissítő programon kívül kapunk egy gőzzel megtámogatott kímélő ing programot és egy gőzös antiallergén programot is. A programok listája: Fekete pamut, színes pamut, Fehér pamut, Vegyes, Gyapjú/Kézi mosás, 59 perces intenzív, Gőzzel frissítés, ECO 40-60, Ingek gőzzel, Anti-allergén gőzzel, Automata mosás.

További mosási opciók

Késleltetett indítás: Beállíthatjuk, hogy a kiválasztott program akár 24 órával később induljon csak el

GreenGuide: A mosási beállításaink alapján egy jelskála formájában láthatjuk a kijelzőn, hogy mennyire gazdaságos az energiafelhasználása az adott programnak.

Gorenje WA84CS vélemények

Az árösszehasonlító oldalakon és nagyobb internetes áruházakban olvasható vásárlói véleményekből szemezgettünk. A Gorenje mosógépét választók az 1400 fordulatos centrifuga és a gőzfunkció hasznosságát, a halk működést emelték ki legfőbb erényként. Szubjektív tényező, de a tetszetős küllemet is sokan a készülék melletti érvként sorolják fel.

Összegzés

Adott egy mosógép 8 kg kapacitással, 1400 fordulat/perc teljesítményű centrifugával, gőzfunkcióval, széles program és funkcióválasztékkal. Ez önmagáért beszél. akinek ilyen méretű masinára van szüksége és szeretné hogy az alap funkciókon felül többet is nyújtson, de azért a pénztárcájára is gondolna, annak remek választás lehet a WA84CS.

További részletek olvashatóak a termékről a gyártó oldalán: Gorenje.hu


Végezetül: A mosógép választás is csak annyira bonyolult dolog, amennyire mi azzá tesszük. A megfelelő döntéshez csak arra van szükséged, hogy tisztába kerülj a saját szükségleteiddel és lehetőségeiddel. Azután már könnyedén megtalálod azt a készüléket, ami lefedi minden igényedet. Bízunk benne, hogy a fenti 5 Tippünk, a legismertebb mosógép márkák bemutatásával és az első használat előtti tanácsokkal kiegészítve, segítségedre volt ebben.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved