Ezen a napon: megkezdődött a Woodstock fesztivál!

Woodstock fesztivál 1969

1969. augusztus 15.-én, éppen ezen a napon kezdődött meg az első Woodstock fesztivál. A legendás három napos eseményre a mai napig zene – és fesztiváltörténeti mérföldkőként tekintünk. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit talán te sem tudtál róla.

1. Woodstock nem is ott volt, ahol

A fesztivál szervezői elsőként Woodstock városában szerették volna tető alá hozni bulit, azonban ez a tervük hamar füstbe ment. A helyi lakosok megvétózták, hogy a várhatóan több tízezer fiatalt odavonzó esemény felborítsa a nyugalmukat.

Hirdetés

Több másik jelölt után jutottak el a szintén New York államban található Bethel városkába, ami egy párezer fős lakosú település. Itt, egy 2,4 négyzetkilométer nagyságú farmon állították végül fel a színpadokat. Így hát a fesztivál neve akár „Bethel” is lehetne.

2. A szervezőket is meglepte a siker

Fotó: woodstock.com

A fesztiválnak 4 szervezője volt, Michael Lang , Artie Kornfeld , Joel Rosenman és John P. Roberts. Közülük Roberts és Rosenman finanszírozták a projektet. Ők maguk 50 000 főre lőtték be a várható látogatószámot a fesztiválra, de mivel már elővételben 186 000 jegyet adtak el, már látszott, hogy valamibe nagyon belenyúltak. Ennek ellenére a már ismert számok tudatában is csak várhatóan 50 000 fesztiválozót vallottak be a helyi hatóságoknak, akik a helyszínt biztosították. Végül 400 000-nél is több résztvevője volt az első Woodstocknak.

3. Ingyenes fesztivál

Fotó: woodstock.com

A helyszín megtalálása és az előkészületek annyira nehézkesen zajlottak, hogy a szervezéssel majdnem kifutottak az időből. Olyannyira így történt, hogy a fináléban dönteniük kellett. Vagy a kerítést és a belépítető kapuk megépítését fejezik be vagy a színpadok felállítását. Mindkettőre már nem volt idejük. Végül a színpadokat alakították ki, így a ki-belépés az első Woodstock fesztiválon kontrollálhatatlan volt. Csak az vásárolt magának jegyet a helyszínen, aki szeretett volna. Mindenki más ingyen élvezhette a koncerteket és a hangulatot.

4. Akik nem léptek fel a Woodstock fesztiválon

Fotó: woodstock.com

Számos világhírű zenész és zenekar nyomatékosította a helyét rocktörténelemben 1969-es fellépésével. Santana, Joe Cocker, Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who és még sorolhatnánk.

De voltak olyan nagy nevek, akik nem tudtak vagy nem szerettek volna részt venni rajta.

A Led Zeppelin menedzsere azért utasította el a fellépést, mert nem akarta, hogy a zenekara csak egy legyen a sok előadó közül a fesztiválon. A Beatles a Plastic Ono band (John Lennon,Yoko Ono) fellépésének feltételéhez kötötték a részvételüket, nem egyeztek meg végül a szervezőkkel. A Rolling Stones sem tudott elmenni, mert Mick Jagger Ausztráliában tartókodott abban az időben, ráadásul Keith Richardsnak gyereke született. Bob Dylan-t pedig, noha ő maga woodstocki lakos volt ebben az időszakban, egyáltalán nem érdekelte a részvétel.

5. A Woodstock másik oldala

A fesztivál résztvevőinek és a fellépők jó részének valószínűleg életre szóló élmény volt az a hivatalosan 3, valójában 4 nap, amíg tartott a program. Ha megkérdeznénk őket, a legtöbben valószínűleg azt mondanák, hogy nem hazudott a fesztivál szlogenje: „3 nap béke és szeretet”.

Bethel város és New York állam azonban kevésbé fogadta jól a 400 000 váratlan vendég okozta káoszt és utóhatásait.

  • A 1969-es rendezésnek helyszínt adó Max Yasgur helyi farm tulajdonos a következő évben már nem volt hajlandó kiadni a földjét a Woodstock megszervezéséhez
  • A fesztivál hatására egész New York államban szigorították a gyülekezési törvényeket, hogy megakadályozzák az ehhez hasonló eseményeket.
  • Első sorban helyi gazdák több, mint 80 pert indítottak a szervező Woodstock Ventures ellen. Az ebből eredő adósságok majdnem csődbe is vitték az esemény finanszírozóit.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved