Tökéletes moziélmény a nappaliból – 6 Tipp az ideális TV kiválasztásához

Milyen tv-t vegyek?

A mozi az elmúlt évtizedben komoly változásokon esett át. Soha sem látott látványorgiáknak lehetünk részesei a vetítőtermekben. Évről évre magasabbra teszik a lécet a filmkészítők, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket a blockbusterek grandiózus jelenetein. Ráadásul a technika fejlődésével mára már a nappalink is egy privát mozivá válhat, csak a megfelelő készülék kiválasztásán múlik. Felmerülhet a kérdés: Milyen tv-t vegyek? Összegyűjtöttünk 6 szempontot, amit szem előtt tartva mind a mozi, mind a sport vagy a természetfilmek szerelmesei is megtalálhatják a számukra legideálisabb televíziót.

1. Méret (A lényeg?)

Sokakban megragadt egy, a még képcsöves televíziók idején elterjedt rutin. E szerint úgy tudjuk megállapítani a megfelelő képátló méretet, hogy lemérjük azt a távolságot, amilyen messziről nézzük majd az adást és elosztjuk 5-el. Az így kapott szám a képátló méret, ami az adott helyiségbe megfelelő. Ha például 300 cm ez a távolság, akkor 60 cm az ideális képátló, az ehhez legközelebb álló méretben kapható tv volt javasolt. Ennek fő oka a képcsöves televíziók fényének szemre gyakorolt káros hatása. Mivel napjainkban már a legtöbb készülék LCD technológiát használ, ezért  ez a régi irányelv idejét múlt, nem szükséges betartani.

Hirdetés

Manapság egy átlagos, 15-25 nm-es nappaliba egy 40″-os (102 cm-es) televízió már teljesen sztenderd méret és ennél kisebb TV nem is nyújtja a legtöbbek számára az elvárt felhasználói élményt.A vásárlási szokások azt mutatják, hogy az új televíziót vásárlók egyre nagyobb arányban választanak ennél is nagyobb méretet, 43″-os (109 cm) vagy 50″ (127 cm) méretet. Képátló tekintetében ennél feljebb nyújtózkodni már csak az átlagnál nagyobb helyiséggel rendelkezőkre vagy a szenvedélyes házi mozi rajongókra jellemző. De természetesen azt se felejtsük el, hogy egy hálószobába vagy konyhába szánt készülék esetében más szempontok is befolyásolhatják a jó döntést.hogy egy hálószobába vagy konyhába szánt készülék esetében más szempontok is befolyásolhatják a jó döntést.hogy egy hálószobába vagy konyhába szánt készülék esetében más szempontok is befolyásolhatják a jó döntést.

A következő ingyenes online kalkulátor segítségével, a kiszemelt készülék képátlójának és felbontásának megadásával megnézheted, hogy mi a javasolt ideális nézési távolság annál a televíziónál. A kalkulátorhoz kattints: KÉPÁTLÓ KALKULÁTOR

2. Felbontás

A televízió felbontása határozza meg, hogy a látott kép mennyire részletgazdag. Értelemszerűen minél magasabb a felbontás, annál részletesebb a megjeleníthető tartalom. Azért csak “megjeleníthető”, mert hiába van egy Ultra HD felbontású készülékünk, ha csak egy Scart (százlábú) csatlakozón keresztül továbbítunk a tv-re gyenge jelminőségű tartalmat. Abban az esetben nem használjuk ki a készüléket. Ha nem tudunk vagy nem tervezünk annál jobb jelminőségű adást megtekinteni a televíziónkon, akkor nem érdemes magas felbontású készüléket vásárolnunk.

Képjavító technológiák

De hogy még se legyen minden fekete és fehér ebben a döntésben: A gyártók többsége alkalmaz úgynevezett képjavító technológiákat. Ezekkel a tv feljavítja a bejövő jel minőségét és ugyanazt a gyengébb minőségű adást részletgazdagabban jeleníti meg, mint az eredeti formátumban. Azonban ezek a technológiák még viszonylag gyerek cipőben járnak, így nem várhatunk tőlük túl nagy minőség javulást. Ezért visszatérhetünk az előző megállapításra, mi szerint a választott készülék képfelbontását érdemes a jelenlegi és a várható néhány éven belüli tv szolgáltatásunk és az általában lejátszani tervezett tartalmak minőségéhez igazítani.

TV felbontások

Az adott felbontást a következő tartalmak megtekintéséhez ajánljuk:

HD Ready (1366×768) felbontás: tv adás nézéséhez megfelelő, sport közvetítések megtekintésére legfeljebb kisebb helyiségben (hálószoba, konyha) javasolt, Videojátékokhoz (konzol, PC monitor) nem ajánlott

Full HD (1920×1080) felbontás: tv adás nézéséhez tökéletes, sport közvetítések megtekintésére tökéletes, Videojátékokhoz (konzol, PC monitor) megfelelő

Ultra HD (3840×2160) felbontás: tv adás nézéséhez tökéletes, sport közvetítések megtekintésére tökéletes, Videojátékokhoz (konzol, PC monitor) tökéletes

3. TV Képfrissítés

A képfrissítési frekvencia határozza meg, hogy a televízió másodpercenként hányszor frissíti a kijelző tartalmát. Ennek a gyakorlati hasznát legfőképpen olyan tartalom megtekintésekor élvezzük, ami gyors mozgásokat tartalmaz. Ilyen lehet többek között a sport közvetítés és a videojátékok. Fontos külön kezelni a bemeneti képfrissítési frekvenciát és a készülék által megjelenítettet. A most forgalomban lévő televíziók 50-60 Hz bemeneti képfrissítéssel dolgoznak. Felvetődhet, hogy ebből a jelből hogyan lesz később 100 Hz vagy akár 400 Hz.

A 100Hz-nél magasabb frekvenciával dolgozó készülékeknél a legtöbb esetben a képkockák közé fekete, tartalom nélküli képkockákat szúr be az elektronika. De ennek is van gyakorlati haszna. Mert minél rövidebb ideig látunk egy-egy képkockát, annál élesebbnek fogjuk fel a képet. Tehát minél nagyobb képfrissítéssel dolgozó televíziót veszünk, annál élesebbnek és folyamatosabbnak fogjuk látni az adást. Így, aki előszeretettel néz sport közvetítést, annak ez egy nem megkerülhető szempont. Neki ajánlott minimum 100 Hz-es televíziót vásárolnia.

4. Tuner

Attól függően, hogy milyen adást fogsz nézni a készüléken, érdemes odafigyelni, hogy milyen tuner-rel rendelkezik:

DVB-T: Földfelszíni digitális adás vételére alkalmas (ingyenesen fogható csatornák)

DVB-C: Kábel adás vételére alkalmas

DVB-S: Műholdas adás vételére alkalmas

5. Csatlakozók

„Milyen tv-t vegyek?” Mindenképpen olyat, amin elegendő bemenet van. Csatlakozók tekintetében fontos, hogy legyen a tv-n minden olyan bemenetből, amire jelenleg vagy később szükséged lehet. A HDMI csatlakozó már alap minden készüléken, viszont változó, hogy hány darabot tesznek belőle.

Itt érdemes végiggondolnod, hogy hány HDMI-s eszközt szeretnél egyszerre rácsatlakoztatva tartani, hogy nehogy kevésnek bizonyuljon a mennyiség. Ha előfordulhat, hogy akármilyen okból még szeretnél videómagnót vagy egyéb korábbi szabványú eszközt használni a tv-hez, érdemes ellenőrizni hogy SCART csatlakozó és komponens csatlakozók mindenképpen legyenek a készüléken.

6. Extrák

Manapság a legtöbb tv készülék rendelkezik USB média lejátszóval, azaz van rajta egy USB bemenet, amin keresztül pendrive-ról vagy külső HDD-ről filmet, zenét, képeket tudsz megjeleníteni a tv-n. Ennél az extránál abban az esetben, ha te szeretnél nem ráégetett felirattal rendelkező filmfájlokat lejátszani, érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt készülék lejátszója képes-e külön kezelni a felirat fájlokat.

Bár csökken a népszerűsége, még mindig sokan akadnak, akiknek fontos, hogy a televíziójuknak legyen 3D funkciója. Ha te 3D-s készüléket szeretnél, fontos lehet megtudni, hogy passzív vagy aktív 3D technológiás a tv, illetve hogy gyárilag hány darab szemüveget adnak hozzá és milyen költség pluszban szemüveget vásárolni. A japán gyártók aktív 3D-s televízióihoz például elég zsebbenyúlós mutatvány tud lenni a további szemüveg beszerzése, erre érdemes előre felkészülni.

SMART funkció: Jelenleg a legkeresettebb extra tulajdonság. Gyártónként és típusonként változó, hogy az internetes szolgáltatások milyen szélességét kínálja a funkció. Egyes belépő SMART modelleknél ez annyit takar, hogy a gyártó néhány applikációt és egy fapados böngészőt tesz elérhetővé a készüléken. Más esetekben akár a tabletekre elérhető android rendszerrel egyenértékű szolgáltatást kapunk. Aki okos televíziót szeretne, annak ezek felől is érdemes informálódnia döntés előtt.

Milyen tv-t vegyek? – Összegzés

Ugye már nem is olyan rémisztő az a kérdés, hogy „Milyen tv-t vegyek?” Ha tematikusan végiggondoljuk, hogy mire van szükségünk, mit várunk jövőbeni televíziónktól, ezen a 6 szemponton végighaladva gyorsan körvonalazódni fog, hogy mit kell tudnia a számunkra ideális tv-nek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved